Bästa smashjärn 2024: Burgarpressar för smashburgare


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det finns en tydlig trend inom hamburgare, nämligen att smasha. Smashade burgare är mer smakrika, har en läcker krispig stekyta och går att göra på oändligt antal sätt. För bästa resultat behöver du ett bra järn. Här är våra tips på de bästa smashjärnen!

Test av smashjärn för smashburgers hemma

Vilket smashjärn är bäst i test?

Ett av de allra finaste smashjärnen kommer från Kockums Jernverk. Det är tillverkat i allra finaste rostfria stål och är enkelt att använda, och håller hur bra som helst.

✅ Toppkvalitet

Kockums Jernverk Smash-järn med handtagsskydd


En annan favorit som är lite billigare är Dorre Smera Smashjärn. Detta svenska märke tillverkar fina köksprodukter till bra priser. Även detta smashjärn är tillverkat i fint rostfritt stål.

✅ Prisvärd

Dorre Smera Smashjärn


Om du föredrar gjutjärn så kan vi rekommendera Exxent Smasher. Det är ett stadigt smashjärn i gjutjärn från ett mycket bra svenskt varumärke.

✅ Stabilt i gjutjärn

Exxent Smasher


Ett hett tips när det gäller smashburgare, är att skaffa ett stekbord. Här kan du se våra tips på bästa stekborden!

En titt på 12 olika smashjärn för dina smashburgare

Här kommer en närmare granskning av hela 12 olika smashjärn som går att beställa på nätet.

Kockums Jernverk Smash-järn med handtagsskydd

Kockums Jernverk Smash-järn med handtagsskydd

Kolla priset hos:

Med detta klassiska, smidiga smash-järn från Kockums Jernverk kan man enkelt smasha sina egna burgare i sommar utan att bränna sig. Järnet lämpar sig lika bra för såväl stekpannan som stekplattan på grillen. Det är lätt att göra saftiga burgare i olika tjocklekar av allt från högrevsfärs till fisk eller kyckling. Burgarna får dessutom en fin stekyta.

Järnet tillverkas i Anderstorp av rostfritt stål från Avesta Nyby. Det är utrustat med ett praktiskt handtagsskydd som gör det säkert att hantera och ger ett bekvämt grepp. Skyddet finns i läder eller neopren och båda varianterna är populära.

Detta smash-järn har en diameter på 14 cm, det har en platt undersida och ett gediget handtag. Det är lätt att hålla rent i och med att själva järnet även tål maskindisk.

Kockums Jernverk är ett svenskt varumärke i mellanprisklass som står för form, hållbarhet och tradition. De strävar efter att erbjuda kvalitativa köksprodukter inspirerade av skandinaviskt färg- och formspråk.


Dorre Smera Smashjärn

Dorre Smera Smashjärn

Kolla priset hos:

Stilrent och effektivt smashjärn från det svenska kvalitetsmärket Dorre. Det är ett robust smashjärn tillverkat i rostfritt stål, vilket ger det en fin tyngd och stabilitet som gör det enkelt att använda.

Järnet har en diameter på 13 centimeter och ett praktiskt handtag. Tillverkarna har lyckats med en avskalad produkt som fyller sin funktion, utan att krångla till det.

Dorres smashjärn är dessutom lätt att sköta, då du både kan hand- och maskindiska det.

Dorre är ett svenskt familjeföretag som designar sina egna produkter, inom bland annat köks- och barutrustning. De är väldigt omtyckta för sin kombination av kvalitet och unik design, som de dessutom lyckas hålla väldigt konkurrenskraftiga priser på.

Vill du ha ett simpelt, men rejält och stadigt smashjärn, är Dorre Smera Smashjärn en utmärkt kandidat. Det är både prisvärt och tillräckligt robust för att vara en trogen tjänare vid din sida i burgarköket under många år framöver!


Nordwik Smasher för hamburgare

 Svart gjutjärns hamburgerpress med trähandtag märkt "nordwik."

Kolla priset hos:

Denna hamburgerpress från svenska Nordwik är tillverkad av gediget gjutjärn och har en diameter på 18 cm, vilket gör den perfekt för att skapa delikata smashburgers. Gjutjärnsmaterialet ger pressen en naturlig och jämn tyngd vilket optimerar pressningen och minskar tillagningstiden samtidigt som det skapar en jämn och krispig stekyta på burgarna.

Hamburgerpressen är utrustad med ett trähandtag, vilket ger en säker och isolerad hantering, perfekt för att undvika brännskador vid grillen eller spisen. Denna press är ett utmärkt verktyg för den som önskar att snabbt och effektivt tillaga saftiga burgare, oavsett om det är under sommarens grillkvällar eller i kökets värme.

Nordwik, ett svenskt varumärke känt för sina hållbara köksprodukter, riktar sig till den medvetna konsumenten. Deras produkter är designade för att förhöja den nordiska matlagningsupplevelsen, både vid matlagning och servering.


Gourmetstål Fyrkantig Smasher

Gourmetstål Fyrkantig Smasher

Kolla priset hos:

Gourmetståls Smasher i en elegant fyrkantig design är det optimala tillbehöret när man vill få till en perfekt form på sina hemmagjorda hamburgare. Den är tillverkad i 6 mm tjockt rostfritt stål och har en pressyta på 12 x 14 cm.

Järnet passar dessutom utmärkt när man vill pressa eller lägga vikt på sådant som ska grillas eller stekas. Köttsaften pressas enkelt ur köttet innan tillagning och resultatet blir en spröd och fin stekyta.

Järnet kan både användas inom- och utomhus i och med att det både lämpar sig för grillen, stekpannan och stekhällen. Till storleken är det bekvämt att hantera. Det har en slät undersida och ett stabilt, greppvänligt handtag i rött silikon. Rengöringen blir enkel och smidig då materialet både tål hand- och maskindisk.

Gourmetstål är ett svenskt märke som håller måttet och deras produkter tenderar att ha en väldigt lång hållbarhet. Dessutom har de ett öga för design och deras smashjärn är riktigt snygga enligt oss.


Gourmetstål Rund Smasher

Gourmetstål Rund Smasher

Kolla priset hos:

Gourmetståls smash-järn i en klassisk, rund design är det optimala tillbehöret när man vill få till en perfekt form på sina hemmagjorda hamburgare. Det är tillverkat i 6 mm tjockt rostfritt stål och har en diameter på 14 cm.

Järnet passar dessutom utmärkt när man vill pressa eller lägga vikt på sådant som ska grillas eller stekas. Köttsaften pressas enkelt ur köttet innan tillagning och resultatet blir en spröd och fin stekyta.

Järnet kan både användas inom- och utomhus i och med att det både lämpar sig för grillen, stekpannan och stekhällen. Det har en slät undersida och ett stabilt, greppvänligt handtag i rött silikon. Rengöringen blir enkel och smidig då materialet både tål hand- och maskindisk. Denna runda smasher är dessutom enkel och stilren i sin design.

Norrländska Gourmetstål marknadsför sig som ett varumärke med hållbara, lokala produkter av högsta kvalitet som håller i generationer.


Lodge Hamburgerpress Gjutjärn

Lodge Hamburgerpress Gjutjärn

Kolla priset hos:

Denna praktiska hamburgerpress från amerikanska Lodge är tillverkad i gjutjärn och blir därför lite tyngre än motsvarande produkter i rostfritt stål. Till ytan är den 17 x 11,5 cm och vikten är 1,2 kg.

Lodge marknadsför sig som ett varumärke som bland annat står för innovation, yrkeskunskap och återbruk. Handtaget är tillverkat i rostfritt stål och har en modern spiralformad design som håller det svalt och förhindrar brännskador vid grillning eller stekning

En stor fördel med denna press är att den har många användningsområden i och med sin randiga struktur och sin tyngd.

Den ger jämnt grillade och lagom stora burgare men gör också att tunnare kött som exempelvis bacon eller skinka inte vrider sig under stekning. Järnets tyngd gör att oönskat fett pressas ut ur det som tillagas och att en jämn värme bibehålls.

Något som kan vara värt att tänka på innan köp är att gjutjärnsprodukter kan rosta om de inte rengörs och steks in ordentligt. Pressen tål inte att diskas i maskin. Men den stora fördelen är att du kan förvänta dig att Lodge Hamburgerpress Gjutjärn kommer att hålla i många år!


Exxent Smasher

Exxent Smasher

Kolla priset hos:

Det här smashjärnet är otroligt robust och tillverkat i gjutjärn. Det finns både för- och nackdelar med detta, men de tenderar att vara väldigt hållbara och kan användas både inomhus och utomhus.

Järnet har en diameter på 15 centimeter, vilket är ett rejält verktyg som räcker till de flesta burgare. Undersidan är slät, vilket underlättar då köttet inte fastnar, och det blir lättare att rengöra.

Du bör dock använda ett bakplåtspapper och ett kött med hög fetthalt för bästa resultat.

Exxent är ett riktigt kvalitetsmärke från Sverige och deras produkter får konstant goda omdömen för den höga standarden. Deras smashjärn är perfekt för den seriöse hemmakocken som brinner för att smasha burgare, oavsett årstid.

Vill du ha ett smashjärn i gjutjärn så är Exxent Smasher ett klockrent alternativ att spana in lite närmare!


Exxent Stekvikt

Exxent Stekvikt

Kolla priset hos:

Denna stekvikt från Exxent är tillverkad i gjuten aluminium och har ett rejält handtag i trä som skyddar mot brännskador. Den passar lika bra i hemmet som i det professionella köket då den är anpassad för att klara av höga temperaturer och ett tufft arbetstempo.

Stekvikten är bekväm att hantera och väger endast 530 gram, en riktig lättviktare i jämförelse med många liknande produkter. Den fungerar utmärkt till att platta ut hemmagjorda burgare och kan också användas när man inte vill att tunnare köttbitar ska vrida sig vid grillning eller stekning.

Exxents produkter är svensktillverkade och förknippas med ledord som stilren, funktionell och kvalitet. Denna stekvikt har blivit en favorit i många hem och rekommenderas varmt då den både är smidig, lätt och stabil.

En nackdel kan vara dess storlek eftersom den inte alltid ryms i favoritstekpannan med sina 22,5 x 13 cm. Exxent Stekvikt är mer lämplig på ett rejält stekbord. En del kan också tycka att det är besvärligt att den inte tål att diskas i maskin.


Satake Burgerpress

Satake Burgerpress

Kolla priset hos:

Denna Burgerpress från japanska Satake är stabil i sin utformning och speciellt anpassad för användning utomhus. Den är enkel att ta med sig ut på vandring, till uteköket eller campingplatsen. Naturligtvis funkar den även bra för snabb och smidig matlagning hemma i köket, när man vill smasha trendiga burgare eller pressa köttet före stekning eller grillning.

Pressen är tillverkad i svart gjutjärn och har ett handtag i bränt trä med snygga detaljer. Den är helt platt på undersidan och har en klassisk och stilren look. Diametern är 14 cm och pressen kan med fördel användas på upphettad gjutjärnshäll eller stekbord.

Satakes produkter introducerades i Sverige i mitten av 90-talet och är ett lite dyrare varumärke. Deras köksredskap har blivit favoriter hos både proffs och hemmakockar runt om i världen, och Satake förknippas med ord som” grym kvalitet” och ”matlagning på nya och effektiva sätt”.


iCyant Grillpress i rostfritt stål

iCyant Grillpress i rostfritt stål

Kolla priset hos:

Denna grillpress från iCyant är gjord i ett högkvalitativt rostfritt stål som tål höga temperaturer, behåller formen och håller länge. Pressen finns både i fyrkantig och rund variant, och storleken passar de flesta stekpannor. Den har polerade, släta kanter och handtaget är placerat på ett säkert avstånd från  pressens bottenplatta, allt för att undvika att man skadar sig vid användning.

Grillpressen har många användningsområden och med den kan man tillaga allt från varma mackor till bacon. Den passar utomordentligt för att smasha burgare med då den har en slät undersida och en non-stickbeläggning som gör att färsen inte fastnar. Den är bekväm och hygienisk och beskrivs som ett oumbärligt redskap för både restauranger och hemmakockar.

iCyant är kända för att utforma praktiska produkter av bra kvalitet för hälsosam och effektiv matlagning. Denna press är lätt att hålla ren med varmt vatten och ett milt diskmedel. Den tål även maskindisk.


Habanero Burgersmasher Rektangulär

Habaneros populära Burgersmasher lämpar sig utomordentligt när man vill ta vardagsmaten till nästa nivå och hänga med i de senaste trenderna inom matlagning. Denna variant i rektangulärt, stilrent utförande är tillverkad helt i 6 mm tjockt stål och pressytan är 12 x 14 cm. Den passar perfekt till att smasha trendiga burgare i olika storlekar och tjocklekar, både på grillen och vid spisen.

Produkten väger 2 kg, vilket innebär att den är lite tyngre än många andra smashjärn som finns tillgängliga på marknaden. Samtidigt är Habanero ett varumärke som är känt för sina kvalitativa och robusta produkter till vettiga priser och de tillverkas i Sverige.

En nackdel med denna smasher är att man måste komma ihåg att använda grillvante när man hanterar den, eftersom handtaget blir varmt då även det är tillverkat helt i stål. Handtaget ger dock ett bra och stabilt grepp och produkten är lätt att hålla ren då den tål maskindisk.


Habanero Burgersmasher Rund

Den runda Burgersmashern från Habanero är ypperlig att använda för att smasha burgare till sommarens soliga grillpartyn. Trots att pressen har en rejäl konstruktion helt i rostfritt stål väger den endast 1,2 kg, vilket gör den smidig att använda och ta med sig på utflykten. Materialet tål dessutom maskindisk, något som gör rengöringen extra enkel.

Det är så gott som omöjligt att misslyckas med smashandet med denna rejäla press. Stekytan blir perfekt tack vare järnets tyngd som pressar ur köttsaften med ett ordentligt tryck. Undersidan av järnet är helt slät och det är lätt att forma burgare precis i den storlek man vill ha.

Habanero är ett svensktillverkat varumärke som är känt för kvalitativa och robusta köksprodukter. Något som är värt att tänka på före köp är att handtaget kan bli varmt då även det är tillverkat helt I stål och inte har något skydd.


Varför ska man smasha hamburgare?

Det enkla svaret är att det blir godare. Det är ingen slump att det blivit en stor trend runt om i burgarvärlden. Ett tunnare kött som blivit smashat får en bättre stekyta, som utgör en större del av burgaren. Stekytan är mer smakrik, tack vare den så kallade maillardreaktionen, en kemisk reaktion som sker när proteiner reagerar på värme. Få saker slår en riktigt god smashburgare med ett par skivor perfekt smält ost!

Kan man göra smashburger i stekpannan?

Ja, det går utmärkt att smasha burgare i en stekpanna. Det beror dock lite på storleken på pannan och storleken på smashjärnet. Men med normalstora järn och en någorlunda stor stekpanna går det utmärkt. Vill du ta ditt burgarsmashande på allvar kan du även investera i ett stekbord för hemmabruk. Bra stekbord fungerar på de flesta värmekällorna och ger dig nästan ett litet restaurangkök i hemmet.

Vad kan man använda för att smasha burgare med, utan smashjärn?

Om du inte har ett smashjärn hemma, kan du få till platta och fina hamburgare ändå. Du kan i praktiken använda vad som helst, med en lagom stor platt yta. Det mest klassiska är förmodligen att ta undersidan av en lagom liten kastrull. Även en stekspade, om du har någon i stål som är tillräckligt stor, platt och har en slät yta. Se till att använda en bit bakplåtspapper emellan, så brukar det bli ganska bra.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg