Bästa latteglas 2024: Tjusiga glas och muggar perfekta för kaffe latte


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Få saker kan pigga upp den ganska annars trista vardagen, så mycket som en riktigt bra kaffe latte. Den blir så klart ännu godare om den serveras ur en trevlig mugg som passar för tillfället. I den här artikeln kommer vi därför att kika närmare på massor av bra muggar och glas, perfekta för att servera kaffe latte i!

Glas med kaffe latte står på träbord

Vilket latteglas är bäst i test?

Ett av de absolut finaste alternativen är Blomus Nero Latte Macchiatoglas. De har ett tjockt isolerat glas som gör att du kan hålla den varma drycken bekvämt i händerna, och att den håller värmen bättre. Superfina glas för varm dryck!

✅ Smart isolerade glas

Blomus Nero Latte Macchiatoglas isolerande 32 cl

Vill du ha stora latteglas, rekommenderar vi att du kikar på Rosendahl Grand Cru. Prisvärda rejäla glas som är perfekta för både varm och kall kaffe latte, men även bra i många andra användningsområden.

✅ Stora pch prisvärda

Rosendahl Grand Cru soft latteglas

Vill du ha en stor och mysig kopp med öra att hålla i, kan Le Creuset Jumbokopp vara något för dig. Designad i deras populära färgglada stil och moderna design.

✅ Vacker och färgglad

Le Creuset Jumbokopp 40 cl

Se fler alternativ längre ned i artikeln! Kolla även in våra tips på klassiska kaffemuggar samt små nätta espressokoppar!

En titt på 11 olika lattemuggar och glas

Vissa vill såklart ha sin latte serverad i ett trevlig glas. Andra uppskattar en ordentlig, kanske fint målad mugg. Oavsett vad du är på jakt efter så tror vi att du kan hitta det du letare efter i guiden nedan.

Fördelen med ett tjusigt glas är att det för många blir ännu mer aptitligt för ögonen. Du ser latten i glaset och den trevliga färgen som uppstår när kaffet möter den skummade mjölken. Om du dessutom använder någon typ av topping på din latte, kommer denna att synas extra tydligt i ett genomskinligt glas.

Å andra sidan kan ett glas leda en del värme. Detta gör dels att drycken svalnar fortare, men också att det kan bli lite svårt att dricka ur om latten är allt för varm. Då är en mugg, eller ett väl isolerat glas en bra lösning.

Blomus Nero Latte Macchiatoglas isolerande 32 cl

Blomus Nero Latte Macchiatoglas isolerande 32 cl

Kolla priset hos:

Som vi var inne på ovan kan glas ibland göra att varma drycker leder bort sin värme fort. Detta gör att de snabbt svalnar, men också att glaset blir svårare att hålla i. Här kommer därför ett isloerande glas, speciellt framtaget för just kaffe latte.

Hemligheten är helt enkelt att detta glas har dubbla väggar, som ser till att värmen inte smiter. Detta ger också en snygg estetisk effekt, då det nästan ser ut som att drycken i glaset svävar i luften.

Med sina 32 cl är detta inte det absolut största latteglaset i guiden. Det är dock större än de allra flesta kaffekoppar och kommer med stor sannolikhet att rymma din dryck.

Ett plus är också att glaset går att diska i maskin utan problem. När du köper denna produkt ingår två glas i ett set, så att du kan dela med din partner, eller alltid ha ett i reserv. Kort sagt ett både praktiskt och estetiskt tilltalande glas för kaffe latte.


Rosendahl Grand Cru soft latteglas 48 cl 4-pack

Rosendahl Grand Cru soft latteglas

Kolla priset hos:

Detta är ett rejält glas som har flera olika användningsområden. Det går lika bra att använda till kaffe latte som till en ordentlig dessert eller ett stort glas öl. I övrigt är det här också en prisvärd produkt, där du får fyra glas till ett mycket bra pris.

Volymen är kanske det som i första hand sticker ut med denna produkt. Med nästan en halv liter kanske det är i största laget. Vill man verkligen unna sig och hälla upp en rejäl servering med kaffe eller en lyxig glassdessert kan dessa glas dock vara perfekta.

De har inte de tjocka isolerande väggar som till exempel varianten ovan har. Detta gör att glasen lätt kan bli varma att hålla i, men också att drycken svalnar lite fortare.

Glasen har en klassisk och ganska enkel design med en lite kantig utsida och en rund topp. De kan diskas i maskin, men högst på 55 grader. Detta kan vara ett bra köp om du vill ha glas som går att använda till mer än bara latte.


HKLiving 70s Ceramics Latte Mugg

HKLiving 70s ceramics Latte Mugg

Kolla priset hos:

Här har vi från HKliving, lite lagom stora muggar som kan användas till mer än bara latte. Det är speciellt utformade för olika typer av kaffe och andra varma drycker och har inte minst en design som sticker ut en hel del.

Med glada färger och cool mönster, inspirerade av 70-talet är det här muggar som kommer verkligen drar ögonen till sig. Mönstren skiljer sig en hel del från varandra och du får 4 stycken mycket olika muggar i ett set.

Volymen når 28 cl. Detta gör den inte till en av de större modellerna i guiden. Perfekt för dig som vill ha en lagom stor kopp latte, eller annan typ av kaffe.

Något som kan nämnas är att dessa muggar är del av en serie med keramik inspirerat av 70-talet. Siktar du på att köpa flera produkter som matchar varandra på ett snyggt sätt kan detta alltså vara något.


Granit Mugg Porslin Stor

Granit Mugg Porslin

Kolla priset hos:

Den här muggen från Granit kan vara något för dig som handlar på en lite tightare budget. Den kommer till ett bra pris och har dessutom massa egenskaper som gör att den är praktisk och enkel. Muggen är tillverkad i keramik.

Designen är ganska simpel. Helt enkelt en rund mugg, med lite struktur eller ränder längst ned. Den beigea färgen är dock riktigt läcker och kommer att passa väl in i de allra flesta kök.

Volymen på denna mugg uppgår till 450 ml, alltså nästan en halvliter. Det här är alltså en rejält tilltagen mugg som gör denna modell till ett bra val, om du gärna tar dig en ordentlig och lyxig latte med extra allt.

Granit har också sett till att ta fram en hållfast produkt som klarar av det mesta. Bland annat kan muggarna staplas, utan att det bildas märken eller att de fastnar i varandra. Dessutom kan de köras i både diskmaskin och i mikro för den som önskar.

Kort sagt är det här en både prisvärd och snygg mugg som nog kan passa de flesta. Ett bra val om du vill ha en rejäl mugg till latten, till ett bra pris helt enkelt.


HKLiving 70s Grass Lattemugg 28 cl Grön

HKLiving 70s Grass Lattemugg 28 cl Grön

Kolla priset hos:

HKliving kommer här med ytterligare en snygg mugg inspirerad av 70-talet. Denna gång är det en grön variant som skiftar i olika nyanser från ljusare till mörkare. Tycker du om en lite retro stil kan en modell som denna verkligen vara något att kika närmare på.

Det är inte den största varianten på marknaden och med sina 28 cl är den något större än en vanlig kaffekopp. Som vi varit inne på tidigare finns flera olika produkter från HKliving i serien 70s. Du kan bland annat hitta snygga skedar i keramik som gör att det blir ännu roligare att servera i denna mugg.

Något som kan nämnas är att denna mugg i keramik, precis som många andra i guiden inte har några handtag eller öron att hålla i. Även om keramiken generellt inte blir lika varm som glas, kan detta vara bra att tänka på, eftersom det kan bli svårt att hålla i muggen för den som är känslig.

Priset är bra även om detta inte är den allra billigaste varianten i denna guide. En snygg mugg, perfekt för dig som vill drömma dig tillbaka till tider när färg och mönster var större delar av inredning och design.


Eva Solo 2 Cafe Latte-mugg

Eva Solo 2 Cafe Latte-mugg

Kolla priset hos:

Den här muggen sticker ut på många sätt och har en av de mest moderna designerna av varianterna i denna guide. Den är nämligen tillverkade i plast och silikon, istället för glas och keramik.

Den nedre delen av muggen är täckt av ett gulaktigt lager i silikon, med Eva Solo´s logga snyggt ingraverad. Längre upp består muggen av vit plast som går mycket väl ihop med det övriga på produkten.

En fördel med att den är tillverkad delvis i silikon är att den isolerar värmen mycket bra. Det blir en yta att hålla i som knappt alls blir varm när du häller upp din dryck.

Muggen är 36 cl stor och därmed rejäl. Detta gör den perfekt för en ordentlig kopp latte, till fikat eller på morgonen.

Kort sagt är det här en modern och snygg mugg till latten. Att den är gjord i plast gör den även stöttålig, så att du kan ta med den när du är ute med barnvagnen eller på väg till jobbet.


Le Creuset Jumbokopp 40 cl

Le Creuset Jumbokopp 40 cl

Kolla priset hos:

De flesta varianter på muggarna ovan, är ganska höga och avlånga produkter. Här har du istället en variant som kan passa den som vill ha en mer vid kopp att dricka ur. Detta lämnar ännu mer yta att vara kreativ på, när det kommer till saker som dekorationer och toppings.

Koppen har en snygg röd färg, men finns i ett rikt utbud av färgalternativ. Den är mörkare i botten och går mot en ljusare ton längre upp. Längst ned syns också Le Creusets logga snyggt inskriven i stengodset.

Trots att den är tillverkad i stengods kommer den inte att ta åt sig vare sig smak eller färg från den dryck som hälls i koppen. Perfekt för den som vill kunna dricka kaffe den ena dagen och latte under nästa.

Det som kanske framför allt gör detta till en kopp lämplig för latte är volymen. Med sina 40 cl kommer även de mest hängivna lattedrickarna med största sannolikhet få plats med en rejäl servering.

Något som är en nackdel med att den är så vid är att drycken kommer att svalna fortare. Ett plus är dock att den har ett öra att hålla i, för den som inte vill hålla direkt i den varma koppen.


Duralex Picardie Latteglas 36 cl 6-pack

Duralex Picardie Latteglas 36 cl 6-pack

Kolla priset hos:

Här har vi enligt oss en av de mer prisvärda produkterna i guiden. Detta är ett mångsidigt glas som kan användas till det mesta och det kommer till ett mycket lågt pris per glas. Totalt ingår 6 stycken glas i detta set.

Volymen uppgår till 36 cl. För de flesta är detta ganska lagom när man vill ha en ordentlig latte. Det är också perfekt för saker som läsk, eftersom det precis rymmer en burk läsk eller öl med lite marginal.

På den nedre delen av glaset finns så kallade fasetter. Dessa kan dels göra att det blir lättare att hålla i om det är varmt men också att ljuset reflekteras på ett snyggt sätt. På så vis ser din dryck ännu mer läskande ut.

Något som verkligen får nämnas som positivt är det tåliga glaset. Glaset är härdat, vilket gör att risken för repor eller sprickor minskar. Är du på jakt efter ett mångsidigt glas till ett bra pris, för såväl varma som kalla drycker kan det här vara produkten för dig.


Zwilling Sorrento Latte Macchiato Mugg 35 cl 2-pack

Zwilling Sorrento Latte Macchiato Mugg 35 cl 2-pack

Kolla priset hos:

Dessa glas får räknas till de lite mer exklusiva i guiden. De är både praktiska och elegant utformade. Är du redo att lägga några kronor extra för ett par riktigt bra glas till latten kan denna modell alltså vara perfekt.

Den rundade formen är något som gör att dessa glas sticker ut en del. Detta gör att de är bekväma att hålla i, men också vackra och unika i sin design.

Något annat som både är funktionellt och snyggt är den dubbla väggen. Den isolerar värmen och ser till att glaset inte blir för varmt att hålla i och att latten håller sig varm ännu längre. Detta ger också en cool effekt, som nästan får det att se ut som om drycken svävar lite i glaset.

Om något ska nämnas som en nackdel är det kanske att vissa skulle önska en ännu mer rejäl mugg. Med sina 35 cl är den absolut stor, men det finns varianter som rymmer mer än en deciliter mer än så. För den som vill ha en riktigt väl tilltagen storlek på sin latte kanske denna mugg blir något liten alltså.


Spiegelau Perfect Serve Latte Macchiatoglas 30 cl 4-pack

Spiegelau Perfect Serve Latte Macchiatoglas 30 cl 4-pack

Kolla priset hos:

Här är ett 4-pack med glas som är perfekta för att servera en lagom stor latte i. Med sina 30 cl har de såklart en bit kvar till de största, men för dig som vill ha en lite mer elegant servering kan en modell som denna vara helt perfekt.

Fördelen med detta glas är bland annat att det är utformat på ett sätt som gör att det ska ganska mycket till för att det ska gå sönder. Det tål en del innan det krossas och risken för att det bildas fula repor eller sprickor är också mindre.

Designen är minst sagt elegant. Glaset är smalare i botten och tjockare längst upp. Längst ned sträcker sig avlånga, kristalliknande strukturer upp längs glasets sidor. Ett mycket bra alternativ för dig som vill ha något snyggt att servera kaffe ur på middagar eller bjudningar helt enkelt.

Produkten är också tillverkad i kristallglas som gör att ljuset studsar på ett fint sätt. Trots detta kommer de till ett ganska bra pris per styck. Glasen går att diska i maskin för en smidig och enkel rengöring.


Sagaform Coffee & More Lattemugg 40 cl Vit

Sagaform Coffee & More Lattemugg 40 cl Vit

Kolla priset hos:

Vi avslutar denna guide med en tjusig mugg som funkar perfekt för den som vill ha en ordentlig kopp latte. Designen är ganska unik och modellen finns att få i flera olika färger, såsom vit eller brun för den som önskar.

Här har man inspirerats en del av 70-talet, inte minst med formen på själva muggen. Den har ganska raka strukturer och påminner en hel del om den design som var populär under denna era.

Ett ovanligt drag är att man låtit denna lattemugg vara bredare och tjockare längst upp. Detta är såklart ganska unikt rent estetiskt. Men det gör också att man har en tjock del som inte blir så varm att hålla i, när man dricker sin latte.

Volymen är rejäl med sina 40 cl, kanske till och med lite för stor för en del. Vill du ha en riktigt rejäl kopp latte kan den dock vara alldeles lagom.

Till sist kan också nämnas att detta är en tålig och hållbar mugg. Den klarar av både diskmaskin och mikro, för den som önskar. Kort sagt en bra och hållbar mugg som passar extra bra för dig som vill åt en retroinspirerad stil i köket.


Ska man ha mugg eller glas till kaffe latte?

Som du ser i guiden ovan finns massor med produkter att servera latte i. De flesta är klassiska muggar, eller glas där båda dessa varianter har både fördelar och nackdelar.

Fördelen med ett glas är att du kan se innehållet. Du ser kaffets vackra färg och om du vill lägga på någon typ av dekorering som ska synas ordentligt kan ett glas vara perfekt. Ibland har det också strukturer som gör att ljuset speglas på ett snyggt sätt på drycken och gör den ännu mer läskande.

Nackdelen med att servera latte i ett glas är att det leder värme lite för bra. Detta gör dels att drycken blir kall fortare, vilket såklart inte är så smarrigt. Dessutom kan det leda till att glaset blir varmt och lite svårt att hålla i när man dricker.

Här kan vi därför rekommendera en modell med mer isolerat glas. Det finns en del varianter som har strukturer som gör att glaset blir lättare att hålla i. Det bästa är dock de med dubbla väggar, vilka både håller drycken varm längre och ser till att utsidan av glaset inte blir för varmt.

Det finns också massor med muggar för kaffe latte. Dessa är för det mesta tillverkade i keramik och håller värmen bättre och blir heller för det mesta inte lika varma på utsidan som ett glas.

Nackdelen är att man inte kan se genom väggarna och det innehåll som är i. Däremot har muggarna ofta mönster i vackra färger som i sig kan bidra till att höja den rent estetiska upplevelsen av drycken.

Det finns också muggar tillverkade i material som plast. De kan vara perfekta för den som vill ta med sig sin latte på tåget eller ut på en promenad.

Hur stor ska en lattemugg vara?

En klassisk lattemugg brukar vara någonstans mellan 325 ml till 440 ml. Det finns inget officiellt mått på hur stor den ska vara. De brukar dock i regel vara större än vanliga kaffemuggar, för att ge gott om plats för den skummade mjölken.

Det kan vara bättre att köpa en lite för stor mugg, än en för liten som inte riktigt rymmer så mycket som du skulle vilja.

För många är det något som känns extra lyxigt i att få hälla upp en riktigt stor kopp kaffe. De största muggarna i guiden ovan uppgår till nästan en halvliter och med en sådan kommer du garanterat få plats med ordentliga serveringar.

En alldeles för stor mugg kan dock bli lite klumpig. Den är jobbigare att bära runt på och tar mer plats i skåpen. Dessutom är det inte så kul att bara fylla den till hälften när man häller upp sin latte.

Det smartaste är helt enkelt att fundera över hur stora muggar man brukar beställa när man tar en latte ute. Utifrån det kan du sedan matcha volymen med den mugg du vill köpa hem.

Ska du ge bort en mugg i present kan det vara bäst att placera sig någonstans i mitten. En mugg upp mot 0,4 liter eller strax under detta är sällan för liten. Större muggar än så kan lätt kännas en smula klumpiga och är kanske inte det optimala valet om du ska köpa present.

Hur stor del mjölk innehåller en kaffe latte?

En vanlig riktlinje är att en kaffelatte består av 20 procent kaffe och 80 procent mjölk. Det finns dock lite olika recept och riktlinjer, beroende på kaffe, kaffemaskin med mera.

Mjölken på toppen brukar vara skummad, vilket är det vanligaste kännetecknet för en latte. Vissa pryder skummet med konst, genom att använda särskilda tekniker och verktyg vid upphällning.

Hur mycket mjölk man ska ha i sin latte beror såklart en hel del på vilken smak man har. Det finns olika vägar att gå, beroende på vad man gillar. Bland annat beror det på hur starkt kaffe man använder sig av.

I en klassisk latte använder man sig dock av riktigt starkt kaffe, vanligtvis espresso. Det är inte ovanligt att man har ca 4-5 cl espresso och upp mot 2 dl latte.

Använder man sig av vanligt bryggkaffe är det bäst att ta en mörkare sort. Då kan det räcka med ca 1 dl mjölk, annars blir drycken lätt för blaskig. Vill du ha en ännu större kopp eller mugg med latte kan du såklart ta mer av alla ingredienser.

Hur många kalorier är det i en kaffe latte?

På grund av mjölken, innehåller latten faktiskt en del kalorier. Beroende på storlek kan det såklart variera, men en normalstor mugg brukar ligga runt 200 kalorier.

Hur mycket är då 200 kalorier? Ja, inte jättemycket och för många ungefär som ett mindre mellanmål. 200 kalorier motsvarar ungefär lika mycket kalorier som en halv cheeseburgare, eller en avokado. Det är alltså inte helt märkligt om du i alla fall känner sig lite mätt efter en kopp latte.

Tänk dock på att mjölk är både nyttigt och näringsrikt. Det innehåller massor med vitaminer och mineraler som vi mår bra av och behöver. Det finns alltså långt mer ohälsosamma vanor än att unna sig en rejäl latte då och då.

Mängden kalorier varierar förstås beroende på storlek, huruvida du tillsätter socker eller någon form av topping och så vidare.

Vi hoppas att denna artikel varit till nytta och att du helt enkelt lärt dig lite mer om kaffe latte. Med hjälp av guiden ovan hoppas vi också att du hittar en mugg eller ett glas som gör att just du kan sätta guldkant på tillvaron med en härlig latte!


Här hittar du fler artiklar om kaffe!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg