Bästa pepparkvarnen 2024: Bäst i test design och kvalitet


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Nymald peppar står allt som oftast för den där sista touchen som både sätter ton och rundar av en maträtt. Utbudet av pepparkvarnar är stort och brett och sträcker sig från klassiskt och stilrent till nytänkande och modernt – och till och med elektriskt. Här kollar vi in några av de bästa pepparkvarnarna just nu!

Olika pepparkvarnar jämförda

Vilken pepparkvarn är bäst i test?

Våra favoriter är:

Peugeot Paris U’select pepparkvarn – Extremt hög kvalitet och hållbarhet.

✅ Gedigen kvalitet

Peugeot Paris U’select pepparkvarn

Zassenhaus München salt-och pepparkvarn – Mycket höga betyg internationellt.

Internationell testvinnare

Zassenhaus München salt-och pepparkvarn

Rosendahl Grand Cru salt- och pepparkvarnset – Minimalistisk snygg design.

✅ Liten men elegant

Rosendahl Grand Cru salt- och pepparkvarnset

Här följer lite mer ingående beskrivningar av våra tre favoriter bland alla pepparkvarnar.

Peugeot Paris U’select pepparkvarn

Peugeot Paris U’select pepparkvarn

Kolla priset hos:

Det är av en anledning som Peugeot, år efter år, kvalar in som världsledande när det kommer till just pepparkvarnar – de har tillverkat högklassiga kryddkvarnar sedan 1874.

U’select-serien från Peugeot är en förstklassig pepparkvarn i tidlös och elegant design som dessutom ligger i topp när det kommer till kundomdömen världen över. Det patenterade U’select-systemet ger perfekt malen peppar och kvarnen i sig är robust och slitstark med ett malverk som kommer med livslång garanti. Just malverkets livslånga garanti säger en hel del om den kvalitet varumärket kan erbjuda. Paris U’select är helt enkelt Peugeots Rolls Royce.

Zassenhaus München salt-och pepparkvarn

Zassenhaus München salt-och pepparkvarn

Kolla priset hos:

Zassenhaus München är utan tvekan en av marknadens bästa pepparkvarnar. Det keramiska malverket, med 25 år garanti, erbjuder 6 olika malningsgrader och håller dessutom inställningen trots lång tids använding, vilket inte alla pepparkvarnar klarar av.

Zassenhaus München är en ståtlig kvarn i enastående kvalitet och sober design. Liksom Paris U’select från Peugeot, har även denna pepparkvarn toppbetyg från kundomdömen, inte bara i Sverige utan även internationellt. Rykten säger att malverket är så pass slittåligt att det faktiskt klarar av att mala grus, vilket Zassenhaus-ambassadören Louise Johansson bekräftar i en Youtube-video.

Rosendahl Grand Cru salt- och pepparkvarnset

Rosendahl Grand Cru salt- och pepparkvarnset

Kolla priset hos:

Grand Cru salt-och pepparkvarnset från Rosendahl är ett utmärkt alternativ om man föredrar en mer minimalistik design.

Vi är extra förtjusta i den smarta lösning där själva kvarnen med avtagbart lock är placerad upptill för att undvika spill. Kvarnens glasbehållare är inte bara estetiskt tilltalande utan även praktisk i det avseende att det blir tydligt när kryddorna behöver fyllas på. 

Grand Cru salt-och pepparkvarnset har utmärkta kundomdömen och för en komplett bjudning finns dessutom matchande produkter i liknande design vilket tillåter en enhetlig dukning.

Recension av olika pepparkvarnar

Först och främst rekommenderar vi att investera en pepparkvarn av hög kvalitet då det i blir en bättre affär för både plånbok och miljö i slutändan. Här är alla recensioner av de pepparkvarnar vi tittat närmare på.

I den här guiden kommer vi att gå igenom totalt 11 olika pepparkvarnar som skiljer sig åt i såväl utformande och design som funktion och prisklass.

Nordwik pepparkvarn

Nordwik pepparkvarn

Kolla priset hos:

Nordwik pepparkvarn om 40 cm är en stor och rejäl pepparkvarn i fint svarvat trä och ett malverk av rostfri keramik för att klara av kökets fuktiga miljö. Pepparkvarnen är tillverkad i en klassisk och stilren design som man sent tröttnar på. Den generösa storleken gör att man sällan behöver fylla på med pepparkorn.

Denna pepparkvarn finns även tillgänglig i set samt i mindre modell och är ett bra alternativ om man är ute efter en klassisk och gedigen pepparkvarn men känner sig lite mätt på marknadens vanligaste märken.

Nackdelen med denna pepparkvarn är att den saknar justerbart malverk vilket innebär att man inte själv kan bestämma malningsgraden på pepparkornen. Även utbudet är något begränsat då just denna pepparkvarn endast finns tillgänglig i chokladfärgat trä. Den minsta modellen om 13 centimeter finns dock i transparent akryl.

Nordwik är ett svenskt varumärke i mellanprisklass som erbjuder köks-och husgerådsprodukter inspirerade av nordisk design och matkultur. Kvalitet och hållbarhet är nyckelorden som genomsyrar varumärket.


Peugeot Paris U’select pepparkvarn

Peugeot Paris U’select pepparkvarn

Kolla priset hos:

Paris U’select är Peugeots nya design med uppdaterad logotyp och och nya knoppar, men det som som skiljer den åt rent funktionsmässigt är U’select-funktionen som innebär att man kan välja mellan sex olika malningsgrader. Man avgör alltså själv hur grov-eller finmalen man vill ha sin peppar genom att rotera foten av kvarnen.

Peugeots kvarnar har ett patenterat system som först knäcker kornen, för att sedan mala dem finare. Kvarnen i sig kommer med 5 års garanti medan malverkets garanti är livslång. Det är med andra ord en oerhört hållbar pepparkvarn som kommer bli en trogen trotjänare i köket.

Peugeot är ett klassiskt franskt varumärke som är känt för sina högkvalitativa och tidlösa pepparkvarnar. Den hyllade Paris-modellen finns i flera olika storlekar och material och kännetecknas av sin vackert rundsvarvade design.

Peugeots första pepparkvarn tillverkades redan 1874. Idag produceras 3 miljoner kryddkvarnar om året och kommer mestadels från egenodlad bokskog. Utöver träslag i olika färger och ytbehandling från klarlackad till matt, har Peugeot har även utökat sitt materialsortiment och erbjuder även kryddkvarnar i akryl och rostfritt stål. Det breda utbudet gällande såväl färg som storlek gör att det finns något för alla.

Peugeots Paris U’select är inte hutlöst dyr utan befinner sig någonstans i mitten på prisskalan.


Le Creuset salt- och pepparkvarnset

Le Creuset salt- och pepparkvarnset

Kolla priset hos:

Stilrent salt-och pepparkvarnset från franska Le Creuset, som kanske främst är kända för sin emaljerade gjutjärnsgrytor i klara, starka färger.

Detta salt-och pepparkvarnset i har ett effektivt keramiskt malverk och ett slitstarkt ytskikt i högglansig akryl. Malverket i keramik är resistent mot rostangrepp medan akryltäckningen skyddar kvarnen från slitage. Pepparkvarnen kommer dessutom med 10 års garanti.

Pepparkvarnens knopp är utformad i samma design som knopparna på Le Creusets grytor och kastruller vilket bidrar till ett enhetligt intryck. Le Creusets set finns i allt från klassiskt mattsvart till högglansig orange som övergår i rött.


Zassenhaus München salt- och pepparkvarn

Zassenhaus München salt-och pepparkvarn

Kolla priset hos:

Tyska Zassenhaus anses vara världsledande när det kommer till högkvalitativa kvarnar. Malverket, som kommer med 25 års garanti, är hårdare än stål och är så pass slitstarkt att man faktiskt kan mala sten i det, även om det inte rekommenderas.

Alla kvarnar som ingår i varumärkets sortiment har ställbara malverk, vilket innebär att man själv kan reglera kornstorleken på det man önskar mala.

Serien München står för några av varumärkets mest exklusiva produkter där kvarnarna är tillverkade i vit-eller svartlackerad bok i klassisk design. Kvarnens nedre del består av en stålring medan knopparna är platta och släta. Kvarnarna saknar märkning för salt och peppat vilket gör att de kan användas till vilket som.

Zassenhaus kvarnar från München-serien återfinns i fyra olika storlekar per produktserie. Varumärket kännetecknas av sin klassiska design och nedtonade färgskala i svart, vitt, trä och rostfritt stål.

Priset ligger på en rimlig nivå trots enastående kvalitet och det faktum att det svenska kocklandslaget använder kryddkvarnar från Zassenhaus säger en hel del om dess faktiska kvalitet.


Vargen & Thor Axia salt- och pepparkvarnset

Vargen & Thor Axia salt- och pepparkvarnset

Kolla priset hos:

Axia salt-och pepparkvarnset skiljer sig från övriga pepparkvarnar med sin unika och nytänkande design och karaktäristiska vridningsenhet som för tankarna till det marina.

Malningsgraden ställs in vid kvarnens topp och malverket är robust och slittåligt. Axia salt-och pepparkvarnset har en finpolerad yta och finns tillgänglig i borstat stål samt i varumärkets ikoniska mässingfärg vid namn Cava.

Detta set lämpar sig utmärkt för den som tröttnat på den stereotypa design som ofta genomsyrar köksprodukter och helt enkelt längtar efter något mer unikt.

Vargen & Thor är ett svenskt varumärke som kännetecknas av sin unika design i kombination med kloka materialval och gedigen hållbarhet.


Lidrewa pepparkvarn

Lidrewa pepparkvarn

Kolla priset hos:

Pepparkvarnarna från tyska Lidrewa är tillverkade av FSC-godkänt bokträ i premiumkvalitet. Trädelarna är slipade, oljade och ihopbyggda manuellt med hjälp av produkter som är godkända för livsmedel. 

Dess malverk är justerbart och man kan själv kan bestämma malningsgraden på kryddorna. Det keramiska malverket kommer med 10 års garanti medan det rostfria malverkets garanti ligger på hela 25 år.

Lidrewas kvarnar finns i fyra olika storlekar och kännetecknas av en klassisk och mjuk design i naturnära nyanser så som trä, brunt och vitt. Den rundade knoppen är tillverkad i mässing.

Kvarnarna från Lidrewa är mycket prisvärda trots sin utmärkta kvalitet och ligger prismässigt lite under liknande produkter på marknaden.


Anders Petter Stenfors salt- och pepparkvarn

Anders Petter Stenfors salt- och pepparkvarn

Kolla priset hos:

Pepparkvarnen i serien Stenfors från Anders Petter är en klassisk kvarn som fungerar för såväl salt som peppar i och med att två olika knoppar, märkta med “S” och “P” medföljer vid köp av varje kvarn. Man kan således själv välja huruvida kvarnen ska märkas för salt eller peppar.

Kvarnen har ett justerbart malverk i keramik, vilket som sagt förebygger och motverkar rost, medan själva kvarnen är tillverkad i akryl. Pepparkvarnen från Anders och Petter finns tillgängliga i två olika storlekar i färgerna svart, vit och transparent och är en av de kvarnar som ligger längre ned på prisskalan.

Anders Petter är ett svenskt varumärke som fokuserar på såväl kvalitet och prestanda som design.


Rosendahl Grand Cru salt- och pepparkvarnset

Rosendahl Grand Cru salt- och pepparkvarnset

Kolla priset hos:

Grand Cru Salt-och pepparkvarnset från danska Rosendahl är enkelt och stilrent i modern design. Kvarnen är tillverkad i transparent glas och har detaljer i stål och plast samt ett justerbart keramiskt kvarnverk för önskad malningsgrad. Kvarnverket kommer även med 25 års garanti.

Själva malningskvarnen är placerad upptill istället för nedtill och kommer dessutom med lock. Denna smarta lösning gör det lätt att undvika onödigt spill på matbordet.

Rosendahl är ett varumärke som präglas av minimalistisk och funktionell design till ett bra pris. Rosendahl grundades 1984 och har numera vuxit sig till ett av Danmarks största familjeägda designföretag.


Champion Elektrisk salt- och pepparkvarnset

Champion Elektrisk salt- och pepparkvarnset

Kolla priset hos:

Champions elektriska salt-och pepparkvarn kommer i 2-pack till ett mycket förmånligt pris. Kvarnarna är tillverkade i ett rostfritt hölje med ett transparent fönster som visar de vackra kryddorna och ger en indikation på när det är dags att fylla på.

Malverket är justerbart och kvarnens minimalistiska design kompletteras av en knapp på toppen att trycka på när man önskar sätta igång malningen. Kvarnen är även utrustad med praktisk belysning i botten. Produkten drivs av fyra stycken AA-batterier och är dessutom EG-försäkrad.

Champion är ett svenskt varumärke som började sin resa 1938 inom produktsortimentet hemelektronik. Numera har de utökat sitt utbud och erbjuder även produkter inom hem och hushåll.


Peugeot Paris elektrisk pepparkvarn

Peugeot Paris elektrisk pepparkvarn

Kolla priset hos:

I Peugeots ikoniska Paris-serie finns nu även en elektrisk pepparkvarn. Det är alltså en klassisk pepparkvarn i vacker bok som erbjuder en kombination av U’select malningssystem och elektriskt malverk. Malverket är även antirostbehandlat, liksom alla andra malverk från Peugeot.

Modellen drivs av ett inbyggt och uppladdningsbart batteri. Vid laddning avlägsnas pepparkvarnens huvud för att komma uttaget för micro-USB. LED-lampan indikerar sedan när pepparkvarnen är fulladdad. Den elektriska malningsprocessen är mycket enkel och sätts igång genom att trycka på knappen upptill.

Peugeots elektriska pepparkvarn är framförallt behändig för äldre personer som saknar styrkan för att mala manuellt, men passar även den prylgalne hemmakocken. Men smakar det så kostar det – denna pepparkvarn ligger högre i pris än övriga kvarnar.


Spring Copenhagen The Pepper Owl pepparkvarn

Spring Copenhagen The Pepper Owl pepparkvarn

Kolla priset hos:

Spring Copenhagens The Pepper Owl har en unik design i form av en uggla och faktum är att den lätt kan uppfattas som en dekorativ träskulptur. The Pepper Owl är handgjord och tillverkad av lönn, valnöt och mahogny.

Pepparkvarnen är formgiven av Jesper Wolff, vars inspiration är hämtad från norra halvklotets djurliv. Wolff fann något roande i ugglans förmåga att vrida på huvudet 270 grader fram och tillbaka och insåg att dess flexibilitet var optimal i form av en kryddkvarn.

I samma kollektion finner man även saltkvarnen The Snowy Owl.

The Pepper Owl saknar dessvärre justerbart malverk vilket innebär att det inte finns möjlighet att själv bestämma pepparkornens storlek. I och med det omfattande hantverket som ligger bakom produkten är priset något högre än på majoriteten av övriga pepparkvarnar.

Spring Copenhagen fokuserar på skandinavisk designtradition med ledord som lekfullhet, tidlöshet och stilrenhet. Varumärket präglas av hållbara och vackra vardagsprodukter i klassikt hantverk.


Vanliga frågor om pepparkvarnar

Här är några av de frågor som konsumenter ibland ställer sig inför sitt köp av en ny pepparkvarn.

Vilken storlek ska man välja på pepparkvarnen?

En stor pepparkvarn kommer med fördelen att den rymmer större mängder kryddor och att man därmed behöver fylla på mer sällan. En annan sak som skiljer små och stora pepparkvarnar åt är priset. En liten pepparkvarn är naturligtvis billigare än en stor i samma modell, men i övrigt rör det sig mest om en fråga om tycke och smak när det kommer till vilken storlek man föredrar.

Vilket material lämpar sig bäst för en pepparkvarn?

Design och material är viktigt för många då pepparkvarnen också agerar inredningsdetalj. Transparent glas eller akryl har fördelen att man ser när pepparkornen behöver fyllas på och kryddkvarnar i pianolack är praktiska när det kommer till rengöring då de är smidiga att torka av och skyddar kvarnen från fläckar.

Även om pepparkvarnar i ljust exklusivt trä är vackra att se på så är de ofta aningen känsligare för fläckar.

Bör man välja en manuell eller batteridriven pepparkvarn?

Fördelen med batteridrivna pepparkvarnar är att man inte behöver använda båda händerna vid matlagning då det räcker med att trycka på en knapp. Även för äldre personer med svaga nypor är det praktiskt med elektriska pepparkvarnar.

Dock är det svårt att förneka att även manuella pepparkvarnar faktiskt är väldigt enkla att använda. Dessutom slipper man bekymra sig om huruvida pepparkvarnen är laddad.

Varför har kryddkvarnen fastnat?

Om pepparkvarnen sätter igen har det ofta med kryddblandningen att göra. Det händer sällan med svart-eller vitpeppar då dessa korn är väldigt hårda, men exempelvis grönpeppar och rosépeppar är mjukare i sina korn, vilket ibland kan leda till att kvarnen fastnar.

En annan anledning till att kryddkvarnen fastnar kan vara att man använder den för nära grytan eller stekpannan när det ångar, vilket gör kryddorna mjuka. Av samma anledning bör man undvika att torka av själva malkvarnen med fuktig trasa efter användning.

Kan man mala andra kryddor i en pepparkvarn?

Det går alldeles utmärkt att mala andra kryddor än peppar i en kryddkvarn så länge kryddorna är torkade. Korianderfrön, dillfrön, nejlikor och kardemumma är exempel på andra kryddor som lämpar sig för att malas i en pepparkvarn.

Utöver de vanligaste pepparsorterna svart-och vitpeppar kan man naturligtvis även mala allt från grönpeppar och rosépeppar till kryddpeppar och sichuanpeppar.

Vissa material tenderar dock att behålla smaken av kryddan som sedan följer med när nästa krydda ska malas. Keramiska malverk i kombination med en kvarn i akryl verkar lämpa sig allra bäst för att undvika detta problem.

Hur rengör man en pepparkvarn?

För att bli av med eventuellt fett från kryddorna som har fastnat i malverket kan man tömma sin pepparkvarn och, fylla den med torrt, okokt ris. Därefter vrider man igenom några varv och tömmer sedan kvarnen på riset.

På en del pepparkvarnar kan man i viss mån ta isär malverket. Man plockar då isär de olika delarna och rengör dem var för sig med förslagsvis en liten borste eller pensel.

Värt att nämna är att pepparkvarnar inte bör sänkas ner i vatten eller diskas i diskmaskin.


Här hittar du fler artiklar om köksredskap!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg