Bästa ångkokare i bambu 2024: Ångkorgar för asiatiska rätter


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du laga asiatisk mat kan du behöva en ångkokare för att kunna tillaga vissa rätter på det traditionella sättet. Med en ångkorg av bambu får du nya möjligheter i köket, och förutom att du kan ångkoka dumplings, gyoza och bao buns kan du börja ångkoka vanliga grönsaker.

Det finns många olika ångkorgar i bambu att välja mellan. Vad skiljer dem egentligen åt? Här kan du läsa mer om några av de bästa bambu-ångkokare som finns just nu.

Ångkokare med stora dumplings

Vilken ångkokare i bambu är bäst i test?

Bästa standardvalet enligt oss är Kitchen Crafts ångkokare i bambu. De har två sorter, en på 20 cm med två våningar, och en på 25 cm med bara en kokyta. Fina och funktionella ångkokare, perfekta för dumplings med mera!

Kitchen Craft Ångkokare 20 cm Bambu

Vill du ha en större och ännu mer robust modell kan vi tipsa om den tjusiga Vobeiy Bamboo Steamer. Den har tre våningar och är försedd med ramar av rostfritt stål som säkerställer att ångkokaren kommer att hålla längre.

Vobeiy ångkokare bambu 3 nivåer

Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln!

Många olika ångkokare i bambu jämförda

Ångkokare med kinesiska dumplings

Här går vi igenom många olika varianter, från olika varumärken. Många modeller är relativt likartade, men det kan skilja sig åt i storlek och höjd. Det finns modeller med en, två eller tre våningar. För maträtter där du vill separera olika råvaror eller smaker, är det praktiskt med flera våningar.

I asiatiska dumplingkök används oftast en våning för samma sort, så det krävs många ångkokare för en hel meny.

Modern House Nemo Ångkokare 20 cm Natur

Modern House Nemo Ångkokare 20 cm Natur

Kolla priset hos:

Nemo Ångkokare kommer från varumärket Modern House. Det är en variant med två nivåer, som gör att du kan tillaga mer mat och fler olika ingredienser samtidigt. De båda korgarna har en diameter på 20 cm och höjden är 15 cm.

Materialet är bambu, som är flätat både i korgens botten och i det lock som används. I botten är bambun flätad till ett slags galler som gör att ångan lätt kan ta sig upp och locket är istället flätat mer tätt så att ångan inte ska kunna slippa ut.

Ångkokaren tillhör en serie av olika produkter som passar när du vill laga mat från det kinesiska köket, eller annan asiatisk mat. I ångkokaren kan du kan du laga till exempel dumplings, kött eller grönsaker.

Du kan vända dig till det norska varumärket Modern House om du letar efter saker med en skandinavisk design.

De gör funktionella och snygga produkter i en avskalad stil och erbjuder det mesta du kan behöva till köket. Hos dem hittar du knivar, stekpannor, ugnsformar, pastamaskiner, hamburgerpressar, muggar, glas och en hel del annat.


Kitchen Craft Ångkokare 20 cm Bambu

Kitchen Craft Ångkokare 20 cm Bambu

Kolla priset hos:

Kitchen Craft har tagit fram denna ångkokare som är en smidig variant med en diameter på 20 cm. När du ska tillaga maten placerar du den i ångkokaren, som sen placeras uppe på ett kokkärl. Ångan från det kokande vattnet i kärlet tar sig upp i korgen och på det sättet kan maten tillagas.

För att ångan lätt ska ta sig in i korgen är botten formad som ett galler. Den här ångkokaren har två nivåer, alltså två korgar som du kan placera på varandra. Använder du båda kan mer mat tillagas samtidigt. Överst sätter du ångkokarens lock som gör att ångan stannar kvar och maten blir tillredd. Materialet är bambu, precis som det ska vara i traditionella ångkokare.

Kitchen Craft är ett engelskt företag som grundades redan 1850 av Thomas Plant. Till en början bar företaget också hans namn, men 1996 fick de sitt nuvarande namn. Kitchen Craft är en global leverantör av köksutrustning och de erbjuder bland annat porslin, bakformar och andra kökstillbehör du kan behöva när det är dags att baka eller laga mat.


Kitchen Craft Ångkokare 25 cm Bambu

Kitchen Craft Ångkokare 25 cm Bambu

Kolla priset hos:

Det här är en lite större ångkokare från Kitchen Craft, med en diameter på 25 cm. Den större storleken gör att det får plats mer mat i den, till exempel fler dumplings eller olika grönsaker som du vill tillaga. Denna ångkokare utgörs av bara en korg med lock, det är alltså inte flera olika nivåer.

Korgen är gjord av bambu och den har ett glest galler i botten. Locket är gjort av snyggt flätad bambu och har ett litet handtag i mitten så att det är lätt att lyfta på det. För att använda ångkokaren behöver du placera den på ett kärl med kokande vatten. På det sättet skapas den ånga som används vid tillagningen.

Det brittiska varumärket Kitchen Craft har en stor bredd av produkter för köket. De utvecklar och designar olika saker du kan behöva när du jobbar i köket, och tar fram många produkter av olika slag. I sitt sortiment har de mer än 5000 olika produkter, och du kan räkna med att de alltid använder sig av den senaste tekniken och de bästa materialen.


Dexam School of Wok Ångkokare 20 cm Bambu

School of Wok Ångkokare 20 cm Bambu

Kolla priset hos:

Dexams serie School of Wok innehåller olika produkter du kan behöva när du ska laga asiatisk mat. Till exempel ingår wokpanna, wokslev, ätpinnar och denna stabila ångkokare. Ångkokaren har en diameter på 20 cm och höjden är ungefär 15 cm.

Den är gjord i bambu, ett naturmaterial som passar perfekt för den här sortens ångkokare. Dexams ångkorg är i två våningar, det är alltså i själva verket två korgar du kan sätta på varandra när du lagar mat. Var och en av korgarna har en gallerliknande botten där du placerar det du vill tillaga. För att ångan ska stanna kvar ingår det ett tätt flätat lock, också det av bambu.

Dexam är ett företag som vill inspirera med sina produkter – och göra att det blir roligare att stå i köket. Bland deras saker hittar du inte bara köksredskap och olika verktyg du kan behöva för att tillaga din mat eller baka något, utan även kökstextilier som grytlappar och förkläden. Eftersom de håller koll på de senaste trenderna inom matlagning kan du alltid hitta det du behöver hos dem.


School of Wok Ångkokare 25 cm Bambu

School of Wok Ångkokare 25 cm Bambu

Kolla priset hos:

I serien School of Wok från Dexam finns både en större och en mindre ångkokare. Detta är den lite större varianten med en diameter på 25 cm. Den har två nivåer, så du kan tillaga mer grönsaker, fler dumplings, eller fler olika saker samtidigt.

Ångkokaren fylls av det du vill laga och placeras sen på ett kokkärl med kokande vatten. Vattenångan tar sig upp i ångkorgen och tack vare det rejäla locket stannar den kvar där. Ångan tillagar maten på ett skonsamt sätt.

Mer av mineralerna och vitaminerna stannar kvar och du behöver inte använda matfett för tillagningen. School of Wok är en serie med produkter som gör att du kan laga asiatisk mat hemma. Dessutom har Dexam tagit fram instruktionsvideor och recept som gör det lättare för dig att lyckas.

Det brittiska varumärket Dexam tar fram prisvärda produkter av hög kvalitet. Hos dem hittar du olika funktionella och smarta köksredskap. Förutom att du med deras hjälp kan hitta de saker du behöver för att tillaga maten är deras produkter snygga och kan bli något som lyser upp i ditt kök.


Tokyo Design Kitchen Ångkokare i bambu, 20 cm

Tokyo Design Kitchen Ångkokare i bambu, 20 cm

Kolla priset hos:

Tokyo Design Studio har tagit fram en traditionell asiatisk ångkokare med en diameter på 20 cm. Den har två våningar och en höjd på 14, 5 cm. I botten finns det ett galler som gör att ångan får lätt att komma upp och överst finns det ett lock som gör att den stannar kvar och kan tillaga maten.

Att ångkokaren har två våningar gör att du kan tillaga flera olika sorters grönsaker samtidigt. Du kan också laga till exempel dumplings, bao buns eller andra asiatiska rätter.

Materialet är bambu, ett naturligt material som också är det traditionella för ångkokare. För att ta hand om materialet på bästa sätt ska du alltid handdiska ångkokaren.

När du vill skapa en riktigt vacker dukning kan Tokyo Design Studio vara det rätta varumärket. De hämtar sin inspiration i Japan och har designteam både i Japan och Nederländerna.

På det sättet kan de ta fram funktionella och snygga produkter med en unik design som skapats i mötet mellan öst och väst. Produkterna tillverkas i Japan, och gamla hantverksmetoder används.


Annie’s Kitchen, Handgjord Bambu Ångkokare

Annie’s Kitchen, Handgjord Bambu Ångkokare

Kolla priset hos:

Vill du ha en ångkokare med tre våningar kan alternativet från Annie’s Kitchen vara det som passar dig bäst. Designen är traditionell och materialet är bambu. Den har en diameter på 25,4 cm och höjd på 22,9 cm. Den rymmer 254 cl sammanlagt.

Eftersom det i praktiken är tre korgar du ställer på varandra kan du lätt få plats att laga mer mat – och om du bara vill laga lite räcker det att använda en av korgarna. Väljer du detta alternativ medföljer ett verktyg som används för att forma dumplings, två par ätpinnar och fyra återanvändbara bomullsfoder.

För att korgen inte ska missfärgas eller ta smak av det du lagar rekommenderas det att du lägger något mellan maten och själva korgen, och dessa bomullsfoder fungerar då alldeles utmärkt.

Annie’s Kitchen är ett varumärke som erbjuder traditionella och autentiska produkter för asiatisk matlagning och servering av asiatisk mat. I utbudet kan du hitta allt från ångkokare, ostdukar och ”dumplingmakers” till snygga skålar för ramen. Vill du ta din asiatiska matlagning till nästa nivå kan du hitta allt du behöver hos Annie’s Kitchen.


Vobeiy ångkokare bambu 3 nivåer

Vobeiy ångkokare bambu 3 nivåer

Kolla priset hos:

Ångkokaren från Vobeiy skiljer sig lite från andra modeller. Den har tre avdelningar, alltså tre korgar som staplas på varandra. De flesta har bara en eller två nivåer, men det som gör denna mest speciell är att korgarnas kanter är förstärkta med band av rostfritt stål.

Det gör att hållbarheten blir större och att ångkokaren inte blir lika ömtålig som de andra. Den finns i två storlekar, med en diameter på 24 eller 27 cm. Framför allt för den större ångkokaren är extra stabilitet något väldigt positivt.

Varje våning i ångkokaren är en egen korg, och du behöver inte använda alla tre samtidigt. Korgarnas botten har ett galler och överst finns det ett tätt lock som håller kvar ångan.

Vobeiy är ett varumärke som erbjuder olika produkter som passar om du vill testa traditionell asiatisk matlagning. Förutom ångkokare i bambu har de bland annat tekannor och temuggar i gjutjärn och mortlar i granit. De rustika materialen tillför en extra dimension till både matlagning och servering, och det är produkter som kan ge dig den rätta asiatiska känslan.


Relaxdays Bambu ångkokare med 2 våningar

Relaxdays Bambu ångkokare med 2 våningar

Kolla priset hos:

Med Relaxdays ångkokare får du en traditionell ångkokare av flätad bambu. Den har två våningar som utgörs av två olika korgar där din mat kan ångas. Det ingår självklart också ett lock som håller kvar ångan.

Med två nivåer kan du tillaga flera rätter samtidigt och göra så allt blir färdigt lagom tills det är dags att äta. Passar extra bra om du vill laga rätter från det japanska eller kinesiska köket. Det här är en ångkokare med en diameter på 25 cm och en höjd på 18 cm, så det är en av de lite större modellerna.

Relaxdays är ett varumärke som hart mer än 20 000 produkter i sitt sortiment. Hos dem kan du hitta i stort sett allt du behöver för att skapa ett det hem du vill ha.

De har inredningsprodukter för sovrum, badrum, balkonger och självfallet också för köket. Är det köksprodukter du är intresserad av kan du hitta allt från skåp, hyllor och dekorering som passar i köket till diskställ, brickor, köksapparater och serveringstillbehör.


Clas Ohlson Ångkokare bambu, 20 cm

Ej tillgänglig online

När du väljer en ångkokare från Clas Ohlson får du en produkt som är har märkningen FSC®. Det innebär att bambun tagits fram inom ramen för ansvarsfullt skogsbruk. Bambun har använts både för ångkorgens släta sidor, för bottens galler och för det stilrent flätade locket.

Genom gallret kan ångan ta sig upp till den mat som ska tillagas och lockets flätning är så tät att den hindrar ångan från att ta sig ut.

Du kan laga till exempel dim sun, grönsaker, dumplings, fisk eller kyckling i den. Både smak och näringsämnen hålls kvar av den skonsamma tillagningsmetoden och för rätter med degknyten passar den extra bra. Ångkokaren har en diameter på 20 cm och en höjd på 14,5 cm.

Clas Ohlson är ett företag de flesta kanske förknippar med verktyg, spik, skruvar, elektroniktillbehör och annat som hemmafixaren behöver. Men de har faktiskt en hel del saker till köket också. Förutom köksmaskiner till bra priser kan du hitta ett urval av glas, muggar, brickor och annat du kan behöva till serveringen.


IKEA Klockren Ångkokare, bambu

Kolla priset på ditt lokala IKEA-varuhus

Ikeas ångkokare har fått namnet Klockren, och man kan väl säga att det är en klockren produkt. Precis som andra ångkokare i traditionell stil är den rund och består av korgar gjorda av bambu. Det smarta gallret gör att ångan kan ta sig upp och med hjälp av det flätade locket stannar ångan kvar och gör att din mat blir tillagad.

Förutom att det är ett smidigt redskap när du ska tillaga grönsaker, dumplings och annat är ångkokaren väldigt snygg i sin enkelhet. Den blir en vacker detalj i dukningen om du väljer att ställa fram den på bordet. Klockren är en ångkokare som har två våningar, där du kan tillaga olika rätter samtidigt. Höjden är 16 cm och diametern är 23 cm.

Att möbeljätten Ikea har ett stort utbud av produkter för köket förvånar förmodligen ingen som besökt deras varuhus. Där kan du hitta det mesta du behöver om du vill laga mat eller baka – och också för dukningen. Företaget har funnits sen 1943 när Ingvar Kamprad startade ett postorderföretag i ganska liten skala. Idag är det ett globalt företag med varuhus över hela världen.


Hur använder man en ångkokare?

För att använda en ångkokare behöver du en gryta, stekpanna eller wokpanna. I den häller du ett par centimeter vatten och låter det koka upp. Du sätter din ångkokare i kokkärlet så att maten tillagas genom den varma vattenångan.

Det verkar som att det finns två olika metoder, den ena förespråkar att man ska använda en kastrull som är något mindre än bambukorgen, så att den kan balansera uppe på kastrullen. Enligt den andra metoden ska kokkärlet ha en större vidd än ångkokaren. Bambukorgen placeras då på botten av kokkärlet, i vattnet.

Den mat du vill tillaga placerar du inuti ångkorgen. För att korgen inte ska ta färgas eller ta smak av det du lagar kan du lägga ett bakplåtspapper mellan korgen och maten. Du kan också använda till exempel ett bananblad eller kålblad som skydd.

När ska man använda en ångkokare?

Det vanligaste är att ångkoka grönsaker, men du kan också använda ångkokning när du ska tillaga kött, fisk eller kyckling. Inom asiatisk matlagning används ångkokare ofta, och det finns vissa rätter som traditionellt tillagas i ångkokare.

Till exempel lagas dumplings, dim sum och bao buns i ångkokare. Fördelen är att man slipper oönskad kondens när man använder en ångkokare, vilket gör att rätter med degknyten blir bättre av att tillagas så.

Varför använda en ångkokare?

Det finns flera olika fördelar med att använda en ångkokare. Till exempel är det betydligt svårare att koka sönder maten än om du kokar mat i vatten.

Att använda ånga för tillagning är också en mer skonsam metod som gör att en större andel av vitaminerna och mineralerna stannar kvar i den mat du tillagar. Vill du undvika att äta för mycket fett är också ångkokning en bra metod eftersom du inte behöver använda något matfett alls.

Att tänka på när du använder ångkokare

Använder du dig av ett kokkärl med stor vidd är det viktigt att ångkokaren inte tar i kokkärlets torra delar, till exempel kanten på stekpannan. Gör den det finns det en risk för att den ska börja brinna eftersom kanten kan bli väldigt varm.

Vill du tillaga flera olika sorters grönsaker samtidigt är det viktigt att de har lika lång tillagningstid. Har de inte det kan du stoppa i dem i omgångar. Detsamma gäller om du vill laga till exempel både dumplings och grönsaker.

Så rengör du din ångkokare

En ångkokare diskas för hand med varmt vatten och ibland kan du också använda milt handdiskmedel.

Använder du ett bakplåtspapper mellan maten som tillagas och själva korgen blir den inte svår att rengöra. Låt korgen lufttorka och bli riktigt torr innan du sätter in den i ett skåp, så riskerar du inte att den börjar mögla.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg