Bästa serveringsfat 2024: Uppläggningsfat med stil och finess


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att ha ett estetiskt tilltalande uppläggningsfat gör mycket för helhetsintrycket vid en måltid eller fikabjudning. I den här artikeln kommer vi att kika närmare på några tjusiga och praktiska serveringsfat som kan ta din bjudning till nästa nivå!

Vitt, blåmönstrat serveringsfat mot vit och blåprickigt bord

Vilket serveringsfat är bäst i test?

Ett väldigt prisvärt alternativ, med vacker design och fina färgalternativ är Table Top Stories Lotus. En mycket smakfull uppsättning fat och tallrikar med mera, till bra priser!

✅ Finns i många olika färger

Table Top Stories Lotus Fat

Vi är även mycket förtjusta i den otroligt eleganta serien Rörstrand Mon Amie och det serveringsfat som ingår där. En vacker design med de blå blommorna som varit med sedan 1950-talet, med en nyutgåva från 2008!

✅ Klassisk svensk design

Rörstrand Mon Amie Serveringsfat

Slutligen vill vi gärna lyfta fram det unika och vackra Kay Bojesen Menageri Serveringsfat. Det är det enda fatet i trä på vår lista. Mycket elegant och praktiskt serveringsfat i ekträ, med ett smidigt och behagligt handtag som underlättar vid servering.

✅ Vackert ekträ

Kay Bojesen menageri Serveringsfat

Mer inspiration bland serveringsfat hittar du längre ned i artikeln! Se även vår artikeln där vi tipsar om vackra ostbrickor för servering av ost och chark!

Recensioner av 14 eleganta uppläggningsfat

Nedan följer en recension av inte mindre än 14 stycken unika och vackra uppläggningsfat. Alla har olika fördelar och nackdelar och passar olika bra till olika situationer.

Vi lyfter fram vad som är unikt med varje modell och vilka fördelar de olika produkterna har. Utöver detta så tittar vi även på saker som pris, allt för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om vilken produkt som blir bäst för just dig.

Rörstrand Mon Amie Serveringsfat

Rörstrand Mon Amie Serveringsfat

Kolla priset hos:

Det här vackra fatet tillhör Rörstrands serie vid namn Mon Amie. Det är enligt Rörstrand själva, ett paradexempel för vad de kallar Rörstrandsklassiker. Originalet för designen lanserades redan 1952. Den lanserades sedan igen 2008, som en hyllning till Marianne Westman som ligger bakom designen, på hennes 80-årsdag. En fin gest, och en fantastiskt vacker utgåva.

Själva fatet är 22 x 28 cm och är tillverkat i porslin. Det är perfekt som uppläggningsfat för både mat, dessert eller småfika. Fungerar som stand alone piece, eller i kombination med tallrikar och koppar med mera, från samma serie.

Designmässigt är vi enormt förtjusta i Rörstrands Mon Amie serie. Funderar du på ett serveringsfat att ge i present är detta en mycket vacker gåva!


House Doctor Lake Serveringsfat

House Doctor Lake Serveringsfat

Kolla priset hos:

House Doctor är ett danskt designermärke med en unik och elegans framtoning, och en tydlig skandinaviskt touch i sin design. Det här serveringsfatet går under namnet Lake, och är en riktig storsäljare.

Det är ett rejält fat, perfekt runt till formen med en diameter på 30 cm. Fatet väger hela 1,2 kg och är tillverkad i ett stengods av hög kvalitet. Designen är simpel, men tidlös och vacker. Fatet finns i ett par olika färger som var och en har en rustik och avslappnad design, som passar året om.

House Doctor har en hel serie vid namn lake, med muggar, skålar, tallrikar och så vidare i samma eleganta stilrenhet. Väl värt att kolla in om du också är förtjust i dansk designerkonst!


Table Top Stories Lotus Fat

Table Top Stories Lotus Fat

Kolla priset hos:

Det här är en intressant serie i porslin, framtagen av Cervera. I serien Table Top Stories Lotus ingår detta vackra serveringsfat som finns i färgerna:

  • Sand
  • OffWhite
  • Grön
  • Röd

Det fungerar perfekt som serveringsfat till det mesta, både varmrätter, kallskuret, snacks och så vidare. Färgerna är läckra och den röda är vacker vid juletid. I serien finns massor av vackra skålar, tallrikar med mera i samma tjusiga stil och färgval.

Detta är dessutom en väldigt prisvärd serie, såsom Cerveras egna varumärken tenderar att vara. Vill du ha bra kvalitet till rimliga priser rekommenderar vi definitivt att du tar dig en titt på Table Top Stories Lotus och deras serveringsfat!


DUKA Serve Serveringsfat

DUKA Serve Serveringsfat

Kolla priset hos:

Här har vi ett väldigt praktiskt alterntiv, i synnerhet om du vill servera plockmat, tacos, snacks, godis eller något annat gott till ett sällskap.

DUKA Serve-fatet mäter 30 cm i diameter och har fyra sektioner runt om, samt en cirkulär skål i mitten. Alla skålar kan plockas av och undertill finns ett runt serveringsfat som kan användas fristående om så önskas. Mycket funktion och finess för pengarna med andra ord.

Fatet är tillverkat i högkvalitativ fältspatporslin och tål såväl maskindisk som mikrovågsugn. Rent estetiskt är DUKA:s fat ganska simpelt, men smälter in i de flesta bordsdukningar. Här är det funktion i fokus och detta är ett mycket trevligt och användbart serveringsfat, som dessutom är fullt rimligt i pris!


Broste Copenhagen Nordic Coal Oval fat

Broste Copenhagen Nordic Coal Oval fat

Kolla priset hos:

Broste Copenhagen Nordic Coal Oval i keramik är ett prydligt och enkelt, men väldigt smakfullt alternativ. Modellen passar lika bra för att snyggt lägga upp kakor eller bullar till fikat som till att lägga upp olika högar med grönsaker på till fredagstacon. Fatet finns i ett flertal olika storlekar.

Just denna produkt är medelstor med en diameter på ca 19 cm. Den har en medelhög kant som gör att den även passar bra för att lägga upp saker som sallader eller tillbehör till måltiden på ett elegant sätt.

Med en glansig svartgrå färg och en helt rund form är det här ett fat med en modern design. Det kommer att smälta väl in i de allra flesta hem och kan vara en del i en snygg dukning. Den ganska neutrala färgen gör också att den passar bra till de flesta typer av porslin.

Priset får sägas ligga någonstans i mitten. Fatet är inte det allra billigaste, men det finns definitivt många modeller som är dyrare. Det här är ett fat vi varmt kan rekommendera till dig som vill ha ett snyggt uppläggningsfat som är mångsidigt och kommer att kunna användas ofta.


PotteryJo Ditsy ovalt uppläggningsfat

PotteryJo Ditsy ovalt uppläggningsfat

Kolla priset hos:

Är du på jakt efter något som kan ge lite färg åt fikat eller middagen kan detta fat vara det perfekta valet för dig. Här har du nämligen ett snyggt och färgglatt serveringsfat, med mönster som gör det ännu roligare och härligare.

Serveringsfatet har en oval form och mäter hela 45 cm på längden. Med andra ord kommer du att få plats med allt du kan tänkas önska utan problem och smidigt och enkelt kunna servera allt från kakor till middagsmat. Det är tillverkat i lergods och tål att diskas i maskin vilket såklart är att betrakta som ett plus.

När det kommer till själva designen har detta fat en guldgul nyans som verkligen gör att det sticker ut och är något som många kommer att lägga märke till. Kanten är vackert mönstrad med ett tjockt mönster av olika blommor. Det är även så att kanten på fatet har en vågig form som ger en elegant och exklusiv känsla.

Modellen kommer även till ett fullt rimligt pris och den får sägas placera sig någonstans i mitten rent prismässigt. Ett snyggt fat som sticker ut en aning och kan vara en rolig investering för dig som gärna låter middagen eller fikat få lite färg.


Maxwell & Williams blått uppläggningsfat med marockanskt mönster

Maxwell & Williams blått uppläggningsfat med marockanskt mönster

Kolla priset hos:

Detta fat är kanske i första hand anpassat för saker som dessert, kakor och muffins. Det har ett oerhört fräckt mönster som är inspirerat av mellanöstern och Marocko. Ett fat som kan passa i de allra flesta hem, men har du ett extra intresse för inredning och konst från mellanöstern är det nästan ett måste.

Med ett snyggt geometriskt mönster på de två faten, som går i blått gult och vitt är det här ett unikt och exotiskt uppläggningsfat. Det har två våningar där den undre är något större än den övre. Den understa våningen mäter ca 20 cm i diameter.

De sitter ihop med en oerhört vacker pelare i guldfärgad metall med en ögla på toppen. Även de två våningarna har olika mindre gulddetaljer. Det här ger hela fatet en lyxig känsla och det passar därför perfekt när du vill att något ska upplevas lite mer exklusivt.

När det kommer till priset ligger det ungefär där det brukar på denna typ av lite mer satsade uppläggningsfat. Vi tycker att det här är en snygg och prisvärd produkt för dig som vill ha ett lite lyxigare fat till kakor och muffins.


Serveringsbricka/serveringsbehållare Snack, blomformad med lock

Rosa blomformad serveringsskål

Kolla priset hos:

Om du ofta har många olika typer av snacks eller fika i hemmet och inte är helt säker på hur de ska serveras på bästa sätt kan detta blomformade fat vara något värt att kika närmare på. Detta är ett fat med lock som är uppdelat i olika fack eller sektioner, där du kan lägga olika typer av tillbehör eller snacks.

Med en diameter på ca 25 cm är det här ett ganska rejält fat som kommer att passa perfekt att ha som en stående del av inredningen. Hela fatet har formen av en blomma och även det fack som är i mitten av fatet har en mindre blomform. Runt detta finns hela 5 övriga fack med plats för olika typer av godsaker.

Locket är genomskinligt vilket gör att du hela tiden kan se vilka smaskigheter som finns i fatet. En nackdel med denna modell är kanske den rosa färgen, vilken inte är den allra snyggaste enligt oss.

Prismässigt ligger denna bra till och detta fat är billigare än många liknande produkter. En bra investering som passar dig som ofta vill bjuda på många olika sorters snacks.


Bordallo Pinheiro Cabbage Skål Kålblad

Bordallo Pinheiro Cabbage Skål Kålblad

Kolla priset hos:

Här har vi ett fat som får räknas till de lite mer spektakulära. Denna modell är nämligen del av en serie som efterliknar kålblad, med ganska hög precision och mycket detaljer. Ett perfekt val för dig som vill ha en serveringsskål som sticker ut lite och kan bidra till att skänka färg till middagen.

Fatet är alltså utformat som ett stort kålblad med en diameter på en bit över 30 cm. Bladet har hög precision och många vackra detaljer och kommer i en mycket vacker och stilfull grön färg. Detta kan vara det perfekta sättet att bryta av de annars lite tråkiga grå och vita färger som ibland kan prägla dukningen.

Kanterna på bladet är böjda uppåt. Denna skål är perfekt för att servera en smarrig sallad i, den rymmer mycket och går också i rätt tema. Ett fat som både är lite roligt och kan väcka en del frågor och kommentarer, men är elegant och uppseendeväckande på samma gång.

Värt att nämna är dock att detta är en av de lite dyrare produkterna i denna guide. Priset sticker iväg en del helt enkelt. Men med tanke på den snygga och unika designen tycker vi att detta fat är värt pengarna, letar du efter något lite annorlunda och unikt kan det här vara fatet för dig.


Stiernholm Doo Våningsfat tre våningar

Stiernholm Doo Våningsfat tre våningar

Kolla priset hos:

Detta fat kommer att ge dig plats för gott om kakor och annat som du kan tänkas vilja servera. Med sina tre våningar finns möjligheten att servera flera olika sorter på samma gång. Ett snyggt fat att ställa på serveringsbordet på en större bjudning, som dock sticker iväg en del i pris.

Här har vi alltså ett fat i tre våningar, i borstat stål på utsidan. Det här ger en vacker, bronsaktig nyans som gör att det här fatet definitivt levererar en lyxig känsla. På insidan av varje våning är stålet inte borstat utan glansigt, vilket gör att modellen ger ett ännu mer exklusivt intryck.

En sak som kan nämnas är att fatet inte bör diskas i diskmaskin eller ens med diskmedel. I stället rekommenderas du bara att torka av det med en fuktig trasa. Med andra ord kan denna modell vara en smula krånglig att ta hand om och hålla ren.

Priset är också rätt så högt och detta fat hör definitivt till de dyrare i denna guide. Men vill du ha något lyxigt att lägga upp kakorna på kan denna modell definitivt vara värd pengarna.


Marimekko Uppläggningsfat Pikku/Oiva Koppa

Marimekko Uppläggningsfat Pikku Oiva Koppa

Kolla priset hos:

Här har vi ett lite mindre fat i stengods som definitivt sticker ut en hel del. Med en diameter på ca 13 cm är det här en av de mindre modellerna i denna guide.

Just detta fat kommer med design som faktiskt ger ganska härliga och häftiga kontraster. Med en rustik läderrem som på minner om äldre hantverk och ett blått glansigt fat som sitter fast i denna och mer ger en fabriksproducerad känsla är det här ett häftigt bygge.

Många kanske tänker att läderremmen gör att denna blir svår att diska och göra rent, men den kan enkelt tas bort och själva fatet kan smidigt diskas i maskin. Värt att nämna är också att detta uppläggningsfat har en ganska hög kant och därmed kan passa till saker som en mindre sallad.

Produkten är inte allt för dyr men med tanke på att den är så liten kan den inte heller räknas till de billigaste. Ett bra val för dig som vill ha ett litet uppläggningsfat och är på jakt efter något unikt.


Versace uppläggningsfat I love Baroque

Versace uppläggningsfat I love Baroque

Kolla priset hos:

För dig som är på jakt efter det allra mest exklusiva och påkostade kommer här ett uppläggningsfat som definitivt håller måttet på dessa områden. Det är ett ganska stort ovalt fat med en längd på en bit över 30 cm.

Designen har tagits fram som ett samarbete mellan en känd tysk porslinstillverkare och ett italienskt modehus. Kort sagt ett uppläggningsfat som andas lyx och exklusivitet.

När vi kikar på själva designen är det heller ingen tvekan om att detta fat har något extra på många områden. Med en kant som har avancerade mönster i svart och guld, med motiv på bägare och pokaler med oerhört mycket detaljer är det här ett konstverk som kan studeras länge.

Självklart gör allt detta att priset också sticker iväg en hel del. Faktum är att denna design kostar ca 10 gånger så mycket som de billigare modellerna i denna guide. Men vill du åt det allra mest exklusiva och lyxiga kan en modell som denna definitivt vara något värt att unna sig.


Kay Bojesen Menageri Serveringsfat

Kay Bojesen menageri Serveringsfat

Kolla priset hos:

De flesta av faten i denna guide är tillverkade i keramik eller lergods, eller i vissa fal gjorda av metall. För att bryta av det hela kommer vi därför här med ett snyggt fat i trä. Detta är ett medelstort fat med en diameter på ca 25 cm.

En sak som kan nämnas med detta fat är att det har ett ganska stort och långt handtag som ger en något rustik design. Vi skulle säga att det här är en mångsidig modell som passar för de allra flesta typer av mat.

Det kan användas till allt från att lägga upp en skuren och snygg köttbit till sallad, eller kanske till och med för att servera saker som mindre kakor på. Själva ytan på denna har blivit behandlad med ett material som ser till att livsmedlen inte färgar av sig, utan att fatet behåller sin vackra färg.

Med tanke på den unika designen och de många användningsområdena är det här heller inte ett allt för dyrt fat. Även om det kostar mer än de allra billigaste produkterna i denna guide tycker vi att det är en prisvärd modell.


Exxent serveringsfat, Oval silver

Exxent serveringsfat, Oval silver

Kolla priset hos:

Det här är ett annat fat som har många användningsområden och som kan komma väl till pass när det gäller många olika typer av mat. Modellen är oval och har en längd på ca 35 cm vilket ger den rejält med utrymme för de allra flesta livsmedel som du kan tänkas vilja servera.

Fatet är tillverkat helt i rostfritt stål, vilket ger en glansig och på ganska många sätt festlig yta. Det är helt utan mönster och motiv och har en ganska bred upphöjd kant. Även detta fat går alldeles utmärkt att servera allt från smarriga småkakor till en fräsch sallad på. Det kan även fungera utmärkt att ha som en stående del av inredningen och användas som exempelvis ett fruktfat.

Prismässigt är detta en ganska billig modell. Vi tror att det här kan vara ett perfekt alternativ för dig som bryr dig om inredning och design men som inte har en obegränsad budget. De många användningsområdena gör att du kan lyxa till vardagen ofta och utan att behöva köpa många olika uppläggningsfat.


Tips på mat och tilltugg att servera på uppläggningsfat

Det finns många olika typer av mat och livsmedel som passar alldeles utmärkt att servera på ett uppläggningsfat. Faktum är att i princip alla livsmedel ser lite trevligare ut när de kommer på ett snyggt fat. Här kommer några tips på livsmedel som inte alla tänker på att kan serveras på fat, men där det verkligen lyfter helhetsupplevelsen.

Skuren frukt på ett snyggt fat är ett sådant exempel. Det ger en mycket mer lyxig känsla och gör att vanlig frukt kan fungera som en alldeles utmärkt dessert. Genom att skära frukten i mumsvänliga bitar och lägga upp i ett snyggt mönster har du skapat en både snygg och nyttig efterrätt.

Ett annat tips är att när du grillar eller steker en köttbit skära upp den och lägga den på ett uppläggningsfat. Detta gör rätten så mycket mer inbjudande och låter alla de som ska äta se hur köttet ser ut inuti, men också hur saftigt och inbjudande det är. Det här gör en stor skillnad mot att få plocka upp köttet direkt från grillen till tallriken.

Rätt serveringsfat för olika tillfällen

Som du sett ovan finns det många olika typer av serveringsfat och olika fat passar bättre och sämre till olika tillfällen. Nedan kommer därför några tips på saker du kan tänka på för att få ditt fat att passa med det som serveras på ett så bra sätt som möjligt.

Om vi börjar med att kika lite på kakfat, så kan de såklart se ut på lite olika sätt. Det finns självklart kakfat som är mer neutrala och som kan användas till många olika typer av livsmedel.

En ganska klassisk design är dock ett fat med flera våningar, dessa är i första hand anpassade för småkakor och liknande och passar för det mesta inte så bra till andra saker. Även serveringsfat med mönster av blommor och annat passar oftast bäst att servera kakor på. Kakfat har ganska ofta låga kanter.

Det finns såklart också serveringsfat som passar extra bra för att servera saker som sallad på. Här kan det vara ett bra tips att välja en typ av fat som har lite högre kanter så att salladen håller sig på plats. Att välja ett serveringsfat med lite klarare färger när du ska servera sallad kan vara en bra idé. Detta gör nämligen att salladen kommer se ännu mer inbjudande och läskande ut.

Om du ska hitta ett bra fat för att lägga upp en tårta eller en stor kaka på finns det också vissa saker som bör tas i beräkning. Se till att välja en modell som inte har så höga kanter och som är ganska platt, så att det inte blir några problem att lägga upp eller servera tårtan. Det är såklart också viktigt att ha ett serveringsfat som har en lite större diameter för att se till att hela tårtan får plats och gärna lämnar en del marginal vid kanterna.

Med hjälp av dessa tips hoppas vi på att du ska kunna hitta ett bra serveringsfat som får just dig att kunna lägga upp din mat på ett ännu finare sätt. Vi tror att guiden ovan ska kunna vara en hjälp och hoppas att du där ska kunna hitta något som tar dina uppläggningar till nästa nivå!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg