Bästa riskokaren 2024: Enklaste sättet att koka ris


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ris är en vanlig del av vår kost. Det är relativt enkelt att koka till ris, men för att få perfekt resultat varje gång, bör du använda en bra riskokare. I den här artikeln rekommenderar vi de allra bästa riskokarna att köpa just nu!

Skål med ris framför en riskokare i bakgrunden

Vilken riskokare är bäst i test?

Bäst i test med hänsyn till funktion och prisvärdhet är OBH Nordica Versatile Riskokare + Ångkokare. Det är en riktigt bra apparat med en bred repertoar av funktion och möjligheter!

✅ Bra valuta för pengarna

OBH Nordica Rice cooker Versatile svart och silverfärg

En annan riktigt bra riskokare är Hamilton Beach Digital Simplicity Riskokare/Ångkokare. Det är förmodligen den mest populära modellen just nu, med otroligt många fina recensioner!

✅ Internationell storsäljare

Hamilton Beach Digital Simplicity Riskokare Ångkokare

Den bästa budgetmodellen är Champion Riskokare. Det är en ganska liten modell, som gör jobbet utmärkt med ett jämnt och pålitligt resultat. Riktigt bra riskokare för små hushåll!

✅ Bra budgetalternativ

Champion riskokare

Se även vår populära artikel där vi reder ut skillnaden mellan jasmin- och basmatiris!

Recensioner av 14 olika riskokare

Om du bestämt dig för att investera i en riskokare kommer du snart att märka att utbudet inte direkt är litet. Det finns otaliga modeller att välja bland på marknaden, där alla har olika egenskaper. Saker som kvalitet och design kan vara avgörande när du ska välja vilken riskokare som blir bäst för dig.

För att hjälpa dig i denna process och bidra till att du hittar den riskokare som passar allra bäst för just dig har vi därför nedan tagit fram en guide. Här jämför vi några av de allra mest populära modellerna på marknaden. Vi lyfter fördelar och nackdelar, samtidigt som vi tittar på saker som pris och design.

Vi hoppas att denna guide kommer att hjälpa dig att hitta just den riskokare som kan vara en hjälp för dig i köket.

OBH Nordica Rice cooker Versatile

OBH Nordica Rice cooker Versatile svart och silverfärg

Kolla priset hos:

Denna riskokare från OBH Nordica är perfekt för dig som vill kunna använda din riskokare till lite mer än bara ris. Med denna kan du nämligen koka lite vad som helst, från soppa till potatis och få ett gott resultat. Om vi tittar på designen ser vi att denna riskokare faktiskt är riktigt snygg.

Med en svart och stilren design ger den ett  modernt och teknologiskt intryck. Det här gör att den med fördel kan stå framme när den inte används och bli en del av inredningen i köket.

En annan fördel med denna modell är att den har en behållare som rymmer mycket. Med sina två liter har den mer plats än de flesta andra modeller. Här har du därmed chansen att koka ris till hela familjen eller till ett stort gäng kompisar utan att behöva oroa dig för att utrymmet tar slut.

Prismässigt befinner sig denna riskokare något över genomsnittet. Med tanke på att den kommer från ett etablerat och välkänt märke, ser vi priset som rimligt och vi tycker att detta är en prisvärd produkt.

Att handla från lite mer etablerade märken som OBH Nordic när det kommer till teknologi i köket kan ofta vara ett smart val, då de generellt håller länge och kan användas under många år.


Hamilton Beach Digital Simplicity Riskokare/Ångkokare

Hamilton Beach Digital Simplicity Riskokare Ångkokare

Kolla priset hos:

Denna modell är en riskokare med flera smarta funktioner och en digital display och en av de absolut mest exklusiva riskokarna som jämförs i denna guide. Men utöver smarta funktioner sticker den här riskokaren även ut på andra områden. Den har nämligen en volym på hela 4,75 liter.

Med andra ord tillräckligt med plats för att koka riktigt mycket ris på samma gång och om du ofta har fester eller bjudningar där du serverar ris kan denna modell vara mycket praktisk att ha till hands.

Som sagt så är detta en digital variant med en massa smarta funktioner. Till att börja med har den en display med timer. Med denna kan du ställa in när du vill att riskokaren ska börja. Du kan med andra ord förbereda ris som börjar koka medan du är borta och är klart lagom tills du kommer hem.

Det här är såklart oerhört smidigt. När riset sedan är klart går maskinen automatiskt över till varmhållning och ser till att maten är varm när den ska serveras.

En annan sak som är smidig är att du kan ångkoka grönsaker och annat i denna modell. Detta möjliggör också för uppvärmning av andra saker än ris, som grönsaker, pasta eller soppor. Med andra ord är det här ett mångsidigt verktyg som de allra flesta kan få användning för.

Det är kanske inte så konstigt att en sådan påkostad modell ligger lite över genomsnittet när det kommer till priset. Med tanke på hur många smarta funktioner som finns och den enorma volymen är det dock lite förvånande att den inte kostar mer än den gör.

Med andra ord är det här en riktigt prisvärd modell. Om du är beredd att betala lite mer för din riskokare är det här därför en modell vi varmt kan rekommendera.


Champion riskokare

Champion riskokare

Kolla priset hos:

Detta är en ganska enkel riskokare från Champion som kan vara precis tillräckligt för dig som bara är ute efter ett smidigare sätt att koka ris som ger bättre resultat. Denna modell är inte utrustad med smarta funktioner som exempelvis timer utan har helt enkelt ett läge där riset kokas och ett där det hålls varmt till servering. Men för ganska många krävs inte mer än så.

Champions riskokare har en volym på 1,5 liter vilket är tillräckligt för att enligt de själva koka ris för upp till 10 personer. Med andra ord gott om plats för de allra flesta familjer.

En annan positiv sak med denna modell är att den har ett genomskinligt lock som gör att du enkelt och smidigt kan hålla koll på riset medan det kokar. Vi tycker också att designen är riktigt snygg, med en bas i rostfritt stål och detaljer i svart plast.

Prismässigt är det här ett riktigt prisvärt alternativ. Denna riskokare håller sig en bit under genomsnittet när det kommer till pris och med tanke på volymen och den snygga designen tycker vi att detta pris är riktigt bra.

Även om den inte kommer med speciellt många tekniska eller smarta funktioner tror vi att en riskokare som denna är fullt tillräcklig för de allra flesta. Med andra ord ett enkelt, men prisvärt alternativ.


Tristar RK-6126 Riskokare

Tristar RK-6126 Riskokare grå färg

Kolla priset hos:

Det här är en lite enklare riskokare som kan passa dig som vill ha något som fungerar utan att behöva lägga ut enorma summor pengar. Trots det låga priset har denna modell ett antal smarta funktioner som kan användas och som kommer att göra din matlagning enklare. Till exempel har den en beläggning som gör att riset inte fastnar och enkelt kan skopas upp och serveras.

En annan smart funktion är att riskokaren automatiskt slår ifrån när riset är klart. På så sätt behöver du inte passa på riset hela tiden utan kan känna dig trygg med att det blir klart utan att bli överkokt eller bränt. När du köper denna riskokare får du också med en sked för servering samt ett mått som kan användas för att mäta ris och vatten.

En nackdel med denna riskokare är volymen. Med enbart en liter kommer du inte att kunna koka lika mycket ris som med de större modellerna. Det är därför en modell som kanske i första hand rekommenderas till dig som bor själv eller i en mindre familj. Om många munnar ska mättas kan det vara värt att kika på en större produkt.

Som vi nämn tidigare är det här en lite billigare riskokare. Å andra sidan är designen ganska enkel och utan ganska många teknologiska och avancerade funktioner, som en del lite dyrare modeller har. Om du tar hand om den på rätt sätt finns därför chansen att denna riskokare kan hålla länge. Detta är ett bra budgetalternativ, för dig som inte ska koka ris till allt för många personer.


TRISTAR RK-6127 Riskokare

TRISTAR RK-6127 produkt i låda

Ej tillgänglig online

Här har vi en lite mer rejäl riskokare från Tristar som kan passa dig som vill koka mycket ris på samma gång utan problem. Med en behållare som rymmer 1,5 liter kommer du att  kunna göra många portioner.

Med riskokaren följer också ett mått och en slev som gör att du enkelt kan servera riset när det är kokt. En stor fördel med denna modell är att du får med en lite rolig receptsamling. På så sätt kan du inspireras och hitta nya recept som du inte provat tidigare.

En annan sak som är värd att nämna när det kommer till denna modell är att den har ett material som gör att riset inte fastnar. På så sätt kan du enkelt och smidigt koka ris utan denna risk. Ytterligare en fördel är att du genom det genomskinliga locket kan se när riset börjar bli klart.

En nackdel är att du hela tiden måste hålla koll på riset för att se till att det inte blir överkokt eller att riskokaren går torr. Denna modell har nämligen ingen inbyggd timer och heller ingen funktion som slår av riskokaren när riset är klart.

Även om den saknar vissa funktioner, som timer som kan göra att användandet blir smidigare tycker vi att detta är en helt okej modell för sitt pris. Den kostar nämligen lite mindre än den genomsnittliga riskokaren. Så vill du ha en rymlig modell till ett bra pris kan denna riskokare vara värd att kika lite närmare på.


Wilfa RC-10CD

Wilfa RC-10CD riskokare

Kolla priset hos:

Detta är en ganska enkel, riskokare som kanske inte riktigt når upp till den nivå som de allra bästa och dyraste modellerna gör, men närapå. Designen är ganska snygg och den påminner till ganska stor del om lite äldre kastruller. På så sätt är denna modell något som kan vara ett snyggt inslag i kök som vill hålla en lite mer klassisk inredning.

Om vi börjar med att titta på volymen rymmer denna produkt hela 1.8 liter. Detta placerar den bland de lite större riskokarna och den är definitivt bra att ha för dig som planerar att koka mycket ris på samma gång. Även denna modell har ett genomskinligt lock som gör att du hela tiden kan hålla koll på riset medan det lagas.

En annan fördel med denna modell är att den har en smidig timer. Det här gör att du smidigt kan ställa in den tid som du finner optimal, för att få riset precis som du vill ha det. Dessutom kan du under tiden ägna dig åt andra saker. Det praktiska materialet på insidan gör också att riset inte fastnar.

Denna modell hittar du strax över genomsnittet prismässigt. På så vis tycker vi att det är en riktigt bra investering som faktiskt är mycket prisvärd. Det är klart att det finns modeller som är ännu mer exklusiva och erbjuder fler smarta funktioner, men vill du ha en riskokare som funkar bra, har gott om plats och de mest nödvändiga funktionerna är detta en modell vi kan rekommendera.


RUSSELL HOBBS Cook@Home Riskokare

RUSSELL HOBBS Cook@Home Riskokare

Kolla priset hos:

Den här riskokare från Russel Hobbs är egentligen ganska enkel. Den har ingen digital display och heller inte saker som en timer som kan gör att kokandet av ris blir enklare. Det är dock en ganska rymlig modell som med sina 1,8 liter ger ganska gott om plats till dig som vill koka mycket på samma gång.

Designen är ganska enkel och även om den inte är ful kan vi tyvärr inte säga att den sticker ut speciellt mycket, rent designmässigt.

En fördel med denna modell är att den har en separat bricka för ånginkokning. Detta gör att du till exempel kan ångkoka grönsaker, samtidigt som du kokar ditt ris. På så vis är denna lite av två produkter i en och om du tycker om att tillaga grönsaker eller annat på detta vis kan denna modell därmed vara något för dig.

Russell Hobbs riskokare befinner sig någonstans runt det genomsnittliga priset. Även om det kanske inte är den allra mest prisvärda produkten i denna guide, kan den vara ett bra alternativ för vissa personer.

Om du till exempel gärna ångkokar grönsaker och vill ha en stor riskokare är det här en produkt vi kan rekommendera. Är du inte intresserad av dessa funktioner tror vi tyvärr att det finns produkter som är mer prisvärda och passar bättre för dig.


WILFA RC-5S Inari

WILFA RC-5S Inari riskokare

Kolla priset hos:

Wilfa har här ytterligare en riskokare, men denna gång en lit enklare modell. Den här varianten har till exempel ingen timer som signalerar eller stänger av riskokaren när riset är klart.

Istället blir det upp till dig själv att se till att riset inte bränns eller blir överkokt. En annan nackdel med denna modell är att den är mindre. Du får bara plats med 1 liter i denna och därmed räcker den bara till för lite färre portioner.

En sak som dock gör att denna modell slår en hel del andra alternativ på marknaden är att delarna går att köra i diskmaskin. Många tycker att handdisk är något av det tråkigaste som finns och i många riskokare som består av flera delar blir det ganska många saker som ska diskas efter varje måltid.

Att därför smidigt kunna köra in delarna i diskmaskinen kommer att spara både tid och arbete och är att betrakta som ett riktigt stort plus. En annan fördel är att toppen eller locket är genomskinlig. Med andra ord kan du enkelt och smidigt hålla koll på riset medan det kokar.

Prismässigt befinner sig denna modell runt mittenskiktet. Det finns flera modeller som är billigare, men också varianter som kostar ganska mycket mer.

Även om den inte har alla smarta funktioner som en del andra riskokare i samma prisklass har gör möjligheten till maskindisk att denna modell är en som vi tycker är prisvärd. Vill du ha en rymlig riskokare och samtidigt slippa handdisk är det här därför en modell vi kan rekommendera.


EMERIO RCE-110118

EMERIO RCE-110118 riskokare

Kolla priset hos:

Denna modell på riskokare är ganska snygg i rostfritt stål med svarta detaljer. Även om viss skulle hävda att den ser lite klumpig ut tror vi att den kan passa fint in som en del av inredningen i ett lite mer rustikt kök.

Modellen är medelstor och med en tank på 1,5 liter kommer de allra flesta att få plats med det de behöver. Även om det finns de riskokare som rymmer mer, räcker 1,5 liter för de allra flesta.

En nackdel med denna modell är att handtagen tyvärr inte är isolerande mot värme. Med andra ord finns risken för att handtagen blir heta medan riskokaren arbetar och att den därför blir svårare att hantera om den ska flyttas när riset ska hällas upp.

Den här varianten har heller ingen timer, utan kräver att du som kokar riset håller lite koll. En fördel är dock att locket är genomskinligt så att du enkelt kan se hur riset ser ut under tillagningen. En annan fördel är att du får med en skopa att sleva upp riset med, samt en kopp för att mäta hur mycket ris och vatten som ska hällas i.

Denna modell ligger som många andra kring genomsnittet rent prismässigt. Tyvärr måste vi säga att detta inte är den mest prisvärda modellen i denna guide. Det finns andra modeller i samma prisklass som erbjuder fler smarta funktioner och en smidigare kokning av riset.

Men smaken är som bekant olik från person till person och kanske tycker du att denna riskokare skulle passa perfekt in i ditt kök. Letar du efter en riskokare i denna prisklass kan det därför vara värt att ta en liten titt även på denna modell.


Steba Riskokare RK2

Steba Riskokare RK2

Kolla priset hos:

Steba har här en stor och rejäl riskokare som kan användas i köket. Med 1,8 liter volym kommer du utan problem att kunna laga ris till hela familjen, eller göra en rejäl uppsättning till dina matlådor. Den här modellen är kanske inte den allra snyggaste på marknaden.

Med en utsida i rostfritt stål och vitt ger den kanske lite väl mycket ett intryck av storkök eller industri. Men för de allra flesta som inte har riskokaren stå framme i köket som en del av inredningen är det här såklart inget större problem.

En stor fördel med denna modell är att den kommer med ett verktyg som gör att du också kan ångkoka saker i den. Med andra ord kan du göra ris och exempelvis ångade grönsaker på samma gång.

En nackdel som bör nämnas är att denna modell precis som ganska många andra inte går att diska i maskin. Det här gör att du efter varje riskokning har en hel del disk att ta hand om.

Prismässigt tycker vi tyvärr att denna modell kostar lite väl mycket. Den ligger en bit över genomsnittet och det finns en hel del andra riskokare på marknaden som erbjuder samma saker till ett lägre pris.

Även om den har funktioner som att den håller riset varmt tills det serveras, är detta inte direkt unika saker, utan sådant som går att finna även hos billigare varianter. Med andra ord tycker vi tyvärr att det finns märken som erbjuder riskokare till ett bättre pris än Steba.


Eva Solo Green Tools Riskokare för mikrovågsugn

Eva Solo Green Tools Riskokare för mikrovågsugn grön färg

Kolla priset hos:

Det här är en riskokare i plast, med ett lock av glas som minst sagt är att betrakta som ganska unik. Denna modell är nämligen anpassad för att användas i en mikrovågsugn. Riskokaren har därmed ingen egen energitillförsel utan är egentligen bara en behållare för ris, tänkt att köras i mikron. Den här behållaren kommer i en mörkare grön färg och är tänkt att fungera även som en del av dukningen.

Fördelen med en riskokare som denna är såklart att den både är smidig att använda och göra rent. Du slipper koppla in den till ett eluttag och kan smidigt stoppa in den i mikron istället. Den har heller inte lika många delar att göra rent efter användning som en klassisk riskokare kan ha.

Men det är inte bara smidigt att koka ris i mikron. Även om plasten gör att riset inte bränner fast måste du ändå ha en del koll. Till exempel ska vattnet först värmas upp på hög effekt, innan den sänks när det börjat koka. Det kommer därför krävas att du experimenterar dig fram lite till vilka intervall som gäller för att se till att riset blir lagom kokt.

En stor fördel med en riskokare som denna är såklart att den blir väldigt billig. Få modeller kan tävla med denna när det kommer till pris. Men vill du ha den allra mest bekväma kokningen av ditt ris och alltid få ett bra resultat kan det vara så att en vanlig riskokare är om än lite dyrare, så lite bättre.

Det här kan dock vara ett bra alternativ för dig som vill koka ris på ett lite smidigare sätt än på spisen och samtidigt ha något snyggt att servera ur.


Severin RK 2425 Riskokare

Severin RK 2425 Riskokare

Kolla priset hos:

Severin kommer här med en riktigt rejäl och stor riskokare som kan passa dig som vill göra ris till exempelvis riktigt många matlådor på samma gång. Med en volym på hela 3 liter är det en av de absolut största modellerna i denna guide. Riskokaren kommer med en design i rostfritt stål och svarta detaljer och vi tycker att den är riktigt snygg.

En sak som är positiv med denna modell är att den också har med delar som gör det möjligt att ångkoka grönsaker. Med andra ord kan den användas till fler saker än att bara koka ris. Även om den saknar vissa smarta funktioner som exempelvis timer är det här definitivt ett bra alternativ när det kommer till större riskokare.

Med tanke på volymen tycker vi att priset som ligger runt genomsnittet är riktigt bra. Är du på jakt efter en pålitlig riskokare som klarar av att koka riktigt mycket åt gånger tycker vi därför att du ska ta dig en titt på denna modell.


WMF Kitchen Minis riskokare

WMF Kitchen Minis riskokare

Kolla priset hos:

Detta är en lite mindre riskokare från WMF. Modellen har en volym på endast en liter och passar därför bäst till dig som bor i ett mindre hushåll med en till två personer. En sak som bör nämnas när det kommer till denna modell är att den har ett praktiskt genomskinligt lock som gör att du enkelt kan hålla koll på riset medan det kokar.

Med en digital display kan du också kontrollera tillagningen på många olika sätt. Med andra ord är det här en ganska modern riskokare. En annan positiv funktion är att riskokaren också är designad för att fungera för ångkokning. På så vis kan du smidigt ångkoka allt från grönsaker till fisk.

Om vi tittar på priset ser vi att denna modell är ganska dyr och ligger en rätt bra bit över snittet. Med tanke på att volymen är liten och du därför inte kan koka speciellt mycket ris åt gången, kan vi därför tycka att den är lite väl dyr.

Det är inte den modell som erbjuder mest riskokare för pengarna. Men vill du ha en modern variant med många smarta tekniska funktioner kan denna modell kanske vara något för dig och vara värd lite extra pengar.


Exxent riskokare 13 Liter

Exxent riskokare 13 Liter vit färg

Kolla priset hos:

Om du ska koka ris till riktigt många personer på samma gång kan denna riskokare från Exxent vara precis det du behöver. I grunden liknar den många andra riskokare. Den kokar ditt ris och har därefter en funktion som håller det varmt tills det serveras.

Men den stora skillnaden är att denna modell är enorm. Med sina 13 liter har den plats för att koka ris till riktigt många middagsgäster. Att bjuda hela festen på mat blir således inget problem.

Designmässigt är denna också snygg. Även om riskokaren så klart är stor och kanske lite skrymmande så är den matta vita basen med svarta detaljer definitivt något som gör sig som en del av inredningen. Att servera direkt ur denna riskokare är därför inga problem, utan något som gör att dukningen kan lyftas till en ny nivå.

Priset på en sådan här bjässe är såklart ett av de högsta i denna guide. Med tanke på vilka volymer risk du kan koka är detta inte direkt något konstigt.

Vi hade förväntat oss att priset faktiskt skulle vara ganska mycket högre än det är och vi tycker därför att detta är en prisvärd produkt för dig som ofta vill laga ris på stora bjudningar, eller som kanske till och med har en restaurang där du smidigt vill laga perfekt ris.

Se dock till innan du köper denna riskokare att du dels har plats för den och dels har användning för en modell med så stora volymer.


Vad är en riskokare?

En riskokare är som du kanske hör på namnet en köksmaskin vars huvudsakliga syfte är att koka ris. Ofta ser den ut lite som en stor kastrull med två handtag och ett lock. I de allra flesta fall drivs riskokaren av elektricitet och behöver ingen spisplatta för att fungera, utan kopplas bara smidigt in i ett vägguttag.

Riskokare är extremt populära i många länder i Asien där de används i princip i varje familj, men de har också på senare år gjort sitt intåg i Sverige eftersom allt fler upptäcker detta smidiga och perfekta sätt att koka ris.

Många menar på att man får ett i princip perfekt resultat nästan varje gång när man kokar ris i en riskokare.

Kan man koka andra saker än ris i en riskokare?

Detta beror lite på vilken modell du väljer att använda. Många modeller är i första hand anpassade för att koka ris i. Att pröva med andra livsmedel brukar dock inte vara några problem, och att till exempel koka pasta i sin riskokare är ganska populärt.

Som du kanske sett i guiden ovan finns det också riskokare som är lite mer avancerade. Dessa erbjuder ibland möjligheten att ångkoka saker i riskokaren. Här blir möjligheterna många och du kan få fina resultat med allt från fisk till grönsaker.

Viktigt att tänka på om du väljer att koka andra saker än ris i din riskokare är dock att göra rent riskokaren ordentligt efteråt. Annars finns risken att olika livsmedel tar smak av varandra.

Se också till att läsa de rekommendationer som finns på den specifika riskokare som du väljer att köpa. Att bryta mot dessa kan till exempel innebära brandrisk eller att riskokaren går sönder.

Hur använder man en riskokare?

Att använda en riskokare är väldigt enkelt. Ofta följer det med riskokaren ett mått som hjälper dig att mäta upp ris och vatten.

Följ rekommendationen på paketet. Se därefter till att skölja riset. Detta eftersom du då får bort en del av den stärkelse som finns på risets utsida. Häll därefter i riset tillsammans med vatten och salt i riskokaren. Därefter ska riset sköta sig självt tills det är klart.

Om du följt rekommendationen på förpackningen bör riset ha en lagom konsistens när riskokare stannar. Om du ändå skulle tycka att det är lite hårt, kan du alltid tillsätta lite mer vatten och låta riskokaren jobba en liten stund till.

Hur väljer man rätt riskokare?

Att hitta rätt produkt när du ska välja riskokare kan vara svårt på grund av det stora utbud som finns på marknaden. Det kan vara smart att först ställa dig frågan, hur stor riskokaren behöver vara och hur många portioner du vill kunna laga på samma gång.

Bara där bör du kunna sålla bort en hel del modeller som antingen är för stora eller för små. Därefter är det också bra att fundera över om du tycker det är viktigt att din riskokare har tekniska och smarta detaljer såsom timer och annat.

Vi hoppas att dessa tips tillsammans med guiden ovan kommer att hjälpa dig fram till den bästa riskokaren för just dig så att du kan laga riktigt mycket gott ris i framtiden!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg