Bästa zestjärn 2024: fina rivjärn för delikat rivning


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

På svenska kallas zest ofta för strimlat skal och det består av den yttersta delen av skalet från citrusfrukter. Zest kan bland annat användas till garnering och smaksättning i matlagning, bakning och festliga drinkar. Ett zestjärn är ett rivjärn som används för att riva zest från exempelvis citroner, limefrukter och apelsiner. Det kan också användas för rivning av allt från ost till grönsaker.

Bästa zestjärnen test

Vilket zestjärn är bäst i test?

Det absoluta toppmärket när det kommer till zestjärn är Microplane. Vi rekommenderar antingen deras Premium Classic Zestjärn, eller deras fina set med riv- och zestjärn.

✅ Mycket populärt alternativ

Microplane Premium Classic Zestjärn

En annan typ av zestjärn som är väldigt lättjobbat är Zwilling Pro ciselering- och zestjärn. De är sköna att använda och säkra då du ej kan råka riva dig. Gör även snygga dekorationer till drinkar med mer!

✅ Smart och säker design

Zwilling Pro Zestjärn

Slutligen vill vi slå ett slag för Oxo Good Grips rivjärn. Det är ett multifunktionellt verktyg som även har en sida med zestjärn. Det är ett otroligt användbart verktyg i köket som du kommer få mycket användning av.

✅ Bra multifunktionellt rivjärn

Oxo Rivjärn med zestjärn

En del oroar sig för att det skulle vara skadligt att konsumera citronskal, men tvärtom är det faktiskt snarare nyttigt! Det finns ingen avrådan från Livsmedelsverket från att äta zest från citrus!

Många olika zestjärn att välja mellan

Här är en närmare titt på hela 14 olika zestjärn. De är inom olika prisklasser, varumärken och har olika designer.

DUKA Kitchen Zestjärn Långt

DUKA Kitchen Zestjärn Långt

Produkten har utgått

Detta klassiska, lite smalare zestjärn kommer från Duka och är ett billigt alternativ i jämförelse med många av de mer exklusiva och välkända varumärkena. Handtaget är svart och bladet tillverkat i rostfritt stål. Duka marknadsför sig som ett märke som erbjuder funktionella köksprodukter med skandinavisk touch till hög kvalitet.

Användare beskriver detta zestjärn som oumbärligt och välfungerande med ett handtag som ger ett fast grepp. Järnet kan både användas till parmesanost och citrusfrukter. Bladet beskrivs som sylvasst och perfekt för hårdare ostar, exempelvis italienska ostar som parmesan.

DUKA zestjärn har en tidlös design och är ett lämpligt val för den som vill ha en fungerande produkt till ett vettigt pris. Något att tänka på innan köp är att järnet kan upplevas lite för smalt när man vill riva större bitar av ost eller andra livsmedel. Det kan också tyckas enkelt i sin utformning.


Microplane Premium Classic Zestjärn

Microplane Premium Classic Zestjärn

Kolla priset hos:

Detta järn är mycket populärt och har vunnit flera fina utmärkelser. Det är 32 cm långt, tillverkat i rostfritt stål och har ett Soft touch-handtag som finns i flera färger för att passa alla kök. Designen är klassisk och enkel. En fördel med järnet är att det följer med ett bladskydd som förhindrar skärskador och förlänger zestjärnets livslängd.

En kul detalj med Microplanes zestjärn är att det finns tillgängligt i väldigt många olika färger, alltifrån klassiska svarta eller grå handtag, till mer färgglada varianter.

Microplane är ett amerikanskt varumärke känt för sina högkvalitativa rivjärn med riktigt vassa blad. Denna variant har ett flertal skarpa skärkanter som gör många små snitt i det som ska rivas. På det sättet går inte maten sönder utan resultatet blir perfekt. Järnet beskrivs som stabilt och gediget med ett behagligt grepp.

Microplane Premium Classic lämpar sig utomordentligt för rivning av allt från choklad och citrusskal till grönsaker och hårdost. Järnet är omtyckt av både amatörer och proffs eftersom det är effektivt att använda och lätt att hantera. Prismässigt ligger detta varumärke lite dyrare men i recensioner skrivs det fram som förstklassigt och väl värt pengarna.


Se även tips på andra köksredskap som smashjärn, pepparkvarnar eller osthyvlar!


Microplane Zestjärn Gourmet, fint

Microplane Zestjärn Gourmet, fint

Kolla priset hos:

Gourmet-serien från Microplane hör till de lite dyrare och består av zestjärn med bredare blad. Produkterna tillverkas i högkvalitativt rostfritt stål med god hållbarhet och de är kända för sina extremt vassa skärkanter. Rivytan är större än på klassiska modeller, 12,6 x 6 cm, och bladet har gummikanter som skyddar användaren mot skador.

En stor fördel med Microplanes produkter är att livsmedlets smak och arom bevaras bättre tack vare bladets sylvassa utformning. Detta eftersom livsmedlet skärs i stället för att skalas, vilket ofta blir resultatet när man använder traditionella rivjärn. Denna produkt river effektivt allt från citrusskal och hårdostar till vitlök och hårda kryddor.

Zestjärnet är utrustat med ett svart, ergonomiskt utformat Soft Touch-handtag och har en glidsäker fot. Det ligger bekvämt i handen, rengörs enkelt i diskmaskin och beskrivs som stabilt, otroligt praktiskt och användarsäkert. Medföljer gör en skyddsförpackning som förlänger hållbarheten.


Microplane Rivjärn Gourmet, grovt

Microplane Rivjärn Gourmet, grovt

Kolla priset hos:

Detta exklusiva järn från amerikanska Microplane tillhör Gourmet-serien, som består av zestjärn med större rivyta än traditionella modeller. Prismässigt ligger järnet ganska högt och varumärket anses vara en av världens främsta tillverkare av rivjärn. Deras produkter är tillverkade i rostfritt stål av hög kvalitet och tål maskindisk.

Handtaget är ett så kallat Soft Touch vilket innebär att det ger ett fast och säkert grepp. Det är svart, ergonomiskt utformat och beskrivs av många som bekvämt och stabilt. Järnets blad är dessutom utrustat med skyddande gummikanter för extra säker användning.

Detta zestjärn har ett något grövre blad, vilket gör att det passar extra bra för rivning av exempelvis morötter, ingefära, vitlök och skal från citrusfrukter. Av användare framställs järnet som gediget, prisvärt och det perfekta redskapet vid matlagning och bakning. Tack vare sin klassiska design passar Microplanes grova zestjärn i de flesta kök.


Microplane Grater Set Gourmet Zestjärn och Extra grovt rivjärn

Microplane Grater Set Gourmet Zestjärn och Extra grovt rivjärn

Kolla priset hos:

Detta populära set från exklusiva Microplane är ett fantastiskt fint gåvopaket som blivit oerhört populärt. Paketet innehåller ett zestjärn och ett rivjärn, och är enligt många det ultimata kökssetet. Produkterna är tillverkade i rostfritt stål, vilket gör dem hållbara, stabila och enkla att hålla rena.

Det här paketet är en komplett lösning när man ska riva allt från ost till citrusskal vid bakning och matlagning. Det är en perfekt present som passar hemmakocken såväl som proffset. Det grövre rivjärnet lämpar sig väl för choklad, morötter och kål medan det finare zestjärnet fungerar utmärkt till parmesanost och fruktskal. I recensioner beskrivs järnen fungera utmärkt även till svårrivna livsmedel som pepparrot och ingefära.

Varumärket är känt för sina skarpa rivjärn av hög kvalitet som ger extra finess till vardagsmaten. Förutom att järnen i Microplanes gåvoset är praktiska och enkla att använda, är de dessutom snygga i sin stilrena design och man får två produkter till ett riktigt bra pris.


Microplane Pro Rivjärn Fint

Microplane Pro Rivjärn Fint

Kolla priset hos:

Rivjärnen i Microplanes högklassiga och lite dyrare Pro-serie är populära val i många kök. De har bredare blad som är fastsvetsade vid en stabil ram, allt tillverkat i rostfritt stål av hög kvalitet. Kanter av gummi förhindrar att bladet glider mot underlaget. Tack vare detta är produkterna kända för stor rivyta och säker användning.

Järnet är utrustat med sylvassa raspar som river effektivt och fint. Det passar bra till citrusskal, ingefära, kryddor och annat som man vill ha riktigt fint rivet för att smak och arom ska bevaras på ett optimalt sätt.

När järnet inte används är det enkelt och säkert att förvara då en skyddsförpackning medföljer. En fördel är att materialet tål maskindisk. Microplane Pro-järnet är snyggt och passar alla typer av kök och kockar. Det beskrivs som smidigt, tåligt, enkelt att använda och perfekt för citrusskal. En nackdel kan vara att handtaget inte upplevs lika greppvänligt som liknande produkter med handtag av andra material.


Microplane Pro Rivjärn Grovt

Microplane Pro Rivjärn Grovt

Kolla priset hos:

Detta rivjärn är ett förstklassigt alternativ när man vill riva lite grövre flagor av exempelvis morötter, kål, ost och pepparrot. Pro-serien från amerikanska Microplane består av eleganta produkter i rostfritt stål av hög kvalitet. Ursprungligen tillverkade företaget snickeriverktyg och de använder samma teknik för att utveckla gedigna rivjärn med mycket vassa blad. Kanterna är etsade istället för stansade som på traditionella rivjärn.

Rivjärnet har en generöst tilltagen rivyta tack vare det breda bladet. Ramen är svetsad, stabil och har en glidsäker gummikant som gör att järnet står stadigt vid användning. Även handtaget är av rostfritt stål vilket gör att produkten tål maskindisk. För ökad hållbarhet och säkerhet följer en skyddsförpackning med.

Microplane Pro Rivjärn Grovt är professionellt designat för enkel användning med ett greppvänligt handtag som gör att man inte slinter. Kanterna skär fina snitt i det som ska rivas och resultatet blir jämnt och fint.


Anders Petter Backaryd Zestjärn Bioplast

Anders Petter Backaryd Zestjärn Bioplast

Kolla priset hos:

Detta zestjärn från varumärket Anders Petter i serien Backaryd är 37,5 cm långt, vilket är något längre än många liknande produkter. Det är 3 cm brett och tillverkat i rostfritt stål. Handtaget är av biobaserad plast, tillverkad av sockerrör som är en biologiskt framställd och nedbrytbar råvara. Järnet tål maskindisk.

Serien Backaryd innehåller funktionella köksredskap som är moderna och stilrena i sin utformning. Produkterna beskrivs som slitstarka, effektiva och pålitliga. Detta rivjärn fungerar lika bra till citruszest som till grönsaker och ost, och kan därför användas i både matlagning och bakning, till vardag och fest. Det ger ett jämnt och fint resultat.

I recensioner beskrivs Backaryds zestjärn överlag som en prisvärd produkt som fyller sitt syfte. Det kan upplevas långt när man ska hantera det samtidigt som man håller i en frukt eller grönsak. Backaryd-järnet är relativt smalt, vilket är värt att ha i åtanke. De har även en bredare modell som i vissa fall kan vara mer användbar, beroende på vad du ska ha den till.


Zyliss Zestjärn med behållare Soft square

Zyliss Zestjärn med behållare Soft square

Kolla priset hos:

Från Zyliss kommer detta praktiska och relativt billiga rivjärn som bland annat passar utmärkt till att riva citruszest, choklad och hårdost. Det är tillverkat av rostfritt stål och plast, och kan användas med eller utan behållare. Produkten har en snygg och modern design i vitt, svart och rostfritt som passar i de flesta kök.

Zyliss är ett schweiziskt företag som i över 60 år har producerat funktionella köksprodukter för matlagningsfantaster världen över. De marknadsför sig som en tillverkare av smarta redskap som underlättar arbetet i köket.

Detta zestjärn är en fiffig lösning när man vill finriva livsmedel och samtidigt slippa spill. Ost och andra livsmedel glider lätt över bladet utan att fastna. Behållaren som enkelt sätts fast på undersidan rymmer 85 ml. Järnet fungerar också utmärkt till att riva direkt på mat, bakverk eller desserter. När produkten inte används bör man förvara den med det medföljande locket över bladet.

Många kunder som köpt Zyliss Zestjärn beskriver det som oumbärligt och prisvärt, med smidig design och bra storlek. En nackdel är att produkten inte tål maskindisk.


Anders Petter Stenfors Zestjärn

Anders Petter Stenfors Zestjärn

Kolla priset hos:

Detta zestjärn i lite annorlunda design kommer från Anders Petter och går att hitta till ett riktigt bra pris. Det är tillverkat helt i rostfritt stål och har en praktisk ögla för upphängning. Stenfors marknadsförs som en köksserie med känsla för detaljer. De vänder sig till vardags- såväl som proffskockar som ställer höga krav på prestanda, hållbarhet och material.

Järnet är smidigt och litet med sin längd på 19 cm. Det rekommenderas främst till dekoration av drinkar och bakverk då det enkelt kan användas till att göra riktigt långa remsor av citrusskal. Värt att tänka på innan köp är att remsorna blir smala och att det inte går att riva några större mängder zest på kort tid.

I övrigt beskrivs produkten som vass, rejäl och av bra kvalitet. Det fungerar till att riva zest, choklad och ost. Stenfors zestjärn kan diskas i maskin och upplevs av vissa som lite tungt i handen.


Oxo Rivjärn med zestjärn

Oxo Rivjärn med zestjärn

Kolla priset hos:

Från Oxo kommer detta så kallade boxrivjärn med flera funktioner. Det är tillverkat i svart plast och rostfritt stål med snygga detaljer i grönt. Den medföljande behållaren i genomskinlig plast med måttenheter på sidorna används till att enkelt samla upp och förvara rivna ingredienser. Det följer även med ett praktiskt lock till behållaren.

Rivjärnet har fyra sidor med olika grovlekar och kan användas till att strimla, skiva och riva allt från frukt till ost på ett smidigt sätt. Zestjärnet kan dessutom plockas loss med ett enkelt klick och användas separat. Rivjärnet har ett halkfritt och ergonomiskt utformat handtag och i botten av järnet sitter en gummidetalj som gör att det står stabilt vid användning.

Ytorna är vassa och ger ett effektivt resultat vid rivning av både mjuka och hårda livsmedel. Oxo Good Grips rivjärn beskrivs som ett måste i köket och är enligt många värt att betala lite dyrare för. Oxo marknadsför sig som producenter av funktionellt överlägsna köksredskap av hög kvalitet.


Zwilling Pro Zestjärn

Zwilling Pro Zestjärn

Kolla priset hos:

Pro Zestjärn från Zwilling har en tidlös, minimalistisk design med dekorativa detaljer. Det är tillverkat i polerat, rostfritt stål av hög kvalitet som tål maskindisk vilket underlättar vid rengöring. Järnet är 17 cm långt och försett med ett ergonomiskt, greppvänligt handtag samt en praktisk ögla för upphängning. Det lämpar sig både för matlagning och för dekoration av drinkar och desserter när man vill lyxa till vardagen.

Järnet har två skärområden vilket gör att man kan välja om man vill strimla fina eller lite bredare spiraler av zest. Det fungerar också perfekt till att riva hårdost och choklad. Järnet beskrivs som praktiskt och dekorativt.

Pro-serien från Zwilling består av olika slags köksredskap i högkvalitativa material och tidlös design. Priset på detta zestjärn ligger på medelnivå och många framställer det som en prisvärd produkt.


Victorinox Kebony Zestjärn

Victorinox Kebony Zestjärn

Kolla priset hos:

Victorinox är ett lite dyrare varumärke med anor som mest är känt för sina världsberömda schweiziska arméknivar. Märket står för innovation och hög kvalitet, och de uppger att de tillverkar produkter för såväl hobbykockar som proffs.

Detta zestjärn är tillverkat i rostfritt stål och har ett gediget handtag i trä med dekorativa detaljer. Handtaget är robust och greppvänligt och har en fint behandlad yta som håller sig snygg under lång tid om man tar väl hand om den. För denna produkt rekommenderas handdisk.

Järnet lämpar sig bäst när man vill skala smala strimlor från citrusfrukter och dekorera sallader, desserter eller drinkar. Tack vare de fina hålen med vassa kanter strimlas zesten smidigt och snabbt utan att man får det vita, beska lagret på köpet.

Tillverkaren Victorinox lämnar livstids garanti på produkten och Kebony Zestjärn är därmed både funktionell och prisvärd. En nackdel är att den inte har speciellt många användningsområden.


Tarrerias-Bonjean Rivjärn Olivträ

Tarrerias-Bonjean Rivjärn Olivträ

Kolla priset hos:

Ett mindre och smidigare rivjärn från Tarrerias-Bonjean med blad tillverkat av rostfritt stål och skaft av olivträ. Varumärket är ett franskt familjeföretag och främst känt för sin tillverkning av bestick och knivar. Deras produkter sägs vara funktionella och effektiva.

Detta rivjärn går att hitta till ett lågt pris och fungerar både till att riva zest och hårda ostar. Det är 22 cm långt och tål ej att diskas i maskin. Bladet är relativt litet i jämförelse med zestjärn av andra varumärken. Skaftet ger produkten en naturinspirerad look som passar såväl till vardagsmyset i soffan som till festmiddagen.

I recensioner beskrivs detta som dekorativt med en snygg design. En nackdel är att skaftet är smalt och kan upplevas svårt att få ett bra grepp om. Det går inte att riva några större mängder ost på kort tid eftersom rivytan är liten.


Är zestjärn bra för parmesan?

Vill man ha ett riktigt bra rivjärn till parmesanost bör man satsa på ett lite dyrare järn av bra kvalitet. Handtaget bör vara robust för ett bra grepp och säker användning. Bladet måste vara ordentligt slipat och materialet hållbart. Man bör tänka på att köpa ett järn där skärkanterna är skarpa, så att osten rivs istället för att smulas sönder. Järnet kan med fördel ha en väl tilltagen rivyta så att man även kan riva lite större ostbitar. De flesta av Microplanes zestjärn är utmärkta även för parmesan.


Här kan du se fler tips på bra köksredskap!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg