Bästa grillpanna 2024: Perfekt grillad känsla i stekpannan


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Med en bra grillpanna kan du få till den där riktiga grillkänslan till och med när du lagar maten hemma på spisen. Det fungerar både till kött, fisk och grönsaker och blir gott och snyggt att servera. Här kollar vi in några av de bästa grillpannorna på marknaden just nu!

Test av bästa grillpannorna

Vilken grillpanna är bäst i test?

Bäst i test överlag är Le Creusets grillpannor. Otrolig kvalitet som mer eller mindre håller hur länge som helst!

✅ Färgglad design och mycket hållbar kvalitet

Le Creuset Grillpanna

Bäst i mellanprisklassen är Skeppshults vacka och funktionella grillpannor.

✅ Svenskt kvalitetsmärke

Skeppshult Traditional Grillpanna med trähandtag

Om du vill ha en lättare panna, som funkar att ta med sig och använda ute, bör du kolla in Ronneby Bruk Ultralight Grillpanna.

✅ Lätt och smidig

Ronneby Bruk Ultralight Grillpanna

En bra relativt billig grillpanna är Nordwik Grillpanna. Bra pris och fungerar utmärkt för lite härlig vardagsgrillning i köket!

✅ Prisvärt alternativ

Nordwik Emaljerad Grillpanna Gjutjärn

Många fler grillpannor hittar du längre ned i artikeln!

En titt på 15 grillpannor från flera olika tillverkare

Här kommer med utförliga beskrivningar av samtliga grillpannor vi undersökt närmare.

Le Creuset Grillpanna Kvadratisk

Le Creuset Grillpanna

Kolla priset hos:

Letar du efter en produkt som hjälper dig till en mer hälsosam livsstil så är detta ett måste! En kvadratisk gjutjärnspanna i hög kvalité som skapar en perfekt stekyta samt behåller smakrikheten trots att allt fett rinner ner under pannans grillfåror. Med den praktiska hällpipen på sidan är det mycket enkelt att hälla av överflödigt fett och vätska vilket gör att din mat kommer att smaka bättre och även blir mer hälsosam.

Tillverkad i Frankrike och tål diskmaskin, men som med alla gjutjärnspannor är det för hållbarhetens skull bättre med handdisk. Emaljerad insida som med åren kommer att bli bättre och bättre och även utveckla en naturlig patina som fungerar som en non-stick beläggning.

Le Creuset grillpanna är en högkvalitativ produkt i gjutjärn som kommer att hjälpa dig att laga bättre och mer hälsosam mat, finns i regnbågens alla färger vilket gör att den kommer passa många, även att den ligger i en högre prisklass så är fördelarna många och ger dig även livstids garanti! 


Le Creuset Toughened Grillpanna

Le Creuset Toughened Grillpanna

Kolla priset hos:

Tuff och elegant på en och samma gång! Kan det verkligen stämma tänker du och självklart gör de det för här har det nyskapats och lagts ner eftertanke kring hållbarhet och design!

En fyrkantig grillpanna om 28*28cm som är tillverkad i Spanien och är i gjuten aluminium och passar alla värmekällor. Eftersom värmefördelningen är så otroligt bra och riktigt jämn är det perfekt när du vill tillaga mat vid en lägre temperatur som tex fisk och vill få en fin yta med ett resultat som alltid blir otroligt varje gång. Räfflorna i botten på pannan hjälper till att leda bort överskottsfett så maten även blir smakrik och framförallt mer hälsosam.

Le Creuset Toughened grillpanna ligger i en högre prisklass men är ett riktigt bra val om man vill ha en produkt som tillverkaren utvecklat till det bättre då denna panna nu har 4 gånger starkare yta än tidigare för längre hållbarhet. Den har även fått utmärkelsen ”bäst i test” i Aftonbladets test av grillpannor vilket säger en hel del om alla fördelar och utmärkta kvalité hos just denna produkt!


Skeppshult Traditional Grillpanna med trähandtag

Skeppshult Traditional Grillpanna med trähandtag

Kolla priset hos:

Letar du efter en produkt som är unik, handgjord och har en garanti på 25år så är detta den ultimata grillpannan för just dig! En stor panna om 28cm som formgjutits i Skeppshults gjuteri i Småland av högsta kvalité som ger dig fantastiska resultat!

Med en precisionssvarvad botten för bättre stabilitet vid användning och handslipade kanter är denna panna inte den andra lik även att de tillverkas i samma gjuteri då det är ett riktigt hantverk. Du kommer att uppleva fördelarna som är många men för att nämna några så behöver du tex inte bränna dig på handtaget vilket annars är vanligt då gjutjärn kommer upp i höga temperaturer, här är handtaget i brunbetsad bok som isolerar värmen vilket underlättar vid användning och är ett stort plus.

Stödhandtaget på sidan förenklar även hanteringen av pannan både vid matlagning och förflyttning. Räfflorna i botten ger en fin och krispig yta vilket kommer ge dig resultat likt en proffskock! Pannan är även förinstekt med svensk ekologisk rapsolja vilket gör att den kan användas direkt utan förbehandling.

Skeppshult Traditional grillpanna rekommenderas starkt då den är mycket prisvärd om man ser till kvalitén och den enkla men robusta designen som verkligen är tidlös och en bra investering för framtiden!


Skeppshult Grillpanna Gjutjärn Stålhandtag

Skeppshult Grillpanna Gjutjärn Stålhandtag

Kolla priset hos:

Traditionell rund grillpanna i gjutjärn med självventilerande stålhandtag med en naturlig non-stickbeläggning som är förinstekt av ekologisk svensk rapsolja som motverkar att maten fastnar samt på ett naturligt sätt ger ger pannan en fin naturlig svart färg. Denna modell finns i 2 olika storlekar.

Fördelarna med denna otroligt hållbara och ursnygga panna är många men att det finns ett stödhandtag på för lättare hantering är ett stort plus i kanten då den väger runt 3kg, men den är robust och stabil precis som gjutjärn ska vara. 5mm tjock botten för en jämnare värmespridning som ger en otroligt fin stekyta samt en riktigt bra storlek på pannan om 28cm för en enklare matlagning som räcker till hela familjen.

Svensktillverkad med 25års garanti.

Letar du efter en prisvärd men också effektiv och proffsig grillpanna i en tidlös design som ska hålla i många år är denna från Skeppshult definitivt en av de bästa på marknaden!


Nordwik Emaljerad Grillpanna Gjutjärn

Nordwik Emaljerad Grillpanna Gjutjärn

Kolla priset hos:

En prisvärd och populär grillpanna från ett svenskt varumärke. Den är effektiv, lättanvänd och lättskött. Priset i förhållande till kvalitén är riktigt bra hos den här grillpannan och det är uppenbart att många som köpt just denna modell blivit nöjda.

Pannan mäter 25 x 25 cm och är ganska lagom för de flesta. Eftersom det är gjutjärn är den rejäl och robust, och ganska tung, trots dess nätta storlek. Det innebär också att stekpannan är stadig och robust, med en riktigt lång hållbarhet.

Själva grillpannan från Nordwik är belagd med ett emaljerat hölje, vilket dels gör den väldigt enkel att rengöra och dels motverkar smaken av järn som kan uppstå av gjutjärnspannor. Den fungerar som en väldigt allround stekpanna, med den extra finessen att du får riktigt fina grillränder på din köttbit, eller vad du nu väljer att steka i den. Ha i åtanke att du inte bör använda plastredskap på denna panna, eftersom emaljhöljet kan skrapas upp av detta. Använd helst köksredskap i trä.

Allt som allt är Nordwiks grillpanna en mycket lättanvänd, prisvärd och populär panna som passar perfekt för nybörjaren eller hemmakocken som vill kunna grilla på spisen. Den fungerar att använda på alla typer av värmehällar, såväl traditionell spis som induktion.


Anders Petter, Stenfors Grillpanna Gjutjärn

Anders Petter, Stenfors Grillpanna Gjutjärn

Kolla priset hos:

Prisvinnande med 4 plus i Aftonbladets test av stekpannor! Denna grillpanna håller exakt vad den lovar vilket kommer att underlätta för dig när du inser vilka otroliga egenskaper den har. Här får du en panna som är stor och rejäl med en bottenplatta på hela 25cm som gör att du snabbt och effektivt kan laga mat till många! Pannan fördelar värmen jämnt vilket gör att du får en mest fantastisk och krispig stekyta vilket kommer förgylla många av dina middagar!

Eftersom detta är en hållbar kvalitétsprodukt som dessutom är prisad i tester och även högt rankad av andra konsumenter så är just denna grillpanna ett måste i varje hem!

Denna helt magiska Grillpanna från Stenfors i serien Anders Petter är så galet prisvärd och rekommenderas verkligen som en topp-produkt som levererar kvalité på hög nivå och du kan använda den i vilket kök du än befinner dig i.


Ronneby Bruk Grillpanna Gjutjärn

Ronneby Bruk Grillpanna Gjutjärn

Kolla priset hos:

För dig som inte har möjligheten att grilla utomhus eller helt enkelt inte vill dra fram grillen men ändå vill få ett perfekt resultat och god grillsmak så finner du här en fyrkantig grillpanna i traditionellt gjutjärn i en tidlös och snygg design som ger dig den prefekta och krispiga ytan på din mat samt bibehåller smak och ger ett saftigt resultat vid tex stekning av kött då pannan tål höga temperaturer. Lagom att användas till 2 personer då storleken är 23*23cm.

Praktisk hällpip på sidan för att på ett smidigt och enkelt sätt kunna hälla av fett från pannan men även vid rengöring!

Grillpannan är förinstekt med en KRAV-märkt och miljöcertifierad rapsolja, ingen förbehandling krävs och den kan användas direkt. Kan användas på alla värmekällor/spisar.

Tillverkad i Ronneby som ligger i sydöstra sverige vilket innebär att just denna produkt är ett äkta svenskt hantverk som kommer att hålla i många år och generationer framöver.

Denna grillpanna från Ronneby Bruk har fått utmärkelsen ”bäst i test” under flera år och år 2022 ligger den bland topp 10 bästa grillpannorna vilket säger en hel del om den utmärkta och hållbara kvalitén som bara tycks förbättras med åren! Eftersom att den har samma egenskaper som en betydligt dyrare variant är denna extremt prisvärd och rekommenderas starkt.

Se även deras Ultra Light-modell nedan, som är riktigt härlig då den både har en stor yta att steka på, samtidigt som den är lätt att hålla i handen. Riktigt smidig att använda, till exempel ute över en eld.


Ronneby Bruk Ultralight Grillpanna

Ronneby Bruk Ultralight Grillpanna

Kolla priset hos:

För dig som föredrar gjutjärn men vill ha ett mer lätthanterligt alternativ är detta en perfekt grillpanna som väger hälften så mycket som en traditionell gjutjärnspanna. Ger dig en vacker stekyta med ett perfekt resultat varje gång och ju mer du använder pannan desto bättre blir den med tiden!

Rostfritt handtag med silikonbeklädnad för ett bra grepp som du inte bränner dig på. Kommer snabbare upp i temperatur då den har en tunnare botten än en tyngre traditionell gjutjärnspanna och just denna modell ligger bland de större och är hela 30cm vilket är oumbärligt när man lagar mat till många!

Svensktillverkad och passar de flesta värmekällor samt är ugnssäker upp till 220 grader trots att delar av handtaget är i silikon.

Denna ultralätta grillpanna från Ronneby Bruk har samma fördelar som en tyngre gjutjärnspanna och dess positiva egenskaper som att den ger exakt samma resultat och grillyta som en dyrare variant gör den mycket prisvärd och ligger bland de bättre pannorna på marknaden.


Tefal Jamie Oliver Premium Cast Alu Grillpanna

Tefal Jamie Oliver Premium Cast Alu Grillpanna

Kolla priset hos:

Vill du laga mat lika proffsigt som kockarna på tv passar denna otroligt lätta grillpanna helt perfekt i just ditt kök! Ger dig ett otroligt resultat vid varje användning och din mat kommer att nå helt nya höjder med denna eminenta panna.

Gjord i en högkvalitativ gjuten aluminium med en överlägsen värmeledningsförmåga från botten ända upp till kanten med en titanium non-stick beläggning för enklare rengöring som tål maskindisk. Kompatibel med alla spishällar och även induktion.

Denna stilrena grillpanna från Tefal i serien Jamie Oliver har fått höga användarbetyg där kunder som köpt denna skriver att kvalitén är väldigt imponerande, att den ger samma yta på köttet som i en vanlig grill och att den är i en bra storlek (27*23cm)! Pannan ligger prismässigt bra till och vill man vara säker på att lyckas i köket är detta ett säkert kort!


Fiskars Norden Grillpanna Gjutjärn

Fiskars Norden Grillpanna Gjutjärn

Kolla priset hos:

Stilren, praktisk och modern! Är det tre egenskaper du söker i ett kökstillbehör som ska passa både ditt moderna hem men också vara hållbar för framtiden så är detta en oslagbar hjälpreda i ditt kök som du kommer ha mycket glädje utav! En härlig grillpanna i gjutjärn som bibehåller värmen extremt bra vilket passar vid tillagning av alla olika sorters mat som tex kött, fisk, grönsaker etc., både vid låga och höga temperaturer.

Tillverkad i Finland med inspiration från den nordiska naturen och dess traditioner vilket gett denna panna dess unika avtagbara handtag i finsk björk vilket gör den mer praktisk och att det på ett smidigt och enkelt sätt även går att använda i ugnen då den är ugnssäker upp till 250 grader.

Fiskars Norden Grillpanna ligger i en lite högre prisklass men är en bra investering för en produkt i hög kvalité som är enkel att använda och inte kräver någon förbehandling samt även är garanterat rostfri. Användningsområdet är stort då du kan försteka tex ditt kött och sedan låta ugnen sköta resten så du får mer tid till annat! Alla dessa fördelar gör att detta är en panna som lämpar sig lika bra både för nybörjaren i köket och den proffsiga mästerkocken!


Serax Surface Grillpanna Gjutjärn

Serax Surface Grillpanna Gjutjärn

Kolla priset hos:

Med en otroligt tilltalande och tidlös design som bara väntar på att få ta plats i just ditt hem! Emaljerad grillpanna i gjutjärn som får dig att lyckas med den mest otroliga stekytan du kan tänka dig utan att behöva släpa ut din grill som kräver både tid och en del förberedelser. Här tar du fram grillpannan och värmer upp den, lägger i önskad produkt för tillagning och voila! Här sparar du både tid och plats samt får helt fantastiska resultat.

Denna robusta panna som är 26cm är i serien Surface for Serax som är framtagen tillsammans med stjärnkocken Sergio Herman som verkligen tar matlagningen till nya nivåer där han blandar det enkla med det mer komplicerade för att få till en perfektion som ingen annan kan!

Serax Surface Grillpanna rekommenderas för dig som vill ha en det där lilla extra med en unik design som är anpassad till nutiden. Trots att den ligger i en något högre prisklass så är den väl värd varenda krona med tanke på hur användbar den är och kommer garanterat sätta guldkant på din matlagning. En produkt som kommer att inspirera dig till att ta klivet du drömt om för att lyckas i köket!


Lodge Grillpanna

Lodge Grillpanna

Kolla priset hos:

Smart miljöval och bra för hälsan! Ja denna fantastiska grillpanna i gjutjärn kommer att få dig att lyckas med det mest fanstastiska resultat du någonsin drömt om! Med pannans räfflade botten kommer du få den härligt spröda ytan på din mat och en helt fantastisk smak!

Kanterna på denna panna är 5cm höga, själva pannan är 26cm och den är även ugnssäker upp till 260 grader vilket gör att du kan kombinera flertalet maträtter med förgrillning och sedan efterstekning direkt i ugnen vilket sparar både tid och disk när du slipper använda flera olika köksredskap. Passar alla värmekällor och blir bättre ju mer du använder den.

Lodge Grillpanna är helt klart prisvärd då den ligger mittemellan den billigaste och en dyr vilket är väldigt bra för den som har en mindre budget men ändå vill ha en hållbar kvalitetsprodukt i en klassisk design som också passar för alla!


De Buyer Mineral B Element Grillpanna

De Buyer Mineral B Element Grillpanna

Kolla priset hos:

Helt återvinningsbar som är ett bra miljöval! Denna rustika grillpanna är tillverkad i kolstål som är ett helt återvinningsbart material vilket är ett riktigt bra och hållbart alternativ för dig som är miljömedveten!

Denna helt suveräna grillpanna med dess fantastiska egenskaper passar verkligen i alla kök! Kan användas på alla värmekällor och även ugnssäker upp till 200 grader. Eftersom denna panna är tillverkad i kolstål kommer den upp i mycket höga temperaturer. Sprayad med bivax som skyddar mot rost men också förbättrar non-stick ytan i botten så att maten inte fastnar vid tillagning men även ger en fin stekyta.

26cm stor med en kanthöjd på 4cm och fungerar på alla värmekällor.

Mineral B Element grillpanna från De Buyer är en relativ billig panna med tanke på användningsområde, alla positiva egenskaper och fördelar men också ur miljösynpunkt då företaget som tillverkar pannan stödjer utvecklingen av förnybara energikällor för en mer hållbar samhällsutveckling och produkten är pga detta märkt som ett ”bättre val”. Därför rekommenderas denna grillpanna starkt!


Holm Grillpanna

Holm Grillpanna

Kolla priset hos:

För den goda smakens skull!

Fyrkantig grillpanna i emaljerat gjutjärn för matlagning till många då pannan är 28*28cm stor och ger dig en helt fantastisk yta och är helt oumbärlig för grillning av alla typer av livsmedel med en minimal mängd fett. Räfflorna i botten av pannan höjer upp tex köttet och skapar då en bra indirekt värme precis som från en vanlig grill, räfflorna gör att fett och vätska rinner av för ett mer smakrikt resultat.

Fördelar värmen jämnt och effektivt och passar på alla värmekällor. Tål diskmaskin men som med allt gjutjärn så rekommenderas handdisk för långre hållbarhet och glöm inte torka pannan torr innan du ställer undan den efter användning!

Grillpannan från Holm är en riktigt bra och prisvärd produkt i en tidlös och klassisk design som ger dig ett perfekt resultat på din mat som inte kostar skjortan!


Woll Grillpanna Diamond

Woll Grillpanna Diamond

Kolla priset hos:

Funktionell, robust och hållbar grillpanna i formpressad aluminium som ger dig många användningsmöjligheter! Pannan har en 8mm tjock botten för en optimal värmefördelning som ger dig ett professionelt resultat med en yta på maten som både ser inbjudande ut men också är smakrikt. Kanterna är 6cm höga och själva pannan är 28*28cm stor.

Med en tålig och slitstark femskiktsbeläggning som är PFOA-fri och unikt diamantslipad kan du vara säker på att pannan är av högsta kvalité och ger dig ett otroligt resultat! Pannan är ugnssäker upp till 250 grader och har ett avtagbart handtag för att underlätta användningen när du ställer in och tar ut från ugnen men också vid förvaring så du slipper ett handtag som annars oftast petar ut och tar onödig plats.

Woll Diamond Grillpanna är i en klass för sig och trots den lite högre prislappen så får du här något unikt i en kombination av traditionellt hantverk och professionell kvalité vilket är väl värt en investering i, därför rekommenderas denna grillpanna!


Varför använder man grillpanna?

En grillpanna är det perfekta valet när du inte har tid eller lust att ta fram grillen eller kanske inte bor så att du kan använda en vanlig grill. En grillpanna används för att tillaga samma mat på spisen, som du kan göra på en vanlig grill för att få samma smakrikhet och fina yta.

Grillpannor kan också användas för att tillaga mat med mindre fett. Eftersom fettet rinner ner i ränderna, får du ut det från maten och får en hälsosammare eller kalorisnålare måltid, om du så önskar.

Vilken typ av mat blir bra i grillpanna?

Man kan tillaga all typ av mat i en grillpanna bara man anpassar temperaturen i pannan efter livsmedlet tex kött vill ha en högre temperatur och då har man hög värme medans fisk och kyckling kräver lägre värme och lite längre tillagningstid så får man bara anpassa sin platta och värmen efter vad man ska tillaga!

Sen beror det helt och hållet på vilket typ av grillpanna man använder då en i tungt gjutjärn tar lite längre tid att värma upp men bibehåller värmen längre medans en grillpanna i aluminium går snabbare att få upp temperaturen i då botten är tunnare vilket gör att man får vara mer försiktig så att det inte bränns vid.

Kan man använda grillpanna över eld?

En grillpanna går alldelles utmärkt att använda även över en öppen eld om man föredrar att laga mat utomhus! Vanligast är att använda en grillpanna i gjutjärn. Var försiktig med pannor som har handtag av plast så att det inte smälter över elden.


Här hittar du fler artiklar om köksredskap!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg