Bästa skärbrädan i plast 2024: Plastskärbrädor jämförda


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Skärbrädan är ett viktigt verktyg i köket. Den skyddar dina bänkytor, bord och knivar, men är också en viktig del i att skapa en roligare matlagning. Det finns fördelar och nackdelar med både skärbrädor i trä och plast, som är de vanligaste materialen. I den här artikeln tipsar vi om några av de bästa skärbrädorna i plast!

Skärbräda i plast med uppskuren gurka

Vilken plastskärbräda är bäst i test?

En av våra favoriter är Joseph Joseph Index ll skärbräda-set. Det är en smart lösning med flera skärbrädor med praktiska flikar för att organisera de olika skärbrädorna efter syfte. En internationell storsäljare!

✅ Smart funktionell lösning

Joseph Joseph Index ll skärbräda-set

Vill du ha en enkel plastskärbräda av hög kvalitet, till ett bra pris så rekommenderar vi Global Skärbrädor. Väldigt slitstarka, och håller länge!

✅ Kvalitet till bra pris

Global G1005 Skärbräda

Vill du ha något väldigt simpelt och prisvärt bör du kolla in Dalolindén Skärbrädor. Finns i flera snygga färger och olika storlekar.

✅ Bra budgetalternativ

Dalolindén Skärbräda

Tio skärbrädor i plast

En stor och rejäl skärbräda kommer att göra det blir lättare att arbeta med mycket mat på samma gång och du kommer inte ha något som hindrar dig i din matlagning. En snygg skärbräda i plast kan också vara ett sätta att servera maten på.

Vissa modeller är lätta att göra rent och ta hand om, medan andra är krångliga och kräver extra omvårdnad. Det finns många olika modeller på marknaden och i den här artikeln kommer vi därför presentera en guide som förhoppningsvis kommer hjälpa dig att hitta rätt alternativ för just dig.

Många ser på skärbrädor som lite av en standardutrustning och något som bara ska finnas i köket. Man tänker sig att detta är en enkel produkt, där det inte finns speciellt mycket variation. Men faktum är att det på marknaden finns en mängd olika modeller och sorter när det kommer till skärbrädor i plast.

De sträcker sig över ett stort spann när det kommer till priser och du kommer snart att märka att det finns många olika parametrar som kan påverka hur en skärbräda är att använda. Här kommer därför några av de mest populära modellerna av skärbrädor i plast som finns på marknaden och vi hoppas att du hittar det du letar efter.

Global G1005 Skärbräda

Global G1005 Skärbräda

Kolla priset hos:

Detta är en stor variant på skärbräda som passar dig som vill ha gott om plats att arbeta på. Med måtten 27 gånger 37 cm kommer du att få plats med det mesta och du kan lägga upp mycket mat på samma gång för att skära. En positiv funktion med denna bräda är att den har ett smidigt handtag i änden som gör att den är enkel att flytta från skåpet till bänken när den ska användas.

En annan sak som är riktigt praktisk med denna modell är att den har en skåra längs kanten för att samla upp vätska. De flesta av oss har nog varit med om att det när vi skivar tomat, eller en rå köttbit bildas saft som rinner av brädan och skapar röra och kladd på arbetsytan. Det här slipper du alltså med denna modell. Ytterligare en positiv sak är att den är tillverkad i LD-PE plast. Det här är en plast som är enkel att rengöra och som dessutom står emot lukt och smak på ett bra sätt.

Om vi tar en titt på priset så befinner sig denna modell någonstans i mitten. Det finns såklart billigare varianter, men det finns också modeller som kostar långt mer. Med tanke på de smidiga och smarta funktioner, speciellt skåran som samlar vätska tycker vi att det är ett bra pris. Värt att tänka på är det här är en stor modell med mycket yta, vilket gör det till en ännu mer prisvärd skärbräda.


Fiskars Functional form skärbräda

Fiskars Functional form skärbräda

Kolla priset hos:

Fiskars kommer här med en lite enklare skärbräda som mäter 24 gånger 34 cm. Det här är ett alternativ som kan lämpa sig för dig som vill ha en modell utan speciellt mycket krångel eller olika funktioner. Den har ett handtag i ena änden för enklare hantering, men det är också ungefär så långt som de smarta funktionerna sträcker sig.

En positiv sak med denna modell är dock att den är ganska snygg. Med en matt svart färg smälter den väl in i de flesta kök. Du kan därför med fördel låta den stå framme och vara en del av din inredning i köket. Det är heller inga problem att servera olika saker, som skivad frukt eller grönsaker, direkt på denna bräda.

Prismässigt är det här en av de billigare varianterna i denna guide. Den finns också att köpa i trepack till ett bra pris, vilket kan vara en bra deal för dig som vill ha en ordentlig uppsättning med flera skärbrädor till köket. Med andra ord ett mycket prisvärt alternativ som vi kan rekommendera till dig som är på jakt efter något lite enklare.


Rig-Tig Skärbräda Chop-it 3-pack

Rig-Tig Skärbräda Chop-it 3-pack

Kolla priset hos:

Med mått på 23 gånger 33 cm är det här en medelstor skärbräda som passar i de flesta kök. Modellen är gjord av en mix av polypropen och ABS. Detta är en skärbräda som är tänkt att fungera som ett stilrent inslag i köket. Med design av Jens Fager kommer dessa skärbrädor i tre diskreta och snygga färger som både matchar varandra och de flesta inredningarna. Skärbrädorna kommer också med ett praktiskt ställ och är alltså tänkta att stå framme som en del av inredningen. Den snygga designen gör också att de går oerhört bra att servera på.

Rent funktionsmässigt saknar vi till exempel ett handtag i änden på dessa brädor. Detta kan göra att de blir lite mer krångliga att hantera, men det bidrar samtidigt till ett mer stilrent utseende. Vi har heller inte någon skåra som samlar upp vätska eller någon annan liknande smart funktion.

Med tanke på att detta är en skärbräda framtagen av en designer är nog få förvånade över att priset sticker iväg en aning. Trots att du får 3 skärbrädor i detta set blir priset per skärbräda fortfarande ganska högt. Men är du på jakt efter ett set med riktigt snygga skärbrädor, kanske att ge bort i present, kan dessa verkligen bidra till inredningen och vara ett snyggt inslag i de flesta kök.


Dalolindén Skärbräda

Dalolindén Skärbräda

Kolla priset hos:

Det här är en skärbräda som mäter 25 gånger 15 cm och är därmed en lite mindre variant. Den finns även i flera mått, och i olika färger.

Designen är enkel, men också ganska snygg med ett handtag i ena änden och snygga färger att välja bland, bland annat vit eller beige. Med andra ord gör sig denna bra att ha framme i köket såväl som att servera god mat på.

Denna skärbräda är tillverkad i Sverige med ett stort fokus på hållbarhet. Materialet är PP-plast. Detta är ett material som inte tar upp smaker eller lukter och som är enkelt att göra rent. Ska du hacka lök, eller skära rått kött eller rå fisk kan denna bräda därför vara precis det du behöver. Även om den lilla ytan kan upplevas som ett problem finns det fler modeller i samma serie med större mått.

Dalolindén kommer här med en förvånansvärt billig skärbräda. Med tanke på att den är tillverkad i Sverige och att man fokuserat mycket på hållbarhet förväntar man sig att priset ska sticka iväg lite. Så är dock inte fallet och detta är en av de billigare brädorna i denna guide. Med andra ord ett riktigt prisvärt alternativ som passar de allra flesta plånböcker.


Zassenhaus Skärbräda Flexibel

Zassenhaus Skärbräda Flexibel

Kolla priset hos:

Den här skärbrädan från Zassenhaus har flera smidiga funktioner som gör att det blir lättare och smidigare att laga mat i köket. Den må vara ganska liten med sina 25 gånger 15 cm men den  är oerhört smidig att ha till hands i köket. Med en simpel enfärgad och tunn design är den kanske inte den allra snyggaste och de flesta skulle mer se den som ett praktiskt verktyg än som en del av inredningen i köket.

Men när det kommer till att vara praktisk och ha smidiga funktioner slår denna modell många andra skärbrädor i plast. Till att börja med är den som sagt tunn och därmed flexibel och böjbar. Detta gör att du slipper problemet som ofta uppstår när det som hackats ska skrapas ned i en gryta eller en skål. Du kan enkelt böja brädan in mot mitten och riskerar därmed inte att spilla något. En annan smart funktion är att denna skärbräda har en gummibelagd undersida. Detta gör att du enkelt kan hacka såväl grönsaker som kött utan att brädan glider omkring på bänken.

En sak som gör hanteringen lite mindre smidig är att brädan inte har ett ordentligt handtag. Den har ett litet hål uppe i hörnet, men detta är nog dock snarare till för att kunna hänga upp skärbrädan när den inte används. Att lyfta upp den från bänken, med hackade matvaror på kan därmed vara en aning klurigt. Denna modell går hur som helt att köpa i ett smidigt två-pack till ett bra pris. För dig som tycker att alla smidiga funktioner låter bra och som kan tänka dig en flexibel skärbräda kan det här helt enkelt vara ett riktigt prisvärt alternativ.


Exxent Skärbräda

Skärbräda Exxent

Kolla priset hos:

Exxent har tagit fram en rejäl skärbräda som i första hand är tänkt att använda i lite mer professionella sammanhang, men som också kan vara ett alternativ för den entusiastiske hemmakocken. Här har du en skärbräda som mäter helt 74 gånger 29 cm och du kommer därmed att få plats med allt du kan tänkas behöva hacka. Med andra ord en riktigt rejäl modell som passar dig som ofta lagar mat i stora mängder.

Även om den är framtagen för att användas inom exempelvis restaurang märker vi när vi tar en titt på recensionerna att vissa saker inte fungerar optimalt med denna skärbräda. Plasten är ganska hal och detta gör att den enkelt glider omkring på diverse bänkytor. Även om detta ganska enkelt kan lösas med till exempel en fuktig kökshandduk kan det vara en smula irriterande. Det är också en stor och ganska otymplig skärbräda och det gäller att du ser till att du har plats för en sådan innan du väljer att beställa.

Om vi kikar på priset så sticker denna modell iväg ganska rejält. Det är en av de dyraste modellerna som vi jämför i denna guide. Med tanke på de nackdelar som nämnts ovan är det inte säkert att detta är en helt prisvärd investering för alla. Men om du är på jakt efter en riktigt stor och rejäl skärbräda kan denna modell definitivt vara värd att ta en lite närmare titt på.


Gastromax Skärbräda Bio

Gastromax Skärbräda Bio

Kolla priset hos:

Denna variant är en skärbräda där man tänkt till lite extra kring miljö och hållbarhet. Tillverkad i bioplast är den extra skonsam mot miljön. Faktum är att koldioxidutsläppen för att tillverka denna typ av skärbrädor är upp till 60% lägre, jämfört med vanliga skärbrädor. Detta gör denna modell till ett smart alternativ för miljön och klimatet. Dessutom är denna plast extra skonsam mot dina knivar och skyddar dem mot att förlora sin skärpa.

Designen på denna skärbräda är riktigt snygg. Även om den är tillverkad i plast har den en färg som gör att den ser ut att vara gjord av trä. På så sätt håller den en hög klass och kan med fördel användas såväl som en del av inredningen i köket som till servering. Skärbrädan kommer i flera olika storlekar, så du kan välja en som passar dina behov bäst. Den har även ett smidigt handtag. Dessutom har denna skärbräda en skåra längs kanten för att fånga upp vätska och undvika att köket och diskbänken blir kladdigt.

Prismässigt befinner sig denna skärbräda någonstans över genomsnittet och det finns flera modeller som är lite billigare. Men om det är viktigt för dig att värna om miljön och om du dessutom vill ha en snygg skärbräda som skyddar dina knivar kan en modell som denna vara värd att betala lite mer för.


Claus Holm Skärbräda i plast

Holm Skärbräda i plast 2-pack

Kolla priset hos:

Med mått på 29 gånger 20 och 37 gånger 25 får du här ett paket med två skärbrädor av olika storlekar. Märket Holm är utvecklat i samarbete med kocken Claus Holm och det märks tydligt att det här är en skärbräda som tagits fram av någon som har erfarenhet av matlagning. Till att börja med är den faktiskt riktigt snygg, med mörka nyanser av svart och grått som smälter väl in i de allra flesta kök. Skärbrädan är tillverkad i PP-plast, vilket gör att den är lätt att göra rent och inte tar åt sig smak eller lukt från matvarorna.

En annan positiv sak som gör att man märker att den är framtagen av någon med erfarenhet i köket är kanten av gummi. Denna gör att brädan inte glider omkring på bordet utan håller sig stilla i den position som är tänkt. På så sätt kan du på ett mycket smidigt sätt hacka allt som behöver hackas. Även denna modell har en så kallad saftrand längs kanten som fångare upp den vätska som kan smita iväg när du hackar saker.

Med tanke på att denna modell håller hög kvalitet samt att den kommer i pack om 2 är det inte så konstigt att den är lite dyrare än många andra skärbrädor i denna guide. Men per skärbräda blir inte priset speciellt mycket dyrare än många andra modeller. Vi tycker därför att detta är ett mycket prisvärt alternativ som passar dig som vill ha en rejäl och riktigt genomtänkt skärbräda.


Skärbräda Masterclass

Skärbräda Masterclass

Kolla priset hos:

Märket Masterclass erbjuder här en rejäl skärbräda med ganska stora mått. Med sina 43 gånger 30 cm är den en av de lite större modellerna i denna guide och passar därmed dig som är i behov av en lite mer rejäl skärbräda.

En sak med denna modell som är speciell är att den har en yta som minskar tillväxten av bakterier. Detta är positivt eftersom små rester av bakterier som eventuellt skulle kunna finnas kvar efter exempelvis en handdisk har väldigt liten risk att föröka sig.

På så sätt är detta ett av de mest hygieniska alternativen när det kommer till skärbrädor och ett tips kan vara att till exempel ha denna som standard när du ska skära kyckling. Beläggningen gör också att dina knivar skonas och risken för att de repas eller tappar sin skärpa är liten.

Det här är också en skärbräda som har en snygg design och den är vit med gråa detaljer. Den är dessutom smidig att använda och har gummidetaljer som gör att den ligger stilla när du skär. Dessutom har den en rejäl skåra där vätska hindras från att rinna av brädan. Med ett smidigt handtag, finns det inte speciellt mycket mer som vi känner att vi önskar hos en skärbräda i plast.

Även om detta är en av de modeller vi fallit mest för i denna guide så är det tyvärr också en av de lite dyrare. Även om det finns skärbrädor som kostar mer ligger denna en bra bit över genomsnittet. Men vill du ha en riktigt bra skärbräda, till dig själv eller att ge bort i present kan denna variant vara värd att betala lite mer pengar för.


Joseph Joseph Index ll skärbräda-set

Joseph Joseph Index ll skärbräda-set

Kolla priset hos:

För dig som är på jakt efter ett set med alla skärbrädor du behöver till köket kan detta ställ med fyra stycken olika vara ett alternativ. Skärbrädorna kommer i ett silverfärgat ställ och är i olika färger och med märkningar för saker som bröd, fisk och grönsaker. Genom att använda detta set riskerar du till exempel inte att skära grönsaker på en skärbräda du tidigare använt till kyckling eller rött kött.

Skärbrädorna i sig har det mesta man önskar sig. Med en halkfri yta som gör att du enkelt kan skära, samt en rand som samlar upp vätska gör de att du smidigt kan skära saker utan krångel eller kladd. Dessa skärbrädor är också ganska stora med en längd på 38 cm. Den stora nackdelen är dock kanske att de inte är speciellt snygga. Med sina grälla och starka färger upplevs skärbrädorna nästan som leksaker eller produkter anpassade för barn. De är därmed inte jättesnygga att servera mat på.

Stället i silver som de är tänkta att förvaras i har dock sin charm och skulle definitivt kunna få stå framme i de flesta kök. En nackdel är att brädorna heller inte har några handtag. Detta kommer att göra att det är lite krångligt att lyfta skärbrädan från bänken för att skrapa i det du hackat i en skål eller gryta.

Eftersom du får fyra skärbrädor är det ingen större skräll att detta set kostar ganska mycket. Priset per skärbräda blir inte jättehögt, men vi kan tycka att det ändå är lite i överkant med tanke på den enkla designen. Om du vet att du kommer att använda alla skärbrädor och tycker att denna typ av lösning skulle vara smidig kan denna produkt dock vara ett fantastiskt sätt att strukturera upp köket lite. För dig som är ute efter denna struktur kan den därför vara prisvärd.


Vad bör man tänka på när det gäller plastskärbrädor och hygien?

Hygien är som de allra flesta vet oerhört viktigt i köket. Detta gäller såklart även när det kommer till skärbrädor i plast. Det allra första som är viktigt att tänka på är att se till att inte blanda livsmedel som behöver tillagas med livsmedel som ska ätas råa. En bra regel är att i alla fall ha en separat skärbräda som du enbart använder till kyckling och en till rött kött, medan du kan skära grönsaker och annat på de andra skärbrädorna. Detta är speciellt viktigt om du handdiskar, eftersom den höga temperaturen i en diskmaskin tar död på de flesta bakterier.

En annan sak som är viktig att tänka på när det kommer till hygien är att se till att inte förvara flera skärbrädor tätt ihop som är fuktiga. Se till att skärbrädorna är helt torra innan du ställer in dem i skåpen. Annars finns risken, beroende på material, att de börjar lukta illa.

Att välja rätt plastskärbräda

Att veta vilken skärbräda du ska välja kan vara svårt. Börja med att fundera på hur stor du vill att den ska vara. Tänk därefter till kring hur viktigt det är för dig att den till exempel har en baksida av gummi som gör att den ligger still, eller har ett praktiskt handtag. Genom att ställa dig dessa frågor och använda guiden ovan hoppas vi att du kommer att kunna hitta den skärbräda som passar allra bäst för just dig.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg