Bästa brödkniven 2024: En omfattande guide till brödknivar


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För att få till den perfekta brödskivan behöver du såga igenom brödet, inte hacka eller skära. För bästa resultat krävs alltså en tandad kniv, särskilt avsedd för ändamålet. I den här artikeln rekommenderar vi några av de bästa brödknivarna på marknaden just nu!

Skärbräda med bröd och brödkniv

Vilken brödkniv är bäst i test?

Bäst i test är Global GN-004 Brödkniv. Det är en brödkniv tillverkad helt i rostfritt stål av absolut toppkvalitet!

Mycket hög kvalitet som håller

Global brödkniv helt i stål

En vacker kniv som blir en riktigt fin present är Satake Kuro Brödkniv. Den är både funktionell och vackert designad, samt kommer i en snygg förpackning.

✅ Unik design

Satake Kuro 44869 Brödkniv 25 cm (1/1)

Vill du ha en prisvärd kniv, som samtidigt håller hög kvalitet, bör du kolla in Sabatier Trompette Brödkniv. Förmodligen allra bäst valuta för pengarna just nu!

✅ Bra valuta för pengarna

Sabatier Trompette, Brödkniv Svart

Recensioner av 8 fina brödknivar

En riktigt bra brödkniv kan vara precis det du behöver för att få köket att kännas lite trevligare och proffsigare. Få saker är så goda som ett riktigt bra nybakt bröd, som man antingen bakat själv eller hämtat i butik eller bageri.

Känslan att få skiva upp detta, bre på ordentligt med pålägg och mumsa i sig är helt enkelt svårslagen. Men lika härligt som det kan vara med ett riktigt gott bröd, lika irriterande är det när man försöker skiva brödet med en dålig kniv och får ojämna skivor eller mängder med smulor som resultat.

En riktigt bra brödkniv kommer därför göra att du kan njuta av och uppskatta brödet mer!

Som du kommer att märka när du börjar titta efter en brödkniv till köket så finns det en uppsjö av olika märken och tillverkare. Att veta vilken du ska välja kan därför vara riktigt svårt. Olika produkter är gjorda i olika material, håller olika kvalitet och landar också i väldigt olika prisklasser. 

Beroende på hur ambitiös du är och vad du ska använda din kniv till så kommer olika knivar att passa både ditt kök och din plånbok olika bra. För att få lite ordning i denna djungel har vi därför nedan satt ihop en guide där vi jämför några av de allra mest populära brödknivarna på marknaden. 

Vi tittar på allt från design till funktion och hoppas kunna bidra till att du kan bilda dig en uppfattning om vilken kniv som passar dig allra bäst. 

Satake Kuro Brödsåg 25 cm

Satake Kuro 44869 Brödkniv 25 cm (1/1)

Kolla pris hos:

Kuro brödkniv från Satake är en kniv där man både tänkt till kring design och funktion och sett till att skapa ett redskap som kommer att komma väl till användning i de flesta kök. Om vi börjar med att titta på designen så ger denna kniv ett både elegant och rustikt intryck. 

Med ett skaft i mörkt trä och ett blad i hamrat, lite grövre stål märks det redan på looken att detta är en kniv för proffs. Om du väljer denna kniv skulle vi varmt rekommendera att den står framme som en del av inredningen i köket när den inte används, samt gärna används i dukningen när frukosten ska lyxas till lite extra. 

Det är förstås inte bara en kniv som ser bra ut, den håller också hög kvalitet. Satake är ett Japanskt märke, känt för att tillverka köksredskap i allmänhet och knivar i synnerhet. De har lång erfarenhet på området och vet vad som gör en bra kniv. Just denna modell är handsmidd i stål av hög kvalitet. 

Dessutom har man sett till att göra kniven riktigt bra balanserad. Detta gör att den ligger bättre i handen och är en av de saker som ofta skiljer lite bättre knivar från de som inte riktigt når till samma nivå. 

Prismässigt sticker denna modell iväg lite och det är att betrakta som ett lite dyrare alternativ. Men så får du också en riktigt bra kniv för pengarna. 

Om du till exempel ska ge bort en lite finare present till någon kan denna brödkniv rekommenderas eftersom den också kommer i en riktigt fin ask i trä, tänkt för förvaring. 

Vi tycker att detta är en prisvärd och bra kniv som vi kan rekommendera till dig som är beredd att lägga ut lite extra pengar på en bra brödkniv till köket. 


Satake Houcho brödkniv

Satake Houcho SVK011 Brödkniv

Kolla pris hos:

Här har vi ytterligare en kniv från Satake, men denna gång en något enklare modell. Denna brödkniv har nämligen inte ett blad som är handsmidet utan är troligen massproducerat på ett annat sätt. Men Satake är fortfarande ett märke som levererar hög kvalitet på i princip alla sina produkter och som har stor erfarenhet av knivar. 

Om du köper denna brödkniv kommer du därför att få en kniv som håller länge och som du därmed kan använda i många år. 

Designen på denna modell är också något enklare. Med ett skaft i lite ljusare trä och ett blad som ser ut som en klassisk brödkniv brukar göra sticker den inte direkt ut från mängden. Därmed inte sagt att den är ful på något sätt och denna kniv kan säkerligen vara ett trevligt inslag i dukningen på de allra flesta frukostbrickor. Handtaget är tillverkat i magnoliaträ.

Om vi tittar på priset så är de flesta kanske inte förvånade över att denna kniv också är ganska mycket billigare än modellen ovan. Självklart finns det billigare modeller på marknaden och denna kniv placerar sig någonstans i mitten rent prismässigt.

Ska du köpa en kniv av hög kvalitet som fortfarande håller sig till ett rimligt pris är det här en av de modeller vi kan rekommendera.


Sabatier Trompette, Brödkniv Svart

Sabatier Trompette, Brödkniv Svart

Kolla pris hos:

Sabatier är ett franskt märke som är kända för att både hålla hög kvalitet och vara väldigt prisvärda. Här har de tagit fram en kniv som faktiskt uppfyller dessa förväntningar. 

Designen på denna kniv från Sabtaier är ganska klassisk. Med ett blad i stål och ett svart handtag med nitar kommer den att vara ett snyggt inslag i de flesta kök. 

En sak som är riktigt positiv med denna modell är att bladet är helgjutet tillsammans med den kärna av stål som går in i handtaget. Det här gör att kniven får en riktigt fin balans och ligger väldigt skönt i handen. På så sätt kommer du att få en bra precision när du skivar ditt bröd.

Även om det här är en lite billigare kniv, bör den inte diskas i maskin. Vissa kanske tycker att detta verkar osmidigt, men tänk på att i de flesta fall blir inte en brödkniv speciellt smutsig. Att skölja av den snabbt under lite hett vatten brukar därför för det mesta vara tillräckligt. 

När vi kika på priset märker vi att detta som sagt är en lite billigare modell. Men vill du ha en bra brödkniv till ett budgetpris är Sabatier ett av de märken som är bäst att vända sig till. 

Faktum är att kanske till och med du som funderat på lite dyrare knivar skulle kunna kika på denna modell. Kanske uppfyller den dina krav och du kan spara en rejäl hacka. 


Global GN-004 Brödkniv Oriental NI 23cm tandad

Global brödkniv helt i stål

Kolla pris hos:

Här hittar vi en kniv från märket global som håller högsta klass. Tillverkad helt i rostfritt stål ger den ett professionellt intryck och samtidigt en ganska modern känsla till köket. 

Med andra ord en riktigt snygg kniv som definitivt bör vara en del av dukningen när frukosten ska lyxas till lite. 

En nackdel är dock att vissa kan uppleva att handtaget helt i stål inte är det mest bekväma att hålla i när man skär, utan föredrar ett handtag i trä. Andra tycker att denna typ av brödkniv ger ett riktigt bra grepp och en skön och nära känsla till kniven när man skär. 

Oavsett vilket är denna modell tillverkad i ett stycke och med en god balans, vilket kommer att ge dig en bättre känsla och högre precision. 

Prismässigt är det här en riktigt dyr kniv och många tycker nog att det är för mycket pengar ett lägga på en brödkniv. 

Men vill du ha något med riktigt hög kvalitet och är beredd att lägga ut lite extra är detta definitivt en modell vi kan rekommendera. Fundera dock på innan om du vill ha en modell med handtag helt i stål eller om du hellre vill ha en annan modell med ett handtag i trä. 


Anders Petter Start brödkniv

Anders Petter Start brödkniv med svart handtag

Kolla pris hos:

Detta är en enklare brödkniv som passar dig som inte vill lägga ut allt för stora summor på en kniv. Med ett blad i rostfritt stål och ett handtag i silikon är inte kniven den allra mest exklusiva. 

Men den fungerar absolut och är fortfarande en rejäl kniv som precis som namnet anger kan vara en bra första investering för den som inte har så mycket pengar att lägga undan på köksredskap. 

Designen är som sagt ganska enkel. Handtaget i silikon är svart och bladet på kniven är ganska rektangulärt i sin form. Kanske inte den allra snyggaste kniven i testet, men med tanke på att man arbetat med lite billigare material tycker vi ändå att man fått till utseendet helt okej. 

Det här är som sagt en budgetvariant och den är billigare än de flesta andra brödknivar i denna guide. Om du vill ha en brödkniv som fungerar och inte vill lägga några enorma summor kan det här vara ett bra alternativ. 

Värt att nämna är att det är bra att undvika maskindisk eftersom detta kan göra att silikonet slits och tappar färg fort. Diska därför för hand, med diskmedel om det behövs. 


Fiskars Essential brödkniv

Fiskars Essential brödkniv

Kolla pris hos:

Fiskars är ett etablerat märke som är populärt i Sverige. De levererar köksredskap som håller hög kvalitet och stil till ett rimligt pris. Här har man också tagit fram en brödkniv som tillhör de lite enklare modellerna. 

Detta märks tyvärr också på designen. Modellen ger ett ganska plastigt intryck och är kanske inte den allra snyggaste. Med ett ganska smalt handtag som har ett hål för upphängning är inte denna variant den mest estetiskt tilltalande. 

Men kniven håller dock måttet på andra områden. Den har fått många positiva recensioner som bland annat säger att den är riktigt skarp och bra. Med andra ord kan detta vara en modell som gör att det blir riktigt enkelt och smidigt att skära bröd. 

Detta är en av de absolut billigaste knivarna i denna guide. Rent kvalitets- och funktionsmässigt verkar den hålla måttet och vara en prisvärd investering. Men om du lägger stor vikt vid att kniven är snygg och gärna ser att den kan vara en del av dukning och inredning i köket finns det kanske andra alternativ som är mer tilltalande. 


Tramontina Verttice Brödkniv

Brödkniv Tramontina Verttice

Kolla pris hos:

Vi fortsätter med ytterligare en kniv som håller sig lågt på prisskalan. Denna brödkniv från Tramontina är trots det låga priset ett snyggt alternativ. 

Med ett blad i stål och ett handtag i märkt trä ser den definitivt ut att höra till det lite dyrare prisskiktet. Tramontina är ett Brasilianskt företag som länge tillverkat olika knivar och tillbehör för i första hand grillning. 

Många brödknivar är ca 20 cm långa. När du ska skära lite större bröd kan detta vara osmidigt eftersom kniven inte alltid räcker genom hela limpan. Här har du istället en riktigt rejäl modell som mäter hela 40 cm. Med andra ord kommer du att kunna skära hur stora bröd du vill utan problem. 

Detta är som sagt en billig kniv som hör till de absolut billigaste i denna guide. Men vi tycker att priset inte märks speciellt mycket på den kvalitet och de egenskaper som produkten faktiskt levererar. 

Med tanke på att du får en riktigt stor kniv som dessutom är snygg till detta pris måste vi säga att detta är ett av de absolut mest prisvärda alternativen i denna guide. Så vill du ha en lite större kniv, till ett riktigt bra pris tycker vi att du definitivt bör ta en närmare titt på denna. 


Victorinox Wood brödkniv

Brödkniv Victorinox

Kolla pris hos:

Denna kniv från Victorinox måste vi säga är en av de absolut snyggaste i denna guide. Med ett handtag i mörkt trä, närmare bestämt lönn och ett blad i rostfritt stål som ser rejält ut, utan att vara kantigt tycker vi att denna modell är den allra mest estetiskt tilltalande. 

Den kan med fördel hänga framme på väggen som en del av inredningen och kommer att smälta in väl i, i stort sett alla typer av kök. 

En annan fördel med denna modell är att den levereras i en snygg presentförpackning. På så sätt fungerar den perfekt att ge bort som en gåva till den du tycker om. 

Med sina 26 cm är den också rejäl och större än många andra modeller. Knivbladet är starkt och kommer att hålla sig skarpt under en mycket lång tid. 

Prismässigt är detta en lite dyrare kniv, men den har ändå en bit upp till de allra mest påkostade modellerna. Vi tycker att detta är ett prisvärt och bra alternativ. Om du lägger stort fokus på att din kniv ska vara snygg och estetiskt tilltalande är detta en av de modeller som vi verkligen anser erbjuder mest för pengarna. 


Vad skiljer en brödkniv från andra sorters knivar?

Det finns såklart en mängd olika sorters knivar som alla har olika funktion. Knivar kan vara anpassade för att fungera som allroundredskap som kan användas till alla typer av mat, eller vara specifikt anpassade för till exempel fisk eller kött. 

Det som särskiljer en brödkniv från andra typer av knivar är i första hand det sågtandade bladet. Detta gör att du enkelt kan skära igenom brödets lite hårdare yta. Tänderna tillåter dig att skära dig sakta genom brödet, utan att behöva lägga på speciellt mycket tryck. 

Om du provat att skära bröd med en vanlig kniv märker du troligen att brödet ofta trycks ihop, eftersom du inte kan såga dig igenom det genom att föra kniven fram och tillbaka. 

Brödknivar från många olika varumärken säljs i de flesta nätbutiker som säljer köksprylar.

Behöver man en brödkniv?

En brödkniv behövs i första hand om du ska skära upp bröd som du själv bakat, eller om du köpt bröd i butik eller bageri som inte är färdigbakat. De allra flesta äter denna typ av bröd då och då och att ha en brödkniv gör som du läste ovan att du kan skära upp brödet utan att trycka ihop det. 

Om du behöver en brödkniv eller inte är såklart upp till dig, men om den inte används mycket finns såklart billigare modeller som de allra flesta kan tänka sig att investera i. Med andra ord tycker vi att en brödkniv är en väl värd investering som de flesta har råd med om de lägger sig på rätt prisnivå. 

Behöver en brödkniv slipas?

Precis som alla knivar kan en brödkniv behöva slipas då och då för att den ska hålla sig vass. Men med tanke på att man endast skär bröd med den kommer detta inte behöva göras lika ofta som med en kniv som till exempel används för att skära kött. 

Om du dessutom ser till att alltid skära på ganska mjuka underlag som till exempel en skärbräda i trä kommer knivens skärpa också att hålla längre. 

För att slipa en brödkniv används ibland en tillhörande knivslip. Vissa modeller och märken har slipar utformade för specifika knivar och att använda en sådan är såklart ett alternativ. Det finns också speciella slipstenar som kan användas för att slipa knivar. 

En sådan kräver lite mer teknik och precision, men kan å andra sidan vara ett riktigt snyggt inslag i inredningen i köket. Med andra ord finns det olika sätt att slipa din brödkniv där en knivslip är det enklaste. 

Vi hoppas att dessa tips kan hjälpa dig att hålla kniven i gott skick och kunna använda din kniv länge. Vi hoppas också att guiden ovan kommer att hjälpa dig att hitta den brödkniv som blir rätt för just dig!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg