Bästa stekbordet 2024: Praktiska stekbord av hög kvalitet


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett stekbord kan vara ett fantastiskt verktyg i köket. Om du ska laga mycket mat och har tröttnat på att platsen i stekpannan hela tiden tar slut, kommer ett stekbord att kunna göra underverk för dig som professionell kock eller hemmakock. Perfekt för att steka kött, grönsaker eller smasha burgare med ett smashjärn. Här är våra favoriter bland de bästa stekborden!

Många hamburgare på stekbord utomhus

Vilket stekbord är bäst i test?

En av de allra mest prisvärda modellerna, anpassade för grill och öppen eld, är Satake Stekbord. Ett mycket robust och hållbart stekbord till ett fantastiskt pris!

Satake stekbord för grill

Kolla priset hos:


Ett av de allra finaste stekborden är Kockums Jernverk Kockumshäll. Det håller riktigt hög kvalitet och kan användas mycket versatilt både på spis och grill!

Kockums Jernverk Kockumshäll

Kolla priset hos:


Slutligen måste vi rekommendera Gourmetstål Stekbord. De finns i många storlekar och är en fantastiskt fin produkt. En riktig klassiker bland stekborden!

Gourmetstål Stekbord uppvikt kant Gourmetstål

Kolla priset hos:


Vill du ha något ännu större kan du med fördel kolla in vår artikel om de bästa stekhällarna!

Recensioner av 9 fina stekbord

Att köpa ett stekbord för privat bruk är något som blivit allt mer populärt de senaste åren och detta har också gjort att antalet olika modeller på marknaden har ökat. Nedan presenterar vi därför en guide där olika varianter jämförs så att du kan hitta fram till det alternativ som passar bäst för just dig.

Det finns som sagt ett brett utbud av olika modeller när det kommer till stekbord. De rör sig över olika prisklasser, är olika stora och passar för bättre och sämre för olika typer av matlagning. Att veta vilken du ska välja kan vara svårt och guiden nedan jämför därför några av de allra mest populära modellerna på marknaden. Vi lyfter både fördelar och nackdelar så att du förhoppningsvis kan hitta fram till rätt bord.

Satake stekbord för grill

Satake stekbord för grill

Kolla priset hos:

Lämplig för:

 • Grill
 • Öppen eld

Det här är ett rejält och gediget stekbord från Satake tillverkat helt i gjutjärn. Detta bord är tänkt att utsättas för hög värme och tål således lågor från såväl grillen som från den öppna elden. Modellen har en räfflad sida och en slät, vilket ger dig olika möjligheter till stekyta när det kommer till själva matlagningen. Tack vare att det kan användas över öppen eld kan det vara ett fantastiskt alternativ för dig som till exempel vill göra riktigt goda hamburgare vid lägerelden.

Satake stekbord för grill med hamburgare på

Satakes stekbord är tyvärr inte speciellt stort utan mäter enbart 23 gånger 42 cm. Det här gör att du inte kommer att få plats med riktigt så mycket mat som de största modellerna och om du vill ha ett stekbord som lämpar sig för att göra mycket mat på en gång finns det kanske bättre varianter. En annan nackdel är att ett stekbord helt i gjutjärn blir rätt så tungt. Även om det lämpar sig väl för att använda över öppen eld kan det vara tungt att bära med sig på längre vandringar eller utflykter.

Prismässigt har du här en riktigt bra deal och detta är ett av de billigaste stekborden i den här guiden. Även om detta såklart delvis beror på att det är lite mindre än många andra modeller tycker vi fortfarande att det är ett riktigt bra pris. Så vill du ha ett stekbord som funkar riktigt bra över öppen eld, eller bara att ha på grillen för en fin stekyta är denna modell från Satake något vi varmt rekommenderar.


Dorre Steffie Stekbord

Dorre Steffie Stekbord

Kolla priset hos:

Lämplig för:

 • Vanlig spishäll
 • Induktionshäll
 • Gasolspis

Steffie stekbord är en modell som är tänkt att användas på spisen. Med mått på 34 gånger 39 cm kommer du att ha gott om plats att laga mycket mat på en och samma gång. Dessutom har detta stekbord höga kanter, vilket gör det perfekt att använda i köket.

Du får plats med mer mat och kan bygga på höjden på ett annat sätt, samtidigt som du är säker på att saker som fett och andra vätskor inte rinner av och smutsar ner i köket.

Dorre Steffie Stekbord med burgarsmash

Bordet är tillverkat av kolstål. Detta gör att du kan värma upp det till riktigt höga temperaturer, vilket kan vara en stor fördel, till exempel vid tillagning av olika typer av streetfood. En annan stor fördel är att bordet fungerar bra på olika typer av spishällar och det spelar ingen roll om du har klassiska spisplattor, induktionshäll eller gasolspis.

Om vi tar en titt på priset kan vi se att denna variant ligger ett snäpp över de allra billigaste modellerna. Men vi måste ändå säga att du får ordentligt med yta för pengarna. Så vill du ha ett bra stekbord att använda i alla kök, med gott om plats för mycket mat är det här en modell vi verkligen tycker är prisvärd.


Kockums Jernverk Stekbord

Kockums Jernverk Stekbord

Kolla priset hos:

Lämplig för:

 • Induktionshäll
 • Grill
 • Öppen eld

Kockums har här ett stekbord som är tillverkat av svenskt kolstål och håller en hög kvalitet. Med smidiga handtag och snygg design har detta stekbord bland annat fördelen att det utan problem kan användas även vid servering av maten.

Genom att ställa fram det på bordet kommer maten att hålla sig varm under hela måltiden. En hel del stekbord kan se lite klumpiga ut och skulle förstöra en dukning om de ställdes fram på detta sätta men denna variant är faktiskt riktigt snygg och smälter väl in i de flesta middagsupplägg.

Det är inte en jättestor variant och den mäter 45 gånger 22 cm sett till stekytan. Den har kanter även om de inte är speciellt höga. En stor fördel är dock att detta stekbord kan användas såväl inomhus som utomhus.

Det är helt enkelt inga problem att ta med det ut till grillplatsen och använda det över öppen eld, samtidigt som det fungerar i köket på en induktionshäll. På så sätt är detta ett mycket bra alternativ för dig som vill ha flera användningsområden för ditt stekbord.

Priset är ett av de högre bland modellerna som jämförs här. Med tanke på att ytan inte är speciellt stor är det snarare saker som kvalitet och design som du betalar för om du väljer denna modell. Men vill du ha ett snyggt stekbord som funkar bra för servering och som går att använda både inomhus och utomhus är Kockums Stekbord en kvalitetsprodukt som du vet att du kommer ha med dig i många år framöver!


Kockums Jernverk Kockumshäll

Kockums Jernverk Kockumshäll

Kolla priset hos:

Lämplig för:

 • Ugn
 • Olika typer av spisar
 • På grillen

Detta stekbord från Kockums har en kvadratisk form och mäter 35 gånger 35 cm. Att det är format som en kvadrat är ganska smidigt eftersom det gör att du kan sprida ut maten jämnt över hela hällen på ett annat sätt. Denna häll är också tillverkad av kolstål och går att använda på de allra flesta värmekällor, från olika typer av spishällar till ugn och grill.

När du köper ett nytt stekbord behöver du i de allra flesta fall bränna in det först. Det behöver hettas upp tillsammans med någon typ av vegetabilisk olja för att det ska kunna gå att använda på bästa sätt. Det här kan vara en krånglig och lite omständlig process. Med detta stekbord slipper du dock detta eftersom denna process redan gjorts i tillverkningen. Stekbordet är helt enkelt redan inbränt med vegetabiliska oljor och du slipper oroa dig över detta.

Kockums Jernverk Kockumshäll med köttfärs och hamburgarbröd

En annan stor fördel med denna variant är att den har en smidig kant runt hela stekytan. Många modeller som har en kant har det bara på tre sidor, vilket gör att fett och andra vätskor kan rinna ned längs den kant som är riktad mot dig. Kockum har löst detta med att de detta stekbord en låg kant på den sida som är närmast dig så att fortfarande enkelt kommer åt maten, samtidigt som fett stannar på stekbordet.

Bordet är också riktigt snyggt och kan med fördel användas vid servering. Det mesta är helt enkelt positivt med denna modell men det märks tyvärr också på priset. Detta är en av de absolut dyraste modellerna vi tittat på och du får vara beredd att betala ordentligt för det här stekbordet.

Men om du är ute efter ett snyggt och praktiskt stekbord av hög kvalitet, som dessutom kan användas i princip överallt är det kanske svårt att komma undan speciellt mycket billigare. Det här är med andra ord ett stekbord för dig som är ute efter det bästa och också är redo att betala för det.


Gourmetstål Stekbord BBQ-ring Gourmetstål

Gourmetstål Stekbord BBQ-ring Gourmetstål

Kolla priset hos:

Lämplig för:

 • Klotgrill

Det här är ett stekbord som är anpassat för klotgrill och det är därför helt enkelt runt. Stekbordet passas enkelt in i klotgrillen. På så sätt kan du smidigt få en riktigt fin stekyta på det saker du vill grilla, samtidigt som du får all den goda rökiga smaken från grillen. Detta stekbord utgör med andra ord ett fantastiskt verktyg för dig som vill laga riktigt god mat på grillen.

Även om det finns andra stekbord i denna guide som går att använda på grill så är det en stor fördel att denna modell är just rund. Att den passar perfekt in i klotgrillen kommer att göra att den både blir smidigare att använda men också att du får en jämnare värme på hela stekbordet. Du stänger också in värmen på ett annat sätt längs kanterna och stekbordet kommer att värmas upp fortare än ett bord som inte är anpassat efter grillens form.

Detta stekbord är tillverkat av stål och är därmed hållbart och rejält. Det kommer i två olika storlekar för att antingen passa en standardgrill eller en större grill, antingen 54,5 eller 64,5 cm i diameter. Om du har en liten grill men ändå vill ha det större stekbordet går detta att använda även på en grill av mindre modell genom att lägga det ovanpå grillen.

Oavsett vilket alternativ du väljer kommer du att ha gott om plats för de saker du vill grilla, men värt att tänka på är att ringen är ihålig och det är därmed inte en cirkel på ca en halvmeter du har att steka på.

De olika storlekarna skiljer ganska mycket i pris där vi ser den mindre som ganska prisvärd. Att köpa den större modellen kan dock vara lite väl kostsamt i och med att det finns andra stekbord som också går att använda på grill till ett bättre pris.

Men om du verkligen vill ha en smidig hantering av stekbordet och ha en modell som passar perfekt in i din lite större grill så kan den större varianten såklart vara värd att kika närmare på. Överlag är detta stekbord från Gourmetstål något vi kan rekommendera.


Gourmetstål Stekbord uppvikt kant Gourmetstål

Gourmetstål Stekbord uppvikt kant Gourmetstål

Kolla priset hos:

Lämplig för:

 • Olika spishällar
 • Grill
 • Öppen eld

Här är ytterligare en modell på stekbord från samma märke som även den är tillverkad av varmvalsat stål. Denna variant är rektangulär och med höga och ordentliga kanter som gör att fett och andra vätskor håller sig kvar på stekbordet och inte riskerar att läcka ut i köket eller på dig som lagar. Stekbordet går att använda såväl på elden som på grillen eller på olika typer av spishällar, även induktionshäll. Detta gör den här modellen till ett bra alternativ för dig som vill kunna använda ditt stekbord mycket och i många olika sammanhang. Den har även gedigna handtag som underlättar hanteringen och gör att den även går att använda vid servering när du vill att maten ska hålla sig varm.

En av fördelarna med detta stekbord är att det kommer i flera olika storlekar. De alternativ du har att välja på är:

 • 25 x 42 cm
 • 39 x 34 cm
 • 53 x 42 cm
 • 32 x 32 cm

På så sätt har du olika storlekar och former att välja på, med både rektangulära och helt kvadratiska stekbord.

Ska vi jämföra priser så beror det helt enkelt på hur stort du vill att stekbordet ska vara. Den största modellen är en av de dyraste i denna guide, men också en av de som har mest yta att erbjuda. Priserna på de andra varianterna sticker inte ut, även om det verkligen inte är det billigaste som finns att köpa när det kommer till stekbord. Vill du ha ett stekbord med rejäla kanter, en gedigen konstruktion och olika storlekar att välja bland kan vi därför rekommendera Gourmetståls stekbord!


Plancha Bluegaz Gjutjärn

Plancha Bluegaz Gjutjärn

Kolla priset hos:

Lämplig för:

 • Grillen

Det här är ett stekbord som i första hand är anpassat för att använda på grillen. Denna variant är en så kallad plancha som inspirerats av det spanska köket. Tack vare att den är tillverkad i gjutjärn kommer den ganska snabbt att nå höga temperaturer och du kommer att märka att maten lätt blir krispig och får en fin yta. Extra bra är denna modell om du vill steka eller wooka olika typer av grönsaker eller mindre bitar protein som små skaldjur eller bitar av biff eller kyckling.

Den är utrustad med en slät sida som passar bäst för att wooka och en räfflad sida som kan ge snygga grillränder åt större köttstycken. Stekbordet har också två handtag för enklare hantering. Det är ett ganska litet bord med måtten 27 gånger 21 cm.

Du kan med fördel använda detta stekbord på grillen och det är ett mycket prisvärt alternativ för dig som vill ha en enklare modell avsedd för utomhusbruk. Faktum är att det är ett av de billigaste alternativen vi jämför här. Även om designen inte är jättesnygg kan den definitivt ha sin plats som serveringsverktyg vid lite mer rustika eller naturnära middagar.


Bluegaz Plancha Emaljerad

Bluegaz Plancha Emaljerad

Kolla priset hos:

Lämplig för:

 • Grillen

Denna modell från Bluegaz liknar den ovan med har flera skillnader. Bland annat är den ganska mycket större och mäter 47 gånger 27 cm. Du får helt enkelt plats med mer mat och har större ytor att arbeta med.

Den stora skillnaden är dock att detta alternativ är hjort av emaljerat gjutjärn. Detta innebär inte mints att stekbordet blir mycket mer lättskött. Matrester kan lätt fastna på ett stekbord av rent gjutjärn och eftersom du inte får använda diskmedel på ett sådant blir de ännu svårare att få bort. Ett emaljerat gjutjärn å andra sidan håller sig rent lättare och risken att saker bränner fast är mindre. Dessutom kan du använda diskmedel när du gör rent denna modell vilket underlättar enormt.

Prismässigt är denna modell dock lite dyrare än alternativet ovan. Detta beror nog i första hand på att det är större, men också på att det är emaljerat. Vill du ha ett smidigt och lättskött stekbord att använda på grillen som dessutom har ganska gott om plats tycker vi dock att denna modell är prisvärd.


Weber Stekbord

Weber Stekbord

Kolla priset hos:

Lämplig för:

 • Grill

Det här är ett riktigt fint stekbord från välkända varumärket Weber. Det är ett tillbehör som är anpassat specifikt för vissa av deras modeller, men fungerar givetvis även på andra grillar med liknande mått. På Webers hemsida kan du se exakt vilken grill de olika stekborden passar för.

Den gemensamma nämnare för stekborden är att de är tillverkade i porslinsmarinerat gjutjärn, vilket har många fördelar. Dels gör ytmaterialet att det blir lättare att rengöra stekbordet. Gjutjärn är att hållbart kvalitetsmaterial som du mer eller mindre kan använda hur länge som helst, om du sköter om det.

Har du redan, eller funderar på att köpa en Weber-grill, bör du definitivt överväga att även köpa ett av deras stekbord!

Vad kan man laga på ett stekbord?

Sanningen är att det finns enormt många möjligheter när det kommer till att laga mat på ett stekbord. Först och främst beror det på var du använder det. I köket är det populärt att använda stekbordet för att laga mycket mat på samma gång, till exempel steka köttbullar eller falukorv till många hungriga barn på ett läger, eller göra en stor wok som kräver mycket plats. Men det är också populärt att till exempel göra smashed burger på ett stekbord, där du inte är begränsad av stekpannans kanter.

Om du använder stekbordet på grillen kan det nå riktigt höga temperaturer. Det här gör att det är möjligt att grilla en riktigt god köttbit på stekbordet som både får den rökiga smaken från grillen samtidigt som den får en riktigt god stekyta.

Ett stekbord kan också vara ett mycket smidigare sätt att grilla över öppen eld. Istället för att behöva hålla på och krångla med att trä korv på pinnar, kan du laga nästan vilken mat som helst mitt ute i naturen. Möjligheterna är många och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.

För att sammanfatta det hela kan man säga att det går att laga nästan vad som helst på ett stekbord. Det kan både vara en tillgång för dig som vill laga mycket mat på samma gång, laga mat som tar mycket plats eller grilla på ett smidigare och godare sätt.

Hur rengör man ett stekbord?

Detta beror såklart på vilken typ av stekbord du har och vilket material det är gjort av. Därför är det oerhört viktigt att du löser råden för skötsel för att se till att du gör rätt. De allra flesta modeller ska till exempel inte göras rent med diskmedel.

Då är det helt enkelt hett vatten som gäller för att få bordet rent. Många material tål också att du använder till exempel stålull för att bli av med mer efterhängsna fläckar. Efter rengöring kommer de allra flesta stekbord att må bättre och hålla bättre om du oljar in dem. Här är det bäst att använda någon typ av vegetabilisk olja som inte har för mycket smak, till exempel rapsolja.

Vi hoppas att dessa tips tillsammans med guiden ovan har gett dig en bättre insikt i hur du tar hand om ett stekbord samt vilka modeller som finna att välja på, på marknaden. Förhoppningsvis har vi hjälpt dig att hitta det alternativ som passar bäst för just dig, så att du kan briljera i köket, runt brasan eller vid grillen!


Här hittar du fler artiklar om köksutrustning!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg