Bivax är honungsbinas eget finurliga byggmaterial som de använder för att bygga bostäder och förråd i sina bikupor. Det är ett återanvändbart och naturligt material som haft många olika användningsområden under lång tid.
För länge sedan tätade man läckande skepp och avbildade avlidna familjemedlemmar med bivax. Här i Sverige och Norden finns det arkeologiska lämningar som visar att människor utvann bivax så tidigt som under bronsåldern.
Idag används materialet bland annat för att tillverka ljus och hudvårdsprodukter, och för impregnering av olika slag.
Innehållsförteckning
Vad är bivax?
På undersidan av biets kropp sitter de körtlar som hela tiden producerar vax. Vaxet pressas ut ur biets bakkropp i form av små flagor. Dessa använder bina sedan som byggmaterial. De samlas i klungor och bygger tillsammans.
Ett bi kan tillverka upp till åtta vaxflagor per dygn och till processen går det åt stora mängder energi i form av honung och värme. För att göra ett kilo bivax behövs det ungefär åtta kilo honung! Om det finns gott om plats i bikupan bygger bina snabbt upp en stor och stabil struktur av hexagoner som kan bära upp 20 gånger sin egen vikt.
Det finns olika sätt för biodlaren att utvinna bivaxet efter att honungen har avlägsnats ur bikupan. Man kan exempelvis koka ramarna i vatten eller smälta ut vaxet i särskilda ugnar. Det går också att skicka iväg ramarna för rensning och få tillbaka det färdiga vaxet. I moderna biodlingar återanvänds ofta vaxet genom att färdiga vaxkakebottnar och väggar sätts in i kupan. Det gör att bina kan lägga sin energi på att tillverka mer honung i stället för nytt byggmaterial. Ute i naturen bygger de upp hela strukturen på egen hand.
En nackdel med att tillverka produkter av återanvänt bivax är dock att det ofta drygas ut med ämnen som paraffin av ekonomiska skäl. Vax som värmts upp flera gånger kan också förlora en del av sina välgörande egenskaper och ofta rekommenderas inte återanvänt vax för tillverkning av hudvårdsprodukter.
Vad är jungfruvax?
Jungfruvax kallas det alldeles nyproducerade vaxet som bina använder för att täcka honungen med när den är klar och har fått rätt vattenhalt. Jungfruvax kallas ibland också för avtäckningsvax och det räknas som det allra renaste bivaxet.
Det är den sort som enligt många lämpar sig bäst vid tillverkning av produkter som ska användas direkt på huden. Nyproducerat bivax är vitt eller mycket ljust till färgen. Med tiden kan det se lite olika ut beroende på vilka växter bina har pollinerat. Vaxet kan också blekas av solen.
Vad kan man göra med bivax?
Bivax har ett flertal användningsområden tack vare sina många positiva egenskaper. Det innehåller bland annat A-vitamin, det har en antibakteriell effekt och det renar luften vid förbränning. Vaxet är komposterbart, 100 procent naturligt och det ger ett skyddande ytskikt utan att vara helt täckande. Dessutom producerar bina nytt vax varje år, speciellt på våren när deras bygglust är extra stor.
Mest känt kanske bivax är som ingrediens i naturbaserade salvor och krämer av olika slag. Bivaxsalva sägs vara en av de bästa och enklaste hudvårdsprodukterna i och med att den både är skyddande, mjukgörande och fuktighetsbevarande. Bivaxsalva är dessutom lätt att röra ihop hemma i köket och den kan varieras i det oändliga med olika extrakt, örter och oljor.
Lys upp höstmörkret! Ljus gjorda av bivax doftar svagt av honung och renar inomhusluften från damm och andra små partiklar. Traditionella ljus som innehåller stearin och paraffin sprider ofta kemikalier och sot omkring sig, vilket gör bivaxljus till ett mycket hälsosammare och miljövänligare alternativ för ljusälskaren.
Bivax är också känt för sin skyddande och vattenavvisande förmåga. Förr impregnerade man ofta oljerockar, presenningar och tältdukar med en blandning som innehöll bivax. Idag är det populärt att smörja in vandringskängor, väskor, handskar och annat som behöver regelbunden omsorg för att hålla sig smidigt, snyggt och tåligt. Man kan antingen köpa eller röra ihop sin egen bivaxblandning hemma. Det finns många fördelar med att använda bivax som impregnering. Det är helt naturligt och därför kommer inga kemikalier ut i vattnet vid tvätt. Det kan både användas till bomullstyger och syntetiska material. Vaxet går inte heller in i lädret utan lägger sig utanpå och ger en skyddande yta.
Andra produkter som enkelt kan tillverkas av bivax är till exempel cerat, bonvax och vaxkritor.
Kan man äta bivax?
Honung direkt från en vaxkaka anses av många vara en delikatess och det naturligaste sättet att äta honung på. Så gjorde man förr i tiden och så gör man fortfarande i många kulturer runt om i världen. Man tuggar på vaxkakan, suger i sig den söta honungen och spottar ut vaxresterna.
Bivaxet i sig är inte farligt att svälja men våra magar klarar inte av att smälta det och därför bör man inte få i sig några större mängder. Ofta när man äter bivax direkt från vaxkakan så tuggar man på vaxet och suger i sig honungen, för att sedan spotta ut vaxet. Det blir lite som ett tuggummi i munnen.
Vi människor är sällan allergiska mot bivax. Många menar att vaxet kan ha positiva hälsoeffekter när det tas i munnen utan att sväljas. Det sägs bland annat att bivaxet kan förhindra infektioner, sänka kolesterolet och skydda känsliga magar.
Är bivax nyttigt?
Bin har många nyttigheter att erbjuda oss människor. De pollinerar våra grödor och deras honung anses läkande för både människor och djur. Bivaxet har som tidigare nämnts bland annat antibakteriella, skyddande och återfuktande egenskaper.
Det har också förmåga att rena luften vi människor andas, vilket helt klart är hälsosamt för oss. Men i och med att våra matsmältningsorgan inte klarar av att hantera vaxet i någon större utsträckning är det inte något som kan anses ingå i vår naturliga kostcirkel.
Är bivax bra för huden?
Utan tvekan! Inte nog med att bivaxet anses läkande, återfettande och vårdande. Det har också visat sig ha en antibiotisk effekt på huden, vilket innebär att det har förmåga att bekämpa bakterier samt svamp och andra vanliga infektioner. I och med att bivaxet inte absorberas av huden utan lägger sig som en fet, skyddande hinna över den, kan det också lugna irriterad hud, eller hud som är känslig för väder, vind, kyla och vatten.