Bästa ostkniv 2024: Små eleganta knivar till ostbrickan


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ska du bjuda på ostbricka är det värt att se till att du har bra knivar, lämpade för de ostsorter du serverar. Du bör även se till att ha flera knivar, för att inte blanda olika ostsmaker. Varje tugga ska vara en ren smakupplevelse att njuta av! Här tipsar vi om några av de bästa ostknivarna du kan beställa hem!

Närbild på ostkniv som skär hårdost

Vilka ostknivar är bäst i test?

Allra bäst är Global GS-10 Ostkniv. En äkta kvalitetskniv i rostfritt stål som du kommer ha med dig i många år. Stilren och funktionell för finsmakaren! Den funkar fint till både mjukare och hårda ostar.

✅ Kvalitet i världsklass

Global GS-10 Ostkniv 14 cm

Vill du ha ett prisvärt set med bricka och redskap, kan vi tipsa om fina Dorre Oline ostbricka akacia. Utmärkt set med träbricka, till ett mycket bra pris!

✅ Bra set med träbricka och ostknivar

Dorre Ostbricka med handtag samt 3 ostknivar

Ett annat klockrent set är Boska Holland Monaco+ Ostkniv Mini 4-pack. Ett riktigt kvalitetsset som är perfekt designat för att kunna skära ost i perfekta bitar som inte fastnar på kniven. Mycket omtyckt produkt!

✅ Smart praktisk design

Boska Holland Monaco+ Ostkniv Mini 4-pack

Ett fint budgetalternativ är de eleganta Nicolas Vahé Ostknivar i Rostfritt stål. Tre knivar av riktigt hög kvalitet till ett mycket överkomligt pris!

✅ Bra valuta för pengarna

Nicolas Vahé Ostknivar 3 st Rostfritt stål

Slutligen måste vi även tipsa om de fina ostbrickorna med medföljande ostkniv från MedGravyr. Jättefina presenter som du gör personliga med graverad text.

✅ Jättefin present

MedGravyr ostbricka med namn

Fler ostknivar och set hittar du längre ned i artikeln!

Lista med 20 olika ostknivar

Här tittar vi närmare på många sorters ostknivor, från en mängd olika tillverkare.

Global GS-10 Ostkniv 14 cm

Global GS-10 Ostkniv 14 cm

Kolla priset hos:

En dyrare ostkniv med speciell design för den som gillar köksprodukter som drar blickarna till sig. Den tillverkas av Global som lämnar tre års garanti och den är gjord i rostfritt stål av ett unikt slag. Företaget menar att de använder samma tillverkningsteknik som när man smidde samurajernas svärd för över 1000 år sedan.

Denna högkvalitativa ostkniv är tillverkad i tre delar som svetsats ihop i en sömlös design och slipats till ultimat vasshet. Knivens egg är tandad och väl lämpad för hårdare ostar. Bladet är utformat med tre hål som gör att mjukare ostar inte klibbar fast. Längst fram på kniven sitter två uddar som kan användas för att plocka upp ostbitar.

För att kniven ska hålla länge bör man diska den för hand och torka den direkt. Den bör förvaras på knivmagnet eller i ett knivblock. Denna ostkniv beskrivs i recensioner som en kniv av högsta kvalitet, riktigt vass och den mest använda kniven i köket.


Boska Holland Vienna Ostkniv 3-pack

Boska Holland Vienna Ostkniv 3-pack

Kolla priset hos:

Det här knivsetet med 10 års garanti innehåller tre olika ostknivar och är en perfekt present till den som älskar ost. Boska är ett varumärke känt för sina ostredskap och denna uppsättning knivar i fin kvalitet går att hitta till ett vettigt pris.

Knivbladen är tillverkade i rostfritt stål av hög kvalitet som ger bra skärpa. Skaften är av rökt björk, ett vackert och lite mörkare träslag som med tiden får en fin patina. För att handtagen ska hålla sig mjuka och fria från sprickor och fläckar bör man regelbundet olja in dem. Det är också viktigt att komma ihåg att de inte tål maskindisk.

Med detta set har man allt som behövs till en komplett ostbricka då knivarna kan skära allt från mjuka och krämiga till hårdare ostar.

Med den största kniven skär man enkelt hårda ostar av parmesantyp medan kniven med de klassiska hålen gör att krämigare sorter inte kladdar fast. Många som köpt setet är nöjda med både utseendet och kvaliteten.


Taylor’s Ostset 4 knivar och ställ

Taylor's Ostset 4 knivar och ställ

Kolla priset hos:

Från engelska Taylor´s Eye Witness kommer detta fantastiskt eleganta set innehållande fyra ostknivar i ett praktiskt och snyggt ställ. Perfekt present till sig själv eller någon man tycker riktigt mycket om. Färgerna går i svart med detaljer av koppar, vilket enligt många ger ett lyxigt intryck och passar i det moderna köket.

Knivbladen är av hög kvalitet, har en mycket hård keramisk beläggning och är antibakteriella. I setet finns en kniv för varje osttyp; en för mögelost och andra kletigare ostar, en för kittostar och hårdost, en parmesankniv och en platt kniv som enkelt delar de flesta livsmedel. Knivarna tål maskindisk men beläggningen kan skadas om man använder stålull.

Setet har fått omdömen som exklusivt, av mycket hög kvalitet och värt priset. Många tycker att stället är perfekt för förvaring när man inte vill lägga knivarna i en kökslåda och riskera att de förlorar sin skärpa.


Taylor’s Ostset 4 knivar och bricka i trä

Ostset 4 knivar och bricka i trä

Kolla priset hos:

Ännu ett dekorativt set från brittiska Taylor´s som är omtalade för sina innovativa redskap i modern design. Deras produkter är av god kvalitet och tillhör en lite dyrare prisklass, och de omnämns ofta som prisvärda och hållbara.

Detta set innehåller en elegant och stilren, rektangulär skärbräda i vackert trä med måtten 20 x 30 cm. Till den medföljer fyra ostknivar i rostfritt stål med matchande träskaft. Brädan passar lika bra som ostbricka vid fredagsmyset som till servering av tapas, förrätter och desserter. Knivbladen har en non-stick-beläggning som gör att klibbigare ostar och andra livsmedel inte fastnar.

Uppsättningen består av en kniv för mjuka ostar, en för hårda ostar och kittost, en parmesankniv samt en kniv för plockning och servering. De är omkring 14 cm långa och bör diskas för hand. Detta set beskrivs som vackert, praktiskt och en perfekt gå-bort-present.


Sambonet Living Ostkniv 4 delar Rostfri

Sambonet Living Ostkniv 4 delar Rostfri

Kolla priset hos:

Ett exklusivt och lite dyrare set i fyra delar från italienska Sambonet, som under lång tid designat bestick och andra köksredskap. Deras produkter köps in och används av hotellkedjor men de är också populära i många hem runt om i världen. Detta set har en stilren design och gör sig bra till både vardag och fest.

Setet är tillverkat i rostfritt stål och tål maskindisk. Det innehåller en tandad kniv, en krökt kniv, en dubbelsidig kniv samt en lite mindre, droppformad kniv.

Knivarna passar utomordentligt på ostbrickan och är den perfekta presenten till en ostälskare som föredrar produkter av det mer eleganta slaget. Knivarna levereras i en vacker förpackning.

I recensioner omnämns setet som lyxigt och prisvärt. Många är nöjda knivarnas kvalitet och skärpa, och de beskrivs som riktigt vassa och perfekta att skära mer än bara ost med.


Sagaform Nature Ostkniv

Sagaform Nature Ostkniv

Kolla priset hos:

En 21 cm lång ostkniv med många funktioner från Sagaforms naturinspirerade serie Nature. Knivbladet är tillverkat i tåligt, rostfritt stål som matchas med ett skaft i klassiskt ekträ. Bladet har praktiska hål som motverkar att mjukare ostar klibbar fast när man skär dem. Längst ut har kniven dubbla spetsar som kan användas för att plocka upp bitar av ost, frukt, charkuterier eller andra tillbehör på ostbrickan.

Skaftet har en snygg design och är utformat för att ge ett handfast och säkert grepp. Det avslutas med ett bredare parti som förhindrar att handen glider. Då skaftet är tillverkat i trä bör det oljas in regelbundet för att motverka att träet spricker eller åldras. Produkten bör diskas för hand.

Denna kniv beskrivs som ett dekorativt inslag på ostbrickan som går att använda till mer än bara ost. Knivbladet är vasst och kvaliteten på kniven lever upp till användarens förväntningar.


Sagaform Nature Ostknivset i 3 delar

Sagaform Nature Ostknivset i 3 delar

Kolla priset hos:

Detta snygga set kommer från Sagaforms serie Nature som innehåller ett stort sortiment av redskap för köket. Setet består av tre mindre ostbestick i rostfritt stål med handtag i massivt ekträ av hög kvalitet. De är 12,5 cm långa och passar utmärkt till den mindre ostbrickan.

Det ingår en parmesankniv, en kniv för hårda ostar och en serveringsgaffel. Den senare har tre vassa uddar och fungerar bra till att plocka bitar av ost, charkuterier och frukter. Besticken har rejäla skaft för ett handfast grepp och en design som gör sig bra i många sammanhang.

En nackdel med detta ostknivset är att knivskaften inte håller sig snygga särskilt länge om man glömmer att smörja in dem med olja. I recensioner beskrivs setet som bra till hårda ostar, men att det varit önskvärt med ytterligare en kniv för mjukare osttyper. Vissa användare menar att dessa knivar inte är värda priset som ligger på medelnivå.


Table Top Stories Rumours Ostkniv med bräda 4-pack

Table Top Stories Rumours Ostkniv med bräda 4-pack

Kolla priset hos:

Detta set från Table Top Stories innehåller en rektangulär bräda i skiffer och fyra matchande ostredskap i svart med silverfärgade detaljer. Rumours marknadsförs som en serie produkter för alla tillfällen, och setet gör sig bra till både fest och vardag med sin moderna och eleganta touch.

Besticken består av en ostgaffel och tre knivar som kan användas för att skära och plocka allt från hårda till mjuka ostar, charkuterier och bitar av frukt och grönsaker. Perfekt för en ostbricka där familjen har svårt att enas om vilken ostsort som är bäst. Med setet kan man även skära och servera desserter, tapas eller annan plockmat.

Priset ligger på medelnivå och många menar att besticken fyller sin funktion och är av bra kvalitet. Brädan kan tyckas lite tunn och drar ned den lyxiga känsla som besticken förmedlar med sin charmiga design. Setet passar bra för den mindre ostbrickan då det inte ryms mer än 2-3 ostar på den.


Boska Holland Monaco+ Ostkniv Mini 4-pack

Boska Holland Monaco+ Ostkniv Mini 4-pack

Kolla priset hos:

Det här setet från Boska Hollands uppskattade serie Monaco+ tillhör de lite dyrare knivseten men har hela 10 års garanti. Det är en uppsättning innehållande fyra knivar utformade för att passa olika sorters ostar och göra vardagsmyset ännu bättre. Knivarna är tillverkade helt i rostfritt stål av hög kvalitet och har en längd på 16 cm. De tål maskindisk.

Knivbladen är vassa och designade med ett speciellt rutmönster som gör att det som skärs inte fastnar.

En av knivarna har de traditionella osthålen och lämpar sig för riktigt mjuka färskostar och ostar med krämigt innandöme.

Två knivar är dessutom försedda med dubbla uddar längst fram, vilket gör att man smidigt och enkelt kan plocka upp ostbitar med dem.

Detta set lovordas i recensioner och skrivs fram som det perfekta knivsetet av hög kvalitet, i smidig storlek och med exklusiv utformning. Knivskaften upplevs rejäla och gör att man kan skära på ett tryggt sätt.


Boska Holland Life Collection Ostkniv mini 4-pack Ek

Boska Holland Life Collection Ostkniv mini 4-pack Ek

Kolla priset hos:

Ett snyggt och smidigt knivset till rimligt pris från Boska Hollands serie Life Collection. Setet innehåller fyra 16 cm långa knivar med olika utformning, anpassade för att skära upp och servera alla ingredienser man kan hitta på ostbrickan. Knivbladen är tillverkade av rostfritt stål av hög kvalitet som slipats med omsorg. Skaften är gjorda av europeiskt ekträ och är ergonomiskt utformade för bekväm och säker användning.

Det här setet innehåller allt ostätaren behöver för en perfekt kväll. En parmesankniv, en traditionell ostkniv med hål och vass spets, en kniv för mjukare ostar och en som både går att skära hårdost och plocka med. Viktigt att tänka på är att dessa knivar bör diskas för hand.

I recensioner skrivs setet fram som prisvärt och enkelt att använda. Designen är tidlös och passar i de allra flesta kök. När fantasin tryter är detta den ultimata gå-bort-presenten eller bröllopsgåvan till alla som tycker om att njuta av ost.


Kitchen Craft Ostkniv till Hård Ost

Kitchen Craft Ostkniv till Hård Ost

Kolla priset hos:

Denna populära ostkniv är tillverkad i högkvalitativt rostfritt stål och har en längd på 20 cm. Den tillverkas av brittiska Kitchen Craft, ett välkänt företag som framskrivs som ett storsäljande och marknadsledande varumärke med högklassiga och prisvärda köksprodukter för både matlagning, servering och bakning.

Kniven är utformad för att passa hårda ostar och har en robust design som ger känslan av att man håller i en yxa. Bladet ä 4 cm brett, gediget och skär igenom det mesta. Det är ganska kort och mycket vasst, och kniven lämpar sig därför utmärkt för den som tycker om att äta lite tjockare ostskivor. Handtaget i vackert akaciaträ ger denna kniv ett lite mjukare utseende och upplevs som bekvämt att hålla i.

Priset är överraskande lågt och man får mycket kniv för pengarna. Produkten beskrivs som förstklassig, stilren och en perfekt present. Många anser att den både är praktisk att skära med och ser snygg ut på ostbrickan. En nackdel är att den endast tål handdisk.


Kitchen Craft Ostkniv

Kitchen Craft Ostkniv – Kitchen Craft

Kolla priset hos:

En snygg, stilren och stadig ostkniv tillverkad helt i rostfritt stål med dekorativa detaljer. Den beskrivs som den perfekta kniven till ostbrickan då den både går att använda till hårda och mjuka ostar.

Bladet är mycket vasst och har tre hål som gör att mjukare ostar inte fastnar när man skär dem. Längst fram på bladet sitter dubbla tänder som enkelt och smidigt kan användas till att servera bitar av ost eller färsk frukt.

Längst upp på skaftet har kniven en praktisk och dekorativ ögla som gör att ostkniven kan förvaras hängande när den inte används. Själva handtaget har en något oval design, vilket gör att skaftet ligger bekvämt i handen och ger ett fast grepp. Kniven är 26,5 cm lång och beskrivs som mycket rejäl och stabil.

Prismässigt hör denna ostkniv till de billigare och nöjda användare beskriver den som prisvärd och den perfekta kniven till ostbrickan. Tack vare materialet tål kniven att diskas i maskin och är därför enkel att hålla ren.


Kitchen Craft Colourworks Ostknivar

Kitchen Craft Colourworks Ostknivar

Kolla priset hos:

Från Kitchen Crafts färgglada serie Colourworks kommer detta ostset i fyra delar som är en riktigt uppiggande uppenbarelse, perfekt att ge bort i present till någon man vill göra glad. Setet går att hitta till ett riktigt bra pris och gör att det blir roligt och trivsamt att servera ost och annan plockmat, både till vardags och festligare tillfällen.

I setet ingår tre knivar och en gaffel, alla med en längd på 15 cm. Besticken är tillverkade i rostfritt stål och har en non-stick-beläggning som gör att det som skärs inte kladdar fast på bladen. Skaften är så kallade Soft Touch och har en greppvänlig, lite tjockare design. Besticken är utformade för att kunna skära och servera alla olika typer av ostar, både mjuka, hårda och mittemellan.

Detta set är en uppskattad present tack vare sin snygga design. Tillverkaren lämnar fem års garanti och många beskriver setet som riktigt prisvärt. En nackdel kan vara att knivskaften upplevs något korta om man har större händer. En fördel är att de går utmärkt att diska i maskin.


MasterClass Ostknivar

MasterClass Ostknivar

Kolla priset hos:

Detta set från MasterClass består av tre ostknivar i rostfritt stål och ligger prismässigt runt medelnivå. Knivarna kommer i en elegant presentförpackning, redo att tas med som gå-bort-present till någon man vill visa sin uppskattning. Varumärket strävar efter att tillverka hållbara och funktionella produkter som ser bra ut.

I setet ingår en kniv till smuliga ostar, en med de klassiska hålen till mjuka ostar och en rejäl kniv till de hårdare varianterna. Två av knivarna har spetsiga uddar längst ut och går utmärkt att plocka ostbitar med. Setet passar med andra ord perfekt för den som inte bara vill njuta av en sort utan gärna blandar ostar av olika slag på sin ostbricka.

Knivskaften är tillverkade i vackert akaciaträ som kompletterar stålet och ger ett lite mjukare intryck. I recensioner beskrivs setet som snyggt och prisvärt med knivar av bra kvalitet som även går att använda till annat än ost. Knivarna bör diskas för hand för att träet ska hålla länge.


Funktion Ostknivar, 4 delar

Funktion Ostknivar, 4 delar

Kolla priset hos:

Detta set i fyra delar kommer från Funktion, ett varumärke känt för att tillverka smarta och funktionella köksredskap som tål att användas i vardagen. Setet består av fyra ostbestick i rostfritt stål, tre knivar och en gaffel, som är 13,5 cm långa. Redskapen bör diskas för hand och materialet är av hög kvalitet.

Alla fyra delar har de traditionella osthålen som gör att ost inte fastnar på knivbladen, och som dessutom ger besticken en rolig och annorlunda design. Med dessa knivar kan man skära alla sorters ostar och även plocka charkuterier, vindruvor och fruktbitar från ostbrickan. Gaffeln har tre uddar och knivbladen är vassa.

Dessa redskap har robusta och lite tjockare handtag, formade för att passa i handen och ge ett bekvämt grepp. Vissa tycker att knivarna är lite väl små och skaften korta, men att de är bekväma om man har mindre händer. Besticken upplevs som robusta och priset rimligt.


MasterClass Artesá Ostknivar, 5 delar

MasterClass Artesá Ostknivar, 5 delar

Kolla priset hos:

MasterClass tycks ha överträffat många ostälskares förväntningar med detta supersnygga och praktiska set i fem delar som passar utmärkt till ostbrickan och tapas. Setet innehåller en ostgaffel, tre ostknivar och ett elegant förvaringsställ i vackert akaciaträ.

Tillsammans ger produkterna ett lyxigt helhetsintryck och är något man gärna vill ha stående framme på köksön.

Knivarna är tillverkade i rostfritt stål och har keramiska skaft i vitt. De är 13 cm långa och designade för att passa alla typer av ostar. Knivstället mäter 10 x 19 cm och är behändigt till storleken.

Det står stadigt och är perfekt att förvara besticken i när de inte används. Knivstället torkas smidigast av med en fuktig trasa och besticken bör diskas för hand.

Prismässigt ligger detta eleganta set på medelnivå. MasterClass har överlag rimliga priser sett till kvaliteten på deras produkter. Detta set beskrivs som en produkt som passar i många kök och som man gärna vill visa upp och använda. Besticken upplevs lättanvända, bekväma och hållbara.


MasterClass Artesà Ostbricka och Knivar, set

MasterClass Artesà Ostbricka och Knivar, set

Kolla priset hos:

Ännu ett elegant ostset i fyra delar från MasterClass. Brickan är tillverkad i skiffersten och mäter 25 x 35 cm, vilket många upplever som en lagom storlek för den lilla ostbrickan. Materialet bidrar till en modern och stilren look och tyngden ger en känsla av att brickan är gedigen och exklusiv.

Besticken är tillverkade i rostfritt stål med skaft i trä. Setet innehåller en kniv till smulig ost, en till hård ost och en serveringsgaffel. De tål ej maskindisk.

En nackdel med besticken är att de kan tyckas enkla i jämförelse med brickan. I setet ingår inte heller någon kniv för mjuk ost, vilket gör att man inte kan servera alla sorters ostar. Knivskaften kan upplevas korta och därmed lite svåra att hantera på ett bekvämt sätt.

Sammantaget anser många att setet är värt priset i och med att skifferbrickan både är robust och dekorativ. Men vill man ha ostknivar av bra kvalitet och som kan användas till mer än hårda ostar bör man se sig om efter andra alternativ.


Dorre Ostbricka med handtag samt 3 ostknivar

Dorre Ostbricka med handtag samt 3 ostknivar

Kolla priset hos:

Detta set kommer från Dorre, som är ett svenskt företag med målsättningen att tillverka prisvärda köksprodukter med fokus på kvalitet, funktion och design. Setet innehåller en rektangulär skärbräda i vackert akaciaträ och tre matchande ostredskap. Brädan är 30 cm lång, är av bra kvalitet och har ett robust handtag som underlättar hantering. Den går att hänga upp när den inte används tack vare en dekorativ läderrem som sitter fast i handtaget.

De medföljande verktygen består av en ostgaffel och två knivar av mindre storlek. De är tillverkade i rostfritt stål med skaft av akaciaträ. Gaffeln funkar utmärkt till att servera ostbitar och mindre tillbehör. Knivarna lämpar sig bäst för hårda och halvhårda ostar av lite mindre storlek.

Setet går att hitta till ett överkomligt pris och bara skärbrädan med sitt vackra träslag och stilrena design är väl värd pengarna. Söker man ostknivar av bättre kvalitet som även går att använda till krämiga ostar och lite större ostbitar är detta set inte det rätta. Setet bör handdiskas.


Nicolas Vahé Ostknivar 3 st Rostfritt stål

Nicolas Vahé Ostknivar 3 st Rostfritt stål

Kolla priset hos:

Ett set till ett billigt pris innehållande tre ostknivar i stilren förpackning från Nicolas Vahé. De är tillverkade i rostfritt stål med satinfinish som gör sig bra till handtagen av akaciaträ. Knivarna är av olika modeller för att passa alla sorters ostar som kan tänkas finnas på ostbrickan. Handtagen är av smalare modell med detaljer som matchar knivbladen.

En av knivarna passar för fasta ostar, en för hårdost och en för mjuka ostar. För längre hållbarhet bör de diskas för hand efter användning.

I recensioner beskrivs detta knivset som läckert och charmigt till utseendet. Knivarna kan vara svårhanterliga då skaften är smala och inte ger ett speciellt bra grepp. De känns lätta i handen, något som bidrar till en upplevelse av att de är tillverkade av billigt material. Andra tycker att setet fungerar bra till vardags och att kvaliteten är bra med tanke på det låga priset.


Dorre Ode Ostset 3 knivar i rostfritt stål 21-24 cm

Dorre Ode Ostset 3 knivar i rostfritt stål 21-24 cm

Kolla priset hos:

Detta ostknivset i tre delar från Dorre i storlekarna 21-24 cm är tillverkat helt i rostfritt stål för en stilren och klassisk look. Knivarna har olika utformning för att passa alla ostar och två av dem har de traditionella osthålen som gör att mjukare ostsorter inte kladdar fast på knivbladen. Den bredare kniven är anpassad för hårdare ostar.

Familjeföretaget Dorre strävar efter att ta fram funktionella och snygga köksprodukter till bra priser. Detta knivset med flera användningsområden kan man köpa till ett riktigt bra pris. En annan fördel är att produkterna tål att diskas i maskin och därför är enkla att hålla rena.

Skaften har en snygg design av en modell som kan upplevas i smalaste laget. De fungerar bra till mjukare ostar, men när man ska skära hårdost vill man gärna kunna ta ett ordentligt grepp om kniven, vilket man inte kan göra med dessa knivar. Skaften ger en känsla av att man håller i en vanlig bordskniv enligt vissa.


Vad är en ostkniv?

En ostkniv är en mindre kniv som främst används till att just skära ost. De är ett vanligt inslag på ostbrickan och det går ofta att köpa färdiga set med både bricka och knivar.

Ostknivar kan se lite olika ut, dels beroende på design, material och tillverkare, men även beroende på vilken typ av ost de är ämnade för.

Förutom knivarna, är det vanligt att använda en ostgaffel. Den används till att håll i osten medan du skär, samt servera osten med.

Vilka sorters ostknivar finns det?

Olika knivar är tänkta för olika syften. Dessa typer av ostknivar kan du stöta på:

  • Ostkniven för mjuka osttyper – Har ofta hål längs knivseggen. Hålen hjälper att se till att osten inte fastnar, och du kan även använda hålen för att peta ner den mjuka osten.
  • Bredkniven – Fungerar i praktiken som en smörkniv och används för att breda ut mjukostar på bröd eller kex.
  • Hårdostkniven – Oftast lite större knivar som ska kunna skära av långa, raka och fina skivor av de flesta hårdare ostar.
  • Parmesankniven – En kort och rund kniv, med en vass sida och en spetsig topp. Den spetsiga delen används för att kunna bryta ur stora bitar ur en parmesan, och den vassa eggen för att kunna skära ut lagom stora delar.
  • Den platta ostkniven – Ser ut som en liten spackelspade och används ofta för att kunna skära skivor av åldrade ostar och mögelostar. Du håller den upprätt och trycker rakt nedåt för att skära av önskad storlek.
  • Ostkniven med gaffeltopp – Ofta smal kniv, med lite gaffelliknande del längst fram. Fungerar som ett multiverktyg som både skär ost, och serverar med gaffeldelen.
  • Ostkniven med smalt blad – Bladet är anpassat för att mjukare ostar inte ska fastna. Passar ofta för både mjukare och halvhårda ostar.

Det finns ännu fler än detta, lite beroende på hur man delar upp det. Men i praktiken brukar det räcka med att ha runt 3 knivor, till exempel:

  • En för hårdare ost
  • En för mjuk ost
  • En tunn kniv för mellanhårda ostar

Lägg till en bra osthyvel och en ostgaffel att servera med så har du kommit långt. Ska du servera många ostsorter, i synnerhet ostar med starka smaker, är det dock rekommenderat att ha tillräckligt med ostknivar för att inte behöva använda samma kniv till flera ostar. Du vill hålla smakerna rena och separata för att kunna få ut så mycket som möjligt av din ostupplevelse!


Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg