Bästa stekhällen 2024: Njut av att laga mat i det fria


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En riktigt bra stekhäll kan vara ett fantastiskt verktyg i köket eller utomhus. Den kommer inte bara göra att du kan laga mycket mat på samma gång när ni är ute och grillar utan ger en speciell känsla och smak till maten. En bra stekhäll är med andra ord något som alla som tycker om friluftsliv och att vara utomhus bör överväga att investera i.

Stor stekhäll med mat som lagas utomhus

Vilken stekhäll är bäst i test?

Det absolut mest populära valet är givetvis en Muurikka Stekhäll. Namnet är för många synonymt med stekhällar. De har en mängd olika alternativ i olika storlekar, och är toppmärket på marknaden sedan länge!

✅ Ett säkert val

Stekhäll Muurikka

Ett annat riktigt bra alternativ är Hällmarks stekhällar. Även dessa finns i praktiska set med gasbrännare och andra tillbehör, samt är tillgängliga i flera storleksalternativ.

✅ Mycket bra alternativ

Stekhäll Hällmark

Recensioner av 10 olika stekhällar

Om du funderar på att köpa en stekhäll och tittar runt lite på marknaden kommer du snart att märka att det finns en uppsjö av olika märken att välja bland. Det är helt enkelt lite klurigt att veta vilken modell du ska välja och vilken som kommer att passa bäst för just dig.

I guiden nedan jämför vi många olika modeller och märken. Vi tittar både på specifika produkter, men också vad olika märken på marknaden har att erbjuda. Förhoppningsvis kommer denna guide att vara till hjälp och kunna hjälpa dig att hitta den häll som blir allra bäst för just dig.

Se även vår guide till olika sorters grillar, samt tips på stekbord, som fungerar som en lite enklare version av stekhällar!


Stekhäll Muurikka

Stekhäll Muurikka

Kolla priset hos:

Märket Muurika har en uppsjö av olika produkter när det kommer till stekhällar. Det är också ett av de allra mest etablerade märkena på marknaden och lite av ett säkert kort. Om du inte vill leta mycket men ha en riktigt bra stekhäll kan alltså Muurika vara ett riktigt bra alternativ.

Till att börja med har man både modeller som går att använda över öppen eld eller annan värmekälla och modeller som värmes upp med en gasolbrännare som medföljer. Det senare är såklart ett dyrare alternativ, men kan vara ett både praktiskt och roligt sätt att laga riktigt god mat utomhus.

När det kommer till storlekar har man allt från mindre varianter på 38 cm hela vägen upp till riktigt stora modeller som har en diameter på 70 cm. Med andra ord finns här något för alla oavsett hur stort stekbord du behöver.

Om man tittar på priser finns det även på det området modeller som är riktigt billiga och prisvärda för den som inte vill lägga ut alldeles för mycket pengar. Men det finns också riktigt satsade varianter med uppvärmning som kommer att kosta en hel del.

För att sammanfatta det hela är Muurika ett märke som har något att erbjuda för alla och en uppsjö av olika produkter att välja bland. Vi kan varmt rekommendera Muurika som märke när du ska köpa en stekhäll.


Stekhäll Hällmark

Stekhäll Hällmark

Kolla priset hos:

Hällmark är kanske inte ett fullt så etablerat märke som Muurika när det kommer till stekhällar. Man har heller inte riktigt lika många modeller och varianter att välja bland. Med det sagt erbjuder man ett antal olika varianter som går att få till ett bra pris.

Även här har man lite dyrare modeller med gasbrännare och enklare varianter som bara ställs på elden eller på en annan värmekälla. När det kommer till storlekar har man även här flera om än inte riktigt lika många varianter att välja bland. Storlekarna sträcker sig från 48 upp till 78 cm och du kan därmed välja bland mindre upp till riktigt stora modeller.

Den stora fördelen med detta märke jämfört med en gigant som Muurika är att priserna på flera storlekar faktiskt är bättre. Om du vill spara en slant när du ska köpa stekhäll är detta alltså ett alternativ som kan vara riktigt bra att välja. Trots det lite lägre priset håller dessa hällar en hög kvalitet och de är tillverkade i varmvalsat stål.


Grillsymbol stekhällar

Grillsymbol stekhäll

Grillsymbol är ett märke som har en mängd olika stekhällar att välja bland och de har specialiserat sig just på produkter som dessa. Med andra ord är det här en riktigt stabil aktör på marknaden som ger dig en enorm valfrihet.

Man har bland annat ett stort utbud av stekhällar och wokpannor utan ben. Det här kan vara ett smidigt alternativ att lägga på elden eller en annan värmekälla för att nå höga temperaturer och laga riktigt god mat.

Utöver detta har man också en uppsjö av olika modeller som kommer med en gasolbrännare. Här finns riktigt avancerade modeller som erbjuder möjligheter till matlagning på en professionell nivå. Det finns också lite enklare uppvärmda modeller, perfekta för dig som tröttnat lite på grillen och vill kunna laga mat på fler sätt utomhus.

Det vi saknar från detta märke är dock vanliga stekhällar som inte är uppvärmda, utan ben. Detta är kanske det smidigaste alternativet för den som ska värma mat över öppen eld och det är en nackdel att dessa produkter inte finns. Men för dig som ska laga mat i trädgården eller inomhus är Grillsymbols stekhällar och wookar ett bra alternativ.

När det kommer till storlekar på dessa produkter rör man sig från mindre produkter med mått på 46 cm upp till hela 96 cm i diameter på de allra största varianterna. Med andra ord finns det varianter i sortimentet som passar dig som har en restaurang eller av annan anledning ska laga riktigt stora omgångar med mat då och då.

Priserna ligger generellt något högre hos detta märke än hos de två tidigare i guiden. Men vill du ha en riktigt bra wok är det här en av de aktörer vi rekommenderar att du vänder dig till. Är du på jakt efter riktigt stora hällar kan det också vara riktigt bra att kika lite närmare på produkter från Grillsymbol.


Hörnells Outdoor stekhällar

Hörnells Outdoor stekhällar

Hörnells Outdoor är ett märke som har lite färre produkter att erbjuda när det kommer till stekhällar. På vissa områden leder de dock över de andra märkena i denna guide och Hörnells kan därför vara ett märke väl värt att ta en titt på.

Man har som sagt inte speciellt många modeller ute på marknaden. Faktum är att man bara har fyra olika varianter på hällar, där ingen av dem är uppvärmd, utan alla kräver att du själv tillför en egen värmekälla. Dessa fyra hällar är också ganska liknande och det är egentligen i första hand storleken som skiljer dem åt.

En sak som bör nämnas är att dessa hällar kommer till ett riktigt bra pris. Nästan oavsett storlek står de sig bättre mot de andra märkena i denna guide. Ska du handla stekbord på budget kan Hörnells därför vara ett riktigt bra alternativ.

Man har också ett riktigt litet stekbord som endast mäter 35 cm i diameter. Det här blir inte bara ett billigare alternativ, utan också riktigt smidigt för den som ska på utflykter i skogen och måste bära med sig stekbordet. Man har också lite större varianter och storlekarna sträcker sig hela vägen upp till 75 cm i diameter.

En annan fördel med hällar från Hörnells är att de är tillverkade i Finska Lappland. Det här är ett område där man har bra koll på hällar och en lång tradition av att använda sig av stekhällar för att laga mat.

För att sammanfatta det hela är Hörnells ett märke som även om det inte har ett enormt utbud, har en hel del att erbjuda. Är du på jakt efter en mindre stekhäll eller ska handla på budget är det här ett av de märken vi varmast kan rekommendera.


Briv Stekhäll 49 cm inkl. ben och handtag

Briv Stekhäll 49 cm inkl. ben och handtag

Denna stekhäll från Briv är tillverkad i varmvalsad stål. Den komemr komplett med både handtag och ben vilket såklart är smidigt och gör att du på ett enkelt sätt kan laga mat direkt och var som helst. Hällen är ca 25 cm hög från marken vilket är en lagom höjd för att till exempel laga mat över öppen eld.

Diametern på denna är 49 cm vilket gör att du kommer att ha rätt så gott om plats för maten som ska lagas. Det är inte den allra största modellen på marknaden, men inte heller den minsta och därmed ett riktigt bra alternativ om du till exempel har en något större familj att laga mat till.

En annan stor fördel med detta stekbord är att det har en rejäl kant på 5 cm. Det här gör inte bara att maten håller sig på plats. Det minskar också risken för att saker som fett och annat kladd droppar ned från bordet. Det blir också enkelt att hälla på vatten för att göra rent den, utan att vattnet rinner av.

När vi kikar på priset på en modell som denna är det fullt rimligt med tanke på storleken. Med andra ord är det här ett riktigt praktiskt och prisvärt stekbord som gör matlagningen i naturen lite enklare. Helt enkelt en riktigt bra produkt som vi med glädje rekommenderar. 


Mustang Stekhäll 70 cm Gjutjärn med Fötter

Mustang Stekhäll 70 cm Gjutjärn med Fötter

Här har du en rejäl men ganska enkel stekhäll från Mustang. Det här kan vara ett bra alternativ för dig som vill laga mycket mat på samma gång och ha rejält med plats när du lagar mat ute i naturen.

Denna modell har en diameter på hela 70 cm. Det här gör att du kommer att få plats med allt du vill laga, nästan oavsett hur stort sällskapet som ska äta är. Hällen har också en höjd på 23 cm vilket är en ganska lagom höjd för att på ett smidigt sätt kunna laga mat över elden.

Den stora nackdelen med denna produkt är vikten. Den väger en bit över 20 kg vilket gör att den kommer att bli rätt så tung att ta med ut i skogen när ni vill laga något gott. Det kan helt enkelt bli lite bökigt att kånka med en pjäs som är så tung som denna.

Vikten kommer av att denna produkt är tillverkad i gjutjärn. Detta har dock också sina fördelar, till exempel att den kommer kunna bli riktigt varm. På så sätt kommer maten att få en smak ock krispighet som är svår att uppnå på en hel del andra material.

När vi kikar på priset på en modell som denna kostar den en del mer än de billigaste modellerna. Men vill du ha en stekhäll som blir riktigt varm är det här ett alternativ vi kan rekommendera.


Tranquilo Stekhäll Set Kitchen Emalj

Tranquilo Stekhäll Set Kitchen Emalj

Kolla priset hos:

Denna stekhäll kommer med en smidig gasbrännare som gör att du enkelt kan använda den i trädgården exempelvis istället för grillen. Det är en av de dyrare modellerna i denna guide, men så kommer den också med en mängd smidiga och smarta funktioner.

En stor fördel med denna häll är att den är emaljerad. Det här innebär att den är täckt med ett tunt lager eller en emalj av glas. Denna gör bland annat att hällen inte rostar lika enkelt och att den blir lättare att göra rent. Den går till exempel att köra i diskmaskin.

Ytterligare en stor fördel är såklart att den kommer på en hållare med ben som har en gasolbrännare. Det här gör att du inte behöver krångla med eld eller en brasa, utan smidigt kan laga mat i trädgården om du så vill. De höga benen gör att du får en bekväm position när du lagar mat.

Den panna du får med har ett mått på 50 cm. Det här ger dig relativt gott om plats att laga mat på, men det kanske kan bli lite trångt om du ska göra riktiga storkok. Du kan dock använda andra grytor och hällar på stativet från 28 cm upp till 60 cm. Du måste alltså inte bara använda stativet till den häll som följer med när du köper det.

Det finns också ett vindskydd som smidigt kan hängas på pannan för att se till att vinden inte får tag i lågan från gasolen. För att sammanfatta det hela har denna produkt i princip allt man behöver för att kunna laga mat på häll, på ett riktigt smidigt och enkelt sätt.

Nackdelen blir såklart att det här också märks en hel del på priset. Detta är en av de dyraste produkterna i denna guide och du får vara beredd att lägga ut en del extra pengar om du väljer att investera i denna. Men vill du ha en riktigt bra stekhäll som gör att det blir oerhört smidigt att laga mat utomhus kan en modell som denna såklart vara värd lite extra pengar.


Pit Boss 2-Burner Ultimate Lift-Off Griddle

Pit Boss 2-Burner Ultimate Lift-Off Griddle

Om du verkligen vill ha det allra bästa på marknaden när det kommer till stekhällar, men också är beredd att betala ganska rejält för det kan denna grilliknande skapelse från Pit Boss vara värd att kika närmare på. Denna kommer att göra det oerhört lätt att laga mat utomhus och ger dig friheten att laga mat som i ett kök, fast ute på sommaren.

Modellen ser ut lite som en grill, men skillnaden är att under luckan döljer sig ett stort stekbord. Det drivs av gasol vilket både gör att det värms upp fort och är väldigt enkelt att använda.

Denna är kanske inte tänkt att ta med på utflykter i skogen, utan passar bäst att ha i trädgården som ett komplement till, eller istället för grillen. En av fördelarna är att ytan är oerhört lätt att göra rent tack vare den beläggning som den behandlats med. Det här gör att inte bara matlagningen, utan även städningen efter blir riktigt enkel.

Ytterligare en fördel som gör att denna produkt skiljer sig från andra stekbord är att den är mycket enklare att kontrollera. Med smidiga vred kan du på ett enkelt sätt styra och kontrollera temperaturen. Det blir med andra ord lättare att få ett riktigt lyckat resultat och laga riktigt god mat.

Produkten är också utrustad med en mängd enklare men smarta funktioner som krokar för redskap och annat som gör att du alltid kan ha det du behöver nära till hands. Den har också en speciell hållare för pappershanddukar som kommer att göra städningen ännu enklare.

Den stora nackdelen med denna produkt är priset. De allra flesta är inte villiga att betala det denna kostar för ett stekbord. Men är du på jakt efter det allra bästa och kanske vill ha något att ersätta din gasolgrill med kan en modell som denna vara något som ger vardagen guldkant. I så fall rekommenderar vi att du tar dig en lite närmare titt på denna produkt från Pit Boss.


Ofyr Grill & Stekhäll Classic 100 Cortenstål

Ofyr Grill & Stekhäll Classic 100 Cortenstål

Denna produkt sticker minst sagt ut från mängden när det kommer till stekbord. Designen liknar ingen annan och den är minst lika mycket att se som en del av inredningen i din trädgård som något att laga mat på. Men smakar det så kostar det och denna modell sticker iväg ordentligt till nivåer som ligger utanför de flestas budget.

Den här produkten är designad med ett stort rätblock av stål i botten. På detta står en kon som också denna är tillverkat i karbonstål. Konen står med spetsen nedåt och har ett hål i mitten där man kan lägga ved samt breda kanter där maten lagas.

Till att börja med kommer denna att ge riktigt gott om plats för olika rätter som sak lagas. Det är inga problem att laga i princip allt på samma gång, tack vare att konen har en diameter på nästan en meter. Ska du ha stora fester eller grillpartyn kan detta därför vara ett praktiskt inslag.

Det är också en produkt som många gärna samlas runt. När brasan sprakar i mitten blir det nästan som om man satt ute runt en grillplats och det blir mycket mysigare än till exempel en grill. Att värma sig runt denna en kylig sensommardag är svårslaget.

Materialet är som sagt karbonstål vilket är bra eftersom det är väldigt hållbart. På så vis kan du förvänta dig att kunna använda denna produkt under en lång tid.

Värt att nämna är att det här inte är något du tar med ut i skogen på en utflykt, utan en stationär del av din trädgård. Kon och block väger nämligen tillsammans runt 100 kg. Du får därmed räkna med att denna häll kommer att vara en del av inredningen i din trädgård under hela året.

Som sagt är det här en produkt som sticker iväg ordentligt i pris och inte något som de flesta är redo att investera i. Men vill du ge din trädgård nytt liv och en ny samlingsplats kan den självklart vara värd pengarna och ett alternativ som du definitivt kan ta dig en närmare titt på.


Dorre Stevie Stekhäll Gjutjärn

Dorre Stevie Stekhäll Gjutjärn

Kolla priset hos:

Denna häll är tillverkad helt i gjutjärn. Den är riktigt snygg och kan vara ett perfekt alternativ för dig som inte behöver den allra största hällen utan kan nöja dig med något mindre. Dessutom är priset riktigt bra.

Om vi börjar med att kika på storleken på denna så är det som sagt en lite mindre modell. Den har en diameter på endast 38 cm vilket gör att den kan vara ett bra alternativ för dig som inte ska laga mat åt allt för många på samma gång. Det här gör också att den blir en aning lättare än många andra hällar i gjutjärn och att det därmed är mer rimligt att kunna ta med den på en utflykt.

Denna modell kommer med 30 cm höga ben som gör att du på ett smidigt sätt kan ställa den över elden eller över en annan värmekälla. Den har ingen egen värmekälla som medföljer, vilket innebär att det är upp till dig att hitta en värmekälla som exempelvis öppen eld.

Produkten är helt rund, men sänkt i mitten. Det här gör att fett och annat kommer att samlas i mitten och inte rinna ut över kanterna.

Att den är tillverkad i gjutjärn gör såklart att den blir rätt tung och lite otymplig men det har också fördelar. Framför allt kommer denna stekhäll att kunna bli riktigt varm, vilket ger maten en speciell konsistens och krispighet.

Prismässigt ligger denna häll rätt så bra till och den är att betrakta som ett ganska billigt alternativ. Med tanke på att du får en rejäl häll i gjutjärn tummar du heller inte på kvaliteten när du köper en produkt som denna. Med andra ord är det här en produkt vi rekommenderar till dig som vill ha en lite mindre stekhäll, till ett riktigt bra pris.


Vad är en muurikka?

Det är ganska vanligt att alla typer av stekhällar går under namnet Muurikka, speciellt de man använder över öppen eld. Det har blivit ett populärt sätt att benämna detta redskap helt enkelt.

Men som du sett ovan är en Muurikka egentligen en häll från ett specifikt varumärke. Dessa hällar tillverkas i finska Lappland och är kända för att hålla hög kvalitet och vara riktigt rejäla. En Muurikka är alltså i folkmun ofta en stekhäll, men egentligen stekhällar från det specifika märket Muurikka.

Vilka olika sorters stekhällar finns det?

Det finns en mängd olika typer när det kommer till stekhällar, som du säkert sett i guiden ovan. Det här innebär att du har många olika varianter att välja på och att veta vilken du ska ha kan vara svårt. Här kommer därför lite om olika sorters stekhällar.

En av de vanligare varianterna är hällar i gjutjärn. Fördelen med dessa är att de blir riktigt varma. Nackdelen är att de kan vara rätt så tunga att bära med sig och kräver en del jobb för att släpa ut i skogen. Speciellt de större modellerna.

Utöver detta finns också hällar tillverkade i exempelvis valsat stål. Dessa är lite lättare och enklare att bära med sig ut i skogen, men kanske inte kommer att bli fullt så varma.

En annan modell är hällar som består av ett emaljerat material. Modeller som dessa är riktigt enkla att göra rent och går ibland till och med att köra i diskmaskinen. Vill du ha ett lättskött alternativ kan denna typ av häll därför vara att rekommendera.

Ytterligare en sak som kan nämnas när det kommer till stekhällar är att det finns modeller som dels kräver uppvärmning, exempelvis över öppen eld och varianter med ett eget värmesystem, ofta gasol.

Här beror det alltså på om du i första hand vill laga mat i trädgården, eller i skogen över öppen eld, vilket alternativ som passar bäst för dig.

Hur drivs en stekhäll?

Det finns olika sätt att värma upp eller driva en stekhäll. En del varianter kommer med ett eget uppvärmningssystem med en gasoltub och en brännare. Det här är såklart ett smidigt alternativ som gör att det blir smidigt att laga mat på häll.

Ursprungligen drivs dock stekhällar av en öppen eld. Ofta har de ben som gör att de kan ställas en liten bit över elden, men i vissa fall får det också bra att lägga hällen direkt på brasan. Med andra ord finns det olika sätt att driva stekhällen och du kan välja det som passar dina behov och önskemål bäst.

Vad kan man laga för mat på en stekhäll?

När det kommer till att laga mat på din stekhäll är möjligheterna i stort sett obegränsade. Du kan på ett smidigt och enkelt sätt till exempel göra olika typer av wokar. Tack vare den höga temperaturen kommer en wok på en stekhäll att få en väldigt speciell, lite krispig konsistens samtidigt som den får en lite rökigare smak.

Ett annat bra tips är att grilla eller steka hamburgare och smashburgare på hällen. Det här blir riktigt gott och du kommer att märka att smaken verkligen är speciell och att burgaren får en riktigt fin yta tack vare den höga temperaturen.

I övrigt är möjligheterna näst intill obegränsade och du kommer att märka att nästan all mat blir riktigt god när den lagas på en stekhäll. Det är med andra ord en investering som kan ge enormt mycket matglädje och som gör att du kan äta riktigt god mat ute i det fria året om.

Vilken stekhäll passar bra att ta med på utflykt?

Som vi varit inne på lite tidigare finns det stekhällar i olika material. En häll i gjutjärn är riktigt tung och kan vara lite svår att ta med på en utflykt, speciellt om det gäller en lite större modell. Här kan det vara bättre att välja något i ett lättare material som exempelvis stål, i alla fall om ni ska gå långt. Mindre varianter av hällar i gjutjärn bör såklart gå bra att ta med.

Hur rengör man en stekhäll?

Hur du gör rent din stekhäll beror på vilket material den är tillverkad i och olika saker gäller för olika modeller. Här kommer några exempel på hur du kan göra rent hällar av olika material.

En stekhäll som är tillverkad i gjutjärn gör du bäst rent med riktigt varmt vatten. Det allra lättaste är egentligen att göra rent hällen med vatten medan den fortfarande är varm efter matlagningen. Då kommer det mesta som bränt fast eller på annat sätt fastnat på hällen att lossna riktigt enkelt. Se till att inte använda diskmedel när du gör rent en stekhäll som är gjord i gjutjärn.

Om du har en emaljerad kan den ganska ofta gå att göra rent i diskmaskin. Om den är stor och otymplig kan det även här vara smidigt att göra rent den med lite vatten och en diskborste medan den fortfarande är varm, då detta är ett riktigt effektivt sätt att göra rent de flesta hällar. En emaljerad stekhäll tål i de allra flesta fall diskmedel.

Att välja rätt modell

Vissa saker kan vara bra att tänka på när du ska välja stekhäll, så att du får tag på den modell som blir allra bäst för just dig.

Till att börja med kan det vara en bra idé att fundera ordentligt över hur stor häll du behöver och vill ha. Om du ska ha en riktigt stor stekhäll och planerar att äta mycket ute i naturen, kan det vara bra att inte välja en tung modell i gjutjärn om du inte har ett smidigt sätt att transportera den.

En annan sak som är bra att tänka på är att se till att välja en modell som är enkel att använda och som du kommer att kunna använda frekvent. Om du inte tar dig ut i naturen särskilt ofta kan det till exempel vara bra att välja en produkt med egen uppvärmning i form av gasol, så att du kan använda din stekhäll i trädgården.

På så sätt kommer du att få ut mer av den produkt du köpt.

Vi hoppas att dessa tips tillsammans med guiden ovan ska kunna hjälpa dig att hitta den modell på stekhäll som blir allra bäst för just dig.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg