Bästa färdiga matlådan 2024: Beställ hem färdiglagat, ät nyttigt och spara tid


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att laga mat är något som kan vara kul, men också kräver en hel del tid och arbete. Genom att ta hjälp av färdiga matlådor kan du få riktigt god och nyttig mat, samtidigt som du sparar massor med tid. I den här artikeln kommer vi därför att kika närmare på olika tjänster som erbjuder just färdiglagade matlådor.

Färdiga matlådor, nyttiga matlådor hem till dörren

Vilka färdiga matlådor är bäst i test?

Om du vill få i dig mycket protein i en matlåda som är anpassad för hård träning, rekommenderar vi att du kollar in matlådorna från Träningsmat. Passar både dig som vill ha nyttig mat för en aktiv livsstil, eller mat för att gå ned i vikt.

Träningsmat Logo

Ett annat mycket bra alternativ är de populära matlådorna från BetterFeast. De har många alternativ, vanlig mat för hela familjen, mat för dig som tränar eller vill gå ned i vikt. Riktigt bra mat, med många flexibla lösningar.

Better Feast Logo

En annan prisvärd lösning där du kan beställa hem stora mängder nyttig mat, är GI-Boxen. En utmärkt tjänst, med fokus på kalorisnåla och nyttiga måltider via hemleverans.

GI Boxen Logo

Läs mer om alla matlådor längre ned i artikeln!

Se även våra tips på klassiska matkassar, för dig som vill laga själv men spara tid och få inspiration till nya rätter.

Varför välja färdiglagat?

Det finns massor med anledningar till att välja färdiglagad mat någon eller flera dagar i veckan istället för att laga all mat själv.

Till att börja med gör det såklart att du sparar massor av tid och energi. Du slipper både handla och laga maten på egen hand och kommer därmed att få en hel del timmar över till att göra roligare saker.

Ett annat enormt plus är att du får god och näringsrik mat varje dag. Istället för att strunta i att laga mat, äta ute eller bara ta en macka när du inte orkar laga, kan du ta en färdig matlåda. På så vis skapar du bättre, sundare och många gånger billigare vanor.

Detta är en extra stor fördel för dig som tränar mycket. Det blir lättare att få i sig näringsrik och ordentlig mat varje måltid om du inte behöver laga allt själv.

Detta är bara några av alla fördelar som kan nämnas och det finns en hel del skäl till att överväga färdiga matlådor. I listan nedan går vi igenom några av det mest populära aktörerna på marknaden. Vi jämför fördelar och nackdelar och hoppas att du ska kunna hitta en tjänst för färdiga matlådor som gör just din vardag enklare.

Många olika färdiga matlådor jämförda

Träningsmat

Träningsmat Logo

Att få till kosten när man tränar är något som många kämpar med. Det är helt enkelt svårt att laga näringsrik och proteinrik mat varje dag. Många fastnar i samma gamla tråkiga rätter.

Om du känner igen dig i detta kan ett företag som träningsmat vara något för dig. De har nämligen matlådor speciellt anpassade för de som vill leva en aktiv livsstil och äta hälsosamt.

Du har totalt fyra olika paket att välja bland. I det så kallade standardpaketet ingår god och hälsosam mat.

Här är det stora portioner som gäller, för dig som tränar en hel del. Totalt brukar en matlåda innehålla ca 750 kalorier, vilket för många är ett mycket bra steg på vägen för att nå ett tillräckligt högt kaloriintag.

Lådorna innehåller relativt lite fett och mycket protein. De består alltid av kolhydrater, ett protein och grönsaker.

Du beställer så många lådor du vill varje vecka och kan anpassa efter hur många dagar du vill ha lagad mat. Varje vecka bjuds det på 5 stycken olika rätter.

Det finns också ett alternativ som kallas för sub 500. Detta är matlådor som bara innehåller 500 kalorier per låda som mest. Perfekt för dig som inte är lika stor i maten, och vill äta lite mindre.

Utöver detta har man också alternativ för dig som vill hålla igen på kolhydraterna, eller som vill äta helt veganskt. Kort sagt har Träningsmat mycket att välja bland, för att du ska kunna hitta något som passar dina behov och önskemål.

Maten levereras direkt hem till din dörr. Det ska nämnas att detta är ett något mindre företag och att de därmed än så länge inte kör till precis alla adresser i Sverige.

För att sammanfatta är Träningsmat ett bra och smidigt alternativ för dig som på ett enklare sätt vill kunna äta rätt. Perfekt både för dig som tränar mycket och dig som vill göra mer medvetna val när det kommer till kost.

Se även vår kompletta recension av Träningsmat!


Better feast

Better Feast Logo

Ett annat företag som erbjuder färdiglagade och hälsosamma matlådor är Better Feast. De är en ganska stor aktör på marknaden och har även de ganska många olika alternativ och varianter att välja bland.

Idén bakom företaget är mycket enkel. Det handlar helt enkelt om att leverera goda och färdiglagade matlådor till dörren, med både smarrig och nyttig mat.

Det finns många olika paket beroende på vad du är ute efter. Bland annat har Better Feast alternativ för dig som letar efter lösningar till hela familjen.

Den så kallade familjelådan levererar mat som bara ska värmas, som kommer räcka till hela familjen. Du kryssar helt enkelt i hur många ni är och hur många dagar i veckan ni vill ha färdig mat.

Varje vecka har du 9 olika rätter att välja bland. De är ganska olika i sin utformning och varierade, vilket gör det perfekt för dig som vill kunna anpassa måltiderna mycket. Något som ska nämnas är att familjelådorna värms i ugn och inte i mikro, vilket såklart gör att det tar något längre tid.

Vardagslådan är ett annat alternativ som många nog upplever som intressant. Här finns möjligheten för dig som helt vill lägga över matlagningen på någon annan.

Man lagar nämligen frukost, lunch och middag, varje dag. Du kan alltså få hem 15 måltider varje vecka och helt se till att slippa krångla med matlagning och handling på egen hand. Dessutom får du också med mellanmål till varje dag.

Utöver detta finns också andra paket, till exempel för dig som siktar på att gå ned i vikt. Enligt oss är Better Feast ett av de allra smidigaste alternativen i guiden. Vill du beställa mycket mat varje vecka, till dig själv, eller till familjen, är detta en aktör vi kan rekommendera att kika närmare på.

Läs mer i vår recension av BetterFeast!


Giboxen.se

GI Boxen Logo

Vi fortsätter denna guide med företaget Giboxen.se. De har tagit fram matlådor anpassade för dig som vill äta enligt Gi-metoden. Nyttigt och hälsosamt med andra ord.

Du får varannan vecka hem nyttiga matlådor. Du kan välja mellan 10, 20 eller 40 stycken beroende på hur många ni är i hushållet.

Här finns det inte så stora möjligheter att anpassa efter hur många dagar i veckan du själv vill laga mat. Giboxen är tänkt att täcka in alla vardagar för att du ska kunna kontrollera din kost på ett ännu bättre sätt.

Gi-metoden går ut på att undvika snabba kolhydrater. Snabbt socker som vi inte gör oss av med omvandlas snart till fett. Med andra ord är socker en av de anledningar som finns till att vi går upp i vikt.

Många upplever också att de får ett jämnare blodsocker med Gi-metoden. Det gör att man får en jämnare energi under hela dagen och inte blir lika trött.

Maten levereras i snygga och smidiga fyrkantiga lådor som enkelt kommer att få plats i frysen. Man har sett till att erbjuda en stor variation av rätter, som smakar gott, men som även har mycket vackra färger. På så sätt blir det lite roligare att äta nyttigt.

En annan sak som kan nämna om Gi-Boxen är att den lådorna är framtagna för att passa de flesta. Både dig som tränar, är gravid eller lever ett ganska vanligt liv. Maträtterna är ganska enkla och med smaker som de allra flesta gillar.

Att bara få leverans varannan vecka gör såklart att du behöver lite mer plats i frysen. Dessutom kan det ses som en liten nackdel att du inte kan anpassa exakt hur många matlådor du vill ha varje vecka.

Men för dig som vill ha smidig mat som innehåller färre snabba kolhydrater är Giboxen definitivt ett bra alternativ. Dessutom är det en av de mest prisvärda lösningarna för matlådor i denna guide.


Fitnesskocken

Fitnesskocken Logo

De som tränar mycket kan ha svårt att få ihop kosten. Det är mycket som ska hinnas med och att äta tillräckligt många kalorier varje dag är inte alltid det lättaste. Fitnesskocken är ytterligare ett företag som tillverkar matlådor som passar extra bra för dig som vill ha sund kost att komplettera din träning med.

Matlådorna innehåller ca 550 kalorier och ungefär 30 gram protein. På så vis får du i dig en stor del av det du behöver varje dag, med hjälp av dessa matlådor.

Något som får nämnas som ett stort plus är att 9 av 10 matlådor är laktosfria. Detta funkar alltså perfekt för dig som har en allergi eller överkänslighet mot laktos.

Du kan antingen välja att beställa specifikt varje vecka, eller att skriva in dig på prenumerationstjänsten. Möjligheten att beställa separata matlådor är ett mycket bra alternativ för dig som vill prova på om fitnesskocken är något för dig.

Totalt lagar de 20 olika rätter. Med prenumerationstjänsten får du varierade rätter varje vecka. Rätterna baserar på protein som är både kött, kyckling fisk och vegetariskt. Något för alla med andra ord.

Nackdelen med Fitnesskocken är att du inte har allt för många valmöjligheter när det kommer till prenumerationstjänsten. Du kan välja hur många rätter du vill ha varje vecka men det lägsta alternativet är 10 stycken. För dig som vill laga själv lite oftare finns det alltså kanske andra tjänster som är bättre.

Något som dock ska nämnas är möjligheten till lådor med mindre kolhydrater. Det finns också den så kallade atletlådan för dig som verkligen vill koppla träningen till din matlåda på ett ännu bättre sätt och få mat som innehåller ännu mer protein.


Svarta Lådan

Svarta Lådan Logo

Vi avslutar denna guide med matlådorna från Svarta lådan. Även detta är en aktör som riktat in sig på att laga hälsosam mat, för dig som vill äta lite nyttigare.

Maten är framtagen för att passa så många som möjligt. Den är både laktosfri och glutenfri och det finns gott om veganska och vegetariska alternativ. Dessutom har man riktat in sig på att ta fram mat som man anser är antiinflamatorisk.

Något som sticker ut med Svarta lådan är att de har enormt många olika alternativ att välja bland när det kommer till paket och matlådor. Det finns ett tiotal olika varianter, beroende på vad du känner att passar bäst för just dig. Nedan går vi alltså bara igenom några av alla de alternativ som finns.

Bland annat finns möjligheten till den låda som kallas 7 days all inclusive. Den är inriktad mot dig som vill äta hälsosamt eller gå ned i vikt.

Lådan innehåller alla måltider du behöver under hela veckan. Frukost, lunch, middag och två mellanmål varje dag. Med andra ord behöver du själv inte tänka till alls eller planera när det kommer till maten.

Du kan också välja den så kallade familjelådan, som en avlastning för dig som inte vill behöva laga lika mycket mat hemma. Den innehåller 4 rätter varje vecka, som räcker till hela familjen. Dessutom får du med mellanmål till fem av veckans dagar, samt en nyttig hälsoshot som familjen kan njuta av under veckan.

För dig som vill kunna anpassa extra mycket finns också premiumlådan. Här kan du varje vecka själv välja vilka rätter du vill ha levererade. Ett alternativ för dig som vill ha extra mycket valfrihet med andra ord.

Vill du ha en bred palett av olika matlådor och paket att välja mellan är Svarta Lådan enligt oss ett av de absolut bästa alternativen på marknaden.


Är det nyttigare att äta färdiglagade matlådor?

Många vill såklart äta nyttigt, men det är inte alltid så lätt. Nedan förklarar vi lite närmare, varför färdiglagade matlådor kan vara ett sätt att göra din kost lite nyttigare.

Bättre ingredienser

Till att börja med är det både dyrt och krångligt att köpa allt du behöver för att få i dig vitaminer och mineraler på egen hand. De flesta av oss upptäcker nog ganska ofta att vi struntat i grönsakerna till måltiden, lite oftare än vi själva skulle vilja.

De allra flesta färdiga matlådor är komponerade för att på ett så bra sätt som möjligt täcka upp alla behov vi har av näringsämnen vitaminer och mineraler. Många gånger får du alltså en mycket mer komplett måltid om du beställer en färdig matlåda, än om du lagar maten själv.

För den som tränar finns också gott om alternativ som till exempel innehåller extra protein. Ännu ett sätt att enklare se till att kroppen får i sig allt den behöver för att fungera och prestera.

Minska utematen

Något som inte alltid är nyttigt är att äta ute, speciellt inte om vi väljer de billigare snabbmatsalternativen. Många gånger gör vi detta, inte för att unna oss något gott, utan för att vi helt enkelt inte orkar laga mat.

Om du har färdiga matlådor i frysen är risken att du beställer ute-mat mer ofta än du skulle vilja, mycket mindre.  På så vis får du en mer balanserad kost, där du undviker de mest onyttiga måltiderna varje vecka.

Mindre stress

Hälsa handlar inte bara om vad vi stoppar i oss. Det är också viktigt att ta hand om sitt mående och undvika allt för mycket stress i vardagen.

Färdiga matlådor gör att du sparar mer tid än du kan ana. Du slipper laga mat, planera inför veckan, handla och diska. Det blir för de flesta ganska många timmar på en vecka.

Genom att spara in denna tid kommer du har fler stunder över att göra sådant du tycker är kul och återhämta dig.

Kort sagt har färdiga matlådor massor av positiva hälsoaspekter och är något vi verkligen tycker är värt att prova. I listan ovan tror vi att du kan hitta ett alternativ som fungerar som allra bäst för just dig.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg