Bästa kaffebryggaren 2024: För det godaste bryggkaffet


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Få saker smakar så gott som det perfekta kaffet. Kapselmaskiner och latte i all ära, men många av oss uppskattar en hederlig kopp bryggkaffe. I den här artikeln kommer vi jämföra massor av bra kaffebryggare i olika prisklasser.

Kaffebryggare på bänk i kök, mot rosa vägg

Vilken kaffebryggare är bäst i test?

Vill du ha något lite mer exklusivt kan vi varmt rekommendera Moccamaster Automatic Kaffebryggare. Det här är en riktigt fin och väl beprövad apparat som är gjord för att hålla. Snabb, tystlåten och levererar konsekvent riktigt gott kaffe i rätt temperatur. Vår favorit i premiumklassen!

Moccamaster Automatic Kaffebryggare Grå

Kolla priset hos:


Om du bara är ute efter något simpelt att brygga morgonkaffet i, kan vi tipsa om Anders Petter Stenfors kaffebryggare. Mycket prisvärd och gör jobbet med bravur! Bäst i budgetklassen!

Anders Petter Stenfors kaffebryggare

Kolla priset hos:


Ett annat toppval är Hamilton Beach The Scoop Tvåvägsbryggare. Det är en stor bryggare med många smarta finesser, inbyggt filtersystem, droppstopp, mått för 1 till 12 koppar och mycket mer. Bra valuta för pengarna!

Hamilton Beach The Scoop Tvåvägsbryggare

Kolla priset hos:


Vad är skillnaden mellan vanlig bryggare och en kapselmaskin?

Kaffebryggare och kapselmaskin sida vid sida

På senare år har det dykt upp allt fler avancerade bryggare, som till exempel kapselmaskiner. Men en vanlig kaffebryggare som gör bryggkaffe har sina fördelar.

Till att börja med föredrar många smaken av ett mer klassiskt kaffe. Även om du kan få flera olika varianter ur en kapselmaskin är det en hel del som tycker med om den klassiska smaken de är vana vid.

Ett annat plus med “vanliga” kaffebryggare är att de många gånger kommer till ett lägre pris. För den som vill ha riktigt gott kaffe utan att behöva spränga spargrisen är det alltså ett bra val.

Till sist är den klassiska kaffebryggaren för det mesta inte i närheten så komplex som en kapselbryggare. Det här gör att det finns färre saker och system som kan gå sönder och chansen är stor att du kan ha din bryggare många år.

Som du kommer märka finns ett enormt utbud på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken produkt som passar bäst för dig. I guiden nedan går vi därför igenom en mängd olika bryggare och jämför dem mot varandra.

Jämförelse av många olika kaffebryggare

Nedan följer hela listan på de kaffebryggare som vi kollat närmare på. Vi har tagit med modeller från olika märken i olika prisklasser. De skiljer sig även i funktion då vissa bara har de mest basala funktionerna, medan andra har många moderna lösningar som gör det ännu enklare att få till det perfekta bryggkaffet.

Hamilton Beach The Scoop Tvåvägsbryggare

Hamilton Beach The Scoop Tvåvägsbryggare

Kolla priset hos:

Vi börjar denna guide med en smart kaffebryggare från Hamilton Beach. Denna modell har massor av genomtänkta lösningar som kommer göra ditt kaffekokande ännu lättare och mer smidigt.

Som du hör på namnet är detta en tvåvägsbryggare. Det innebär att den har två olika system beroende på hur mycket kaffe du ska brygga.

För den som bor själv finns den smidiga lösningen med ett enkoppssystem. Då kan du brygga direkt ned i en mugg som också medföljer när du köper bryggaren. På så vis slipper du göra mer kaffen än vad som faktiskt går åt till dig själv.

Det smarta är också att det mått som används för att mäta upp kaffet också fungerar som ett filter för enkoppssystemet. Om du bara ska koka en kopp behöver du alltså inte ens använda något kaffefilter.

Modellen har också en timer inbyggd. Detta gör att du kan ladda maskinen på kvällen för att vakna upp till nybryggt kaffe på morgonen.

Totalt kan du koka upp till 12 koppar kaffe i det stora systemet. Även här finns ett så kallat evighetsfilter som gör att du inte alls behöver använda några kaffefilter när du brygger i denna maskin, om du inte vill.

Droppskydd säkrar upp och ser till att inget kaffe droppar ned på den varma plattan. Utöver detta har denna modell också automatisk avstängning efter 40 minuter för att minska risken för olyckor.

Ett minus som vissa kunder lyfter är att det kan vara svårt att se när kaffet är klart, eftersom maskinen inte ger ifrån sig någon signal. Förutom detta är det här om än en något mer exklusiv bryggare, en modell vi varmt kan rekommendera.


Severin Termosbryggare med Kvarn 8 Koppar Touch

Severin Termosbryggare med Kvarn 8 Koppar Touch

Kolla priset hos:

För dig som älskar bryggkaffe, men vill ha en lite mer exklusiv touch på det hela kommer här en mycket bra bryggare från Severin.

Som du ser i rubriken är denna kaffebryggare en variant med inbyggd kaffekvarn. Det här innebär att du kan mala ned hela bönor, för att få en ännu mer äkta kaffesmak. Kvarnen kan styras med hjälp av olika inställningar, så att du kan få kaffet precis som du vill ha det.

Ett annat plus är att kannan är tillverkad i rostfritt stål. Tack vare det håller sig kaffet varmt längre efter att det kokats upp. Dessutom är själva kannan snygg och trevligare än de flesta andra att servera ur.

På toppen kan du förvara dina bönor för en smidigare kokning. Den stora nackdelen med denna modell är kanske volymen, den kan tyvärr bara koka upp till 8 koppar. Även om detta såklart räcker till för de flesta, kan det vara lite snålt när termosen ska fyllas till utflykten, eller när du har många på besök.

Något som måste nämnas är den tydliga displayen med touchfunktion. Den är enkel att använda och det blir så mycket lättare att ställa in, till exempel hur många koppar du vill brygga med hjälp av denna skärm.


WMF KitchenMinis Kaffebryggare Glas 5 koppar

WMF KitchenMinis Kaffebryggare Glas 5 koppar

Kolla priset hos:

Här är en bryggare där man inte minst tänkt till en hel del när det kommer till design. Modellen är ett av de absolut snyggaste alternativen i denna guide. Den avskalade och stilrena designen i kombination med den vackra kannan i glas är helt enkelt svårslagen.

Nackdelen med denna modell är kanske volymen. Den kokar bara upp till 5 koppar, vilket kan vara lite snålt om du har kaffesugna vänner på besök.

Förutom designen har den dock andra fördelar. Till exempel är detta en av de mer energisnåla varianterna i guiden. Något som blir allt mer aktuellt, med de priser på el vi ser i dagens läge.

Droppstopp ser till att kaffe inte hamnar på den varma plattan och bränner fast. Det ska också nämnas att denna variant ger något starkare kaffe, vilket alltså kan passa för dig som tycker om när det är lite mer drag i koppen.


Russel Hobbs Retro Kaffebryggare Glas

Russel Hobbs Retro Kaffebryggare Glas

Kolla priset hos:

Denna retrobryggare från Russel Hobbs kan vara något för dig som vill åt en lite mer klassisk design som påminner om gamla tider. Med saker som en analog display som visar när kaffet är klart och en svart bas med röda och silvriga detaljer är denna verkligen ett snyggt alternativ.

Man har också tänkt till en hel del när det kommer till smarta detaljer. Bland annat har denna variant en speciell funktion för att filtrera vattnet genom kaffet. Istället för en smal stråla i mitten, sprinklas vattnet över hela filtret. På så sätt får man med ännu mer av kaffets smak.

Dropstoppet ser till att inget kaffe hamnar på den varma platta. Faktum är att du kan hälla upp en kopp mitt under bryggningen om du så önskar.

Totalt sett rymmer kannan 10 koppar. På så vis räcker den till, även för dig som vill koka kaffe till flera.


Anders Petter Stenfors kaffebryggare

Anders Petter Stenfors kaffebryggare

Kolla priset hos:

För dig som är på jakt efter något enklare kommer här en bryggare från Anders Petter. Även om det är en något simplare modell har Stenfors ändå det mesta många letar efter i en kaffebryggare.

Designen är ganska snygg, även om den inte är den mest avancerade. Svart blandat med matt silver gör sig bra tillsammans med den annars avskalade och stilrena bryggaren. Nackdelen designmässigt är kanske kannan, som med sitt ganska stora handtag kanske inte är den allra roligaste att servera ur.

Även det här är en rejäl modell som klarar att brygga upp till 10 koppar. När kaffet är klart håller den det varmt tack vare den smidiga plattan i botten. Automatisk avstängning efter 40 minuter ger också ett bra skydd mot brand och andra olyckor.

Ett droppskydd gör också att du kan servera utan kladd. Kort sagt en mycket bra kaffebryggare som vi verkligen rekommenderar att du kikar närmare på om du letar efter en lite enklare och mer avskalad variant.


Wilfa Classic Tall Kaffebryggare A125

Wilfa Classic Tall Kaffebryggare A125

Kolla priset hos:

A 125 från Wilfa är en bryggare som kommer passa mycket bra in i det lite mer moderna köket. Designen gör att det nästan ser ut som dess olika delar svävar i luften, samtidigt som man undvikit onödiga eller skrymmande detaljer.

Ett annat plus med denna modell är att den är snabb. Det tar nämligen bara mellan 4 och 6 minuter för dig att få kaffet kokat. Perfekt för den som vill kunna få sig en kopp direkt på morgonen, utan att behöva vänta.

Tillverkaren har också sett till att temperaturen ligger mellan 92 och 96 grader och är exakt. Det är nämligen inom detta spann som vattnet kan dra åt sig som mest av kaffets smaker.

En nackdel som kunder nämner är att det kan vara lite klurigt att hälla ur kannan. Det är svårt att få den helt tom och blir ofta lita kaffe kvar på botten.

Utöver detta har maskinen alla de detaljer som de flesta letar efter. Droppstopp, varmhållning av kaffet och automatisk avstängning om du skulle glömma den på. Dessutom räknar denna bryggare hur många gånger du kokat kaffe för att sedan säga till när det är dags att kalka av.


Moccamaster Automatic Kaffebryggare

Moccamaster Automatic Kaffebryggare

Kolla priset hos:

Moccamaster är en välkänd modell när det kommer till kaffebryggare. Även denna får räknas till de lite mer exklusiva varianterna i guiden och kan vara ett perfekt val för dig som vill åt det där lilla extra. En bekvämare och enklare bryggning helt enkelt.

Den stora fördelen med denna bryggare är att man lagt fokus på detaljerna. Bland annat har den två olika värmeelement. Ett för att få vattnet till den perfekta temperaturen för att ta upp så mycket smak som möjligt och ett för att nå en temperatur på drycken som är optimal för själva serveringen.

En annan sak som präglar denna variant är kvalitet. Vill du ha en bryggare som håller länge är det här valet för dig.

Alla moccamasters kaffebryggare är handtillverkade. De kontrolleras ytterst noggrant innan de lämnar fabriken. Dessutom har du en garanti på upp till 10 år för att kunna känna dig ännu säkrare på att det här är en maskin som du kan använda länge.

Designen är snygg och stilren. Ett stort plus är att det finns massor av olika färger att välja bland. Perfekt för dig som vill ha något som passar in i just ditt kök.

Utöver detta är Moccamaster också en snabb bryggare. Det tar bara 6 minuter från att processen startas, tills du står med en härlig kopp, nybryggt kaffe i handen.


Bodum Pebo Vakumkaffebryggare 1 L

Bodum Pebo Vakumkaffebryggare 1 L

Kolla priset hos:

Bodum kommer här med kaffebryggaren Pebo. En variant som verkligen skiljer sig från mängden och har ett unikt sätt att tillaga kaffet på.

Detta är en bryggare som jobbar med vakuum. Faktum är att vattnet snarare än att rinna nedåt, faktiskt sugs uppåt när du kokar kaffe i den här apparaten.

Du häller ned vatten längst ned och kaffe i kolven ovanför. När vattnet börjar koka stiger det sedan uppåt och hamnar längst upp i bryggaren där det blandas med kaffet.

Vakuumet i kaffebryggaren bidrar till att dra ur alla oljor och smaker som finns i pulvret från början. Om du till exempel maler ditt kaffe själv och verkligen vill få ut allt av din dryck kan en bryggare som denna vara till stor hjälp. Men också för dig som vill ha ett kaffe som smakar ännu mer i vardagen.

Nackdelen är att det såklart är ganska mycket krångligare att koka kaffe med en bryggare som denna. Den värms upp på spisen, vilket såklart är mer omständligt än att trycka på en knapp på en maskin som är kopplad till ett eluttag.

Designen är dock fräck och det flesta tycker det är riktigt häftigt att se vattnet stiga för att sedan  bli till kaffe.


Bodum Pour Over kaffebryggare 1 l

Bodum Pour Over kaffebryggare 1 l

Kolla priset hos:

Här är ytterligare en kaffebryggare från Bodum som använder en ännu enklare bryggning av kaffet än de flesta maskiner på marknaden.

Du fyller på kaffe längst upp i den vackra kannan. Därefter häller du långsamt ned vattnet genom filtret för att sedan få färdigt kaffe längst ned.

Det här är såklart en process som är lite krånglig och kan ta en del tid. Men för den som verkligen vill att det ska kännas lite mer genuint när man kokar kaffe kan det faktiskt vara ganska kul.

Fördelen med att hälla vattnet långsamt över på egen hand är att du har ännu mer kontroll över själva bryggningen. Det går också ganska fort jämfört med de flesta vanliga kaffebryggare.

Något som kan nämnas är också att designen är mycket snygg. Kannan som kaffet hamnar i är en av de i denna guide som enligt oss är alla tjusigast att servera ur.


OBH Nordica OBH NORDICA 2324 Sapore

OBH Nordica OBH NORDICA 2324 Sapore

Kolla priset hos:

Det här är en bryggare som passar dig som är på jakt efter något lite enklare, utan krångel. Den har en design som är stilren och enkel. Ungefär som de flesta tänker sig en kaffebryggare, men utan onödiga detaljer som sticker ut för mycket.

Med en ordentlig volym på 10 koppar är det heller inga problem att brygga ordentligt med kaffe nästa gång du får besök. Dessutom har den funktioner som automatisk avstängning och droppskydd som är smidigt att ha i sin kaffebryggare.

Utöver detta är den relativt snabb. På 6 minuter kan du få färdigt kaffe. Det finns dock som du märkt produkter på marknaden som är ännu kvickare.


PHILIPS HD7544/20 Café Gaia Collection

PHILIPS HD754420 Café Gaia Collection

Kolla priset hos:

Även det här är en något enklare kaffebryggare men denna gång från Philips. Ett välkänt märke som de allra flesta har goda erfarenheter av när det kommer till kökselektronik. Vill du ha något stabilt och pålitligt kan en variant som denna alltså vara perfekt.

Designen är förvisso enkel, men snygg. Den svarta basen med en kanna i rostfritt stål gör att bryggaren kommer passa bra in i de allra flesta kök.

Att kannan är tillverkad i just rostfritt stål har också sina fördelar. Det gör att den blir lite trevligare att servera kaffet ur, samtidigt som den bevarar värmen på ett bättre sätt än en kanna i glas.

En mycket tydlig indikering för vattennivån gör att det är hur enkelt som helst att fylla på lagom mycket vatten. Dropstoppet innebär att du kan ta kaffe ur kanna, även medan maskinen är igång och brygger.

Det finns såklart enkla modeller som passar ännu bättre för dig med en tight budget. Men vill du ha en gedigen kaffebryggare, från ett välkänt märke, utan krångel är det här en variant vi kan rekommendera.


MELITTA Aroma signature De Luxe Kaffebryggare

MELITTA Aroma signature De Luxe Kaffebryggare

Kolla priset hos:

För dig som vill ha perfekt bryggkaffe kommer här en modell från Melitta. Denna variant har bland annat vunnit utmärkelser för kvaliteten på det kaffe den brygger.

Om vi börjar med att kika på designen så sticker den ut lite från andra modeller. En del lockas såklart av den robusta utformningen, medan andra kan tycka att den känns en smula klumpig.

Som sagt är detta en bryggare som vunnit guldbönan för det kaffe som bryggs i den. Guldbönan är ett certifikat för kaffe som helt enkelt håller riktigt hög kvalitet.

Allra bäst resultat får du om du brygger mellan 2 och 4 koppar. Då får du nämligen en ännu mer aromatisk bryggning som ger ännu mer smak till ditt kaffe.

En unik sak som vi saknar hos många andra bryggare är den signal som ljuder när kaffet är klart. Istället för att hela tiden behöva hålla koll på en liten lampa som ska slockna kan du alltså höra direkt när det är dags för kafferast.

Nackdelen med denna bryggare är bland annat att den drar lite mer ström än de flesta andra. Som mest ligger den på 1500 watt, vilket är högre än många andra kaffebryggare.


Rubicson Kaffebryggare med resemugg

Rubicson Kaffebryggare med resemugg

Kolla priset hos:

Här kommer en modell som är perfekt för dig som ofta är på resande fot. Denna variant från Rubicson brygger nämligen kaffet direkt ned i en resemugg.

Muggen är snygg och en blandning mellan svart och rostfritt stål på utsidan. Den isolerar också kaffet och ser till att det håller sin värme.

Ett annat plus med denna bryggare är att den har en inbyggd timer. På så sätt kan du ha en mugg med färdigbryggt kaffe redo i köket precis den tid du önskar. Om du vill dricka kaffe på väg till jobbet är detta alltså en svårslagen lösning.

Till sist är också resmuggen rejäl. Med sina 420 ml kommer även den som vill ha en riktigt stor kopp kaffe få tillräckligt med plats utan problem.


Nedis Kaffebryggare med termoskanna 1 l

Nedis Kaffebryggare med termoskanna 1 l

Kolla priset hos:

Vi avslutar denna guide med en praktisk bryggare för dig som vill kunna hålla kaffet varmt längre. Kanske vill du ha en varm termos med kaffe, som du kan dricka av när du känner dig sugen, under hela förmiddagen? Då är en modell som denna som gjord för dig.

Denna bryggare från Nedis brygger kaffet direkt ned i en termoskanna som totalt rymmer en liter. I kannan håller drycken sig varm i upp till tre timmar. Extra smidigt är detta om du till exempel har större bjudningar där du kontinuerligt vill kunna servera varmt kaffe.

En fördel med denna produkt är också att du inte behöver något filter. Det finns nämligen inbyggt i maskinen. En lösning som är bra både för miljön och för din plånbok.


Vad skiljer mer exklusiva kaffebryggare från de billigare?

Som du märker i guiden ovan finns det bryggare i alla prisklasser. Men vad är det egentligen som skiljer de mer exklusiva varianterna från de lite billigare?

Till att börja med är kvaliteten en avgörande faktor. En del av de dyrare bryggarna kommer med garantier som sträcker sig många år framåt i tiden. Vill du ha en maskin som du är säker på att kommer hålla riktigt länge kan en sådan alltså vara det bästa valet.

En annan skillnad är också mängden funktioner. Många mer exklusiva modeller är anpassade för en ännu smidigare bryggning med ett godare resultat. Det kan handla om allt från en inbyggd timer, ett unikt system för att distribuera vattnet över kaffet, eller en filterlös design som gör att du inte behöver köpa kaffefilter.

Hur ofta ska jag göra rent min kaffebryggare?

Den som har en kaffebryggare märker ofta att det bildas avlagringar på och i den över tid. Dessa består av kalk. Ganska regelbundet behöver du därför se till att göra rent den.

Hur ofta du behöver göra detta är olika från maskin till maskin. En del modeller varnar till och med och säger till när det är dags. En riktlinje är efter var hundrade kokning, för de flesta alltså några gånger per år.

Det finns speciellt avkalkningsmedel att köpa som du kör igenom maskinen med för att få den helt ren. Men det går också alldeles utmärkt att använda vanlig ättiksprit om du har det hemma.  

Vilka olika typer av maskiner finns det för bryggkaffe?

Det finns lite olika varianter för den som vill ha aromatiskt och smakrikt bryggkaffe. Till exempel finns modeller med en inbyggd kvarn. För den som vill ha en ännu mer autentisk smak och mala kaffebönorna istället för att köpa färdigmalet kaffe kan detta alltså vara perfekt.

Utöver detta finns också varianter med till exempel inbyggd timer. Det finns också bryggare som är mer manuella, som den vakuumbryggare du kan se i guiden ovan, som du själv får värma upp på spisen.

Kort sagt finns det massor av olika alternativ att välja bland. I guiden ovan hoppas vi att du kan hitta en modell som gör att just du kan brygga massor av gott kaffe, varje dag.  

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg