Bästa morteln 2024: Få ut det mesta av kryddorna


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En mortel är något som bör finnas i varje kök. Den är ett fantastiskt redskap för den som tycker om att baka och laga mat och kommer att hjälpa dig nå nya nivåer när det kommer till smaker. Här kommer därför en artikel, dedikerad till detta fantastiska verktyg.

En liten vit mortel och stöt, en större grå mortel med stöt

Vilken mortel är bäst i test?

Absolut bäst valuta för pengarna ger Dorre Birkedal mortel. En riktigt bra standardmortel till ett utmärkt pris!

✅ Mycket prisvärt alternativ

Dorre Birkedal mortel i svart

Vår favorit i marmor är Modern House Mortel. Vacker mortel av hög kvalitet!

✅ Vacker och slät marmor

Mortel med stöt i grå marmor från märket Modern House

En bra och prisvärd mortel i gjutjärn är Satake Nabe Mortel. En riktigt elegant pjäs som håller hur länge som helst, mer eller mindre.

✅ Robust i gjutjärn

Svart mortel med stöt i gjutjärn från märket Satake

Vill du ha en variant som sticker ut från mängden måste du kolla in Le Creuset Mortel. Den är tillverkad i stengods och är väldigt lätt att rengöra, ger ingen smak åt det som mortlas och är stadig och fin att jobba med.

✅ Färgglad och unik

Le Creuset Mortel röd med stöt, tillverkad i stengods

Fler mortlar hittar du längre ned i artikeln!

Vad är en mortel?

Det vi brukar kalla för en mortel består i de allra flesta fall av en mortelskål och en mortelstöt. Mortelskålen är en kraftig skål, gjord i ett starkt och tåligt material, i vilken du placerar de kryddor som ska malas ned.

Mortelstöten är en tjock pinne med en rundad ände som används för att mala kryddorna mot skålen. Det finns också modeller som erbjuder alternativa lösningar på mortlar, till exempel med en stor cirkelformad och ihålig mortelstöt och en avlång mortelskål med ett spår för den cirkulära stöten att rulla i.

Morteln har använts i Sverige sedan hundratals år tillbaka och utöver att användas inom köket används mortlar bland annat inom forskning och laborationer samt av målare. Den används dock i första hand för att krossa olika kryddor och örter till ett fint pulver.

Men den kan också användas för att blanda ihop olika kryddor, grova eller finmalda, till ett homogent pulver. En mortel är alltså perfekt för dig som tycker om att experimentera i köket och hitta på dina egna kryddblandningar.

Olika material på mortlar

Det finns mortlar av en mängd olika material. Det vanligaste och det som de flesta associerar med morteln är marmor. Men det finns som sagt många fler varianter på marknaden.

De allra vanligaste alternativen till marmor är gjutjärn, granit och trä. Det finns också modeller som är tillverkade av flera olika material, till exempel med en mortelskål i hårt trä och en mortelstöt i marmor.

Recensioner av 14 olika mortlar

Om du bestämt dig för att investera i en ny mortel kommer du snart att slås av vilken bredd av olika modeller som finns på marknaden. Med olika material i olika prisklasser kan det vara svårt att veta vilken variant du ska välja.

Därför har vi här sammanställt en smidig guide, där vi lyfter och analyserar några av de allra mest populära mortlarna på marknaden. Genom att följa denna hoppas vi att du kan hitta den mortel som passar bäst för just dig.

Modern House Mortel marmor

Mortel med stöt i grå marmor från märket Modern House

Kolla priset hos:

 • Marmor
 • 13 cm
 • Prisvärd

För dig som inte vill lägga allt för mycket fokus på att hitta rätt mortel, utan bara vill ha en bra och stabil mortel till ett bra pris kan detta vara vägen att gå. Med en enkel och stilren design är denna mortel i marmor från Modern House, en mortel som kommer att fungera bra för de allra flesta.

Priset är också bra och även om det inte är den absolut billigaste modellen på marknaden går det inte att komma ned speciellt mycket lägre i pris än denna.

Denna klassiska mortel ger ett rustikt intryck och med sina något ljusare gråa färg är den faktiskt riktigt snygg.

En sak du dock bör ha med dig när du köper en mortel i marmor är att den kan vara lite krånglig att sköta om. Precis som för de flesta mortlar bör du undvika maskindisk, eftersom detta kan skada produkten och leda till skönhetsfläckar.

Med en mortel i marmor är det också extra viktigt att du ser till att göra rent den ordentligt efter användning. Detta eftersom den extra lätt utvecklar olika typer av missfärgningar över tid, vilket till exempel en mortel i gjutjärn inte gör på samma sätt. 


Satake Nabe Mortel

Svart mortel med stöt i gjutjärn från märket Satake

Kolla priset hos:

 • Gjutjärn
 • 15,5 cm
 • Gedigen

Detta är en stabil och kraftig mortel, helt gjord i gjutjärn, från Satabe. Satabe är ett japanskt märke som bland annat specialiserat sig på att utveckla olika typer av köksprodukter.

Den här produkten är också en lite större modell, vilket kommer att passa dig som vill mala mycket kryddor på samma gång. Kanske jobbar du i storkök eller på restaurang? Då kan detta definitivt vara ett bra alternativ.

Prismässigt hamnar denna variant strax under medel och är inte speciellt mycket dyrare än de billigaste modellerna.

En smidig funktion som den här modellen erbjuder är en liten pip på kanten av mortelskålen, vilken gör att det är extra smidigt att hälla upp kryddor i en burk, eller hälla av mortlade marinader utan att utsidan av morteln blir kladdig. Vissa kan tycka att mortlar i gjutjärn, utan detaljer rent stilmässigt ser lite klumpiga ut.

När det kommer till rengöring bör man även med mortlar i gjutjärn se till att undvika maskindisk. Även vanligt diskmedel bör bara användas vid behov och oftast räcker det att skölja med lite vatten.

En annan sak som är värd att nämna är att denna modell är betydligt tyngre än mortlar i exempelvis marmor. Detta kan göra att du snabbt blir trött i armar och händer och ska du mortla mycket och ofta kan detta alternativ därför bli en aning jobbigt att använda i längden.


Anders Petter Backaryd mortel

Anders Petter Backaryd mortel i grå sten granit

Kolla priset hos:

 • Granit
 • 9,5 cm
 • Snygg design

Om du vill ha en mortel som både fyller sin funktion och som passar väl in i ett modernt och snyggt kök kan detta vara alternativet för dig.

Med en riktigt snygg design, där mortelstötens övre och undre del går i olika färger som matchar mortelskålen, kommer denna att göra sig bra på de flesta instagrambilder. Den kommer dessutom i flera olika färger, från svart och grå till en ljusare beige.

Prismässigt är denna mortel en av de absolut billigaste på marknaden och den är därför ett mycket bra alternativ för dig som inte vill lägga allt för mycket pengar på nya köksredskap.

Att den är tillverkad i granit gör också att den är enkel att använda, eftersom den inte är speciellt tung jämfört med till exempel en mortel i gjutjärn.

Den stora nackdelen med denna variant är dock att det är en av de minsta modellerna på marknaden. Med enbart 9,5 cm i diameter kan det bli svårt att få plats med mycket kryddor åt gången och ska du mortla stora blad eller örter kan det vara värt att ta en titt på andra alternativ.


Le Creuset Mortel

Le Creuset Mortel röd med stöt, tillverkad i stengods

Kolla priset hos:

 • Stengods
 • 3 dl
 • Färgklick

Vill du ha ett dämpat eller diskret kök är detta inte alternativet för dig. Är du å andra sidan på jakt efter snygga köksredskap som lyfter rummet och bjuder på lite färg kan det vara värt att ta en extra titt på denna modell.

Med en glansig design i antingen klarrött eller blänkande svart sticker denna mortel ut från mängden. Färgerna kan närmast liknas vid målat porslin och mortelskålen är mönstrad på utsidan.

Denna modell är tillverkad i stengods, vilket är ett material som erbjuder hög kvalitet trots en låg vikt. Kryddorna kommer inte att färga av sig på mortelstöten eller skålen och kommer heller inte ta smak av morteln.

Prismässigt ligger den här produkten runt medel, eller något över men du får också en mortel som verkligen erbjuder något extra och annorlunda. Med sina 3 dl utrymme finns det också gott om plats för både kryddor och örter.


Skeppshult Mortel på fot

Skeppshult Mortel smal modell i svart gjutjärn

Kolla priset hos:

 • Gjutjärn
 • 11,5 cm
 • Klassisk design

För dig som vill minnas de lite äldre dagarna och tycker att det är charmigt och hemtrevligt med saker som inspireras av svunna tider kan detta vara det perfekta köpet.

Denna mortel på fot, tillverkad i gjutjärn, ser ut som mortlar gjorde förr i tiden. Den kommer att smälta extra väl in vid traditionella och nostalgiska högtider som jul och midsommar.

Detta är dock också om inte den minsta så i alla fall en ganska liten mortel. Ska du till exempel tillverka din egen pesto, eller göra stora satser av mortlade kryddor kan denna bli för liten.

Att morteln är tillverkad i gjutjärn kommer som vi nämnt tidigare, göra att den kan bli tung att använda över längre tid. Själva mortelskålen blir dock väldigt stadig och håller sig på sin plats, vilket kommer att göra arbetet enklare.

När det kommer till priset är detta ett av de dyrare alternativen. Gjord helt i gjutjärn och med en noga tilltänkt design, får du vara beredd att betala dubbelt så mycket som för de billigaste varianterna.

Värt att nämna är dock att en mortel ofta utan problem kan användas i tio till tjugo år och det är därför värt att investera i en modell som du verkligen tycker om.


Nordwik Mortel extra stor

Grå mortel från Nordwik

Kolla priset hos:

 • 20 cm
 • Granit
 • Funktionell

Om du är på jakt efter en mortel som har fokus på funktionalitet och att ge bästa möjliga resultat är detta ett av de bästa alternativen.

Denna mortel gjord helt i granit har en mängd smarta funktioner, som tillämpats för att undvika alla de störande och osmidiga moment som kan uppstå när du mortlar.

Först och främst har den här varianten en riktigt stor mortelskål. Att svänga ihop en storsats med din bästa kryddblandning är därför inga som helst problem. En stor och bred bas gör också att kraften kan riktas nedåt när du mortlar.

Detta gör att morteln står stadigt och att du får mer kraft i arbetet. Insidan på mortelskålen är också lite grövre och opolerad, allt för att maximera friktionen mot kryddorna och snabbt kunna mala ett fint pulver.

Blir du ofta snabbt trött i armarna när du mortlar? Då kan Nordwiks variant vara precis det du behöver. Med en liten mortelstöt som knappt är hälften så lång som de flesta andra modeller kommer du att orka längre.

Prismässigt är också denna variant en av de billigare på marknaden.  Den stora nackdelen är dock att den stora och breda designen gör dock att morteln kan se lite klumpig och otymplig ut. Den kan också vara svår att ha framme på köksbänken hela tiden eftersom den tar mycket plats.


Ernst Kirschteiger Mortel Granit

Ernst Kirschteiger Mortel svart och grå i granit

Kolla priset hos:

 • Granit
 • 11,5 cm
 • Snygg och prisvärd

Allas våran Ernst har även han stått bakom tillverkandet av en mortel. Precis som det mesta han gör finns det mycket tanke bakom designen på denna modell.

Med en mortelstav som går i två olika gråa nyanser och en mortelskål i ett mörkare grått är detta en av de snyggaste mortlarna på marknaden. Den är stilren och enkel och kommer att smälta in och hitta sin plats i de allra flesta kök.

Ernsts mortel är gjord av granit och är därför lätt att använda. Men eftersom det är en ganska liten modell som dessutom är ganska hög finns risken att den kan bli en smula ostadig. Den något begränsade volymen gör också att det kan bli svårt att få plats med större kryddblandningar.

Med tanke på det stora namn som ligger bakom denna design är priset förvånansvärt lågt. Faktum är att det finns få modeller som är billigare än denna. Ernsts mortel seglar därför upp som ett av de mest prisvärda alternativen för dig som vill ha en snygg och enkel mortel.


Nordwik Mortel gjutjärn

Svart gjutjärnsmortel från Nordwik

Kolla priset hos:

 • Gjutjärn
 • 15.5 cm
 • Stabil och praktisk

En av de mest rejäla mortlar som finns på marknaden är denna modell från Nordwik. Med en diameter på 15,5 cm och tillverkad helt i gjutjärn kommer den här morteln att stå minst sagt stadigt.

Designen passar dig som är ute efter något rustikt och klassiskt. Du som vill bygga ett kök som är lite mer futuristiskt och modernt bör kanske se om du hittar något annat.

Om du snabbt blir trött i armarna när du mortlar finns det kanske andra alternativ som kommer att gå lättare att använda eftersom den stora mortelstöten helt tillverkad i gjutjärn blir ganska tung. Men Nordwiks modell är praktisk på andra sätt.

Med en stor diameter är risken liten att du inte får plats med allt du vill mortla. Dessutom är morteln designad med en smidig pip. Detta är extra praktiskt om du till exempel mortlat en marinad eller en pesto som ska hällas upp.

Om vi ska prata priser är denna Nordwiks variant förvånansvärt billig. Kanske beror det på den enkla designen, men denna mortel kostar inte många kronor mer än den allra billigaste. För dig som är ute efter en rejäl och rymlig mortel i gjutjärn, till ett bra pris kan vi därför varmt rekommendera Nordwiks modell.


Duka Spice mortel

Mortel i grå marmor från Duka

Kolla priset hos:

 • Marmor
 • 12 cm
 • Enkel

Duka erbjuder genom denna modell allt som krävs hos en mortel för de allra flesta. Helt tillverkad i marmor och med en enkel mörkgrå design är denna mortel både snygg och praktisk. Det är inte den största modellen men den är tillräckligt stor för de allra flesta kryddblandningar.

När det kommer till design sticker denna variant verkligen inte ut, utan smälter in i de allra flesta miljöer. Med ett mörkgrått tema på både mortelstöt och mortelskål kan kommer den att inta en ganska anonym position i köket. Prismässigt är det här också ett av de billigare alternativen.

Är du på jakt efter en enkel mortel till ett bra pris, som fungerar i de allra flesta situationer är detta därför en av de modeller vi rekommenderar.

Men vill du ha något extra, en mortel som sticker ut designmässigt, eller en variant som har plats för riktigt stora blandningar är det andra alternativ som gäller.


Horwood Marmormortel

Mortel i ljus marmor från märket Horwood

Kolla priset hos:

 • Marmor
 • 10,5 cm
 • Klassiker

Detta är en klassisk mortel som passar till de allra flesta sammanhang. Horwood erbjuder en av de snyggaste mortlarna för den som vil åt den traditionella looken hos en mortel i marmor. Den vackra och ljusa marmorn med inslag av mörkare sten ger en känsla av premium och ett väl utfört hantverk.

Vill du åt den absolut billigaste modellen på marknaden finns det andra alternativ som kostar lite mindre. Hoorwoods modell sticker dock inte iväg allt för mycket i pris och är definitivt ett alternativ som är att betrakta som prisvärt.

Detta är definitivt en mortel som tack vare den snygga designen gärna kan få stå framme när den inte används och bli en del av inredningen i köket. Med sina 10,5 cm i diameter är det dock en av de mindre modellerna och du som vill åt lite mer volym kanske inte bör satsa på denna.

Värt att nämna är också att Horwood är ett märke som producerat köksredskap i över hundra år. Med andra ord har de koll på branschen och du kan känna dig trygg med att varorna du köper från detta märke håller hög kvalitet.


Dorre Birkedal mortel

Dorre Birkedal mortel i svart

Kolla priset hos:

 • Granit
 • 13 cm
 • Billigast

Birkedal mortel från Dorre är den absolut billigaste morteln som jämförs i detta test. Trots detta är det inte ett dåligt alternativ. Morteln är tillverkad helt i granit med en rejäl mortelskål med en diameter på 13 cm. Med andra ord räcker den till för det mesta som du kan tänkas behöva mortla i köket.

Den har även en del smarta funktioner för att underlätta arbetet, bland annat är nederdelen av mortelstöten och insidan på mortelskålen inte polerade vilket ökar friktionen och gör mortlandet enklare.

Designmässigt är detta kanske inget mästerverk. Tyvärr gör den olackerade insidan på mortelskålen att produkten redan från början ser lite sliten och utnött ut.

Dessuotm är den ganska klumpig i designen, med lite väl tjocka väggar och en väldigt stor mortelstöt. Det är därför inte en mortel som vi skulle välja att ha framme när den inte användes.

Precis som när det kommer till marmor och gjutjärn bör du se till att ta hand om denna mortel noggrant så att den håller så länge som möjligt.

Diska inte i diskmaskin och se till att göra rent den efter varje användning. På så sätt försäkrar du dig om att fläckar från kryddor inte stannar, samt att nästa blandning inte får smak av den tidigare.


House Doctor Kulti mortel med stöt

Stor mortel från märket House Doctor

Kolla priset hos:

 • Marmor
 • 11,6 cm
 • Unik design

Vill du ha en mortel som sticker ut rent designmässigt kan vi rekommendera denna variant. Istället för en rund botten har den tre stora runda pelare som sitter ihop med varandra och med mortelskålen.

Detta gör inte bara att den blir oerhört stadig, den får också en futuristisk och nytänkande look. Även om designen kanske inte faller alla i smaken så kan den definitivt passa bra i ett modernare kök och den är i allra högsta grad tänkt att vara en del av inredningen.

Detta är den absolut dyraste morteln som jämförs i detta test och den kostar mer än fyra gånger så mycket som de billigaste varianterna. Men så är den också något alldeles extra och unikt. Morteln blir som sagt tack vare sin breda bas enkel att arbeta med.

Med en stabil mortelskål och en något kortare mortelstöt kommer du att kunna mortla mycket utan att bli trött.


Morsø Kit mortel

Gjutjärnsmortel med stöt med träskaft från Morsø

Kolla priset hos:

 • Ek, gjutjärn
 • 12 cm
 • Snygg

Detta är ytterligare en modell på mortel som visar något nytt och tänker lite utanför boxen. Med en mortelstöt bestående av både ekträ och gjutjärn och en mortelskål hel i gjutjärn passar denna modell i de flesta hem.

Designen ger intrycket av något rejält och hållbart och en mix mellan gammalt och hederligt och nytänkande och fräscht.

Mortelskaftet med både trä och gjutjärn är inte bara snyggt, det är praktiskt också. Tack vare att nederdelen är gjord av gjutjärn maler den kryddor precis lika bra som andra modeller i gjutjärn, men skaftet blir mycket lättare. Dessutom är det trevligare att ha ett handtag av trä när man arbetar, än att tvingas jobba med kallt järn.

Vill du åt denna variant får du dock vara beredd att betala lite mer, då det är en av de dyrare modellerna. Värt att ha med sig är också att kvaliteten inte kan förväntas vara riktigt lika bra på ett mortelskaft som består delvis av trä, som ett helt gjort i gjutjärn. Över tid kommer träet att kunna ändra färg och skarven mellan träet och gjutjärnet är något sårbar.


World of Flavours Molcajete mortel i granit

Låg mortel med oval mortel, grå färg från märket World of Flavours

Kolla priset hos:

 • Granit
 • 16 cm
 • Fungerar för servering

World of Flavours är ett märke som har som mål att ge kunderna möjlighet att laga mat från alla världens länder. Detta återspeglas också i denna mortel som har en design som lämpat sig för att göra till exempel olika såser och dressingar.

Med en mycket bred och lite grundare design kan du enkelt mortla ihop en salsa eller en guacamole. Morteln är sedan tänkt at kunna vara en del i serveringen. Ställ den på bordet och låt gästerna ta för sig.

Detta är ett mycket stilrent och snyggt alternativ i granit som hittar sin plats i både inredningen och dukningen. Mortelskålen vilar små ben och utsidan av denna är vackert och rustikt räfflad. Med ett lite kortare mortelskaft som inte väger så mycket minskar du också risken för att bli trött i armarna.

Även detta är ett av de lite dyrare alternativen. Men tycker du om att laga mexikansk eller sydamerikansk mat kan det vara en väl värd investering. Dessutom är detta en av de mest rejäla mortlarna som jämförts i denna guide och du gör därför ett köp som du kommer att ha glädje av under lång tid framöver.


Ett tips när det gäller mortel

Vi hoppas att du genom denna guide kommer att hitta precis den mortel som passar för dig och att du blir nöjd med ditt köp. När du sedan ska mortla, vill vi skicka med ett litet tips på vägen som kan spara dig mycket huvudvärk.

En hel del mortlar har nämligen en tendens att glida från sida till sida på bordet eller diskbänken när du försöker mala dina kryddor. Detta gör inte bara att arbetet blir jobbigare, det kan också orsaka fula repor.

Lägg därför en fuktig disktrasa mellan morteln och bordet så kommer den att stå blick stilla. Vi hoppas att detta tips och denna guide kommer vara till hjälp och önskar lycka till i köket!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg