Bästa våffeljärnet 2024: Många olika sorter jämförda


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Få saker är så gott som nygräddade våfflor med sylt, glass eller grädde. Att få till den där krispiga ytan samtidigt som insidan smälter i munnen bli ännu enklare med ett riktigt bra våffeljärn. I den här artikeln kikar vi närmare på några av de mest populära våffeljärnen på marknaden, för både klassiska och belgiska våfflor.

Våffeljärn med nygräddad våffla i

Vilket våffeljärn är bäst i test?

Om du vill ha ett klassiskt våffeljärn kan vi rekommendera Åviken 904 Singel Classic. Ett välbeprövat kort som ger ett konsekvent och riktigt bra resultat.

✅ Pålitlig klassiker

Åviken 904 Singel Classic Våffeljärn

Vill du ha något större och ännu mer modernt rekommenderar vi samma märke, nämligen Åviken Elegance Våffeljärn Dubbelt. Mycket stilrent och välfungerande våffeljärn som kan grädda två våfflor samtidigt.

✅ Bra för stora våffeldagar

Åviken Elegance Våffeljärn Dubbelt

Kolla priset hos:


Om du vill ha något väldigt exklusivt, måste vi tipsa om Sage Appliances The Smart Våffeljärn. Detta är ett sofistikerat verktyg för att grädda de mest perfekta belgiska våfflorna, med ett enkelt knapptryck. Inte gratis, men otroligt häftig apparat!

✅ För lyxiga belgiska våfflor

Sage Appliances The Smart Våffeljärn

Kolla priset hos:


Vill du ha något billigare för just belgiska våfflor, kan vi tipsa om Cloer Våffeljärn för Belgiska Våfflor. Riktigt smidigt att jobba med, till ett mycket bra pris!

✅ Prisvärt alternativ

Cloer Våffeljärn för Belgiska Våfflor Rostfritt stål

Kolla priset hos:


En titt på många olika våffeljärn

närbild på belgiska våfflor i våffeljärn

Nedan granskar vi en mängd olika våffeljärn. Vi har tagit med flera olika märken och järn i olika prisklasser. Vi hoppas att du kan hitta den produkt som hjälper just dig att få till den där perfekta våfflan.

OBH Nordica Våffeljärn Select

OBH Nordica Våffeljärn Select

Kolla priset hos:

  • Finns både som singel och dubbel

Här är ett något enklare våffeljärn som kan vara perfekt för familjen. Med dubbla utrymmen för gräddning får du två stycken klara på samma gång och barnen behöver inte vänta lika länge.

Designen är ganska enkel och klassisk. Även om den är ganska stor på bredden är denna våffla inte så hög och kan enkelt stoppas undan i ett skåp när den inte används. Du får ut två stycken våfflor med fem hjärtformade bitar per gräddning.

En lampa visar när järnet är tillräckligt varmt för att börja grädda våfflorna och nonstick beläggningen gör att de inte fastna. Det finns 5 olika temperaturer att välja mellan så att du kan få din våffla precis så gräddad som du vill ha den.

OBH Nordica är ett stort och erkänt märke, vilket ger en viss trygghet när det handlar om elektronik. Letar du efter ett bra och rejält våffeljärn till hela familjen är det här en modell vi kan rekommendera.


Cloer Våffeljärn för Belgiska Våfflor Rostfritt stål

Cloer Våffeljärn för Belgiska Våfflor Rostfritt stål

Kolla priset hos:

Belgiska våfflor är generellt sett lite tjockare och bjuder på lite mer motstånd när du tuggar. Många ser detta som en lite lyxigare variant av den klassiska våfflan som brukar ätas i Sverige. Här kommer därför ett bra våffeljärn från Cloer som hjälper dig att få till just belgiska våfflor.

Du får ut två rejäla belgiska våfflor ur detta järn. Djupet på hålen och storleken på våfflorna är anpassade för att till så hög grad som möjligt likna den sortens våfflor som faktiskt serveras i Belgien.

Ett stort plus är att du kan reglera temperaturen med en steglös ratt. Om du verkligen vill kunna styra hur hårt gräddad din våffla blir med hög precision är det här alltså ett mycket bra järn.

Järnet har en non-stick beläggning som gör att du inte behöver använda smör för att se till att våfflan inte ska fastna.

En annan sak som kan nämnas är att Cloer är ett märke som är helt specialiserade på våffeljärn och dominerar sin hemmarknad. Vill du ha ett autentiskt våffeljärn från en tillverkare som verkligen vet vad de håller på med kan detta alltså vara produkten för dig.


Steba Våffeljärn Dubbelt

Steba Våffeljärn Dubbelt

Kolla priset hos:

Detta är ett ganska klassiskt våffeljärn från Steba. Det ger två stycken smarriga våfflor på samma gång tack vare den dubbla laggen. Våfflorna får den klassiska designen med olika hjärtformade delar.

En liten nackdel är kanske designen. Enligt oss är den en smula klumpig och inte den mest eleganta av alternativen i denna guide.  

Ett plus är att mönstren i järnet är ganska djupa. Detta ger ännu mer luftiga våfflor och kan också bidra till att de blir ännu mer frasiga.

Du kan själv välja temperatur med hjälp av 5 olika steg. På så vis kommer du kunna få en våffla som blir precis så hårt gräddad som du själv önskar.

Något som kan nämnas är också den smidiga lampan som visar när våfflan är klar. På så vis behöver du inte själv hela tiden öppna och kontrollera.

Järnet har en non-stick beläggning. Detta gör att du inte behöver fullt så mycket smör eller annat fett vid gräddningen, även om lite grann kan vara bra.


Åviken Elegance Våffeljärn Dubbelt

Åviken Elegance Våffeljärn Dubbelt

Kolla priset hos:

Modellen Elegance från Åviken kan passa dig som vill ha ett rejält våffeljärn, som ger våfflor som går ifrån den klassiska designen lite. Ur detta järn får du ut två stycken våfflor per gräddning.

Istället för de klassiska runda våfflorna med 5 mindre hjärtan får du här 4 ganska stora hjärtan som sitter ihop i en lite mer fyrkantig våffla. Det kan vara kul med en lite nytänkande design, speciellt när du ska laga lite mer exklusiva rätter. Dessutom blir våfflorna ganska stora, perfekt för när du vill laga lite mer matigt, till lunch eller middag.

Designen på järnet när det är hopvikt är dessutom snyggt och enligt oss är det inga problem att låta det stå framme som en del av inredningen i köket. Skulle du vilja är det dessutom möjligt att förvara det på högkant så att det tar ännu mindre plats.

Något vi kan sakna med modellen elegance är möjligheten att justera värmen själv. Lampor visar när våfflan är klar, men du kan alltså inte själv välja hur snabbt du vill grädda den. 

Till sist ska också nämnas att modellen är kraftfull. Med en total effekt på 1600 watt tar det bara ca 2 minuter innan din våffla är klar att ätas.


Sage Appliances The Smart Våffeljärn

Sage Appliances The Smart Våffeljärn

Kolla priset hos:

Här är en lite mer exklusiv variant på våffeljärn från Sage Appliances. Vill du grädda Belgiska våfflor med precision är denna variant svårslagen.

Med olika förinställda program väljer du helt enkelt vilken typ av våffla du vill grädda. Oavsett om du är sugen på en Belgis, klassisk eller en med choklad behöver du bara trycka på en knapp för att få det perfekt programmet.

Du kan också ändra inställningar som till exempel extra dark om du vill ha en våffla som blir extra välgräddad. Kort sagt är det här den allra smidigaste lösningen för dig som vill kunna kontrollera hur dina våfflor blir i detalj.

Något som också är mycket smart är den kant som finns runt hela gräddytan på insidan av järnet. Den gör att du inte behöver oroa dig för smet som rinner bredvid, som på andra våffeljärn. Med andra ord kan du grädda dina våfflor med mindre kladd och mindre svinn.

Järnet visar tydligt när din våffla är klar. Men ett enkelt knapptryck kan du lägga till lite mer tid om du skulle önska. Det ska nämnas att detta är en lite mer exklusiv modell, men vill du ha perfekta våfflor och kunna grädda olika sorter och varianter är The smart våffeljärn från Sage Appliances svårslagen.


OBH Nordica Våffeljärn Select Singel

OBH Nordica Våffeljärn Select Singel

Kolla priset hos:

De flesta våffeljärn på marknaden idag är dubbelmodeller. Men för en del kan det bli lite väl trångt att få plats med en sådan i köket och man kanske helt enkelt inte har ett behov av att kunna grädda två våfflor samtidigt. Då kan OBH Nordicas Select singel komma väl till pass.

Tyvärr måste vi först säga att designen inte är den allra mest eleganta enligt oss. Den runda formen gör att den ser lite klumpig ut.

I övrigt är det här dock ett mycket bra våffeljärn som definitivt kommer göra jobbet bra för det allra flesta. Våfflan får en klassisk form med 5 stycken delar formade som hjärtan.

Du kan själv välja temperatur på en femgradig skala beroende på hur hårt du vill att järnet ska grädda. Lampan indikerar när järnet är på och när det är tillräckligt varmt för att använda. Dock kan du inte där se när våfflan är klar utan får öppna och kontrollera själv.

Non-stick beläggningen ger också en smidigare gräddning utan att våfflan fastnar. Select Singel är ett mycket prisvärt alternativ för dig som bara behöver ett järn som gräddar en våffla åt gången.


Åviken Våffeljärn Single Diamond Silver

Åviken Våffeljärn Single Diamond Silver

Kolla priset hos:

Här är en annan modell som kan passa dig som letar efter ett singeljärn. Denna variant är dock till skillnad från produkten ovan mycket mer elegant och har en snygg design. Den fyrkantiga basen i kombination med det runda järnet gör att den passar alldeles utmärkt in i lite mer moderna kök.

Du får en våffla med 5 stycken hjärtan per gräddning. Ganska djupa mönster ger den ännu mer struktur och kan göra att den känns ännu mer fluffig att tugga på. Ska något nämnas som en nackdel är det kanske att denna produkt drar lite mer ström än de flesta andra singeljärn.

Detta är också en lite mer rejäl modell än många andra på marknaden. Den är tillverkad i tjockt aluminium och ger därmed en mycket jämn värmefördelning, så att alla delar av våfflan bli lika gräddade. Dessutom har den en maximal effekt på 1000 watt vilket är högt för ett singeljärn.

Ett annat plus är att våffeljärnet kan förvaras vertikalt för den som vill, så att det tar ännu mindre plats. Indikatorlampan visar när det är redo för gräddning, och tillräckligt varmt.


Emerio Belgiskt Våffeljärn Rosa

Emerio Belgiskt Våffeljärn Rosa

Kolla priset hos:

Detta är ett våffeljärn som verkligen sticker ut från mängden när det kommer till design. Här har vi nämligen något så unikt som ett rosa våffeljärn.

Denna produkt kan passa dig som vill ha lite mer personlig touch på köket och vågar ta ut svängarna lite. Den rosa färgen i kombination med det röda handtaget kan vara den färgklick som just ditt kök behöver. 

Våffeljärnet gräddar Belgiska våfflor i form av fyra smala stavar. Perfekt för lite mindre och mer eleganta desserter, men kanske lite väl litet om du ska laga till en ordentlig lunch eller middag.

I övrigt är detta ett enkelt järn där du till exempel inte kan justera temperaturen. Det har dock de flesta funktioner du kan önska dig, som en nonstick-beläggning för att se till att våfflan inte fastnar och gummifötter så att den står stadigare.

Indikatorlampan visar också när järnet är tillräckligt varmt. Kort sagt ett snyggt våffeljärn för dig som sätter design och elegans i första rummet.


Bestron Våffeljärn bubbelvåfflor Bestron Sweet Dreams

Bestron Våffeljärn bubbelvåfflor Bestron Sweet Dreams

Kolla priset hos:

Även detta är ett rosa våffeljärn. Denna gång dock i en lite mer diskret färg och om möjligt, enligt oss, en ännu läckrare modell designmässigt. Men järnet har också andra saker som får det att sticka ut.

I detta våffeljärn kan du grädda en våffla åt gången. Den speciella formen på insidan gör att våfflan får en bubblig ovansida. Om du vill ha ett järn som gör ännu fluffigare och luftigare våfflor kan detta alltså vara modellen för dig.

Den bubbliga våfflan är faktiskt en trend som kommit till Sverige från Hongkong. Något som gör detta till en produkt som är i tiden och modern.

I övrigt är järnet ganska simpelt och du kan till exempel inte justera temperaturer. Det finns heller ingen lampa som visar när våfflan är klar utan du får öppna och titta själv.

Med det sagt är det här ett både prisvärt och snyggt alternativ för dig som vill prova på den trendiga bubbelvåfflan.


Kitchen Craft Våffeljärn

Kitchen Craft Våffeljärn

Kolla priset hos:

Vill du att våffellagandet ska kännas ännu mer autentiskt och äkta kan du använda denna modell. Den är en av de få som inte kopplas in till ett eluttag.

Genom att öppna det ena handtaget, hälla i smet och sedan stänga den övre delen har du förberett för en riktigt smarrig belgisk våffla. Därefter värmer du järnet på spisen tills våfflan är helt gräddad.

Detta sätt att grädda våfflor har flera fördelar. För det första gör det att du kan justera temperaturen precis som du vill, på ett mycket mer smidigt sätt. Det här kan alltså vara ett alternativ för dig som vill ha ännu mer precision.

Nackdelen är dock att denna bara fungerar på spis som inta har induktionshäll. Den går heller inte att använda till exempel över öppen eld.

En sak som dock ska nämnas är att ett järn som detta är mycket smidigt att göra rent. Non-stick beläggningen gör att smeten inte fastnar och eftersom  det inte är någon elektronik i det här järnet behöver du inte vara orolig för att göra rent det med vatten.

Våffeljärnet ger två lite mindre belgiska våfflor per omgång.


Åviken 904 Singel Classic Våffeljärn

Åviken 904 Singel Classic Våffeljärn

Kolla priset hos:

Många av de singeljärn som finns på marknaden är ganska runda till formen och kan upplevas lite klumpiga. Åviken är dock ett märke som ofta tänker till kring dessa detaljer och har här tagit fram ett järn för en våffla, där designen fått stå i fokus.

Modellen har inspirerats av de våffeljärn som kunde hittas i svenska hem förr i tiden, med den klassiska gräddvita färgen. Tillverkaren har dock sett till att göra den slimmad, för att samtidigt enkelt kunna få plats i skåpen och passa in i lite mer moderna kök.

Med detta järn får du en stor våffla med fyra hjärtformade delar. En aluminiumplatta ser till att värmen fördelar sig bra, samtidigt som teflonbeläggningen gör så att smeten inte fastnar i järnet.

Ett stort plus är också att sladden går att ta loss helt och hållet. Det här gör både att järnet tar mindre plats när det kommer till förvaring, men också att det är lättare att göra rent.

Vi kan dock sakna reglage för att på egen hand bestämma temperaturen. Dessutom skulle en lampa som visar när våfflan är klar kunna komma väl till pass.

Med det sagt är denna modell en riktig storsäljare. Ett enkelt och stabilt våffeljärn, med en snygg design som ger stora och goda våfflor.


EMERIO WM-110984.4 Våffeljärn för belgiska våfflor

EMERIO WM-110984.4 Våffeljärn för belgiska våfflor

Kolla priset hos:

Vi avslutar denna guide med en minst sagt unik design på våffeljärn. Denna variant är gjord för att tillverka belgiska våfflor och har et uppvärmningsfunktion som är något alldeles extra.

Den står nämligen i ett ställ, där själva järnet går att rotera. Detta ger möjligheten till en ännu jämnare gräddning och att den lösa smeten i våfflan kan rinna ut till de platser där det behövs.

Med en stegfri termostat kan du också ställa in temperaturen till exakt där du vill ha den för en optimal gräddning. Totalt kan du grädda fyra belgiska våfflor på samma gång i detta järn, vilket såklart är perfekt om du har vänner eller andra på besök.

Med tusen watt är det här också en ganska kraftfull produkt som levererar på en hög nivå. På så sätt kan du få upp en hög värme och grädda extra krispiga våfflor.

Självklart är det här en ganska avancerade design och när det kommer till förvaring något som kan ta en del plats. Även rengöring kan bli lite krångligare med så invecklade funktioner.

I övrigt är det här ett mycket bra järn värt att kika närmare på för dig som vill ha jämnt gräddade och frasiga belgiska våfflor.


När passar det att äta våfflor?

Våfflan är en fantastisk måltid som faktiskt gå alldeles utmärkt att äta i många olika typer av sammanhang. Med lite olika variationer går den lika bra som efterrätt, som till en ordentlig lunch eller lyxig middag.

Många känner säkert igen den klassiska våfflan med grädde och sylt eller kanske till och med glass som serveras i många hem. Denna variant kanske passar allra bäst som efterrätt, efter en lite lättare måltid som exempelvis soppa. Vill du ha en ännu sötare variant kan vi rekommendera att prova att garnera din våffla med nutella.

Det funkar dock alldeles utmärkt att äta våfflan som mat. En våffelrulle, det vill säga som en tunnbrödrulle fast med våffla är något man kan hitta i många gatukök.

Vill du lyxa till det lite kan du prova att pryda våfflan med löjrom och gräddfil. Något som blivit allt mer populärt de senaste åren och faktiskt är en riktig delikatess.

Hur gör jag rent mitt våffeljärn?

En anledning till att många drar sig för att laga våfflor är för att de tycker det är krångligt att göra rent våffeljärnet. Här kommer några bra tips som gör det hela så mycket enklare.

Varje gång järnet har använts ska du allra helst torka av utsidan på det med en fuktig mikrofiberduk. På så vis får du bort det mesta av smuts och annat som kan ha fastnat där.

Insidan går också att torka på samma sätt, eventuellt med hjälp av vanligt hushållspapper. Det gör ingenting om den fortfarande är lite fet, det viktigaste är att få bort bitar och rester som kan bränna fast.

Undvik dock att använda diskmedel. Är järnet mycket fett kan det vara en lösning, men då måste du dock först kolla upp så att inte beläggningen är känslig för diskmedel.

Tålamod är nyckeln här. Ofta tar det lite tid att få järnet helt rent. Men det är bättre att hela tiden hålla efter och ta lite extra tid att göra rent efter varje gång du lagat våfflor.

Om det fastnat extra mycket brända bitar och annat på insidan och det var länge sedan du gjorde rent järnet kan en så kallad rengöringsvåffla komma väl till pass. Denna görs som en vanlig våffla, fast med extra mycket salt.

Grädda den som vanligt i järnet så kommer den suga ut mycket av de rester och andra saker som du inte vill ha kvar.

Vad är hemligheten till den perfekta våffelsmeten?

Det finns vissa knep som du kan ta till för att dina våfflor ska bli ännu godare. Här kommer några av dem.

Till att börja med är det smart att låta smeten stå en liten stund innan du börjar grädda. På så vis hinner vissa processer starta och du har chansen att få en ännu luftigare smet som ger fluffigare våfflor.

Ett annat tips är att se till att röra om ordentligt mellan gräddningarna. Annars finns en stor risk att smeten lägger sig i olika skikt och inte är blandad när den hälls i järnet.

Hur gör jag för att våffelsmeten inte ska fastna?

Det enkla svaret på den frågan är att det kommer att gå lättare ju mer smör du har i våffeljärnet. Även om du har en nonstick-beläggning är det inte alltid den är så effektiv som du skulle önska. Då är det smart att bre på lite extra fett för att undvika detta.

Om du har ett järn där du kan reglera temperaturen är det också en bra idé att inte köra på max hela tiden. En allt för hög värme kommer att göra att våfflan lättare fastnar och att sänka den lite kan bidra till en smidigare gräddning.

Till sist är det också viktigt att regelbundet göra rent ditt våffeljärn. Hur du gör detta på smidigast sätt kan du läsa om ovan.

Vi hoppas att denna guide varit till nytta och att du lärt dig mer om våffeljärn och hur du gör den perfekta våfflan. Med hjälp av listan ovan tror vi också att du kan hitta ett våffeljärn som är till hjälp.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg