Bästa kakfat 2024: Vacker servering vid fikat


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Få saker kan lyfta fikat så mycket, som ett vackert kakfat. Det mesta med hela stunden blir helt enkelt lite trevligare med en vacker servering. I denna artikel kommer vi att kika närmare på en mängd olika typer av kakfat och hoppas att du kan hitta något som passar!

fem olika kakfat

Vilket kakfat är bäst i test?

En av våra absoluta favoriter är det klassiska kakfatet ur Mon Amie-serien från Rörstrand. Tidlös design, kan med fördel kombineras med andra delar ur samma serie.

✅ Mycket elegant och klassisk

Rörstrand Mon Amie kakfat

Ett av de finaste kakfaten med våningar, är Koziol Babell Kakfat. Unik design, tillgänglig i många olika färger och storlekar. Superläcker modern design!

✅ Modernt och trendigt

Koziol Babell Kakfat

Ett prisvärt alternativ i glas är Dorre kakfat i tre våningar. Stilrent, bra pris och hög kvalitet!

✅ Prisvärt och stilrent

Dorre Kakfat klarglas 3 våningar

Slutligen vill vi nämna ett alternativ i trä, nämligen Bloomingdales vackra kakfat i mangoträ. Helt unik variant som vi verkligen gillar!

✅ Robust och välkonstruerat

Bloomingville kakfat mangoträ

Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln! Se även våra tips på vanliga serveringsfat!

Lyft fikat med ett snyggt kakfat

Att lägga upp kakorna på ett snyggt fat när det är dags för fika är inte bara något som kan göras på fester eller kalas. Om du tar dig tiden till detta i vardagen också kan det göra det hela till en ännu mer givande stund.

Fikat är ofta ett tillfälle då man får sitta ned tillsammans och prata. Om du dukar med ett vackert fat och ser till att fixa lite extra kommer inte bara kakorna att smaka godare. De andra runt bordet kommer också känna att du prioriterar denna stund och att det är viktigt för dig att få umgås med dina nära och kära.

Smaken är ju dock olika, och beroende på vad du är ute efter, kan olika kakfat passa. I guiden nedan går vi igenom en mängd olika modeller som du kan använda för att lyfta fikat till nästa nivå.

Dorre Kakfat klarglas 3 våningar

Dorre Kakfat klarglas 3 våningar

Kolla priset hos:

Vi börjar denna guide med ett snyggt kakfat från Dorre. Modellen är i tre våningar och mäter 33 cm på höjden.

Varje våning består av en rund skiva i glas, med det största i botten och mindre högre upp. På detta fat får du plats med gott om kakor och det är perfekt om du vill  kunna lägga upp flera sorter på samma gång.

Glaset har också ett snyggt mönster och en struktur som gör att den kommer passa väl in i de flesta kök. Längst upp sitter en liten ring i metall som kronan på verket. Kort sagt ett snyggt kakfat där du får plats med många kakor, utan att det tar upp för mycket plats på bordet.


 Nordwik Kakfat 3 våningar

Nordwik Kakfat 3 våningar

Kolla priset hos:

Detta är ett mycket snyggt fat som passar dig som går för en lite mer rustik känsla när det kommer till inredning och dukning i köket. Även denna modell är tre våningar hög och den mäter 37 cm på höjden.

De olika våningarna är tillverkade i fältspatporslin, i en lite mörkare nyans. Detta i kombination med ett vackert, lite grövre vågmönster bidrar till att ge det här kakfatet en rejäl, men samtidigt elegant känsla.

Pelarna mellan våningarna är tillverkade i bronsfärgad metall. På toppen sitter också en snygg utsmyckning som ytterligare bidrar till att höja designen på denna modell till nästa nivå.

Nordwik Kakfat finns två olika färger, och är ett simpelt men vackert alternativ som går hem hos de flesta.


iittala Kastehelmi Kakfat

iittala Kastehelmi Kakfat

Kolla priset hos:

Här är ett kakfat som kan passa för många olika tillfällen. Denna modell är något för dig som letar efter ett fat som kan användas till dukning för både tårtor och kakor och modellen hör till de lite mer rejäla i denna guide.

Fatet har en våning som mäter 31,5 cm i diameter. Med andra ord får du plats om gott om kakor, eller en helt tårta om du så skulle önska.

Det är tillverkat i glas. I själva glaset finns också snygga och eleganta mönster som gör att denna modell är perfekt när du vill duka lite finare och med lite mer stil. En bred fot gör också att den står stadigt och att det blir enklare att till exempel skära upp tårtan.


PIP studio La Majorelle Kakfat 3 våningar

PIP studio La Majorelle Kakfat 3 våningar

Kolla priset hos:

Det här är ett ganska stort kakfat från PIP Studio, med tre våningar. Vill du sätta lite guldkant på vardagen och duka riktigt fint kan en modell som den här verkligen vara något att rekommendera.

Kakfatet kommer med en snygg rosa design, men finns även i andra färger. Olika mönster på varje våning, som ändå passar bra ihop med varandra ger variation, samtidigt som fatet blir mycket snyggt som helhet.

De tre våningarna binds ihop med pelare som är guldfärgade, vilket ytterligare bidrar till den lyxiga känslan. En sak som kan nämnas med detta fat är att bottenvåningen mäter hela 26,5 cm i diameter. På de tre våningarna får du alltså plats med gott om kakor och annat.


Blomsterbergs Kakfat på fot 30 cm

Blomsterbergs Kakfat på fot 30 cm

Kolla priset hos:

Om du är på jakt efter något enkelt och stilrent, men ändå elegant kan detta Blomsterbergs kakfat vara väl värt att kika lite närmare på. Just denna modell i vitt porslin är mycket snygg och kan vara ett bra val om du vill ha något som passar till de flesta dukningar.

Fatet har en våning som mäter 30 cm i diameter. Med andra ord finns plats för gott om kakor, eller kanske till och med en tårta. En bred fot ger stabilitet och gör att fatet står stadigt på bordet.

Modellen har inte speciellt mycket mönster och annat, utan håller en enkel och stilren design. Ett perfekt val för dig som vill att det som ska ätas, får tala för sig självt.


Morris 3 våningar Kakfat Strawberry Thief

Morris 3 våningar Kakfat Strawberry Thief

Kolla priset hos:

Om du tycker att ett vitt och stilrent kakfat är tråkigt och verkligen vill ta ut svängarna lite när det kommer till färger och mönster är det här en produkt som på många sätt är svårslagen. Denna variant är maxad på många sätt och kommer definitivt erbjuda något extra vid fikabordet.

Morris Strawberry Thief kakfat kommer med oerhört komplexa och vackra mönster i tre våningar. Varje våning har sitt eget mönster som föreställer växter, blommor, fåglar och en hel del annat.

Även färgerna i dessa mönster sticker ut ordentligt. Man rör sig från blått, till rosa och grönt och med detta fat på bordet blir dukningen garanterat inte tråkig. Ett fat som detta är fantastiskt att kunna duka fram under sommaren och våren för att ge vardag eller fest ännu mer färg och fantasi.


Dr Oetker Classic Kitchen Tools Tårtfat

Dr Oetker Classic Kitchen Tools Tårtfat

Kolla priset hos:

Om du vill ha något tjusigt att lägga upp din tårta på är det här en modell som kan komma mycket väl till pass. Detta tårtfat är både snyggt och praktiskt och gör att det verkligen kommer att kännas högtidligt och festligt när tårtan serveras.

Dr Oetker är kanske mest kända för sina baktillbehör, såsom glasyrer och bakpulver. Faktum är att de tillverkat ingredienser för bakning i över 100 år! Numera finns även annat i sortimentet, såsom en mängd prisvärda kökstillbehör.

Fatet är tillverkar i vitt porslin. Ränder på själva tårtfatet gör att tårtan kommer att passa ännu bättre in. Diametern är 27,5 cm och fullt tillräcklig för att få plats med de flesta tårtor.

På undersidan av fatet är snygga vågformer som även de bidrar till att ge en lite mer lyxig och exklusiv känsla. Något som får nämnas som ett stort plus med denna produkt är att den har en mycket bred fot som gör att fatet står stadigt och stilla när du skär upp tårtan.


Miss Etoile Me Tårtfat Ø26 cm Rose

Miss Etoile Me Tårtfat Ø26 cm Rose

Kolla priset hos:

Miss Etoile Me är ett tårtfat med en diameter på 26 cm. Denna modell kan passa alldeles utmärkt om du är på jakt efter något med lite mer färg och vill ha något som sticker ut en aning.

Med en gul fot och rosa uppläggningsdel är detta tårtfat ganska speciellt. Det ger möjlighet att experimentera och prova något nytt i dukningen. Med en tårta i en tredje färg kan detta fat bidra till ett riktigt färgkalas och göra att fikastunden blir roligare och lite mer spännande.

Färgerna är också pastelliknande vilket ger detta fat lite av en retrostil. Ett kul val för dig som vågar gå lite mot strömmen och vill ha en dukning som skiljer sig från mängden.


PotterJo DAISY Kakfat Small Forest 22 cm

PotterJo DAISY Kakfat Small Forest 22 cm

Kolla priset hos:

Även detta är ett kakfat som sticker ut lite grann, om än inte riktigt lika mycket som modellen ovan. Denna variant kan vara ett perfekt val för dig som vill ha ett lite mindre fat med en hel del färg och en kul design.

Denna variant mäter 22 cm i diameter. Med andra ord fungerar den bra för saker som småkakor, men också för en lite mindre tårta eller nybakad kladdkaka.

Den har en häftig grön, ganska glansig design som gör att det här är ett fat som sticker ut en aning. Om du har en servis med lite gröna detaljer eller bara vill ha lite extra färg i din dukning kan ett kakfat som detta passa in alldeles utmärkt.


Masterclass Kakfat i 3 våningar

Masterclass Kakfat i 3 våningar

Kolla priset hos:

Detta är ett rejält kakfat som kan göra att du kan lägga upp många kakor på samma gång, på ett mycket snyggt sätt. Modellen är perfekt om du är på jakt efter något lite mer modernt som får kakorna och det som ska serveras att sticka ut på fikabordet.

Fatet är designat i svart och har tre våningar. Varje våning har en inte helt jämn kant som bidrar till en både modern men också rustik känsla. De allra flesta kakor och bakverk kommer att synas bättre och bli ännu mer inbjudande mot den svarta bakgrunden.

Något som kan nämnas är att fatet också har en höjd på 34,5 cm och att bottenvåningen har en diameter på hela 28,5 cm. Med andra ord får du plats med riktigt mycket kakor och kan duka upp en hel smaskig buffé.


Rörstrand Mon Amie kakfat

Rörstrand Mon Amie kakfat

Kolla priset hos:

Här kommer ett mycket snyggt och somrigt fat som kan användas till såväl kakor som tårtor. Denna variant med sitt blommiga mönster är också en del i en större servis med matchande porslin för den som vill ha en hel uppsättning med somriga tillbehör för dukning.

Med ett blått och blommigt mönster mot en vit bakgrund är denna som gjord för att prydas med klassiska småkakor, eller kanske till och med en gräddtårta. Fatet har en diameter på 30 cm och en kant längst ut som gör att det som dukas upp också stannar kvar.

Den breda foten gör också att det blir lätt och smidigt att servera tårta eller annat som ska skäras upp på detta fat.


Bloomingville Bille kakfat mangoträ

Bloomingville kakfat mangoträ

Kolla priset hos:

De flesta av modellerna ovan är tillverkad i någon typ av porslin. En del börjar dock idag att ta sig bort från det blankpolerade köket med rena ytor och gå för en lite mer rustik och mysig känsla. Då kan ett kakfat som detta, tillverkat i mangoträ passa in alldeles utmärkt.

Detta fat är i två våningar och har en mörk träton, där man tydligt ser årsringar och annat från trädet. Det är också stort, den nedre plattan mäter 35,5 cm och höjden på hela kakfatet är 41,5 cm, Ett smidigt och dekorativt handtag på toppen gör också att du kan flytta detta på ett enkelt sätt, till den del av bordet där du vill att det ska stå.


Nachtmann Bossa Nova kakfat

Nachtmann Bossa Nova kakfat

Kolla priset hos:

Här är en modell på tårtfat och kakfat som också har flera funktioner. När du inte vill använda det för att lägga upp din tårta, kan du nämligen vända på fatet. Foten kan då användas som en skål till saker som dipp, såser och annat. En kul och praktisk design.

Fatet är tillverkat i glas. Ett snygg mönster med olika rektanglar som flätas in i varandra täcker hela ytan och gör det här till en produkt som är mycket estetiskt tilltalande.

Detta fat är också ganska stort och mäter 32 cm i diameter. Det går lika bra att använda för att lägga upp flera sorters kakor, som för att ha till exempelvis en tårta eller en smaskig toscakaka.


Koziol Babell Kakfat / Våningsfat L 34 cm

Koziol Babell Kakfat

Kolla priset hos:

Det här kakfatet har inte bara en speciell, modern och mycket snygg design. Detta är också en produkt där man tänkt till när det kommer till hållbarhet och miljö.

Fatet har tre olika våningar. Varje våning är lite rundad och går närmast mitten upp i den pelare som leder till våningen ovan. Detta ger ett enhetligt intryck och gör att det ser ut som att hela fatet är tillverkat ur ett stycke. Det finns i två olika, moderna och ganska diskreta färger.

Något som ska nämnas med denna produkt är att alla material som använts är helt återvunna. Man har också sett till att göra denna produkt koldioxidneutral. Vill du göra ett mer hållbart val när du köper kakfat kan detta alltså vara vägen att gå.


Heirol Serveringsfat Två Våningar

Heirol Serveringsfat Två Våningar

Kolla priset hos:

När du ska duka upp kakor på ett fat kan det vara trevligt om det har en liten kant som gör att kakorna håller sig på sin plats, men också att du kan vinkla upp dem lite mot kanten för en snyggare servering. Detta kakfat i två våningar har en ordentlig kant på varje våning, som är en del i en även i övrigt mycket snygg design.

Det undre fatet mäter 26 cm i diameter och det övre 20 cm. Med en snygg vit design, kombinerat med pelare i vacker metall är detta ett stilrent val som kommer att passa till det mesta.

Ett stort plus är också att denna modell är tålig. Den kan diskas i maskin, men tål också att vara i ugnen, eller att ställas in i frysen. Förhoppningsvis är detta alltså ett fat som du kommer att kunna använda både ofta och länge.


Rätt fat till rätt bakverk

Olika uppläggningsfat passar till olika bakverk. Ibland tittar man på ett fat och vill köpa det enbart på grund av den snygga designen, utan att fundera över vad man kan använda de olika faten till. Här kommer lite om hur du kan tänka för att välja rätt kakfat till det du brukar servera.

Om du satsar på saker som tårta eller större bakverk är det bra att välja ett klassiskt tårtfat. Detta handlar inte bara om att tårtan ska få plats på fatet. Ett tårtfat har ofta en bredare bas som gör att det är lättare att skära upp tårtan, utan att fatet börjar vicka, eller ställa sig på kant.

Ska du servera flera sorters kakor på samma gång kan det vara smart att välja ett fat som har flera olika våningar. Med ett sådant får varje kaka sin egen lilla plats och det blir lättare för dina gäster att välja. Ett trevligt sätt att servera en liten kakbuffé på helt enkelt.

Till sist kan vi också tipsa om att vara medveten i valet av färg och design när du köper ett kakfat. Det kan handla om att välja en produkt som matchar dina övriga serviser på ett snyggt sätt, eller kanske en färgklick som ger lite kontrast mot det övriga i köket. Tänk till innan du väljer och ta det du själv tycker blir allra snyggast.

Med hjälp av dessa tips och guiden ovan hoppas vi att du ska kunna hitta det kakfat som gör att just ditt fika blir ännu lite festligare och trevligare!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg