Bästa espressokopp 2024: Vackra och praktiska koppar för espresso


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Espressokoppar är en särskild sorts små koppar, som är gjorda för att perfekt passa espressons speciella egenskaper. Storleken, formen och att det är en lite tjockare kopp, är saker som bidrar till att du ska kunna njuta av din espresso fullt ut. Här hittar du några av de bästa espressokopparna som säljs just nu!

Vit espressokopp i närbild

Vilken espressokopp är bäst i test?

En ny favorit för oss är Eva Solo espressomugg. Snygg design med silikonfodral som gör det enkelt att hålla i den varma koppen utan att bränna sig. Finns i många läckra färggalternativ!

✅ Smart modern design

Eva Solo espressomugg

Ett annat otroligt läckert alternativ är Le Creuset Espressokoppar. De finns att köpa i en fint set med varumärkets klassiska färgglada estetik.

✅ Färgglad klassiker

Le Creuset Espressokopp 10 cl

Slutligen måste vi rekommendera de prisvärda och stilrena espressokopparna från House Doctor. Tjusiga små koppar som ligger bra i handen och har en rustik stil som många tycker om.

✅ Rustik känsla

House Doctor Berica Espressokopp 8,5 cl

Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln. Se även våra tips på eleganta kaffemuggar!

En titt på utbudet av espressokoppar

Här hittar du hela listan på espressokoppar som är värda att spana in. Vi har försökt få med koppar i olika prisklasser, material och stilar, från många olika varumärken. Se om du hittar någon variant som faller dig i smaken!

Ernst Kirchsteiger Glöggkoppar / Espressokoppar med öra

Ernst Kirchsteiger Glöggkoppar espressokopp

Kolla priset hos:

Många använder sina espressokoppar till glögg eftersom de är lagom storlek för det. Det är inte lika många som tänker på att det kan gå lika bra att köpa glöggmuggar att använda till sin espresso. De här fina glöggkopparna från Ernst Kirchsteiger fungerar minst lika bra till espresso.

Det är små svarta muggar i stengods som kommer i ett fyrapack. Designen är rustik och samtidigt avskalat enkel. Muggarna har en diameter på 6 cm och de är 6 cm höga. De har ett stiliserat litet öra som kanske snarare finns där för utseendets skull än för att man ska hålla i det.

Ernst Kirchsteiger är tv-profilen som också har sitt eget varumärke sen 2005. Produkterna från varumärket kännetecknas av sin enkelhet, med en snygg design som kan passa i de flesta hem.

Under sina år som programledare har han blivit folkkär och det har gjort att han lätt kunnat nå ut till många människor med det han formgivit.

Idag är han ett av de starkaste namnen när det kommer till ny svensk formgivning, och han formger allt från porslin, krukor och andra heminredningsdetaljer till förvaringsprodukter och möbler.


Bitz Espressokopp 6 st matt gräddvit

Bitz Espressokopp 6 st matt gräddvit

Kolla priset hos:

Bitz gräddvita espressokoppar har just en gräddvit utsida, med något mörkare fläckar. Det är en snygg yta, men det är ändå insidan som gör de här kopparna mest speciella. Varje kopp har sin egen färg inuti – gräddvit, rosa, amber, ljusblå, mörkblå och grön.

Diametern är 5,5 cm och höjden 6,5, vilket gör dem lite smalare och högre än andra espressokoppar. De har inget fat och inget öra, men formen är rundad på ett sätt som gör att de är sköna att hålla i handen. De rymmer 9 cl, vilket är en helt normal storlek för en espressokopp.

Kopparna är gjorda i stengods med en särskild sorts glasyr, som ger färgerna ett extra djup och en speciell glöd.

Bitz är ett omtyckt varumärke som bidrar med hög kvalitet till din dukning. I sortimentet finns bland annat porslin, glas och bestick av olika slag. Deras design kan tilltala dig som önskar mer färg i vardagen, men passar också om du uppskattar ett elegant formspråk på ett unikt porslin.

Mycket av det de erbjuder är gjort i stengods, som gör att det känns rustikt och hemtrevligt, samtidigt som de lyckas balansera en avskalad design med en färgglad stil.


Bitz Espressokopp 6 st mörka

Bitz Espressokopp 6 st mörka

Kolla priset hos:

Känner du inte att den ljusa stilen passar dig? Bitz har tagit fram en mörk version av sina espressokoppar också. Storleken är samma, med en höjd på 6,5 cm och diameter på 5,5 cm. Formen är behagligt rundad och materialet är stengods.

Kopparna har varken öra eller fat. Det låter väldigt likt Bitz ljusa koppar, men den matta mörka utsidan och de dova färgerna som finns inuti gör att de ändå upplevs som något helt annat.

Glasyren är reaktiv, vilket innebär att varje kopp blir unik. Glasyren inuti muggarna är blank och varje kopp har sin egen färg. I ett 6-pack ingår färgerna creme, lila, mörkblå, amber, rosa och grön.

Det danska varumärket Bitz erbjuder det mesta du behöver för att skapa en snygg dukning. I deras utbud hittar du bland annat bestick och glas, men kanske att de framför allt är kända för sina muggar, skålar och fat i stengods.

De har en karakteristiskt spräcklig yta och är färgsatta i väl utvalda nyanser. De lyckas med konststycket att låta den skandinaviska avskalade designen möta en rustik stil med mycket färg – utan att det känns det minsta konstigt. Med Bitz produkter kan du få ett unikt porslin att tycka om i många år framåt.


Höganäs Keramik Espressokopp 10 cl med träfat

Höganäs Keramik Espressokopp 10 cl med träfat

Kolla priset hos:

Det här är en liten version av höganäsmuggen, som tillverkas av Höganäs Keramik. Förutom att storleken är mindre har även formen anpassats så att den ska passa perfekt för espresso.

Det är en kopp med tjocka väggar som håller kvar värmen från ditt kaffe, och dessutom har koppen ett fint litet fat i trä som bidrar till att hålla kvar värmen.

Koppen rymmer 10 cl, vilket är en vanlig storlek för en espressokopp, och gör att du lättare kan njuta av din espresso fullt ut. Koppen är vit och fatet har kvar sin naturliga träfärg, vilket skapar en snygg helhet.

Höganäs Keramik är ett klassiskt varumärke när det kommer till keramik. De har funnits sen 1909 och är bland annat kända för sina höganäskrus och de mycket populära muggarna.

Höganäsmuggarna finns i fem olika färger och kan lyfta vilken fikastund som helst till en ny nivå. Höganäs Keramik ägs idag av det finländska företaget Fiskars, och deras produkter görs i stengods.

Tidigare var mycket av det de gjorde i lergods, men i samband med att man övergick till en industriell tillverkning föll valet på stengods.


Le Creuset Espressokopp 10 cl

Le Creuset Espressokopp 10 cl

Kolla priset hos:

Med denna vackra kopp från Le Creuset får du en espressokopp som passar bra ihop med annat från deras kollektion av kökstillbehör. Det är en mindre version av deras större kopp och den rymmer 10 cl, vilket är precis rätt när du ska göra dig en espresso.

Du kan också använda den till efterrätter eller om du vill servera något annat i en liten kopp. Koppen är gjord av stengods och har en vackert blå färg på utsidan. Insidan är i en krämigt vit nyans. Koppens höjd är 6,5 cm och det gör att den har en lite högre och smalare form än många andra espressokoppar.

Le Creuset är mest kända för sina gjutjärnsgrytor som finns i olika storlekar och i olika färger, vilket gör dem väldigt iögonfallande. Förutom gjutjärnsgrytorna erbjuder de andra produkter som passar i hemmet och framför allt då för matlagning och servering.

I deras sortiment kan du till exempel hitta salt- och pepparkvarnar, stekpannor, ugnsformar, muggar och tallrikar.

Grunden till företaget kom redan 1925 när två experter på emaljering och gjutning träffades, vilket så småningom ledde till att processen för att tillverka gjutjärnsgrytan togs fram. Idag ser tillverkningsprocessen faktiskt likadan ut som den gjorde när de började sin tillverkning!


Vargen & Thor Duga Espressomuggar med fat

Vargen & Thor Duga Espressomuggar med fat

Kolla priset hos:

Vargen & Thor har här skapat ett 4-pack espressomuggar där muggarna också har var sin färg. Färgerna är svart, antracit, sandgrå och isvit, vilket gör att de skiljer sig från varandra och samtidigt passar väldigt bra ihop.

Muggarna är utan öron och rymmer 10 cl – med andra ord är de perfekta för din espresso. De har en enkelt avskalad design med ett strukturmönster som ger både muggarna och de tillhörande faten en randig känsla.

Med Vargen & Thor får du ett svenskt varumärke som är specialister på att ta fram köksprodukter av hög kvalitet i kloka material. De har till exempel knivar, bestick, kastruller, grytor och stekpannor i sortimentet, allt utformat på ett helt unikt sätt.

Letar du efter saker med det lilla extra, som kan ge ditt kök den exklusiva känsla du önskar, kan Vargen & Thor vara ett varumärke som passar dig.

Att det tog fem år från att de började att skapa en prototyp tills de hade en färdig produkt är bara ett av de tecken som finns på den stora omsorg de ger sina produkter. De vill att de ska vara snygga, speciella och hålla länge. Sen 2019 har de sålt sina saker och idag är de favoriter i många svenska hem.


Sagaform Coffee & More Espressokopp

Sagaform Coffee & More Espressokopp

Kolla priset hos:

Sagaform har gjort ett set med fyra espressokoppar. De skiljer sig inte åt genom att de har olika färger, som så många andra designers valt att göra. Istället har kopparna ett reliefmönster, där varje kopp har sitt eget mönster. Kopparna är vita och formspråket är i en retroliknande stil, eftersom det går att se paralleller till 70-talets formspråk med sin direkta och raka stil.

De här kopparna tillhör serien Coffee & More som gjorts i samarbete med designern Margot Barolo. Kopparna rymmer 10 cl och har en ganska hög och smal form, som gör att de lätt går att stapla.

Med smarta detaljer och en stilren design har Sagaforms produkter blivit väldigt populära. De designar saker som kan vara till en hjälp när du ska laga mat eller servera den – även om det är utomhus.

De har till exempel termosmuggar, karaffer, ljuslyktor, glas och muggar i sitt sortiment. Allt kommer i snygga förpackningar, så deras saker passar bra att ge som present. Varumärket Sagaform tillhör företaget Sagaform, som också har varumärken som Victorian, Byon och Vakinme.

Företaget har funnits i mer än 25 år och hela tiden haft fokus på att bidra till den svenska designen, och de har samarbetat med olika framstående formgivare.


Modern House Lundi Espressokopp 10 cl

Modern House Lundi Espressokopp 10 cl

Kolla priset hos:

Modern House har här valt att skapa moderna espressokoppar i glas. Det är ovanligt att espressokoppar görs just i glas, eftersom det blir svårare för koppen att hålla kvar kaffets värme då. Med koppen Lundi har problemet lösts genom att använda dubbla lager av glaset, så att det finns ett skyddande lager luft som håller värmen.

Det gör dessutom att muggarna får ett modernt och speciellt utseende som passar både till materialet och det som ska serveras. Muggarnas form är mjukt rundad och en mugg kan rymma 10 cl.

De kommer i tvåpack och glaset har inget mönster eller färg. Koppens modell får tala för sig själv och det gör att den känns avskalat elegant på ett sätt som passar i moderna hem.

Modern House är ett norskt varumärke som sysslar med skandinavisk och funktionell design. De tycker inte att det räcker att saker ska vara snygga, de måste också vara så smart uttänkta att det blir en njutning både att laga mat och äta den.

De erbjuder det mesta du kan behöva när du är i köket. Några exempel är brödkorgar, isformar, ugnsformar, knivset och knivblock, bakredskap, muggar och glas.


Table Top Stories Blues Espressokopp med fat

Table Top Stories Blues Espressokopp med fat

Kolla priset hos:

Vill du ha en enkel men snygg vit espressokopp kan den här koppen vara rätt alternativ. Koppen tillhör serien Blues från Table Top Stories, och fungerar bra tillsammans med andra delar ur den kollektionen. Den fungerar bra också för sig själv.

Med en snygg och enkel kopp får kaffet stå i centrum, och den har alla de egenskaper en riktigt bra espressokopp ska ha. Den rymmer 8 cl vilket gör att den har rätt storlek, och kroppen har också en bra form för att espresson ska komma till sin rätt.

Oavsett om du letar efter enkla eller lite annorlunda produkter för dukning är Table Top Stories ett varumärke du ska titta närmare på.

De vet att bordet är en plats där vi ofta möts, och vill finnas med dig oavsett om det är vardag eller fest, och både när du är ledsen och glad. 

Med fokus på mötet mellan människor har de tagit fram olika serier där du kan få en hel servis med det mesta du behöver till din dukning. Serierna har olika stil och kan passa vid olika tillfällen. Table Top Stories är Cerveras eget varumärke.


Le Creusets Rainbow Espressomugg 6 st

Le Creusets Rainbow Espressomugg 6 st

Kolla priset hos:

Är du förtjust i Le Creusets speciella formspråk? Då kommer de här kopparna inte göra dig besviken. Precis som deras berömda gjutjärnsgrytor har de här kopparna rena och vackra färger på utsidan. Insidan har en beige-vit nyans.

Kopparna kommer i 6-pack och varje mugg har sin egen färg. Färgerna är röd, orange, gul, ljusgrön, ljusblå och lila. En mugg rymmer 10 cl, vilket gör att den är anpassad efter espresson.

Muggarna ser likadana ut som de större muggarna som finns i samma serie, och de går bra att kombinera med varandra om du till exempel har några gäster som vill ha bryggkaffe medan andra vill ha espresso.

Det franska företaget Le Creuset har lång erfarenhet av hantverksskicklighet och att ta fram produkter av högsta kvalitet. Redan 1925 togs företagets första steg, när två belgiska industrimän träffades. Den ena var expert på emaljering och den andra på gjutning. Tillsammans skapade de en gjutjärnsgryta, och framför allt kom de fram till hur tillverkningen kunde gå till på bästa sätt.

Fortfarande idag är Le Creuset mest kända för sina gjutjärnsgrytor, som finns i många olika storlekar och färger. Förutom det erbjuder de annat du kan behöva för matlagning och servering, som ugnsformar, stekpannor, skålar, muggar och liknande.


Royal Copenhagen Blue Elements Espressogods

Royal Copenhagen Blue Elements Espressogods

Kolla priset hos:

Här har Royal Copenhagen använt sin långa historia, det arv och de traditioner de har med sig, och låtit det möta något så modernt som espresson. Resultatet är förvånansvärt lyckat. Den här espressokoppen har inte en lika avskalad design som de flesta andra, och koppens väggar är nog lite tunnare.

Det som gör den speciell är den helt typiska Royal Copenhagen-stilen med sirlighet och ett blått blommönster, vilket i sammanhanget känns oväntat och snyggt.

Till koppen kommer ett fat där du kan få plats med en liten kaka. Koppen tillhör serien Blue Elements och har designats av Louise Campbell. Koppen rymmer 9 cl.

Royal Copenhagen är en dansk hovleverantör, som är känd för sitt handmålade och klassiska porslin. Deras exklusiva produkter håller självfallet hög kvalitet – annars hade de aldrig dugt för kungahuset. Royal Copenhagen har ett rykte världen över, och deras porslin är eftertraktat och ses som lyxigt.

I sitt sortiment har de olika slags porslinsprodukter, och olika serier där du kan få en servis med många delar som är skapade för att höra samman. Deras julporslin tillhör de mest populära serierna. Du kan också välja att köpa till exempel enstaka muggar eller fat.


Iittala Taika Espressokopp 10 cl

Iittala Taika Espressokopp 10 cl

Kolla priset hos:

Det här är en kopp från Iittala, och många kan nog känna igen Iittalas speciella formspråk. Koppen är rak, har ett öra, och du kan själv välja om du vill ha den med eller utan fat. Båda delar går lika bra, och det är en smaksak om det känns trevligt eller mest onödigt med ett fat.

Koppen tillhör serien Taika, som är porslin med ett särskilt mönster där en uggla står i centrum. Koppen finns med vit bas och med mönster helt i svart, vit bas med mönster i färg – då dominerar blått mönstret – och med mörkt blå bas med mönster i färg. Koppen rymmer 10 cl.

Iittala är ett finskt varumärke som faktiskt var bland de första i världen att bry sig lika mycket om funktionen som utformningen av produkterna. Deras produkter har blivit väldigt omtyckta och i årtionden har de tagit fram saker som blivit tidlösa klassiker.

I utbudet finns bland annat munblåst glas, där de har lyckats ta fram 200 olika färgnyanser. På det sättet kan du alltid hitta något som passar din stil och hitta en färg du tycker om.


Pols Potten Grandma Espressokopp med fat 4 st

Pols Potten Grandma Espressokopp med fat 4 st

Kolla priset hos:

Pols Pottens espressokoppar är verkligen speciella – åtminstone om det du ser framför dig är en traditionell espressokopp. Tänker du istället på en skir kaffekopp av gammal modell är du närmare utseendet på den här espressokoppen.

Samtidigt är den något helt nytt, eftersom de fyra koppar som ingår i setet alla är i starka färger som kombineras med guldmönster. Det moderna möter det klassiska, på ett oväntat sätt och genom en färgexplosion. De här kopparna kan göra att vilken dag som helst kan kännas som en fest.

De funkar dessutom väldigt bra att kombinera med produkter ur Pols Pottens Grandpa-serie. Kopparna är 10×7,5×5,5 cm och de tillhörande faten har en diameter på 12,4 cm. En kopp rymmer 9 cl.

Varumärket Pols Potten tar fram handgjorda, färgglada och unika produkter för ditt hem. Med något från Pols Potten kan du hitta det som behövs för att lysa upp i en annars tråkig vardag. Kanske en av deras förvaringsburkar, några färgglada glas eller varför inte tallrikar, assietter eller tekannor?

Varumärket grundades 1986 i Holland. Förutom att produkterna är färgglada är designen noga genomtänkt. Sakerna är unika och har detaljer som gör dem speciella, och de tillverkas i noga utvalda material. Genom åren har de samarbetat med en lång rad framstående formgivare.


House Doctor Berica Espressokopp 8,5 cl

House Doctor Berica Espressokopp 8,5 cl

Kolla priset hos:

Den här koppen har gjorts med en särskild lasyr som gör att ytan blir ojämn i färgen och lite fläckig. Det gör att denna kopp från House Doctor ger ett rustikt intryck, som samspelar bra med materialet och formen.

Formen är gjord så att den nedre delen är lite kantig, vilket gör att den passar väldigt fint i handen. Koppen finns i tre färger: beige, brun och svart. Alla färgerna är gjorda i samma sorts lasyr och har samma rustika känsla. Koppen rymmer 8,5 cl.

House Doctor är ett danskt företag som startades av tre syskon. De ville bidra till att skapa vackrare hem och föreställde sig att det bäst kunde ske om man blandade saker från flera olika världar. De har stort fokus på detaljer och är måna om att deras produkter ska kännas som små konstverk.

När de tar fram en kollektion bryr de sig inte bara om varje sak för sig, utan det är minst lika viktigt att det ska bli en helhet där de olika delarna kan användas tillsammans i olika kombinationer.

Designarbetet är gediget. De har hållit fast vid sin ursprungsidé att resultatet blir bäst om flera olika element kan blandas, istället för att bara matcha dem med varandra.


Design Letters espressokoppar 4 st

Design Letters espressokoppar 4 st

Kolla priset hos:

Design Letters espressokoppar kommer i fyrpack och har ett väldigt enkelt formspråk. Kopparna är svarta och förutom att botten är lite smalare än resten är de helt raka. De har inga öron och inga fat. På varje kopp finns en av siffrorna 1-4 i vitt, med Design Letters typiska typsnitt.

Materialet är fint benporslin och koppen har en höjd på 6 cm och en diameter på 5,5 cm. En extra finess är att du kan kombinera dem med Design Letters ljushållare så att de går att använda som ljusstakar.

Design Letters har valt att utgå från en enkel men smått genial designidé. Deras produkter är i grunden avskalade och har ett enkelt utseende, sen kompletteras de med bokstäver och siffror i Design Letters eget typsnitt.

Det kan vara att hela alfabetet används som prydnad, eller att siffror radas upp efter varandra. Det kan också vara att en viss bokstav ensam får pryda till exempel en mugg.

På vissa produkter har de valt att skriva korta små budskap eller ord, till exempel en burk med ordet ”food” eller en termosmugg med ordet ”love”. Design Letters har funnits sen 2009 och säljer idag sina produkter i mer än 50 länder över hela världen.


Varför dricker man espresso ur små koppar?

Det finns en hel del skillnader mellan espresso och vanligt bryggkaffe. När espresso tillagas används vatten med högre tryck, vilket gör att vattnet pressas genom bönorna mycket snabbare än om du brygger kaffe.

För att få en bra espresso behöver du också mer finmalda bönor från en bra kaffekvarn, så att de fungerar bra för den speciella tillagningsmetoden. Till skillnad från bryggkaffe får en espresso en fin crema – ett toppskum som kräver den särskilda tillagningsmetod som används för espresso.

Just espressons crema är en av anledningarna till att små koppar passar bäst. Det motverkar nämligen att skumkronan sprids ut och blir alltför tunn.

Hur bildandet av crema går till, beror på kemiska processer som kanske inte är så intressanta att sätta sig in i. Det som är intressantare är att en espresso också får en betydligt högre koffeinhalt, förutom att den får en rikare och mer aromatisk smak. Smaken och koffeinhalten gör att det blir mer lagom med en liten kopp.

Kopparnas utformning är gjorda både med tanke på hur mycket som är lagom att dricka, och att espressons fina och speciella egenskaper ska komma till sin rätt.

Små espressokoppar är dessutom bättre på att hålla värmen för den lilla mängden kaffe som en espresso innehåller. Använder du en stor kopp till en espressoshot, kommer den att svalna betydligt snabbare än vad som är önskvärt.

Vad utmärker en bra espressokopp?

Traditionellt ska en espresso serveras i en keramisk kopp, och det är också den typ av koppar som de flesta tycker är bäst. Det finns flera olika sorters keramiska tekniker, och det som på svenska kallas för porslin tillhör dem.

Ordet porslin innefattar egentligen flera olika tekniker, och det kan vara till exempel både det vanliga vita porslinet och stengods, vilket är två vanliga material när det kommer till espressokoppar.

Att det är en kopp med lite tjockare kanter gör att kaffet inte svalnar lika snabbt. Formen är också viktig, eftersom espressons crema, det speciella skummet, kommer mer till sin rätt i en kopp som är vidare i ovankant än i sin nederdel.

En espresso brukar vara 2-4 cl, men en mugg eller kopp för espresso är snarare 8-10 cl stor. Det gör att du kan göra en dubbel espresso om du känner för det, eller lägga till lite skummad mjölk. Det kan också kännas bra bara att det finns lite extra plats.

Designmässigt skulle det kunna vara besvärligt att skapa en funktionell kopp som bara rymmer 2-4 cl och ändå är anpassad efter creman.

Espressokoppen eller -muggen är gjord för att passa perfekt till espressons tillagningssätt och speciella egenskaper. Tre av de viktigaste sakerna är då storleken, formen och materialet. Det finns även annat som spelar roll, som kan göra att det blir en espressokopp som passar just dig mer eller mindre bra.

Espressokoppar behöver inte ha fat, men vissa tycker att koppar med fat är både trevligare och snyggare. På samma sätt är det en smaksak vad det ska vara för färg på kopparna. Det går inte att säga rent generellt till exempel att en vit kopp skulle vara bättre än en svart.

Detsamma gäller om det ska vara en kopp med eller utan öra. Vad tycker du själv känns bäst? Ibland är det bästa att helt enkelt lyssna på det. Du kommer få en kaffestund du tycker bättre om ifall du har en mugg du tycker är riktigt snygg och som passar din personliga stil och smak.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg