Bästa kolstålspanna 2024: Stekpannor i kolstålsmaterial


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En stekpanna i kolstål är bland det bästa du kan skaffa, för att ta din köksutrustning till nästa nivå. Här går vi igenom några av marknadens allra bästa alternativ bland kolstålspannorna!

Test av bästa stekpanna i kolstål

Vilken kolstålspanna är bäst i test?

Ett av de mest prisvärda alternativen överlag är Kockums Jernverks kolstålspannor. De är en hantverksprodukt av mycket hög kvalitet, samtidigt som prisnivån är fullt rimlig med tanke på kvalitén!

✅ Mycket bra kvalitet till rimliga priser

Kockums Jernverk Kolstålspanna

Ett annat klassiskt märke som aldrig gör dig besviken, är de Buyer Mineral B kolstålspannor. Professionell kvalitet, som håller otroligt länge!

✅ Världsberömt märke

de Buyer Mineral B Kolstålspanna

Se även till att du har koll på hur kolstålspannor fungerar och hur man sköter dem på bästa sätt!

Recensioner av kolstålspannor från 8 olika märken

Här är en närmare titt på flera av de allra främsta märkena när det gäller stekpannor av kolstål.

Kolstålspanna från Kockums Jernverk

Kockums Jernverk Kolstålspanna

Kolla priset hos:

En otroligt populär kolstålspanna från Kockums Jernverk som finns i tre olika storlekar med diametrar på 24, 28 respektive 30 cm. Den har stor stekyta och är rymlig tack vare designen med raka, höga kanter. Den fick högsta betyg i Aftonbladets årliga test av stekpannor 2021 och hyllas för både funktionalitet och hållbarhet.

Stekpannan är tillverkad i 3 mm tjockt, högkvalitativt kolstål från SSAB, ett material som väger lite mindre än gjutjärn och inte innehåller skadliga ämnen. Ytterligare en fördel med stekpannan är att man inte behöver börja med att steka in den, något som många pannor vanligtvis kräver. Den har redan en blästrad yta med vegetabiliska oljor som gör att livsmedel inte fastnar vid stekning.

Pannan fungerar på alla sorters värmekällor, även i ugn. Den tål extremt höga temperaturer och lämpar sig för både rostning och stekning. Designen på Kockums Jernverks kolstålspannor är stilren, snygg och praktisk. Prismässigt ligger denna stekpanna på medelnivå, vilket gör det till ett av de mest prisvärda alternativen, i förhållande till den höga kvalitén!


Mineral B Kolstålspanna från de Buyer

de Buyer Mineral B Kolstålspanna

Kolla priset hos:

En omtyckt, stilren stekpanna med livslång garanti i serien Mineral B från franska de Buyer. Varumärket ligger i medelprisklass och är populärt bland allt från proffs till hemmakockar. Pannan finns i olika storlekar från 24 till 32 cm i diameter, och den största modellen har ett praktiskt, greppvänligt handtag som underlättar hantering.

Materialet består av kolstål av hög kvalitet. Handtagen är gjorda i härdat, extra starkt stål och är lackerade för smidig rengöring. Ytan är rostbehandlad med organiskt bivax och pannan passar alla värmekällor. Innan användning bör man steka in pannan med olja några gånger för att skapa en tålig beläggning som ger optimal stekyta och non-stick-funktion. Något man bör tänka på är att hetta upp stekpannan gradvis så att botten inte slår sig vid höga temperaturer.

De Buyer Mineral B är snygg och klassisk i sin design. Den beskrivs som slitstark, värmetålig och perfekt för att steka kött och omeletter då den ger otroligt krispig stekyta.


Nordwik Stekpanna i kolstål

Kolla priset hos:

Från svenska Nordwik kommer denna variant i kolstål som finns i olika storlekar och har ett längre handtag än många andra stekpannor. Varumärket marknadsför sina kolstålspannor som hållbara och tåliga med snabb värmeöverföring. Materialet är tunt vilket gör pannan till en riktig lättviktare, något som många föredrar.

Denna stekpanna levereras med ett skyddande lager av hårt vax som man ska avlägsna innan man steker in den med olja. Efter några instekningar får pannan en naturlig non-stick-beläggning som ger perfekt stekyta till både kött, fisk och grönsaker. Stekpannan tål mycket höga temperaturer och materialet innehåller inga skadliga ämnen som kan överföras till det som steks.

Nordwiks kolstålspannor beskrivs som lätta, smidiga och billiga i inköp. Nackdelarna är att de lätt rostar om man lägger dem i blöt eller inte torkar dem efter rengöring. Botten kan bli skev vid snabba temperaturförändringar och man bör därför vara försiktig om man har induktionshäll.


Stekpanna Kolstål från Exxent

Exxent Stekpanna Kolstål

Kolla priset hos:

En stekpanna i kolstål från Exxent som hör till de billigare alternativen jämfört med många motsvarande produkter från andra varumärken. Exxent marknadsför sig som en av Sveriges ledande tillverkare inom stilrena och slitstarka köksprodukter. Denna stekpanna rymmer 2,7 liter och har en diameter på 28 cm.

Designen är svensk och stekpannan är förbehandlad med ett lager bivax som bör diskas bort innan användning. Pannan ska brännas in med olja några gånger för att få sin naturliga och tåliga beläggning. Man bör alltid använda matfett vid stekning och undvika att tillaga livsmedel av syrlig karaktär för att pannan ska hålla länge.

Exxents kolstålspanna har god värmeledningsförmåga och tål alla typer av värmekällor, inklusive ugn. Den bör handdiskas och torkas med hushållspapper då den lätt rostar. Fördelar med denna panna är att den väger mindre än traditionella gjutjärnspannor samtidigt som den är stabil och hållbar och ger fin stekyta på alla typer av livsmedel.


Professional Secrets Kolstålspanna

Professional Secrets Kolstålspanna

Kolla priset hos:

En allsidig stekpanna i hög kvalitet från Professional Secrets. Den finns i fyra storlekar mellan 20 och 32 cm i diameter för att passa alla tillfällen och kök. Pannan är tillverkad i kolstål och har ett handtag i rostfritt stål som inte leder värme. Materialet passar alla typer av värmekällor och tål extremt höga temperaturer. Den kan även användas på grillen.

Professional Secrets är ett lite dyrare märke och de beskriver sina kökstillbehör som stilfulla redskap för enkel och glädjefylld matlagning. Denna stekpanna har ett handtag med lite bredare design för ett säkert och bekvämt grepp. Den har en klassisk och modern look som passar i de flesta kök.  

Stekpannans tyngd gör att värmen fördelas jämnt vid användning. Stekytan blir perfekt och pannan beskrivs som robust och rymlig. Vid leverans skyddas pannan av ett lager bivax som ska diskas bort med hett vatten. Därefter bör pannan brännas in med olja vid upprepade tillfällen för att den perfekta non-stick-beläggningen ska skapas.


Stekpanna Kolstål från Mauviel

Mauviel Stekpanna Kolstål

Kolla priset hos:

En stilren och klassisk stekpanna från franska Mauviel som är ett populärt varumärke bland både proffs och amatörkockar. Denna panna är tillverkad i högkvalitativt kolstål som håller länge förutsatt att man tar hand om det. Stekpannan mäter 24 cm i diameter och har en funktionell design med svart handtag med en praktisk upphängningsögla för enkel förvaring.

Stekpannan beskrivs som en prisvärd produkt av hög kvalitet som håller i generationer. Den tål alla typer av värmekällor inklusive ugn och induktionshäll. Den bör diskas för hand och torkas noggrant efteråt då materialet lätt rostar. Efter varje rengöring bör man olja in den för bästa hållbarhet.

Med denna stekpanna från Mauviel blir resultatet alltid över förväntan. Tack vare den beläggning som bildas när man steker in pannan går det snabbt och lätt att steka alla sorters livsmedel, från grönsaker till kött. Ingenting fastnar och stekytan blir perfekt.


Black Steel Stekpanna i kolstål

Black Steel Stekpanna i kolstål

Kolla priset hos:

Denna stekpanna i serien Black Steel från BK är en elegant variant i svart som går att hitta till ett riktigt bra pris. Den är 28 cm i diameter och beskrivs som ett utmärkt alternativ för den som vill ha en lättare och smidigare stekpanna än traditionella gjutjärnspannor. Materialet är slitstarkt, har ingen beläggning och tål mycket höga temperaturer.

Denna kolstålspanna får med tiden en naturlig non-stick-effekt som bildas när man steker in den med fett de första gångerna. Beläggningen blir bättre och bättre ju mer man använder pannan, och den ger en fin stekyta på både kött, fisk, grönsaker och omeletter. Ingenting fastnar och resultatet blir krispigt.

Kolstål är ett naturligt material som vid tillagning avger små mängder järn. Black Steel stekpanna är inbränd med kisel och tål köksredskap av alla sorters material, inklusive metall. Den är ugnssäker upp till 220 grader och beskrivs i recensioner som högkvalitativ, prisvärd och funktionell.


Stekpanna i kolstål från Tranquilo Kitchen

Tranquilo Kitchen Kolstål Stekpanna

Produkten har utgått

Denna stekpanna i kolstål finns i olika storlekar och har en snygg, klassisk design med svart handtag med ett hål för upphängning. Pannan kommer från Tranquilo Kitchen, ett svenskt företag som tillverkar köksprodukter med fokus på kvalitet till rätt pris, för matlagning både inom- och utomhus.

Kolstålspannan har ingen beläggning och därmed kan inga skadliga ämnen frigöras vid stekning. Innan användning bör man bränna in pannan med olja några gånger. Då bildas en naturlig, skyddande yta som gör att det som steks inte fastnar. Ju mer pannan används, desto bättre blir beläggningen.

Tranquilo Kitchens panna har utmärkta stekegenskaper i och med att den tål höga temperaturer och har en jämn värmefördelning. Stekytan blir perfekt varje gång och denna panna är ett prisvärt val för kocken som tar väl hand om sina redskap. Den bör oljas in med jämna mellanrum och diskas för hand för lång livslängd och hållbarhet.


Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg