Bästa träskärbrädan 2024: Fina och praktiska skärbrädor i trä


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Skärbrädor finns i olika material, men alla kök bör ha en eller ett par fina träskärbrädor. De är både praktiska, snygga och hygieniska om du sköter om dem på rätt sätt. Här är våra tips på bästa skärbrädorna i trä!

Bästa skärbräda trä

Vilken skärbräda av trä är bäst i test?

Drömprodukten är de tjocka Butcher Block från Joon Boos. Dyra men mycket hållbara block av äkta valnötsträ. Perfekt för styckning av större köttstycken och liknande.

✅ Mycket hållbart och rejält slaktarblock

Butcher Block från Joon Boos, mörkt valnötsträ

Ett bra prisvärt alternativ är Nordwiks skärbrädor. De tenderar att hålla väldigt hög kvalitet i förhållande till priset.

✅ Bra valuta för pengarna

Nordwik Skärbräda Längdträ Ek

Ett annat utmärkt alternativ är någon av Anders Petters träskärbrädor. De är väldigt högkvalitativa, särskilt med tanke på priset. Stark rekommendation för de rejäla signaturbrädorna från detta märke!

✅ Fin bräda i ekträ

Anders Petter Signerat Skärbräda Ek

Ett annat mycket prisvärt paket är Fiskars Functional Form Skärbräda 3-pack. Där får du hela tre skärbrädor från ett riktigt fint varumärke, till ett mycket överkomligt pris!

✅ Praktiskt set skärbrädor

Fiskars Functional Form Skärbräda 3-pack

Om du vill ge skärbrädan som en vacker gåva eller present kan det vara värt att kolla in skärbrädorna med gravyr, där du väljer design och namn som står på brädan.

✅ Fin present

MedGravyr Circle Rund skärbräda med gravyr

Recensioner av 22 träskärbrädor

Här kommer en mer ingående titt på hela 22 olika skärbrädor i trämaterial.

Nordwik Skärbräda Ändträ Thermobok

Nordwik Skärbräda Ändträ Thermobok

Kolla priset hos:

En robust och exklusiv, lite dyrare skärbräda i bokträ från Nordwik. Brädan mäter 36 x 46 cm och kan enkelt placeras över diskhon när man behöver en extra arbetsyta i köket. Den passar också bra till servering av kött, ostar eller tillbehör. Brädan har urfrästa handtag och en ränna för köttsaft.

Skärbrädan är tillverkad i ändträ som är den mest beständiga delen av trädstammen och den klarar både vassa knivar och fuktiga livsmedel. Materialet är värmebehandlat och brädan bör oljas in regelbundet för bästa hållbarhet. Den bör diskas med ljummet vatten och milt diskmedel direkt efter användning för att inte torka ut.

Produkten är av riktigt bra kvalitet och ett prisvärt alternativ för den som vill satsa på en rejäl skärbräda. Bokträ är ett hårt, kompakt material som håller i generationer om man tar hand om det rätt. Något man bör tänka på är att inte lägga brädan i blöt eller placera varma kastruller på den.


Nordwik Skärbräda Ändträ Akacia

Nordwik Skärbräda Ändträ Akacia

Kolla priset hos:

En populär och funktionell skärbräda från svenska Nordwik, ett relativt nytt varumärke som erbjuder produkter för nordisk matlagning. Brädan är tillverkad i ändträ av akacia, ett material som är skonsamt mot knivarna och extremt hållbart. För att passa alla kök finns denna skärbräda i två storlekar, 21 x 28 cm och 30 x 40 cm.

Brädan bör oljas in regelbundet och diskas för hand med milt diskmedel direkt efter användning för att inte torka ut. Den bör förvaras torrt och man ska också tänka på att inte låta fuktiga livsmedel stå och torka in i träet en längre tid då ytan på skärbrädan kan ta skada.

Designen är klassisk med urfrästa handtag på sidorna vilket gör brädan praktisk och lätt att bära. Materialet är av högsta kvalitet och lämpar sig för proffsköket såväl som hemmakocken. I recensioner beskrivs skärbrädan som en behändig och vacker produkt till överkomligt pris. Den fyller sitt syfte och många är mer än nöjda med kvaliteten.


Culimat Skärbräda Ek Stavlimmad med ränna

Culimat Skärbräda Ek Stavlimmad med ränna

Kolla priset hos:

En snygg och funktionell skärbräda i ekträ som snabbt blivit en riktig storsäljare hos både privatpersoner och restaurangägare. Culimat marknadsför sig som ett varumärke som erbjuder köksutrustning av högsta kvalitet. Deras skärbrädor är robusta och tillverkade i nordiskt ändträ.

Denna bräda mäter 30 x 50 cm och är 4 cm tjock. Den har en ränna för köttsaft och urkarvat handtag för ett bra grepp. Träet är stavlimmat vilket innebär att det inte rör på sig lika mycket som massivt material gör. Detta gör skärbrädan extra hållbar och med rätt skötsel kan den hålla i generationer.

Skärbrädan bör oljas in en gång i månaden vid normal användning. Den tål inte maskindisk och bör diskas med varmt vatten och sparsamt med milt diskmedel. Många beskriver skärbrädan som robust, stadig och underbar att skära på. Priset ligger ganska högt men kvaliteten är fantastisk.


Global G-1006 Skärbräda Massiv Ek

Global G-1006 Skärbräda

Kolla priset hos:

En rymlig skärbräda från Global som beskrivs som ett måste i köket och en alldeles utmärkt bräda till vettigt pris. Den mäter 30 x 45 cm och har utvecklats i samarbete med stjärnkocken Edin Dzemat och marknadsförs som en fantastisk kombination av funktion, design och kvalitet.

Denna skärbräda är utrustad med måttskala och friktionsduk som gör det extra smidigt och säkert att använda den. Den är 5 cm tjock och tillverkad i massiv, bosnisk silverek av hög kvalitet. För maximal livslängd är det viktigt att man oljar in brädan med jämna mellanrum och endast diskar den för hand med ett skonsamt diskmedel.

Skärbrädan lovordas för både funktion och utseende. Den är det ultimata alternativet för hemmakocken som föredrar en högkvalitativ skärbräda som håller länge. Dess tyngd och tjocklek ger en lyxig och robust känsla. För en ultimat upplevelse kan man tänka på att efterspänna insexskruvarna efter en tids användning.


Nordwik Skärbräda Längdträ Ek

Nordwik Skärbräda Längdträ Ek

Kolla priset hos:

Denna skärbräda från Nordwik går att hitta till ett vettigt pris och är tillverkad i stavlimmad polsk ek. Den mäter 29,5 x 45 cm och är 4 cm tjock. Brädan har en ränna för köttsaft och urfrästa handtag på sidorna som gör det lätt att lyfta upp den från arbetsbänken. Den är FSC-märkt och oljebehandlad med enbart godkända produkter.

Skärbrädans material är högkvalitativt och kompakt. Den beskrivs som kockens och knivarnas bästa vän och håller länge om den sköts med omsorg. Viktigt att tänka på är att aldrig blötlägga skärbrädan eller använda den som underlägg för varma grytor och kastruller. Den bör handdiskas direkt efter användning och oljas in regelbundet.

Denna bräda beskrivs som rymlig, praktisk och riktigt snygg. Den kan med fördel förvaras synligt och användas vid servering och dukning. En prisvärd och hållbar skärbräda som många är mer än nöjda med!


Satake Skärbräda i Akacia med mätpunkter

Satake Skärbräda i Akacia med mätpunkter

Kolla priset hos:

En exklusiv och riktigt dekorativ skärbräda i annorlunda utförande från japanska Satake Cutlery. Varumärket har funnits sedan 1947 och är specialiserat på att tillverka köksredskap av hög kvalitet och till bra priser. Denna skärbräda mäter 23,5 x 35,5 cm och lämpar sig för att skära allt från grönsaker och frukt till kött och fisk.

Den är tillverkad i flera lager ändträ av god kvalitet från akaciaträd. Träfibrerna i skärbrädans olika lager går åt motsatt håll vilket ger en riktigt snygg och elegant design som ger köket ett lyft utseendemässigt. Den tål definitivt att förvaras framme eller användas vid dukning!

Denna bräda är hela 5,5 cm tjock och mycket stabil att använda. Den är utrustad med gummifötter på undersidan som förhindrar att den glider på underlaget. Skärbrädan har också tydliga centimetermarkeringar längs ena långsidan för större precision när man exempelvis ska skiva bröd eller kött. Kort sagt en praktisk och snygg skärbräda som gör jobbet!


John Boos Skärbräda Butcher Block

John Boos Skärbräda Butcher Block

Kolla priset hos:

Denna robusta skärbräda från det exklusiva varumärket John Boos är definitivt ett alternativ för den som är villig att betala en extra slant för kvalitet. Varumärket är känt världen över för sina rejäla och proffsiga skärbrädor och slaktbänkar. Denna skärbräda är kvadratisk till formen och mäter 46 x 46 cm. Den är tillverkad i amerikanskt massivt lönnträ av ändbitar, något som gör den extra tålig och hållbar.

Skärbrädan är hela 7,5 cm tjock och väger 9,5 kg. Den beskrivs i ordalag av rejäl och gedigen, och är ett utmärkt val för både hemmakocken och proffset. Den tål många års daglig användning förutsatt att den vårdas på rätt sätt. Man bör olja och smörja in den minst en gång i månaden och endast diska den för hand.

På sidorna har brädan två urfrästa handtag vilket underlättar när man behöver flytta runt den mellan arbetsbänkarna i köket. Den är förvånansvärt smidig att hantera trots sin tyngd och den passar både som skärbräda och slaktarblock. Den är dessutom vändbar och oförskämt snygg!


Nordwik Skärbräda Bambu med rostfria kantiner

Nordwik Skärbräda Bambu med rostfria kantiner

Kolla priset hos:

En nättare och smidig skärbräda från svenska Nordwik. Produkten är praktisk och genomtänkt för att underlätta matlagningen för den som har många järn i elden. Den är stilren i sin design och tillverkad i ljust, vackert bambuträ av hög kvalitet. Brädan mäter 28 x 41 cm och är 3,2 cm tjock.

Till skärbrädan medföljer två kantiner om 20 x 27 cm. Dessa är placerade i spår under själva skärytan och dras smidigt ut på vardera sidan när de ska användas. Kantinerna är det perfekta utrymmet att fösa ner skurna bitar i medan man fortsätter att skära mer. Det blir enkelt att hacka och skiva, och man slipper ha ytterligare kärl på arbetsbänken.

Kantinerna är tillverkade i rostfritt stål och tål att diskas i maskin medan skärbrädan bör diskas för hand. Denna skärbräda går att köpa till ett bra pris och beskrivs som ett prisvärt köksredskap som förenklar och gör matlagningen smidigare.


The Yes Company ChopBox Smart Skärbräda

The Yes Company ChopBox Smart Skärbräda

Ej tillgänglig

Det här är definitivt brädan för den som gillar smarta produkter med många och oväntade funktioner. The Yes Company har utvecklat en skärbräda med köksvåg, knivslipare och timer, och som dessutom desinficerar ytor och knivar med hjälp av UV-strålning från den inbyggda lampan.

Skärbrädan är tillverkad i organisk bambu och har två skärytor för att man enkelt ska kunna separera livsmedel. Medan man skär kan man också väga maten på den inbyggda köksvågen som håller för upp till 3 kg.

Med två minuters ljusexponering dödas sedan 99,99% av de bakterier som finns på skärbrädans ytor och de knivar som använts. När maten ska tillagas kan brädans timer startas och om knivarna blivit slöa slipar man dem enkelt i någon av de två knivsliparna på sidan.

Batteriet laddas fullt på bara en timme och håller i upp till 30 dagar vid daglig användning. Brädan tål endast handdisk och beskrivs i recensioner som en rolig och funktionell produkt som är den perfekta presenten till den som redan har allt.


John Boos Skärbräda Butcher Block Valnöt

John Boos Skärbräda Butcher Block Valnöt

Kolla priset hos:

Denna skärbräda kommer från det exklusiva varumärket John Boos och är en riktigt lyxig variant som älskas av proffskockar världen över. Den är kvadratisk i sin utformning och mäter 46 x 46 cm. Tjockleken är 7,5 cm och skärbrädan upplevs både gedigen och stabil med sin vikt på strax under 11 kg. Den har en praktisk ränna för köttsaft och urfrästa handtag på sidorna för att underlätta hantering.

Brädan är tillverkad i massivt ändträ från valnöt, ett material som både ger ett vackert utseende och en hållbarhet som inte går att överträffa. John Boos är ett varumärke känt för sina skärbrädor och slaktarbänkar av utomordentlig kvalitet och gediget hantverk med traditioner sedan 1800-talet.

Det här är en skärbräda som håller livet ut. Man bör diska den direkt efter användning och vara noga med att olja och smörja in den minst en gång i månaden. Är man beredd att lägga ut en rejäl slant får man en riktigt bra och fin kvalitetsskärbräda för pengarna.


John Boos Skärbräda Stavlimmat Lönnträ

John Boos Skärbräda Stavlimmat Lönnträ

Kolla priset hos:

Denna skärbräda kommer från varumärket John Boos och är en riktig lyxprodukt som används av proffs såväl som amatörkockar över hela världen. Denna modell är tillverkad i stavlimmat lönnträ och finns i två storlekar för att passa alla behov, en större skärbräda med måtten 46 x 61 cm och en lite mindre som mäter 38 x 51 cm.

Brädan är robust och uppskattas för sin tyngd och stabilitet. Den har handtag på sidorna som gör det lätt att flytta den mellan arbetsbänkarna. Skärbrädan ger ett perfekt underlag oavsett om man ska skära mjuka eller hårda livsmedel och den är dessutom vändbar för maximal användning.

John Boos är ett känt varumärke som har tillverkat slaktbänkar och skärbrädor i över hundra år. Köper man denna skärbräda får man visserligen lägga ut en ordentlig slant men kvaliteten är oslagbar och brädan håller livet ut om man tar hand om den på rätt sätt. Den bör oljas in med jämna mellanrum och tål enbart handdisk.


HKliving Skärbräda Set om 3 Återvunnen Teak

HKliving Skärbräda Set om 3 Återvunnen Teak

Kolla priset hos:

HKliving är ett holländskt varumärke som marknadsför sig som ett miljövänligt och hållbart alternativ i dagens konsumtionssamhälle. Deras produkter återfinns till försäljning världen över och de tillverkar allt från köksredskap till möbler och inredningsdetaljer. HKliving satsar på jordnära färger, utsökta detaljer och blandade stilar.

Detta set består av tre fina skärbrädor i olika storlekar, tillverkade av obehandlad återvunnen teak, ett träslag med diskret mönster och djup färg. Varje skärbräda är ensam i sitt slag i och med att de alla är handgjorda. Setet är en uppskattad gåva till den som värnar om miljön och älskar det unika!

Dessa skärbrädor kan användas vid matlagning eller för servering av allt från snacks och ostbrickor till nybakat bröd. Designen passar i alla kök och brädorna finns dessutom i fler storlekar än de som ingår i setet. De är utrustade med praktiska handtag och läderremmar som möjliggör upphängning. Brädorna beskrivs som utsökta, vackra och funktionella.


Anders Petter Signerat Skärbräda Ek

Anders Petter Signerat Skärbräda Ek

Kolla priset hos:

En mycket fin skärbräda från varumärket Anders Petter med ränna runt om och urfrästa handtag på sidorna. Den mäter 36 x 46 cm och är 4 cm tjock. Skärbrädan är tillverkad i ändträ av amerikansk massiv ek, ett material som är snällt mot köksknivar och har otroligt lång hållbarhet om det tas om hand enligt anvisningar. För extra säkerhet är brädan försedd med gummifötter som gör att den inte glider på underlaget.

Denna skärbräda ligger i medelprisklass och kan både användas vid matlagning och som serveringsbricka. Den är riktigt snygg i både färg och design och gör sig bra på matbordet med plockmat, ostar eller snacks på. Brädan tillhör serien Signerat som består av kvalitativa och hållbara produkter för både amatörer och proffs.

Viktigt att tänka på är att skärbrädan bör oljas in innan användning och därefter regelbundet. Den tål inte maskindisk eller att ligga i blöt och bör diskas direkt när man använt den färdigt. I recensioner beskrivs den som fin, gedigen och av bra kvalitet sett till priset.


Anders Petter Stenfors Skärbräda Ek

Anders Petter Stenfors Skärbräda Ek

Kolla priset hos:

Från svenska Anders Petter kommer denna klassiska och tilltalande skärbräda i ekträ. Varumärket har ett sortiment som passar många olika behov och serien Stenfors marknadsförs som en produktserie med känsla för detaljer och med höga krav på hållbarhet och material. Denna skärbräda är en fin gå-bort-present!

Brädan har en stilren design och gott om utrymme med sina 30 x 46 cm. Den kan både användas för att förbereda råvaror vid matlagning eller som serveringsbricka när det vankas snacks, ostar eller annan plockmat. Den är tillverkad i ek av hög kvalitet, 2,7 cm tjock och beskrivs som stadig men inte för tung. Många tycker att den är greppvänlig och lagom stor.

För bästa hållbarhet bör brädan rengöras med ett skonsamt diskmedel direkt efter användning så att träet inte torkar ut. Den tål inte att läggas i blöt eller diskas i diskmaskin. Prismässigt hör den till de lite billigare skärbrädorna.


Tramontina Skärbräda

Tramontina Skärbräda

Kolla priset hos:

En skärbräda i riktigt läcker design från det brasilianska varumärket Tramontina. Det är ett familjeägt företag som marknadsför sina produkter som högkvalitativa och funktionella. Denna skärbräda är en uppiggande inredningsdetalj som verkligen drar blickarna till sig och absolut inte förtjänar att gömmas undan i ett köksskåp, utan tvärtom.  

Brädan mäter 34 x 45 cm och är 3 cm tjock. Den beskrivs som gedigen och lättanvänd och är tillverkad i FSC-godkänd teak. Tack vare träets naturliga färgspel i vackra nyanser har varje skärbräda sitt unika utseende, vilket gör produkten till en uppskattad present till någon man tycker om.

Skärbrädan har en praktisk ränna för köttsaft runt om och hörnen är rundade för ett mjukare intryck. Den passar utmärkt till att skära allt från kött och fisk till frukt och nötter men gör sig även utmärkt som serveringsbricka på middagsbordet eller till kvällsmyset. En riktigt snygg produkt som förgyller vardagen!


Anders Petter Backaryd Skärbräda Bambu

Anders Petter Backaryd Skärbräda Bambu

Kolla priset hos:

En svensktillverkad skärbräda till lågt pris och i klassisk utformning som passar utmärkt till vardags. Den tillhör serien Backaryd som består av funktionella produkter av enkel och modern design. De tillverkas för att hålla länge och fungera i alla lägen. Materialen är noga utvalda för att vara lätta att använda.

Denna skärbräda finns i två olika storlekar och är tillverkad i bambu. Det är ett hygieniskt och skonsamt material som dessutom är fint att titta på och passar de flesta stilar och kök. Skärbrädan har en praktisk ränna för köttsaft runt om och är endast 2 cm tjock vilket gör den smidig och lätt att handskas med. Den passar även för servering av exempelvis ostar och charkprodukter.

Brädan beskrivs i recensioner som stilren och enkel. Vissa tycker att den är för tunn och inte ger en tillräckligt stabil känsla när man använder den. Något att tänka på är att man bör olja in den regelbundet och extra ordentligt innan första användningen. Den tål inte maskindisk.


Zassenhaus Trancherbräda

Zassenhaus Trancherbräda

Kolla priset hos:

Denna trancherbräda kommer från Zassenhaus och beskrivs som en prisvärd bräda av utmärkt kvalitet. Den är gjord i vackert akaciaträ och fantastiskt snygg både till färg och form. I samma serie finns matchande serveringsbrickor att komplettera samlingen med.

Brädan mäter 27 x 42 cm, har mjukt rundade hörn och en praktisk ränna för avrinning av köttsaft. Tack vare materialet är brädan hållbar och ett skonsamt underlag för köksknivar vars skärpa man gärna vill behålla. För maximal livslängd bör brädan behandlas med ett tunt lager paraffinolja innan första användningen. Vid rengöring bör man vara sparsam med vattnet för att inte torka ut brädan i onödan.

Denna trancherbräda har fått bra recensioner och beskrivs som fin, praktisk och en snygg detalj i köket. Många använder den både som skärbräda och serveringsbricka för ostar, tapas och annan plockmat. Prismässigt hör den till de billigare brädorna.


Fiskars Functional Form Skärbräda 3-pack

Fiskars Functional Form Skärbräda 3-pack

Kolla priset hos:

Detta set med skärbrädor kommer från välkända Fiskars, Finlands äldsta företag med anor från 1600-talet. Serien Functional Form innehåller produkter för vardagsbruk som är enkla att rengöra, använda och förvara. I detta set ingår tre funktionella skärbrädor i storleken 25 x 35 cm med snygga detaljer.

Brödskärbrädan är tillverkad i linoljefröbehandlad bambu och är 1,5 cm tjock. Den har praktiska längsgående skåror som samlar upp brödsmulorna. Den klassiska skärbrädan är tillverkad i samma material och är 1,8 cm tjock. Undertill har den silikonfästen och den lämpar sig för alla typer av livsmedel. I setet ingår också en svart plastskärbräda som bara är 0,2 cm tjock och tål maskindisk.

Brädorna i bambu bör diskas för hand och oljas in regelbundet för bästa hållbarhet. Alla tre skärbrädor är av riktigt bra kvalitet och en perfekt present som går att hitta till bra pris. Designen gör att de passar alla kök och kockar.


Blomsterbergs Oval skärbräda i trä

Blomsterbergs Oval skärbräda i trä

Kolla priset hos:

Danska Mette Blomsterberg är en konditor känd från Det Söta Livet. Hennes företag tillverkar främst köksredskap för bakning och erbjuder funktionella produkter av hög kvalitet. Denna skärbräda är söt som en karamell med sin ovala form och fina färg. I ena kanten finns ett runt upphängningshål som både är praktiskt och blir till en snygg detalj.

Brädan mäter 22 x 30,5 cm och beskrivs som smidig och alldeles lagom i storlek. Den är tillverkad i ekträ, ett gediget material som håller länge med rätt omvårdnad. Den tål inte maskindisk eller att ligga i blöt. Brädan bör oljas in med en smakneutral olja med jämna mellanrum för att hålla sig fin.

Tack vare sin unika utformning passar skärbrädan lika bra som serveringsbricka till både vardag och fest. I recensioner beskrivs den som otroligt prisvärd, söt och en fin gå-bort-present till riktigt bra kvalitet.


Funktion Skärbräda 3-pack

Funktion Skärbräda 3-pack

Kolla priset hos:

Funktion är ett varumärke som erbjuder funktionella och högkvalitativa köksredskap som underlättar matlagningen. De använder smarta material och designar enkla, stilrena produkter som är skapade för att användas och klarar vardagens alla uppgifter. Detta set består av tre skärbrädor i olika storlekar tillverkade i fin bambu.

Brädorna har måtten 12,5 x 20 cm, 20 x 24,5 cm och 28 x 33 cm och passar alla typer av råvaror. De är endast en centimeter tjocka vilket gör dem smidiga och lätta att använda. Designen är tidlös och elegant och passar i alla kök. Alla tre skärbrädor har generöst tilltagna hål för upphängning och kan med fördel förvaras där de syns.

Prismässigt hör dessa brädor till de absolut billigaste. En nackdel är att de inte tål maskindisk eller att läggas i blöt. De bör diskas för hand och torkas av direkt samt smörjas in med matolja regelbundet. I recensioner beskrivs de som prisvärda och fina men inte speciellt stabila.


MedGravyr Skärbräda med gravyr

MedGravyr Skärbräda med gravyr

Kolla priset hos:

MedGravyr är ett företag som säljer presentartiklar och produkter med personlig gravyr. Till amatörkocken eller proffset som redan har allt är en skärbräda med lasergravyr den perfekta presenten, och hos MedGravyr finns hållbara skärbrädor i olika träslag och former. Denna bräda har en modern och stilren design som passar de flesta smaker.

Den är tillverkad i mörkt trä och rektangulär med måtten 28 x 40 cm. Brädan är 3 cm tjock. På ena kortsidan sitter ett handtag i rostfritt stål som ger ett bra grepp när man ska använda eller flytta skärbrädan. Undertill har den två gummifötter.

Texten graveras med laser och på denna typ av bräda ingår två valfria textrader i kursiv stil på ovansidan av brädan, längst ner i mitten. Mellan de två raderna görs en smal kantlinje och textens storlek anpassas efter gravyrytan som mäter 4 x 15 cm. Något man bör komma ihåg är att olja in skärbrädan innan man börjar använda den, och därefter med jämna mellanrum för att förhindra att träet torkar och spricker. Skärbrädan tål inte maskindisk.


MedGravyr Circle Rund skärbräda med gravyr

MedGravyr Circle Rund skärbräda med gravyr

Kolla priset hos:

Denna runda skärbräda från MedGravyr är en riktigt fin och unik present till alla som trivs i köket. I enlighet med de senaste trenderna inom matlagning är brädan tillverkad i gummiträ, ett ljusare träslag som både är hygieniskt, fint och hållbart. Träet är stavlimmat vilket gör att färgen skiftar till viss del och får materialet att se mer levande ut.

Skärbrädan har en diameter på 35 cm och upplevs robust i sin utformning. Den är 4 cm tjock och väger 2,75 kg. Den är stabil att skära på och kan också användas till matbordet för att servera ost, bröd eller plockmat. Designen är stilren och brädan passar i alla kök.

En fördel med denna skärbräda är att det ryms flera textrader. Den graveras med laser två gånger för att texten ska bli extra tydlig. När brädan är ny kan gravyren upplevas något mörk men mörkheten försvinner när man diskar skärbrädan för hand med ett milt diskmedel. Denna bräda är en exklusiv och annorlunda present av bra kvalitet!


Är runda och ovala skärbrädor bra?

De flesta skärbrädor är fyrkantiga eller rektangulära av en anledning, och det är att klassiska brädor utan tvekan är det mest praktiska. Fyra hörn gör att man kan nyttja hela skärbrädans yta när man använder den. Men det finns såklart varianter i alla möjliga former och designer.

Av utseendemässiga skäl väljer många att köpa runda eller ovala skärbrädor, speciellt om man ofta använder brädan som serverings- eller ostbricka. Det är såklart upp till var och en vilken form man föredrar. Många gånger kan materialet och färgen på skärbrädan, snarare än formen, ha betydelse för vilken modell som gör sig bäst till kökets övriga inredningsdetaljer.

Hur länge håller en träskärbräda?

En träskärbräda av riktigt god kvalitet kan i princip hålla hur länge som helst, förutsatt att man tar hand om den enligt den information man får av tillverkaren. Många skärbrädor mår bäst av att oljas in innan första användningen och därefter med jämna mellanrum. Det är viktigt att träet inte börjar kännas torrt.

Man bör inte heller diska träskärbrädor i diskmaskinen, lägga dem i blöt eller låta dem stå länge med intorkade rester av livsmedel. Om en träskärbräda efter många års användning börjar bli riktigt sliten kan man slipa och behandla ytan på nytt, förutsatt att brädan är av en lite tjockare sort.

Hur diskar man en skärbräda av trä?

En skärbräda av trä bör diskas för hand i ljummet eller varmt vatten, med eller utan ett milt handdiskmedel, beroende på vilken typ av material brädan är gjord av. De allra flesta träskärbrädor ska diskas direkt efter användning och sedan torkas med hushållspapper eller kökshandduk så att fukt inte tränger in i träet och får det att torka och börja spricka.

När det är dags för grovrengöring bör man först diska skärbrädan och därefter strö salt på den. Man kan använda en rotborste eller liknande för att gnugga in saltet noggrant i träet och sedan låta brädan stå i en halvtimme. Därefter ska man skölja skärbrädan ordentligt, torka den och behandla den med olja eller speciell skärbrädekräm. Det rekommenderas att man alltid läser de anvisningar som följer med när man köper en ny träskärbräda.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg