Bästa osthyvel 2024: Bäst i test för mjuka och hårda ostar


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Osthyveln finns nästan i varje svenskt hem. Den uppfanns faktiskt här i Norden, närmare bestämt av norrmannen Thor Bjørklund som fick patent för sin uppfinning 1925. Det finns många sorters osthyvlar och i den här artikeln har vi försökt hitta några av de allra bästa osthyvlarna du kan köpa just nu!

Test av hosthyvel

Vilken osthyvel är bäst i test?

Om du vill ha en unik och vacker osthyvel, till exempel som present, så rekommenderar vi den Personliga ostbrickan med osthyvel i ek. En utmärkt köksprodukt som görs personlig med gravyr.

✅ Vacker present

Personlig ostbricka och osthyvel i ek

Vill du ha en snygg standardosthyvel, som håller vad den lovar i funktion, bör du kolla in Fiskars Functional Form Osthyvel. Kvalitetsprodukt, till ett bra pris från ett erkänt märke. Finns både i variant för mjuk och hård ost.

✅ Funktionell och ergonomisk

Fiskars Functional Form Osthyvel Hårdost vit

Sist men inte minst vill vi slå ett slag för Boska Holland Exclusive Pro Osthyvel. Den är optimal, framförallt för hårda ostar. En mycket bra produkt till ett rimligt pris.

✅ Bra märke med prisvärda hållbara köksprodukter

Boska Holland Exclusive Pro Osthyvel

Det finns förstås många fler bra osthyvlar. Fortsätt läsa för att se hela listan! Se även vår guide till de franska ostarna, eller tips på tillbehör till en bra ostbricka!

Recensioner av 18 olika osthyvlar

Här följer en närmare titt på alla de osthyvlar vi undersökt.

Personlig ostbricka och osthyvel i ek

Personlig ostbricka och osthyvel i ek

Kolla priset hos:

Det här är en unik osthyvel, med tillhörande ostbricka i vackert ekträ. När du beställer den skriver du in namn och lite detaljer som ska stå på brickan, och så får du den levererad med proffsig lasergravering av högsta klass. Texten blir stilren och snygg, och håller otroligt bra. Graveringen görs i Sverige hos The Coaster Cabin.

Detta är en utmärkt present, eller som ett festligt inslag att ha i hemmet. Det blir personligt och du kan, förutom namnet, välja att skriva något lustigt, upplyftande eller tänkvärt.

Det finns lite olika förbestämda stilar på designen:

  • Familjetema.
  • Simpel med text i ruta.
  • ”Ostälskaren” med hjärtan kring namnet.
  • Monogram, med snygg initial och namn.

Förutom den snygga texten är detta en kvalitetsprodukt i ett fint ekträ. Den är gjord för att hålla, förutsatt att du tar väl hand om den. Den bör omvårdas som en träskärbräda.

Vill du ge bort en osthyvel i form av en vacker present, kanske till någon som flyttar hemifrån, så är denna personliga variant ett riktigt fint alternativ!


Bjørklund Amitto Osthyvel med räfflor

Bjørklund Amitto Osthyvel med räfflor

Kolla priset hos:

Bjørklund Amitto är en klassisk osthyvel i rostfritt stål från Hardanger Bestikk, ett norskt varumärke med lång erfarenhet som tillhör eliten bland skandinaviska besticktillverkare. Hyveln har vunnit tidningen Hus & Hems osthyveltest. Namnet har sitt ursprung i en berättelse om den norske möbelsnickaren Thor Bjørklund som fick patent på osthyveln redan 1925. Han uppfann hyveln i sin frustration över att inte kunna skära osten så tunt som han önskade.

Hardanger Bestikk står idag för tradition och innovation och deras produkter designas och utvecklas i ett familjeföretag beläget vid Hardangerfjorden. De marknadsför sig som ett varumärke byggt på norska hantverkstraditioner och bra kvalitet.

Bjørklund Amitto osthyvel är en lite dyrare allround-hyvel med plasthandtag och en räfflad kant som ger textur och känsla. Den lämpar sig för både mjuka och hårda ostar och kan användas för att hyvla tunna skivor i och med att det behandlade stålet ger en klibbfri yta. Den tål maskindisk och ligger fint i handen.


Fiskars Essential Osthyvel 21 cm

Fiskars Essential Osthyvel

Kolla priset hos:

Fiskars Essential Osthyvel hör till de billigare hyvlarna och är enligt många familjer ett måste på frukostbordet. Den fungerar bra till hårda och lite fastare ostar då den har en vinkel på bladet som gör att osten inte går sönder när man hyvlar den. Den är 21 cm lång, tillverkad i rostfritt stål med handtag i plast, och tål att diskas i maskin. Av användare beskrivs den som praktisk, prisvärd och hållbar. Den är enkel och effektiv att använda och ger fina och hela ostskivor.

Essential är en serie från finländska Fiskars med rötter i Fiskars Bruk. De marknadsför sina produkter som köksfavoriter som både ska vara lätta att använda, förvara och rengöra. De har tillverkat och utvecklat redskap för hem och trädgård sedan 1649. Deras mål är att designa funktionella vardagsprodukter till ett rimligt pris.


Fiskars Essential Mjukosthyvel 17 cm

Fiskars Essential Mjukosthyvel

Kolla priset hos:

Essential är en serie från finländska Fiskars med rötter i Fiskars Bruk. De marknadsför sina produkter som köksfavoriter som både ska vara lätta att använda, förvara och rengöra. De har tillverkat och utvecklat redskap för hem och trädgård sedan 1649. Deras mål är att designa funktionella vardagsprodukter till ett rimligt pris.

Essential Mjukosthyvel är en klassisk, svart hyvel till ett billigt pris. Den är tillverkad i rostfritt stål och plast och är 17 cm lång. Hyveln är speciellt anpassad för ostar av mjukare sort och tack vare bladets längd och utformning klibbar inte osten fast. I recensioner har den beskrivits som den bästa osthyveln till mjukare ostar samt enkel och lätt att använda.


Fiskars Functional Form Osthyvel Hårdost vit

Fiskars Functional Form Osthyvel Hårdost vit

Kolla priset hos:

Functional Form är en prisvärd serie från Fiskars som, precis som namnet antyder, står för funktion och form. Denna osthyvel har ett ergonomiskt grepp och en klassisk design i vitt och rostfritt stål. Den är 30 cm lång och har ett blad med en bredd på 8 cm. Bäst passar den för hårda ostar som exempelvis Herrgård eller Grevé, och den ger fina skivor som inte trasas sönder. Den är dessutom enkel att rengöra då den tål maskindisk.

Fiskars presenterar sin Functional Form-serie med ord som kvalitet, hållbarhet och användarvänlighet. I recensioner beskrivs denna hyvel som en produkt som fungerar bra, är prisvärd och stilren, samt ligger rätt och lätt i handen. En nackdel kan vara att vissa tycker att den blir lite för lång för att kunna hanteras på ett smidigt sätt.


Functional Form Osthyvel Mjukost vit

Functional Form Osthyvel Mjukost vit

Kolla priset hos:

I denna serie från Fiskars finns även en smart hyvel för mjukost som är ett måste till ostbrickan för den som både vill bjuda på hårda och mjuka ostar. Den är 25,5 cm lång och har ett lite kortare blad som förhindrar att mjukare ostar klibbar fast när man skär dem. Bladet är i rostfritt stål och hyveln har ett ergonomiskt handtag som gör den lätt att hantera. Den är enkel att rengöra då den tål att diskas i maskin.

Fiskars Functional Form Mjukost beskrivs som prisvärd och effektiv till mjukostar då man enkelt kan skära lagom tjocka skivor med den utan att behöva diska den mellan varven.


Brabantia Profile Osthyvel Rostfritt Stål

Brabantia Profile Osthyvel Rostfritt Stål

Kolla priset hos:

En populär osthyvel som har beskrivits som den bästa på marknaden och är en av de dyrare hyvlarna. Den produceras av ett holländskt familjeföretag vars slogan är ”designed for living” och som lämnar fem års garanti på produkten. Hyveln är tillverkad helt i rostfritt, högkvalitativt stål vilket ger den en enkel, snygg och stilren design. Materialet tål maskindisk och ger ett bra grepp för alla medlemmar i familjen.

Storleken beskrivs som lagom, 21 cm lång och 7,5 cm bred. Den är vass, robust och effektiv enligt många, och skär enkelt skivor av många olika sorters ostar, även de lite smuligare.

Den går bra att använda för att få tunnare skivor och passar lika bra till frukostbordet som till ostbrickan. I recensioner framställs Brabantia Profile som en prisvärd osthyvel som håller länge.


DUKA Prep Osthyvel

DUKA Prep Osthyvel

Produkten har utgått

Denna osthyvel från Duka tillhör Prep-serien, som är en serie skandinaviskt stilrena och tåliga köksredskap i rostfritt stål. Produkterna i sortimentet är kända för sin praktiska funktion och goda kvalitet. De anses vara klassiker och är populära i många nordiska hem.

Denna osthyvel tål maskindisk, har en praktisk hängare och en tidlös design. Då den är helt i rostfritt stål kan man lätt vinkla bladet för att få till den tjocklek man önskar på ostskivorna utan att hyveln upplevs instabil. Materialet ger också ett greppvänligt handtag som enkelt kan hanteras av alla i familjen.

DUKA Prep Osthyvel lämpar sig utmärkt för olika typer av ostar, både hårda och mjuka, och den beskrivs som smidig och stabil.


Århus Osthyvel

Århus Osthyvel

Kolla priset hos:

Denna osthyvel från varumärket Funktion är tillverkad helt i nylon. Den finns i färgerna svart och grått och är en relativt billig modell. Varumärket Funktions grundkoncept är att tillverka smidiga köksartiklar för matlagning som tål att användas i vardagen och av alla i familjen.

Användare beskriver Århus Osthyvel som en riktig lättviktare till osthyvel som dessutom är lätt att hålla ren. En nackdel kan vara att vikten gör att det är svårt att få till jämna ostskivor. Vissa upplever att lite mjukare ost lätt fastnar på bladet men att den fungerar utmärkt till ostar av det riktigt hårda slaget.


BISTRO Osthyvel

BISTRO Osthyvel

Kolla priset hos:

BISTRO är en produktserie i medelprisklass från Åhléns som marknadsförs med ord som kvalitativ, behaglig och hållbar. Redskapen är anpassade för användning i vardagslivet och av hela familjen.

Denna osthyvels blad är tillverkat i rostfritt stål och handtaget består av bokträ i en mjukt rundad och ergonomisk form som ger ett stabilt grepp. Handtaget har även ett litet hål som gör att osthyveln kan förvaras hängande. Den är 24 cm lång och bladet har en bredd på 7,5 cm. Något som kan vara värt att tänka på innan köp är att hyveln bör diskas för hand.

Osthyveln från BISTRO lämpar sig bäst att skära hårda ostar med, men man kan också använda den för att hyvla andra hårdare livsmedel som tål lite tryck, till exempel kallt smör, gurka och andra grönsaker.


Sagaform Nature Osthyvel

Sagaform Nature Osthyvel

Kolla priset hos:

En stilsäker osthyvel i annorlunda design med flera funktioner och som ingår i Sagaforms naturinspirerade produktserie Nature. Varumärket Sagaform står för klassiska kvalitetsprodukter i tidlös skandinavisk design och just denna osthyvel är framtagen av Anton Björsing.

Den tillverkas i högkvalitativt, rostfritt stål vilket ger ett skarpt blad och gör det enkelt att hyvla osten i jämna skivor. Hyveln har ett handtag av massiv ek som ligger skönt och lätt i handen. Den passar lika bra till ostbrickan som till en frukost med familjen då den är idealisk för medelhårda ostar. Den främre delen av bladet kan man använda till att skära eller plocka upp små ostbitar då den fungerar som en liten ostkniv.

En nackdel med Sagaform Nature, är att den inte tål att diskas i maskin. Man bör också komma ihåg att olja in handtaget med jämna mellanrum så att det håller sig fint och mjukt.


GastroMax Osthyvel i rostfritt stål och plast

GastroMax Osthyvel i rostfritt stål och plast

Kolla priset hos:

Denna osthyvel från GastroMax beskrivs av många som klassisk, enkel och prisvärd. Den tillverkas i rostfritt stål och har ett stadigt, ergonomiskt utformat handtag i svart BPA-fri plast. Den är 21,5 cm lång, tål maskindisk och är lätt att använda även för mindre barn. För den stilmedvetna kocken är denna osthyvel inget alternativ då den inte är speciellt dekorativ.

Bladet är tunt med god följsamhet och hyveln fyller sin funktion under lång tid. Trots sitt låga pris har den i recensioner hyllats med lovord som ”troligtvis den bästa osthyveln i världen” och ”äntligen en bra osthyvel som inte hoppar och gör backar i osten”.

GastroMax har sitt ursprung i Sverige och strävar efter att ta fram okomplicerade och hållbara köksredskap som klarar och förenklar vardagslivet. De marknadsför sina produkter som smarta, säkra och moderna.


Leifheit ProLine Osthyvel

Leifheit ProLine Osthyvel

Kolla priset hos:

En mycket elegant och prisvärd osthyvel i rostfritt stål med svarta detaljer i tung plast. Den lämpar sig utmärkt för hyvling av hårda ostar men fungerar även på lite mjukare varianter. Den kan diskas i maskin och har en praktisk ögla som gör att man kan förvara den hängande om man så vill. Det bekväma handtaget gör att osthyveln ligger bekvämt i handen och är enkel att använda.

Leifheit är ett tyskt varumärke som marknadsför sig i ordalag av innovation, konsumentnytta och kvalitet. De är en av Europas ledande tillverkare av köksprodukter och strävar efter att göra hemmalivet enklare och vackrare.


Kitchen Craft Osthyvel i rostfritt stål

Kitchen Craft Osthyvel i rostfritt stål

Kolla priset hos:

De välkända köks- och hushållsprodukterna av varumärket Kitchen Craft tillverkas i Storbritannien och företaget har funnits sedan mitten av 1800-talet. De uppger att de formger och producerar sina produkter i moderna material och med den senaste tekniken i fokus.

Denna osthyvel i rostfritt stål är stilren med snygga detaljer och har ett bekvämt, ovalt handtag för ett stadigt grepp. Den kan förvaras hängande tack vare den praktiska öglan i skaftet. Hyveln är 24 cm lång och tål att diskas i maskin.

Kitchen Craft Osthyvel beskrivs som en hållbar kvalitetshyvel till vettigt pris. En stor fördel med den är att tillverkaren erbjuder livstids garanti.


Anders Petter Stenfors Osthyvel

Anders Petter Stenfors Osthyvel

Kolla priset hos:

Denna osthyvel från varumärket Anders Petter tillhör serien Stenfors. Den marknadsförs som en serie köksprodukter för dem som ställer höga krav på prestanda, hållbarhet och material. Stenfors beskrivs också som en serie med känsla för detaljer, och denna stilrena och snygga osthyvel är ett utmärkt exempel på det.

Fördelarna med hyveln är att den är tillverkad helt i högkvalitativt och hållbart rostfritt stål vilket gör den vass. Bladet har en bra vinkel, osthyveln tål maskindisk och handtaget är rejält och greppvänligt.

Om man tycker om lite tjockare skivor av hårdost är denna hyvel att rekommendera. Till lite mjukare ostar fungerar den sämre då den har en tendens att göra så att osten smular sig. Prismässigt ligger den någonstans i mitten.


GastroMax BIO Osthyvel

GastroMax BIO Osthyvel

Kolla priset hos:

Denna klassiska osthyvel produceras i Sverige av GastroMax och den har vunnit pris för sin smakfulla design. BIO beskrivs som en serie nya, banbrytande köksredskap i och med att de tillverkas i förnybara material. Därmed minskar koldioxidutsläppen med upp till 60 procent jämfört med motsvarande produkter i traditionella plastblandningar.

Handtaget på denna osthyvel består till 98 procent av biobaserad plast, ett material som innehåller sockerrör från Brasilien och träfibrer från nordisk gran. Bladet är tillverkat i rostfritt stål, och kombinationen av stål och plast gör att hyveln tål att diskas i maskin.

GastroMax strävar efter att ta fram okomplicerade och hållbara, nordiska köksredskap som klarar och förenklar vardagslivet. De marknadsför sina produkter som smarta, säkra och moderna. Produkterna i BIO-serien kan dessutom återvinnas. Denna osthyvel rekommenderas för den miljömedvetne som är ute efter en funktionell hyvel som går att hitta till ett riktigt bra pris.


Boska Holland Exclusive Pro Osthyvel

Boska Holland Exclusive Pro Osthyvel

Kolla priset hos:

Exclusive Pro Osthyvel i rostfritt stål tillverkas av Boska Holland, ett familjeföretag som sägs ha vuxit fram tillsammans med Gouda-osten för över hundra år sedan. De marknadsför sig som experter på ost och osttillbehör.

Deras osthyvel i rostfritt stål lämpar sig bäst för hårdost, den tål maskindisk och som köpare har man 10 års garanti på den. Bladet har ett quiltat mönster, vilket gör att kontakten mellan osten och hyveln minskas. Resultatet blir att man kan hyvla ost med mindre motstånd, något som ger snygga och jämna skivor. Materialet har dessutom en non-stick-beläggning som gör att osten inte kladdar fast på bladet eller rullar ihop sig.

Användare av Boska Hollands osthyvel beskriver den som stabil, snygg och med ett handtag som ligger bekvämt i handen. Den tillhör de lite dyrare hyvlarna men är enligt recensionerna värd sitt pris.


Westmark Osthyvel Rollschnitt

Westmark Osthyvel Rollschnitt

Kolla priset hos:

Osthyveln Rollschnitt från varumärket Westmark tillverkas i Tyskland och är den ultimata hyveln för familjen där alla vill ha olika tjocklekar på sina ostskivor. Den är idealisk för unga och halvmogna, halvhårda ostar som till exempel Gouda, Gruyére och Cheddar. Materialet är av hög kvalitet och består av rostfritt stål och aluminium.

På skaftet har hyveln en praktisk ögla för upphängning. Handtaget är rundat och speciellt anpassat för en bekväm och säker användning. För att variera tjockleken på ostskivorna lutar man helt enkelt osthyveln medan man skär. Skivorna blir jämna och fina tack vare hyvelns skarpa, rostfria trådar som skär medan hyveln mjukt rullar över osten.

Westmark Rollschnitt Osthyvel beskrivs som högkvalitativ och gedigen, och många användare är mer än nöjda med den. Den går inte att diska i diskmaskinen, men många upplever att den är lätt att rengöra för hand. Rollschnitt har fem års garanti och klassas som en något dyrare osthyvel.


Vilka olika sorters osthyvlar finns det?

De vanligaste sorterna vi ser, som i stort sett alla svenskar har åtminstone någon av i sitt hem är den som på många sett liknar en stekspade. Vanligtvis består de av ett skärhuvud i stål och ett handtag i stål, trä, plast eller gummi. Det finns både billiga och dyra varianter av denna klassiska osthyvel.

En annan modell som finns att köpa är så kallade ”rull-osthyvlar”. De är utformade med en rullande del och en tunn skärtråd. Genom att justera avståndet mellan rullen och skärtråden kan du själv bestämma tjockleken på skivorna. Detta verktyg kan vara något mer komplicerat att använda, men ger ett mer flexibelt resultat.

Slutligen finns även en så kallad ostskärare, med en skärtråd. Dessa är lämpliga för väldigt mjuka ostar, där du karvar ut delen du vill ha. Kan även användas till exempel för att skiva upp smör.

Varför är osthyvlar olika för mjuk och hård ost?

Många tillverkare av osthyvlar har modeller som är anpassade för antingen hård eller mjuk ost. De som är avsedda för hård ost här ett längre blad. Det gör det lättare att skära långa, fina skivor.

Osthyvlar för mjuk ost brukar ha ett kortare blad. Det förhindrar att osten fastnar längs bladet när du skär upp den.


Vi har många artiklar om köksutrustning! Se till exempel vår artikel om smashjärn för hamburgare, eller vår guide till köksknivar!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg