Bästa matkassen 2024: 8 matkassar jämförda!


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Många har nog svårt att få tiden i vardagen att räcka till. En av de saker som är svårast att hinna med är att laga god och näringsrik mat till sig själv eller till familjen.

Då kan en matkasse vara till stor hjälp! Den bidrar till att vardagen blir smidigare och att du orkar laga godare och mer ordentlig mat varje dag. En färdig matkasse kan helt enkelt vara något som lyfter livskvaliteten mitt i vardagen.

Matkasse bäst i test genomgång

Vilken matkasse är bäst i test?


Den mest prisvärda matkassen är HelloFresh. Den passar bra för de allra flesta. Stort plus att man får med kryddor och tillbehör som behövs! Via knappen nedan kan du få ett bra erbjudande på de första leveranserna!

HelloFresh recension och erbjudande

En annan favorit är BetterFeast. De har ett unikt utbud med bra variation, med flera färdiga koncept för den som vill äta nyttigare, gå ned i vikt eller fokusera på bra mat och träning. Brukar även ha en bra prova-på-rabatt!

Better Feast Logo

Den lyxigaste matkassen hittar vi hos MatKomfort. Superfina råvaror, förberedda av professionella kockar. Ett måste att prova om du öka kvalitén på vardagsmaten!

Matkomfort Logo

Sedan måste vi förstås nämna den mest klassiska matkassen i Sverige, nämligen Linas Matkasse. En veteran i branschen som ständigt innoverar sin meny! De har ofta ett bra nykundserbjudande, som du hittar via länken nedan!

Linas Matkasse testa matkassen

Läs vidare för lite mer information om hela 8 olika matkassar som du kan prova på!

Läs även vårt omdöme om den nya tjänsten Träningsmat! Om du är noga med vad du stoppar i dig och vill ha koll på kalorier, proteinmängd med mera, är detta ett intressant alternativ!

Kort information om 8 olika matkassar

Om du bestämt dig för att beställa hem matkassar och börjar titta runt på olika alternativ märker du snart att det finns många alternativ och vägar att gå. Det finns helt enkelt många olika märken som erbjuder matkassar med olika fördelar och nackdelar.

Att veta vilket av dessa alternativ du ska välja kan därför vara svårt och det är tidskrävande att ta reda på mer om alla dessa märken. Här har vi därför sammanställt en guide där vi jämför de allra mest populära märkena på marknaden och jämför fördelar och nackdelar, så att du kan hitta det alternativ som är bäst för dig.


Middagsfrid

Middagsfrid logo
 • En stor aktör
 • Flera olika matkassar
 • Miljötänk

Middagsfrid är en av de lite större aktörerna när det kommer till färdigplanerade matkassar, som finns på marknaden. Till skillnad från flera av de kassar vi redan jämfört i denna guide har Middagsfrid färdiga matkassar som kommer till din dörr och du påverkar inte varje specifikt recept.

Det här kan verka mycket skönt för vissa och innebära att matkassen blir en ännu smidigare del av livet. Men för den som vill ha full kontroll och fullt inflytande över sin matkasse, är det här såklart en nackdel.

Det ska dock sägas att Middagsfrid erbjuder flera stycken matkassar. Bland annat finns utöver originalkassen, en vegetarisk kasse och en som enbart består av snabblagade rätter. Det här gör såklart att du har viss påverkan på din mat och vilken typ av rätter du ska laga, trots att du inte påverkar varje matkasses specifika innehåll.

Även det här företaget ser till att tänka till kring klimat och miljö. Man undviker till exempel varor som transporterats med flyg och ser till att grönsaker i möjligaste mån är närodlade och ekologiska. Denna matkasse kan alltså rekommenderas för dig som vill ha god mat varje vecka, utan att behöva bestämma exakt vad du ska äta, samtidigt som du gör ett smart val för klimatet.

Se vår kompletta recension av Middagsfrid!


Betterfeast

Better Feast Logo
 • Färdiga matlådor
 • Rätter för hela veckan
 • Fokus på hälsa

För dig som vill ha den absolut smidigaste lösningen som går att hitta när det kommer till matkassar och matlagning i vardagen kan Betterfeast definitivt vara ett alternativ. Här erbjuder man inte bara snabblagade, utan faktiskt färdiglagade rätter som bara ska värmas i ugn eller mikrovågsugn. Mycket smidigare än så blir det helt enkel inte och om du har ont om tid, eller bara inte tycker om att laga mat kan det här alternativet vara perfekt.

Betterfeast har också ett stort fokus på hälsa och välmående. Om du planerar att gå ned i vikt kan du få hem en matkasse med 15 rätter och 5 mellanmål varje vecka som är anpassade för att vara extra kalorisnåla. Att äta hälsosam och samtidigt god mat har helt enkelt aldrig varit enklare. Betterfeast erbjuder också en kasse som de kallar för Bootcamp. Denna innehåller en mängd olika juicekurer som kan hjälpa dig att boosta hälsan och få i dig alla vitaminer och mineraler som din kropp behöver.

Betterfeast är med andra ord ett riktigt bra alternativ för dig som vill slippa laga mat helt, utan att behöva äta ute varje dag. Möjligheten att få färdiglagad mat 3 gånger om dagen 5 dagar i veckan levererad till dörren är ganska unik och definitivt något du som inte vill eller hinner laga mat bör ta en titt på.

Läs mer i vår recension av Betterfeast!


Matkomfort

Matkomfort Logo
 • Premiumkänsla
 • Maten förbereds av riktiga kockar
 • Lite dyrare alternativ

Matkomfort är en matkasse som i stor utsträckning fokuserar på kvalitet och att leverera riktigt god mat som samtidigt ska vara smidig att laga. Middagarna är helt enkelt förberedda av företagets egna kockar vilket gör att de både håller hög kvalitet och dessutom går fortare att laga i hemmet. Det här är också en matkasse som vill erbjuda lite av en lyxigare känsla i vardagen och detta gör såklart också att priset per rätt blir något högre.

Matkomfort erbjuder flera olika alternativ på matkassar. Utöver den bästsäljande kassen Premium, med extra fina råvaror erbjuder man också en kasse för den som vill äta mindre rött kött. Med vegetariska rätter och lite mer fisk och fågel kan du minska din klimatpåverkan. Matkomfort har också en matkasse de kallar för Vroom, som är riktigt snabblagade rätter som är färdiga inom 5-10 minuter.

Med andra ord finns här något för de allra flesta. För dig som vill ha smidig och lyxig mat i vardagen, men också är beredd att betala lite mer för det kan Matkomfort vara det rätta alternativet.

Se vår fördjupande genomgång av Matkomfort!


Linas Matkasse

Linas Matkasse testa matkassen

Via länken nedan får du ta del av nykundsrabatten!

 • En av de största aktörerna
 • Många olika alternativ
 • Tänkt till kring näringsinnehåll

När du hör orden “färdig matkasse” är kanske just Linas Matkasse ett av de första företag som ploppar upp i huvudet. Detta beror helt enkelt på att detta var en av de första aktörerna på marknaden och fortfarande är ett av de största företagen när det kommet till färdiga matkassar.

Här finns det många alternativ på olika kassar att välja på men precis som hos flera andra av de lite större aktörerna väljer du inte vilka recept som ska ingå varje vecka, utan endast vilken typ av mat du vill ha i kassen. Du kan välja mellan till exempel vegetarisk mat, snabblagad mat, eller klassiska rätter med mer exotiska influenser.

På Linas matkasse har man också tänkt till en hel del när det kommer till näringsinnehåll. Varje måltid och matkasse är näringsberäknad vilket innebär att man sett till att alla näringsämnen vi behöver ingår och att vi får i oss lagom mängder av allt.

Vill du ha en smidig matkasse som är älskad av många och därmed lite av ett säkert kort kan Linas Matkasse definitivt vara att rekommendera. Men vill du påverka dina kassar mer själv och välja dina egna recept, finns det andra märken som erbjuder större valfrihet.

Läs mer i vår recension av den klassiska Linas Matkasse!


Hello Fresh

HelloFresh recension och erbjudande

Ta del av nykundserbjudandet nedan!

 • CO2-Neutrala leveranser
 • Bra priser
 • God mat

Det här är en aktör som, vilket du säkert hör på namnet erbjuder fräsch och god mat i kassar, levererade till din dörr. Hello Fresh har ett friare upplägg än flera av de matkassar som jämförts i denna guide och du kan varje vecka välja fritt från en meny av 18 olika rätter och helt enkelt välja in dina egna favoriter. Man har också matkassar med olika teman som familjevänlig, vegetarisk och snabbt och enkelt, som du som kund kan välja bland och sedan anpassa.

En sak som gör att Hello Fresh sticker ut är att de erbjuder en helt koldioxidkompenserad matkasse. Allt från produktion av råvaror till transport till dörren är koldioxidkompenserat. Detta gör att det här är den absolut mest miljövänliga kassen i denna guide och att den verkligen bör vara ett alternativ att överväga för den som vill minska sitt ekologiska fotavtryck.

Hello Fresh är en prisvärd matkasse, som precis som de flesta andra blir billigare per portion ju mer du beställer. Totalt sett blir priserna inte oerhört mycket högre än om du skulle köpa alla ingredienser i butik och laga maten själv. Med andra ord erbjuder HelloFresh en bra och prisvärd matkasse som vi varmt kan rekommendera.

Läs vår fördjupning och recension av HelloFresh!


Marley Spoon

Marley Spoon Logo
 • Välj recept själv
 • Passar både köttälskare och vegetarianer
 • Unika recept med alla ingredienser i kassen

Marley Spoon erbjuder en smidig lösning för dig som vill ha färdiga matkassar levererade till dörren. En av de absolut största fördelarna med denna matkasse är att du har en stor valfrihet över vilka matvaror som ska levereras till din dörr. Du får välja mellan en lista på recept och kan således plocka ut de rätter du tycker allra mest om. Det här gör att detta alternativ sticker ut från många andra aktörer som erbjuder färdiga kassar där du helt enkelt får ta det du får.

Denna valfrihet gör också att det finns alternativ både för dig som äter kött och dig som är vegetarian. Den här matkassen är därför ett fantastiskt alternativ för dig som känner att du vill äta lite mindre kött, men som inte är beredd att sluta äta kött helt i nuläget. Med Marley Spoon kan du få ingredienser till riktigt goda vegetariska recept levererade några gånger i veckan.

Prismässigt kan detta alternativ lätt sticka iväg en aning om du bara beställer en eller några portioner varje vecka. Det är inte den billigaste matkassen, men för dig som vill ha mycket att välja på är den verkligen att rekommendera. En annan nackdel är såklart att du måste lägga lite tid på att välja recept varje vecka och det finns därför lösningar på matkassar som kräver mindre tid.

Läs även vår längre recension av Marley Spoon!


Årstiderna

Årstiderna Logo
 • Tänkt till ordentligt kring miljön
 • Närodlade växter och grönsaker
 • Ingen rätt mer än 20% animaliska proteiner

Det här är en matkasse som i allra högsta grad tänker till när det kommer till miljö och klimat. Till att börja med har man enbart ekologiska produkter i denna kasse. Man tänker även till på alla områden för att minska utsläppet av koldioxid så mycket som det bara går. Detta handlar om allt från hur maten odlas till hur den förpackas och genom att beställa från Årstiderna kan du känna dig trygg med att din mat är smart och skonsam mot miljön.

Själva namnet kommer från att man satsar på att använda sig av råvaror som är odlade just under den säsong man är inne i och låter recepten påverkas av detta. På så sätt blir det lättare att välja råvaror som är odlade lokalt och man slipper importera lika mycket från andra delar av världen. Årstidernas matkasse innehåller också en stor andel växter och grönsaker och ingen enskild rätt har mer än 20% animaliska proteiner.

För dig som vill ha vanlig och klassisk husmanskost utan några konstigheter kommer kanske Årstidernas matkasse vara svår att anpassa sig till. Men du som vill äta god mat som har tänkt till kring miljön och klimatet på inte bara en, utan flera fronter kan med fördel ta en närmare titt på detta märke.

Se vår fullständiga genomgång av Årstiderna!


Simple Feast

Simple Feast Logo
 • Endast växtbaserad mat
 • Alternativ utan tillsatt gluten
 • Duktiga kockar

Simple Feast är ett företag som verkligen försöker göra det de kan för att minska sin klimatpåverkan. Det här är den enda matkassen i denna guide som till 100% erbjuder växtbaserad mat. Att helt undvika kött och animaliska produkter är såklart en vinst för miljön, eftersom produktionen av detta är en av de största bovarna när det kommer till utsläpp. Matkassen är flexibel och du kan själv välja recept varje vecka från en meny som tagits fram.

Du kanske räknar bort denna matkasse som enbart ett alternativ för vegetarianer. Men faktum är att för den som vill börja äta lite mindre kött finns det få sätt som är enklare att börja på än genom Simple Feasts matkasse. Med michelintränade kockar tar man fram vegetariska rätter som håller riktigt hög nivå och smakar riktigt gott. En annan fördel med denna tjänst är att det alltid finns alternativ utan tillsatt gluten.

Simple Feast är alltså en riktigt bra matkasse för den som vill äta mindre kött och samtidigt få hem mat som håller riktigt hög nivå och kvalitet. Det är med andra ord en matkasse vi kan rekommendera.

Kolla in vår recension av den miljövänliga matkassen Simple Feast!


Är det värt att köpa matkasse?

Efter att ha läst denna guide är det säkert många som funderar på om en färdig matkasse kan vara något för dem. Om det helt enkelt är en bra idé som kommer att göra livet enklare och smidigare. Detta skiljer såklart från person till person och för vissa kan en färdig matkasse vara en enorm hjälp, medan andra knappt kommer att märka någon skillnad.

En sak du bör fråga dig först är hur mycket energi och tid det tar för dig att handla. Tycker du att det är lite kul att handla och får energi av att planera middagar till veckan och att gå runt i affären och titta, då kommer du såklart att vara mindre betjänad av en matkasse.

Men har du som många andra svårt att få tid och inspiration att räcka till när det kommer till att handla och om matlagning är ett stressmoment i vardagen då kan en färdig matkasse göra enorm skillnad. Du kommer att få tid över till annat och vardagen som tidigare knappt gick ihop kommer helt enkelt att bli lite luftigare och lugnare.

Men det finns såklart också andra anledningar till att välja att göra färdiga matkassar till en del av vardagen. Om det till exempel är så att du vill äta mer vegetariskt eller i alla fall mindre rött kött erbjuder de flesta matkassar vegetariska alternativ. Detta kan vara ett fantastiskt sätt att göra det vegetariska köket mindre krångligt och svåråtkomligt.

Du får goda vegetariska rätter levererade direkt till dörren och får chansen att ta ett steg närmare en mer köttfri vardag. Steget blir helt enkelt mindre att beställa hem denna typ av rätter jämfört med att gå i butik och handla ingredienser till en rätt som man aldrig provat innan och inte vet riktigt hur man ska laga.

Alla dessa fördelar bör såklart vägas mot nackdelar som att det blir lite dyrare rent ekonomiskt jämfört med att handla egen mat. Just detta kommer vi att titta lite närmare på senare i artikeln. En annan nackdel är såklart att du själv inte helt kan bestämma vilken mat du ska laga.

Om du beställer matkassar till alla vardagens måltider kommer kanske några av de favoriträtter som du tidigare lagat att försvinna. För vissa passar det därför bättre att bara beställa kassar till några dagar i veckan.

Sammanfattningsvis kan det av flera anledningar vara värt att beställa någon typ av matkasse och om du känner igen dig i någon av dessa anledningar kan det vara värt att ta en titt på de alternativ som finns. Som du kan se i guiden ovan finns det många olika märken som erbjuder olika typer av lösningar och chansen att du hittar något bra som passar just dig är därför stor.

Är matkasse prisvärt och ekonomiskt?

Hur billigt är det egentligen att beställa mat via en matkasse hem till dörren? Det beror helt enkelt på vad du jämför med. Kort sagt kan man säga att det i de allra flesta fall kommer att bli ganska mycket billigare än att äta ute.

Om du beställer hem matkassar och lagar matlådor som du tar med till jobbet istället för att äta ute varje dag kommer du att spara pengar. Men om du jämför med att köpa varor i butik för att sedan laga hemma kommer det såklart att bli lite dyrare.

Om det är prisvärt att köpa matkassar beror därför helt på hur mycket du tycker att handlande och planerande av mat kostar dig, både när det kommer till tid men också när det kommer till energi. Många landar i att det är värt att betala några kronor extra per tallrik för att slippa handla varje vecka och för att slippa den stress som det kan innebära att planera mat för varje dag.

En sak du bör ha med dig när det kommer till matkassar är att det hos de allra flesta aktörer blir billigare ju mer du beställer. Att beställa för en dag i veckan kommer således att bli dyrare per portion än att beställa mat för fyra eller fem dagar.

Ytterligare en sak att tänka på är att maten du får hem i matkassen kanske håller högre kvalitet än den du lagar hemma i vanliga fall. Det är sällan kassarna innehåller falukorv och makaroner och att det är just lite mer exklusiva varor kommer att göra att priserna för mat blir lite högre.

Med andra ord är det lite dyrare att beställa hem en matkasse än att handla mat i butik och laga hemma. Men många tycker ändå att det är prisvärt, inte minst tack vare all energi och tid man kan spara. Om du känner att detta är något du skulle vilja prova hoppas vi att du genom denna guide kan hitta det alternativ som passar allra bäst för just dig!


Här hittar du alla våra artiklar om matkassar!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg