Bästa gasbrännaren 2024: Handsalamander för perfekt grillad yta


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En bra gasbrännare kan vara ett fantastiskt verktyg i köket. Den kan användas för att halstra, ge färg åt, eller karamellisera olika typer av mat. Stek fin fisk lite lätt på ytan, fixa färg och piffa upp potatismoset, möjligheterna är många! Här kollar vi in marknadens bästa gasbrännare till köket!

Gasbrännare över dessert

Vilken gasbrännare (handsalamander) är bäst i test?

Vill du ha en billig gasbrännare som gör jobbet är Rubicson Gasbrännare det bästa valet. Simpel, lätt att använda och mycket prisvärd.

✅ Mycket prisvärd och enkel att använda

Rubicson Crème Brûlée-Brännare

Bästa gasbrännaren allt sammantaget är Gefu Gasbrännare Fuego enligt oss. Kostar lite mer, men är riktigt jämn och fin att jobba med. Hög kvalitet, snygg design och varmt rekommenderad!

✅ Temperatur upp till 1300°C

Gefu Gasbrännare Fuego

Slutligen vill vi slå ett slag för storsäljaren Satake Flame King Gasbrännare. Det är en prisvärd simpel standardmodell som gör jobbet precis enligt förväntan. Inget extraordinärt, men bra kvalitet till rimligt pris!

✅ Prisvärt alternativ

Satake Flame King Gasbrännare

Fler gasbrännare hittar du längre ned i artikeln!

Gas till gasbrännare

Obs! Tänk på att det vanligtvis inte ingår gas till brännaren när du köper den. Därför är det klokt att köpa med det samtidigt som du köper din gasbrännare. Förslag på lämpliga produkter är:

En titt på 12 olika gasbrännare

Det finns en mängd olika modeller på marknaden när det kommer till gasbrännare. Olika produkter har olika egenskaper och är olika lätta att använda.

Saker som kan variera är till exempel vilken bränntid gasbrännaren har, det vill säga hur länge den kan användas innan den behöver fyllas på. En annan sak är såklart hur varm den blir, det vill säga hur lågan ser ut och vilka temperaturer den uppnår. Detta kan påverka resultatet ganska mycket.

I guiden nedan tittar vi på just dessa saker tillsammans med många andra aspekter, medan vi jämför de allra mest populära modellerna på marknaden. Genom att ta del av denna guide hoppas vi att du kan hitta den gasbrännare som passar allra bästa för just dig!

Ibili Gasbrännare Professionell

Ibili Gasbrännare professionell

Kolla priset hos:

Det här är en rejäl gasbrännare som har en ordentlig och kraftig design. Den går i färgerna röd svart och silver och är ganska snygg. Att den klassas som en professionell brännare beror till stor del på den rejäla designen som gör att den är smidig att använda till exempel vid massproduktion av olika rätter.

Den har en bränntid på upp till 120 minuter, vilket innebär att den kan användas många gånger innan bränslet behöver fyllas på igen. Gasbrännaren kommer dock utan tändgas och detta måste du som kund köpa till. Det här är såklart en stor nackdel som gör att brännaren blir lite mer osmidig att använda.

Om vi tar oss en titt på priset kan vi se att denna variant kostar mer än de allra flesta andra modeller i denna guide. Eftersom du får en professionell och rejäl brännare kan detta såklart vara rimligt, men om du bara ska ha något att använda hemma och om du inte är en extrem ambitiös hemmakock är frågan om det är värt dessa summor. Men ska du ha något till din restaurang eller ditt café kan denna modell definitivt vara en prisvärd investering.


Gefu Gasbrännare Fuego

Gefu Gasbrännare Fuego

Kolla priset hos:

Denna brännare från Fuego är också ett lite mer exklusivt alternativ. Om vi börjar med designen så är denna ganska snygg och att den går helt i silver gör att den ger något av ett futuristiskt och modernt intryck. Fuego har här tagit fram en brännare med en mängd smarta funktioner som gör att den är smidig att använda.

Till att börja med har modellen ett barnlås. Det här gör att du kan känna dig tryggare med att förvara den i köket eftersom risken för att ditt barn kommer åt den och börjar använda den är ganska liten. När det kommer till själva bränningen har denna modell en låga som kan nå upp till 1300 grader Celsius.

Det här gör att du kan bränna en riktigt fin yta på i princip vad du vill. Lågan kan också smidigt justeras till olika temperaturer och styrkor. Med andra ord har du med denna brännare en oerhörd precision och för dig som tycker om finlir och att ha koll på detaljerna är denna produkt perfekt. Den har en bränntid på ca 50 minuter och kan därför användas ganska länge innan gasen behöver fyllas på.

Även om det allra mesta verkar positivt med denna produkt så är den stora nackdelen priset. Precis som modellen ovan sticker denna iväg en del i pris och det är en av de dyrare modellerna på marknaden. Vill du bara ha en enkel brännare, som inte har en massa extra funktioner finns det kanske mer prisvärda alternativ.

Men om du vill ha en av de bästa gasbrännarna på marknaden och också är beredd att betala för det kan denna modell från Fuego vara precis det du är ute efter.


Rösle Gasbrännare 17 cm

Rösle Gasbrännare

Kolla priset hos:

Det här är en modell som på många sätt liknar den ovan. Även denna har ett reglage som gör att den är barnsäker. Den har också en flamma som går att justera och som mest når temperaturer upp mot 1300 grader. På så vis måste vi säga att även detta är en gasbrännare av hög kvalitet som har det mesta som du som kock eller hemmakock kan önska dig. Den har en bränntid på ca en timme innan den behöver fyllas på med nytt bränsle.

Om vi tittar lite närmare på designen så är denna i vårt tycke kanske inte den allra snyggaste på marknaden. Med färger i vit och silver på det mesta av brännaren, men med reglage i någon typ av mörkare grön nyans smälter den tyvärr inte riktigt in i omgivningen. Den är inte på något sätt ful, men det finns definitivt produkter som är snyggare.

Också denna gasbrännare är en av de lite dyrare modellerna på marknaden och för dig som vill ha något enkelt finns det kanske alternativ som passar bättre. Men vill du ha något med hög kvalitet som kan utlova en god precision och smarta funktioner som barnlås kan denna variant vara värd att ta en lite närmare titt på.


Rubicson Crème Brûlée-Brännare

Rubicson Crème Brûlée-Brännare

Kolla priset hos:

Denna produkt kan användas till enklare bränning av mat och dessert som till exempel Crème Brulée. Det är en lite enklare modell som kanske inte hör hemma i det professionella köket men som kan passa bra för hemmakocken som vill prova något nytt. Designen är enkel med silver och svart som tema. Även om brännaren inte sticker ut speciellt mycket, skulle den absolut fungera att ha framme i köket som en del av inredningen.

Att den är lite enklare gör att vi saknar flera av de funktioner som de lite mer exklusiva modellerna har. Den har inget barnlås vilket är något många föräldrar ser som en nödvändighet för att kunna känna sig trygga. Ytterligare en nackdel är att den drivs av butangas som inte ingår utan måste beställas separat. Lågan går dock att justera mellan olika lägen för att få den optimala ytan. Du kan välja på alternativ mellan en flammande gul låga, till en blåare låga som mer liknar den i en blåslampa. På så sätt kan du anpassa brännaren efter den mat du ska laga.

Prismässigt är detta ett av de billigare alternativen. Det kan därmed vara ett bra val för dig som vill ha en lite enklare modell. Även om vi listat ett antal nackdelar så fungerar denna brännare för att skapa en yta på många olika typer av mat och för många är denna typ av enklare produkt allt de behöver.


Satake Flame King Gasbrännare

Satake Flame King Gasbrännare

Kolla priset hos:

Det här är en brännare från Satake som har fina egenskaper och definitivt kan vara ett bra verktyg att ha med sig i köket. Om vi börjar med att titta på designen så är denna gasbrännare riktigt snygg. Den är svart med röda detaljer och ger ett proffsigt intryck. Brännaren är smidig att använda med en knapp för på eller av samt en som reglerar lågan.

En fördel är att denna brännare går att använda till många olika typer av rätter och desserter. Oavsett om du vill bryna en dessert eller få en fin yta på en köttbit så räcker denna brännare till. Satake kanske mest är känt för sina japanska kockknivar som ett prisvärt alternativ på den marknaden.

Överlag är detta ett märke som erbjuder bra produkter som ofta är väldigt prisvärda, men ändå håller god kvalitet.

Prismässigt ligger denna brännare någonstans i mitten. Det är en smula förvånande att en gasbrännare från ett så etablerat märke inte kostar lite mer och vi ser denna därmed som riktigt prisvärd. Brännaren har en bränntid på 45 minuter och räcker därmed ganska länge.


Satake Poffsbrännare Med Grillfunktion

Satake Poffsbrännare Med Grillfunktion

Kolla priset hos:

Satake har här ytterligare en brännare som erbjuder olika alternativ för dig som vill skapa en fin yta på maten i köket. Denna är en riktigt häftig modell som faktiskt kommer med ett munstycke. Den har fått en del blandade recensioner och vissa kunder upplever att det är svårt att komma upp i önskvärd temperatur.

När du använder munstycket blir lågan blir något mjukare och bredare. Ytan på det som behandlas blir därför mer att likna vid något grillat än flamberat. Möjligheten finns också att plocka bort munstycket för att bara använda den som en vanlig brännare.

Utseendet på denna är riktigt häftigt och vid användning förs nästan tankarna till en eldkastare. Om du därför är på jakt efter ett spektakulärt verktyg att använda i köket kan detta vara precis rätt för dig. Temperaturen går upp till 1200 grader vilket är full tillräckligt för att bränna en fin yta på den allra mesta maten.

Priset på denna är såklart lite högre än på en del andra brännare på marknaden. Värt att ha med sig är dock att du får två funktioner i samma produkt och att användningsområdena blir fler. Det är kanske inte alltid du känner för att bränna en nästan svart yta på din köttbit eller på fisken med en vanlig brännare.

Men grillfunktionen på denna brännare kan användas till nästan alla typer av mat och höjer smakupplevelsen på det allra mesta. Tack vare de breda användningsområdena ser vi detta som en prisvärd produkt som vi varmt kan rekommendera.


Dorre Fire Brylebrännare

Dorre Fire Brylebrännare

Kolla priset hos:

Dorre kommer här med en ganska enkel brännare som kanske i första hand är tänkt för att bränna desserter och annat som inte riktigt kräver lika höga temperaturer. Om vi börjar med att ta en titt på designen på denna produkt så märker vi ganska tydligt att detta är lite av en budgetvariant.

Den ser mer ut som en gastub med ett munstycke, än som ett köksredskap och i många kök skulle den tyvärr sticka ut lite väl mycket. Den har inte den mest ergonomiska utformningen och det finns definitivt produkter på marknaden med en smidigare och snyggare design.

Värt att nämna är dock att detta är en av de billigaste produkterna du hittar på marknaden när det kommer till brännare. Om du bara är ute efter något att använda någon eller några gånger, eller om du tänker förvara brännaren i ett skåp när den inte används funkar denna säkerligen bra till de flesta efterrätter och enklare maträtter som ska brännas.

Med andra ord definitivt ett fullgott budgetalternativ som du som inte vill lägga en förmögenhet på en brännare med en massa olika funktioner, kan ta en titt på.


Funktion Gasbrännare Silver

Funktion Gasbrännare Silver

Kolla priset hos:

Även detta är en mycket enkel brännare från märket Funktion. Detta är ett märke som precis som namnet antyder har sitt huvudsakliga fokus på funktionalitet och att tillverka produkter som håller och fungerar bra. Detta märks också på designen på denna modell som inte är den mest exklusiva eller snygga.

Men för den som vill ha en enkel brännare och inte bryr sig speciellt mycket om hur den ser ut kan detta alternativ fungera utmärkt. Modellen är tillverkad i hållbart stål, vilket är en faktor som gör att du kan förvänta dig en förhållandevis lång livslängd.

Detta är som sagt en ganska enkel modell och det märks också på priset. Även denna tillhör de billigaste brännarna på marknaden. Vill du ha riktigt bra precision och en brännare som håller för otaliga middagar och regelbundet användande över lång tid kanske en av de mer exklusiva modellerna är att rekommendera. Men om du som de flesta bara ska använda din brännare någon gång ibland och inte behöver extrem precision kan en enkel modell som denna vara full tillräcklig.


Funktion Gasbrännare Professionell

Funktion Gasbrännare Professionell

Kolla priset hos:

Från samma märke har vi här en lite mer exklusiv och avancerad variant som kan komma väl till pass för dig som är ute efter lite mer precision i köket. Till att börja med är designen på denna variant snyggare och, med en räfflad gasbehållare och ett snyggare munstycke i silver. Denna skulle de flesta utan problem kunna ha framme i köket som en del av inredningen.

Greppet på denna är användarvänligt och det gör att du lättare kan vara stadig på handen och bränna din mat eller dina efterrätter med precision. Den tankas enkelt med vanlig butangas.

Prismässigt blir denna såklart dyrare än den enklare modellen från samma märke. Även om den har en del exklusiva funktioner och verkar vara en helt okej brännare upplever vi att det finns både lite snyggare och mer exklusiva brännare inom samma prisklass från andra märken. Men om du lockas av designen i silver och rött och vill ha en brännare som är lätt att hålla kan den här modellen vara värd att ta en liten extra titt på.


Küchenprofi Creme brülee -set 7 delar

Küchenprofi Creme brülee -set 7 delar

Kolla priset hos:

Om du vill göra riktigt god Créme Brulée kan denna modell vara precis det du behöver. I setet ingår nämligen 6 stycken formar anpassade för detta samt en brännare som är smidig och enkel att använda. Formarna är snygga och går självklart att använda både för att laga efterrätten och servera den i. Detta set kan vara en perfekt, lite roligare present till den som är matintresserad.

Brännaren är en ganska enkel modell, men fortfarande en ganska snygg variant i färgerna svart och silver med röda detaljer. Den kan såklart inte bara användas till Créme Brulée utan också till andra typer av efterrätter. Ska du bränna en riktigt fin yta på kött till exempel kan det vara värt att investera i en lite mer rejäl modell.

Vi måste säga att detta paket är en riktigt bra deal. Med tanke på att du får en brännare tillsammans med inte mindre än 6 stycken snygga efterrättsformar är priset lägre än man förväntar sig. Med andra ord en prisvärd deal som funkar perfekt som present eller till dig som bara vill prova något nytt i köket.


Blomsterbergs Gasbrännare

Blomsterbergs Gasbrännare

Kolla priset hos:

Detta är en gasbrännare från märket Blomsterbergs som har en ganska rustik design. Med räfflade sidor och färger i svart och silver är den kanske inte den allra mest eleganta modellen på marknaden. Den saknar också en del smart funktioner som vissa andra brännare har, till exempel ett barnlås som hindra dina barn från att använda brännaren.

Denna brännare är dock ganska enkel att använda och den har till exempel en justerbar låga som gör att du enkelt kan välja mellan olika temperaturer och typer av lågor. En annan positiv sak är att den laddas med vanlig tändargas, vilket gör att den är enkel att ladda om när bränslet tar slut.

Rent prismässigt håller sig denna någonstans i mitten. Med tanke på att den inte har speciellt mycket mer att erbjuda jämfört med de enklaste modellerna kan vi tycka att denna prissättning är lite i överkant. Men vill du ha en enkel brännare med en rustik design, som är enkel att sköta och fylla på kan den vara värd att kika lite närmare på.


Silikomart Gasbrännare

Silikomart Gasbrännare

Kolla priset hos:

Detta är en brännare från märket Silikomart. Denna tillverkare är kanske mest känd för sina olika produkter i silikon, som till exempel formar för chokladpraliner och så vidare. Men här har man alltså tagit fram en brännare som kan användas såväl till att tillaga efterrätter som till att få en aptitlig yta på kött, fisk eller grönsaker.

Tyvärr måste vi säga att designen på denna produkt lämnar en del övrigt att önska. Den är kanske inte ful, men i alla fall lite tråkig och går i gråa och svarta nyanser med röda detaljer. Även priset på denna produkt kan vi tycka är lite i överkant med tanke på vad andra brännare i samma prisklasser har att erbjuda.

Med andra ord är detta absolut en fungerande brännare som kan ge ett gott resultat, men kanske inte vår favorit bland de modeller som lyfts i denna guide.


Andra namn för gasbrännare

Kärt barn har många namn, och detta gäller även gasbrännaren. De kallas ibland för bland annat:

  • Handsalamander (vanligt begrepp bland yrkesverksamma i köket)
  • Crème brûlée- brännare (av naturliga skäl, då den ofta används till detta)
  • Flamberingsbrännare (inte så vanligt, men hörs ibland användas)

Vad använder man en gasbrännare till?

Gasbrännare skapar karamellisering

För dig som inte har så bra koll på gasbrännare kan det vara kul att veta exakt vad man kan använda en sådan till.

Som du säkert förstått av artikeln används en gasbrännare i köket för att ge yta och färg åt olika saker. Att bränna lite på ytan kan vara ett fantastiskt sätt att lyfta en rätt till nästa nivå. Effekten som uppstår när maten karamelliseras går under det vetenskapliga namnet Maillardeffekten.

Exempel på mat där en gasbrännare ofta används:

  • Crème brûlée (det mest klassiska exemplet)
  • Potatismos (till exempel på plankstek)
  • Maräng (förhöjer smaken på desserten)
  • Sushi (lax, makrill med mera)
  • Ost (smälta och ge fin yta)

Det man vill uppnå med att använda en gasbrännare är som sagt att få en krispig och fin yta. Det här kan handla om allt från kött eller fisk, till grönsaker och efterrätter.

Genom att till exempel bränna på en köttbit får du ungefär samma effekt som du ofta får på grillen tack vare den höga temperaturen. Du får en yta, full med smak och med ett nästan lite krispigt täcker, utan att insidan blir torr.

Samma sak gäller även när det kommer till saker som efterrätter. Genom att bränna en efterrätt, bildas det en hårdare yta, eller ett skal på rätten, utan att det som är på insidan blir torrt.

Med andra ord kan en gasbrännare användas i en mängd olika maträtter och desserter. Den kan för övrigt också vara bra att ha som en vanlig tändare, för att få fyr på brasan eller tända marschaller eller ljus.

Hur länge räcker gasen i en gasbrännare?

Det här varierar såklart beroende på vilken modell det handlar om. Vissa har en större behållare för bränsle och räcker därmed längre. Det beror också såklart på hur ofta du använder den. Många modeller har en bränntid någonstans mellan 40 och 120 minuter.

Detta kan låta som ganska lite, men med tanke på att du för det mesta bara använder brännaren några sekunder åt gången är det inte ovanligt att den räcker i upp emot ett år.

En restaurang eller ett café som använder den dagligen kommer givetvis att behöva fylla på betydligt oftare.

Hur fyller man på en gasbrännare?

De allra flesta gasbrännare drivs av tändargas eller butan. När gasen är slut behöver du därför fylla på denna för att din gasbrännare ska fungera. Detta är förhållandevis enkelt och det första du behöver göra är att helt enkelt köpa in en behållare med tändargas.

Denna behållare har en ventil. Även din gasbrännare har en öppning på som är tänkt för påfyllnad av gas. Anslut ventilen till öppningen. Tryck därför på gasbehållaren för att få gas att strömma från denna in i brännaren.

En sak som är viktig att tänka på när du fyller på din gasbrännare är att se till att den först är helt tom. Om du inte gör detta kommer den gasen som finns kvar i brännaren att blandas med den nya gasen du fyller på med.

Eftersom dessa gaser kan vara av lite olika kvalitet kan det leda till att brännaren inte fungerar alls, eller inte kommer upp i de temperaturer som den är anpassad för.

Vi hoppas att dessa tips tillsammans med guiden ovan kan vara en hjälp för dig innan och efter du investerar i en gasbrännare.

En brännare kan vara riktigt rolig att ha och öppna upp för mycket kreativt i köket. Genom att ta hjälp av guiden i denna artikel hoppas vi att du kan hitta den brännare som passar allra bäst för just dig!


Här hittar du fler artiklar om köksutrustning!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg