Bästa miniugnen 2024: Elektriska ugnar för hemmet eller stugan


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det är inte alla av oss som har plats för eller råd med en stor ugn. Kanske har du en sommarstuga, eller en övernattningslägenhet där du vill ha en lite enklare och billigare lösning som inte behöver ta så mycket plats. I denna artikel kommer vi att kika närmare på några av de bästa miniugnarna du kan köpa just nu!

Liten elektrisk miniugn

Vilken miniugn är bäst i test?

En av miniugnarna som ger absolut bäst valuta för pengarna är den prisvärda Russell Hobbs Express. En väldigt allround varmluftsugn som kan båda rosta, grilla, ugnsbaka, värma med mera. Bra pris, starkt rekommenderad!

RUSSEL HOBBS Express Miniugn

Ett annat mycket bra val är att kika på någon av Severins miniugnar. De finns i många storlekar från 9 liter, ända upp till 60 liters kapacitet. Deras 42 liters är perfekt som extraugn till stugan eller fritidshemmet!

Severin Miniugn med varmluft och pizzasten 42 l

Vi måste även nämna det tyska kvalitetsmärket Steba. Deras modell KB38ECO är en kompakt och nätt miniugn med hög effekt och många användbara funktioner. Ett varumärke i världsklass!

Steba KB38ECO miniugn varmluft silverstål

Fler miniugnar hittar du längre ned i artikeln!

Ett annat alternativ för dig som vill spara plats men ändå laga mat effektivt, är att kolla in någon av dessa riktigt bra airfryers! De fungerar snarlikt en liten varmluftsugn.

Recensioner av 10 utmärkta miniugnar

6 olika miniugnar bredvid varandra

Nedan följer recensioner och jämförelser av inte mindre än 10 olika miniugnar. Vi jämför allt från pris till funktioner som maxtemperatur och en hel del annat. Med hjälp av denna guide hoppas vi att du ska kunna hitta den modell som gör att just du kan laga riktigt bra mat, även där det är lite trångt.

Severin Miniugn med varmluft och pizzasten

Severin Miniugn med varmluft och pizzasten 42 l

Severins miniugnar finns i storlekarna:

  • 20 l
  • 30 l
  • 42 l
  • 60 l

Med en maxtemperatur en bra bit över 200 grader är det här en ugn som kommer att klara av det mesta som en stor ugn klarar, fast i ett mindre format. Priset är också riktigt bra och det är mycket stor skillnad att köpa en ugn som denna, jämfört med en större ugn när det kommer till just priset.

Du kan välja mellan många olika funktioner och denna modell har till exempel cirkulerande varmluft som ett alternativ. Kort sagt har den det mesta du som konsument letar efter. Modellen är även utrustad med en timer som gör att du kan känna dig ännu säkrare när du lagar mat, eftersom ugnen kommer att stängas av automatiskt när timern når noll.

Utöver alla standardfunktioner som man hoppas på i en ugn har denna också en hel del extra. Till exempel får du med ett roterande grillspett som kan användas för att laga riktigt god grillad mat för den som inte kan grilla utomhus. Det ingår också en pizzasten som möjliggör att laga pizza med oslagbart krispig botten.


Steba KB38ECO miniugn varmluft silver/stål

Steba KB38ECO miniugn varmluft silverstål

Denna modell är något dyrare än varianten ovan, men den har också en hel del att erbjuda som gör den till ett lite mer exklusivt alternativ. En lite mer avancerad modell som helt enkelt har det där lilla extra och kan vara ett bra alternativ för dig som är redo att lägga några kronor extra.

Om vi börjar med de mer basala funktionerna så är denna modell utrustad med både övervärme, undervärme och varmluft. Den maximala temperaturen når också en bit över 200 grader. Kort sagt kommer denna ugn att klara av det mesta som en vanlig ugn klarar, fast i ett mindre format.

Saker som gör att just denna modell sticker ut är bland annat värmeisoleringen. Tack vare att den är bra på att hålla kvar värmen som är i ugnen går det åt mindre el och den är också EKO-klassad på detta område. Bra för miljön och inte minst plånboken med dagens elpriser.

Med en nonstick beläggning på insidan blir den också enklare att göra rent och hålla fräsch. För att sammanfatta det hela är det här en riktigt bra ugn som även om den är lite dyrare, definitivt enligt oss är värd pengarna.


Tristar Miniugn med två plattor 38 l

Tristar Miniugn med två plattor 38 l

Detta kan mycket väl vara ett av de absolut billigaste sätten att få ett mer eller mindre komplett kök. Denna miniugn är nämligen riktigt billig och kommer dessutom med två spisplattor på toppen. Det finns inte mycket som du inte kan laga på eller i denna ugn och den är ett riktigt bra val för stugan eller husvagnen.

Självklart når den inte riktigt upp till de allra dyraste modellerna på en del områden. Till exempel har denna ugn ingen funktion för varmluft som cirkulerar. Den har dock en grillfunktion, men själva ugnen får betraktas som lite enklare.

Den maximala temperaturen är 230 grader, vilket är full tillräckligt för de allra flesta. Du får också med ett grillgaller och en ugnsform vilket gör att denna produkt är klar att använda mer eller mindre direkt. Utöver detta ingår även ett speciellt handtag som gör att du kan lyfta ur ugnsformen ur ugnen, även när den är varm.

Det som dock mest gör att denna ugn sticker ut är priset. Med tanke på att du får ugn och kokplatta i ett är det här en riktigt prisvärd investering. Ska du utrusta köket på en budget är detta alternativ helt enkelt svårslaget.


Ninja Foodi Multiugn

Ninja Foodi Multiugn

För dig som är redo att betala lite mer och göra en investering i en miniugn kan denna produkt vara ett alternativ värt att kika närmare på. En riktigt bra ugn som kommer med en mängd olika funktioner och möjligheter för tillagning och som dessutom har en smart design som gör att den tar riktigt lite plats.

Denna ugn kan användas på många olika sätt och den har olika inställningar för att du ska kunna variera din matlagning. Bland dessa 8 olika settings kan du välja bland air fryer, vanlig ugn och smörgåsgrill bland en hel del annat. Oavsett vad du vill laga kommer denna ugn alltså klara av det.

Modellen är lägre än många andra miniugnar och har en ganska platt och långsmal design. Det här gör såklart att den inte blir lika skrymmande när den används. Men framför allt medför detta att den kan ställas upp på högkant och skjutas in till väggen när den inte används, och på så sätt endast tar upp en bänkyta av 19 gånger 38 cm.

Priset är som vi nämnt lite högre på denna och just denna modell är lite av en investering. Men det är också en oerhört smidig ugn som klarar av att laga det mesta och en modell som kan funka såväl till sommarstugan, som till den permanenta lägenheten där du inte har så mycket plats.


TRISTAR Varmluftsugn 48 l

TRISTAR Varmluftsugn 48 l

TRISTAR Varmluftsugn 48l är ett utmärkt tillskott till de flesta hem, eller till exempel i sommarstugan / fritidshuset. Som flitiga hemmakockar vet vi hur viktigt det är med en bra ugn, och den här ugnen uppfyller alla våra krav.

Den här ugnen kan grilla, baka och steka med lätthet, tack vare sin 48-liters kapacitet och 2000-watts effekt. Den har en avfrostningsinställning, en innerbelysning och fem olika värmenivåer, så att vi kan hålla ett öga på vår mat medan den tillagas.

Den här ugnens storlek är ett stort plus, eftersom den gör att vi bekvämt kan få plats med alla våra bakplåtar och tallrikar i den. En varmluftsugn av denna typ garanterar dessutom en jämn tillagning och läckert resultat varje gång.

Den smarta timerfunktionen är ytterligare en anledning till att vi älskar den här modellen. Dessutom kan du se exakt vad som händer inuti tack vare den dubbelglasade dörren och lamporna som lyser vid start.

Sammantaget är TRISTAR Varmluftsugn 48l ett fantastiskt val. Det är en pålitlig ugn av hög kvalitet som kan göra allt som en vanlig ugn kan göra. Dessutom fungerar den som en utmärkt sekundär ugn i hem som t.ex. stugor.


Miniugn Severin

Miniugn Severin

Här kommer en miniugn från Severin som kan vara ett riktigt bra alternativ för dig som är på jakt efter något till ett mycket lågt pris. Denna produkt kostar inte speciellt mycket och är en av de absolut billigaste i denna guide.

Detta är den minsta av alla ugnar vi tittat på, med en kapacitet på endast 9 liter! Det gör den mycket smidigt att ha på liten yta, samt lätt att bära med dig vart du än ska.

Med en maximal effekt på 800 watt kommer den att klara av att grädda eller tillaga det mesta som du kan önska. Ugnen har både övervärme och undervärme. Värt att poängtera är dock att den inte har någon funktion för varmluft, vill du åt detta får du därför kika på varianter som ligger lite högre rent prismässigt.

En annan nackdel med denna modell är att den är mindre än många andra. Med en bredd på 24,5 cm invändigt kommer det att bli svårt att få plats med att laga större rätter. Men för den som bor själv, eller för de mindre hushållen kommer den kunna räcka till.

Kort sagt kan man säga att det här är en ugn, där det låga priset tyvärr också gör att den har en bit upp till de dyrare modellerna på flera områden. Men om du inte behöver det största eller mest avancerade kan denna variant räcka långt.


Cuisinart Core Collection airfryer Varmluftsfritös och miniugn

Cuisinart Core Collection airfryer Varmluftsfritös och miniugn

Om modellen ovan var en av de billigaste på marknaden är det här en av de dyraste miniugnarna i denna guide. För priset som denna går för kan du troligen få en helt okej begagnad, fullstor ugn. Men det här är inte bara en miniugn, produkten har flera egenskaper som gör den till ett fantastiskt och mångsidigt verktyg i köket.

Med en volym på hela 17 liter är den nästan dubbelt så stor som varianten ovan. Det här gör att det blir lättare att laga riktiga måltider och inte bara tillbehör eller mindre rätter.

Det som allra mest gör att denna ugn sticker ut är att den också fungerar som en air fryer. Det här gör att du kan laga mat på samma sätt som i en air fryer, men med mycket mer plats. Vill du ha krispiga pommes frites på fredagen eller snabbt tillaga riktigt frasiga kycklingvingar kommer denna maskin vara perfekt.

Detta kan alltså fungera som ett alternativ både för dig som vill ha en lite lyxigare och mer rejäl  miniugn med många funktioner och för dig som helt enkelt vill ha en air fryer med mycket plats. En oerhört bra produkt, vilken dock som vi sagt kostar en del.


Tefal Miniugn rostfritt stål

Miniugn rostfritt stål Tefal, silversvart

För dig som älskar rostat bröd eller värmda croissanter på morgonen kan denna ugn vara det ultimata valet. Det här är en produkt som inte i första hand är framtagen för att laga mat i. I stället bör den användas för att just tillaga eller rosta olika typer av bröd, gör varma mackor, minipizzor och liknande.

Modellen sticker minst sagt ut från de andra i guiden. Den har nämligen en inbyggd brödrost på toppen. Det här gör att du kan välja om du vill rosta ditt bröd där, medan andra inte lika platta tillbehör kan köras i ugnen. Modellen värms också upp riktigt fort, vilket såklart är ett stort plus när man ska laga mat på morgonen.

De går såklart också att laga mat i denna ugn, men den maximala temperaturen når bara 210 grader. Men om detta är tillräckligt för den mat du tänker laga kan en modell som denna absolut fungera för enklare matlagning.

Priset på denna är ganska lågt och det är långt ifrån den dyraste produkten i denna guide. Vill du ha något att rosta och tillaga bröd och andra tillbehör med, eller om du bara är på jakt efter en snabbstartad miniugn kan det här vara en stark kandidat.


GIMTECH C01-1 miniugn

GIMTECH C01-1 miniugn

Det här är ytterligare en ugn som är mer att betrakta som en air fryer än som en miniugn. Den kommer dock att klara av att tillaga allt från kyckling till pizza och kam vara något både för dig som söker något att ersätta en vanlig ugn med och för dig som vill ha nya verktyg och redskap till att prova nya saker i köket.

Som du ser i rubriken är det här en air fryer med en volym på hela 25 liter. Den fyrkantiga formen gör att du enkelt kan få plats med riktigt mycket mat i denna. Resultatet blir också så mycket krispigare och många gånger mer aptitligt än mat som tillagas i en vanlig ugn, eftersom luften cirkulerar på ett speciellt sätt.

Detta är också en av de produkter som har snyggast design när det kommer till själva kontrollpanelen. Du kan smidigt och enkelt med touchknappar justera temperatur och tid. Utöver detta kan du även välja bland ett tiotal olika snabba program för olika råvaror.

Kort sagt är det här en riktigt bra air fryer som i allra högsta grad räcker till för att byta ut din vanliga ugn om du skulle vilja. Den maximala temperaturen på hela 230 grader är också högre än på många andra air fryers på marknaden och kan ge ett ännu krispigare resultat. Då detta är en riktigt bra och ganska avancerad maskin sticker också priset iväg en aning och denna får räknas till de lite dyrare produkterna.


Russell Hobbs Express Miniugn

RUSSEL HOBBS Express Miniugn

Denna modell är en bra ugn som placerar sig någonstans i mitten rent prismässigt. Med en maximal effekt på 1500 watt hör den till de mer kraftfulla och den kommer också med många olika funktioner och inställningar som gör att du kan välja hur du ska tillaga din mat.

Volymen mäter ca 23 liter. Med andra ord rymmer denna produkt plats för de mesta som du kan tänkas vilja tillaga och den hör till de större modellerna.

En stor fördel med denna är de olika program och inställningar den har vilket gör det här till mångsidigt verktyg som kan ersätta många andra köksapparater. Du kan välja olika alternativ för om du vill laga mat eller baka, eller om du vill rosta bröd, eller hålla maten varm. En produkt som denna kan alltså täcka upp för fler maskiner än bara ugnen, från brödrost till mikro.

Ytterligare en bra sak är att den är riktigt snabb och värms upp oerhört fort. Upp till fyra gånger så fort som en vanlig ugn faktiskt. Perfekt när brödet ska rostas på morgonen, eller när det är bråttom med middagen.

Som sagt är det här något av en mellanväg rent prismässigt. Vill du ha en mångsidig ugn som är stabil och har många bra funktioner, men vill undvika de allra dyraste alternativen kan det här vara en produkt för dig.


Vad använder man en miniugn till?

Det finns oerhört många användningsområden när det kommer till miniugnar och faktum är att detta är ett redskap som kan komma till nytta för riktigt många människor. Här kommer några av de saker som en miniugn passar extra bra för att användas till.

Till att börja med är det såklart ett riktigt bra alternativ när du vill ha något att laga varm mat i, men inte vill lägga ut de pengar som krävs för en ugn. Kanske har du en mindre övernattningslägenhet, eller en sommarstuga som ska inredas där ni inte har behov av en fullstor ugn. I dessa fall kan en miniugn spara in riktigt mycket pengar i rena inköpskostnader.

För det andra är det också ett riktigt bra sätt att spara plats. Som du sett i guiden ovan finns det till och med modeller som går att ställa på högkant på bänken när de inte används och som därmed knappt kommer att ta upp någon plats alls.

När det kommer till vilken mat som kan lagas i en miniugn är sanningen att de allra flesta rätter kan tillredas i denna typ av ugn. Den kan användas till allt från att rosta bröd till att tillaga en hel kyckling. Värt att nämna är dock att vissa modeller är riktigt små och här kan det såklart bli svårt att använda ugnen till att exempelvis laga mat till hela familjen.

En miniugn kan också användas som ett verktyg för att snabbt rosta eller tillaga saker som bröd, croissanter eller andra enklare tillbehör. Lite som en brödrost fast i ett större och mer rejält format.

För- och nackdelar med miniugn

När det kommer till fördelar och nackdelar med en miniugn är den övervägande delen positiv. Det finns många saker som är bättre, jämfört med exempelvis en stor ugn. Vissa nackdelar finns dock och dessa kan vara bra att tänka på innan du investerar.

Den stora nackdelen är såklart utrymmet. Du kommer inte att få plats med lika mycket i en miniugn och det kan vara svårt att laga mat till hela familjen exempelvis. Att se efter hur stor ugnens totala volym är innan du slår till kan därför vara en bra idé.

En annan sak som kan klassas som en nackdel är att en miniugn inte alltid har samma kapacitet som en stor ugn. Det här gör att den inte alltid kan nå samma höga temperaturer. Det kan också leda till att den har svårare att hålla temperaturen uppe om du så att säga fyller den med riktigt mycket mat och mer eller mindre utnyttjar allt utrymme som finns i ugnen.

Fördelarna med en miniugn är dock många. En sak som många kanske inte tänker på är att de ofta drar mindre energi. Speciellt om du köper en modell som är isolerad på ett bra sätt och har en hög energiklassning.

Det här gör att du kan spara el, vilket såklart är ett enormt plus med dagens elpriser. Men det är också en vinst för klimatet. Om du ofta lagar väldigt lite mat i din stora ugn kan en miniugn alltså vara ett sätt att ta vara på och inte slösa med resurser i onödan.

En annan stor fördel är att den blir varm mycket fortare. Vissa modeller kan nå önskad temperatur upp till fyra gånger snabbare än en vanlig ugn. Detta är inte minst bra när du vill laga mat snabbt, och smidigt, värma bröd på morgonen, eller bara fixa ett kvick och varmt mellanmål.

Hur varm kan en miniugn bli?

Faktum är att många miniugnar kan nå i alla fall nästan samma temperaturer som större ugnar klarar av. Vanliga maxtemperaturer brukar ligga någonstans mellan 210 grader Celsius och 250 grader. Många modeller ha en maximal temperatur runt 230 grader vilket är fullt tillräckligt för de allra flesta. Den maximala temperaturen blir alltså sällan en begränsande faktor när du ska köpa en miniugn.

Vi hoppas att denna artikel varit till nytta och att du lärt dig lite mer om vilka hur miniugnar fungerar och vilka fördelar som finns med denna produkt. Med guiden ovan hoppas vi även att du ska kunna hitta en miniugn som gör att du kan laga mat på ett ännu smidigare, snabbare och mer energibesparande sätt.


Här hittar du fler prylar som kan vara bra att ha i köket!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg