Bechamelsås: recept och ursprung


Bechamelsås är en ljus grundsås som görs på mjölk, smör och mjöl och används till allt från lasagne och gratänger till stuvningar och moussaka. Den kan serveras såväl naturell som smaksatt och utgör basen i en hel del europeiska maträtter.

Klassisk bechamelsås i kastrull

Grundrecept på bechamelsås

Ingredienser:

  • 5 dl mjölk (3%)
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svart-eller vitpeppar
  • 0,5 krm mald muskot

Gör såhär:

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa (gärna med elvisp) ihop till en tjock smet. 
  2. Häll i mjölken under omrörning, ca 1 dl i taget. Är mjölken uppvärmd kommer såsen att tjockna fortare. 
  3. Låt koka upp under omrörning medan såsen tjocknar. Låt därefter koka någon minut och krydda upp med salt, peppar och muskot.

Vad används bechamelsås till?

Några vanliga maträtter med bechamelsås är:

  • Lasagne
  • Gratänger
  • Stuvningar

Bechamelsås är en allsidig, relativt neutral, vit grundsås som också går att bygga vidare på genom olika smaksättningar. Generellt kan man säga att bechamelsås används för att tillföra krämighet, till exempel i gratänger, pastarätter eller rätt och slätt som sås.

Bechamelsåsen används främst i det franska köket, men är ett återkommande inslag även i italiensk och nordisk matlagning. I det svenska köket använder vi bechamelsås i allt från äggsås och svampstuvning till stuvade makaroner och vit sås till lutfisk. 

Smaksätt bechamelsås

Bechamelsåsen i sig är egentligen ganska fadd och smaklös, även om den passar bra ihop med fylligare smaker, till exempel en mustig köttfärssås i lasagne. Vill man åt en mer smakrik sås kan man dock smaksätta bechamelsåsen med allt från ost och citron till kryddor och vin. 

Är man ute efter en diskret smakförstärkare så kan man låta mjölken till bechamelsåsen koka upp med en halv gullök och ett lagerblad och låta det stå och dra åt sig smakerna i någon halvtimme. Det sägs att bechamelsåsen traditionellt sett tillagades på detta vis.

En lagrad smakrik hårdost, exempelvis parmesan eller pecorino, gör sig utmärkt i en bechamelsås och tillför både djup och sälta. Till exempel lasagne och stuvade makaroner får sig en ordentlig smakskjuts med några nävar riven ost i bechamelsåsen. 

Bechamelsås som används i till exempel en fiskgratäng mår bra av lite frisk citronsmak. Tillsätt citronsaft för syra och riven citronzest för den friska, citronaktiga aromen. Även torrt vitt vin är gott att koka ner i en bechamelsås som ska serveras till fisk. 

Färska örter är ett annat alternativ som sätter ton i bechamelsåsen. Persilja och basilika smakar bra till både kött, fisk och grönsaker och gräslök och dill gör sig utmärkt till fisk. Man kan även tillsätta finhackad stekt lök eller riven vitlök om man vill förstärka smakerna ytterligare. 

Bechamelsås kan med fördel smaksättas med buljong, fond och torkade kryddor för en djupare och mer karaktäristisk smak. Senap, curry och riven pepparrot är andra smaksättare som enkelt tar bechamelsåsen till en ny nivå.

Var kommer bechamelsås ifrån?

Den mångsidiga vita såsen har fått sitt namn efter Louis de Béchamel, överhovmästare vid det franska hovet under 1600-talet. Det råder delade meningar om Béchamel faktiskt var bechamelsåsens upphovsman då även en hertig d’Escar gjorde anspråk på såsen och påstod sig ha uppfunnit och serverat den långt innan Béchamel.

Även i Italien har man gjort anspråk på bechamelsåsen och hävdat att det var Katarina av Medicis kockar i Toscana som uppfann den redan på 1500-talet. Dock saknas historiska belägg för påståendet om att bechamelsåsen skulle vara ett italienskt påfund. 

Traditionell bechamelsås görs på fet standardmjölk men det går även bra att använda såväl laktosfri mjölk som veganska alternativ. En del av mjölken kan också bytas ut mot grädde om man önskar en gräddigare variant. I Frankrike smaksätts bechamelsåsen enbart med salt och peppar medan italienarna även tillsätter mald muskot.


Här kan du se fler recept på såser!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg