Bästa Air Fryer (Varmluftsfritös) 2024: Lika krispigt, mindre olja


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi är många som älskar friterad mat i olika former. Det är helt enkelt riktigt gott att få sätt i sig något som är både krispigt och salt. Denna mat är dock inte alltid den nyttigaste och i denna artikel ska vi därför kika närmare på olika air fryers som kan hjälpa dig att laga friterad mat på ett nyttigare sätt.

Bästa airfryern utvald bild

Vilken air fryer är bäst i test?

Toppmärket på marknaden är definitivt Philips. Deras värstingmodell heter PHILIPS HD9867/90 Airfryer XXL. Det är en makalöst bra airfryer som ger ett konsekvent, perfekt resultat. Lätthanterlig, och pålitlitlig!

✅ Toppmärket just nu

Philips Premium Airfryer XXL HD9867

I en prisklass under hittar vi två riktigt fina alternativ som vi definitivt kan rekommendera. Severin Varmluftsfritös XL Digital 3,2L samt den populära Princess Aerofryer Digital XXL 5,2l. Båda dessa är storsäljare och får konstant god omdömen! Prisvärt alternativ!

✅ Bra valuta för pengarna

Severin Varmluftsfritös XL Digital 3,2L. Svart airfryer med silverdetaljer

✅ Utmärkt alternativ

Princess 182055 Digital Aerofryer XXL

Ett intressant budgetalternativ hittar vi i den funktionella Nedis Airfryer. Den är mycket överkomlig i pris och håller faktiskt måttet för enklare matlagning. Inte lika många inställningar, något ojämn i sin effekt, men förvånansvärt välfungerande air fryer!

✅ Bra budgetval

Nedis KAAF250EBK (1/6)

Fler airfryers hittar du längre ned i artikeln!

Se även våra populära artiklar om gasbrännare, riskokare och andra köksredskap!

Recensioner av 20 olika air fryers

Air fryern är en produkt som blivit allt mer populär de senaste åren. Det här har också gjort att det nu finns en mängd olika alternativ att välja bland på marknaden. Utbudet är helt enkelt stort och det kan vara riktigt svårt att välja rätt. 

Nedan presenterar vi därför en guide där vi jämför några av de allra mest populära produkterna på marknaden. Vi kikar på saker som pris, funktionalitet och smarta, smidiga funktioner så att du kan bilda dig en uppfattning om vilken modell som passar bäst för dig. 

I slutet av artikeln svarar vi också på några av de vanligaste frågor som finns när det kommer till air fryers. Vi hoppas att denna artikel ska vara till hjälp och att du till slut ska hitta den air fryer som gör att du kan fritera lika krispig mat, men på ett nyttigare sätt. 

Severin Varmluftsfritös XL Digital 3,2L

Severin Varmluftsfritös XL Digital 3,2L. Svart airfryer med silverdetaljer

Kolla pris hos:

Här har du ett riktigt bra alternativ på air fryer som dessutom kommer till ett förmånligt pris. En modell som denna kan vara perfekt för dig som inte vill lägga ut alldeles för mycket pengar, men som ändå vill ha en bra air fryer som gör jobbet. 

Till att börja med är denna modell riktigt snygg. Den har en futuristisk och modern design som gör att den kommer ta sin plats väl i de allra flesta kök. Det här är en stor fördel eftersom en air fryer ofta är en smula otymplig och det är skönt att kunna ha den framme hela tiden, precis som en mikro, utan att behöva ställa undan den. 

Modellen har också en smidig touchpanel som gör att du enkelt kan ändra saker som temperatur och timer. Den har också ett antal förinställda program som du kan använda för en ännu smidigare matlagning. När maten är klar stannar den automatiskt vilket gör att matlagning med denna produkt är riktigt smidigt. 

Med en volym på 3,2 liter kommer du att få plats med en hel del. Tänk dock på att om du lastar din air fryer allt för full kan detta påverka resultatet. Vill du fritera riktigt mycket på samma gång kan det därför vara värt att kika på en ännu större modell. 

Rent prismässigt är det här som sagt inte den allra dyraste på marknaden och produkten går att få till ett riktigt bra pris. Med det sagt får du heller inte den volym och de avancerade funktioner som en hel del dyrare modeller kan erbjuda. För dig som vill ha en enkel och smidig air fryer till ett bra pris är det här en modell vi kan rekommendera. 


Champion AeroFryer XXL 5,6 L

Champion AeroFryer XXL 5,6 L. Svart airfryer med klocka och silverdetaljer.

Kolla pris hos:

Om du är på jakt efter en riktigt rejäl air fryer kan denna modell verkligen vara att rekommendera. Dessutom kommer den till ett bra pris och har flera smidiga funktioner som gör att den är lätt att använda. 

Denna air fryer har bland annat en touchpanel där du kan ställa in saker som tid och temperaturer, men också vilken råvara du ska tillaga. På så sätt kan du enkelt och smidigt se till att maten lagas med bästa resultat och blir riktigt god. 

Du kan välja temperatur från 80 upp till hela 200 grader Celsius. Med en så hög maxtemperatur kan du se till att få en riktigt fin yta på det mesta som ska friteras. 

Ytterligare en bra funktion med denna modell är att den har en så kallad Cool Touch, vilket är ett skydd mot överhettning. Det här gör att du kan känna dig mer säker med att din air fryer ´gör sitt jobb utan att någon eller något kommer till skada. 

Det som gör att denna produkt sticker ut från mängden är i första hand volymen. Med plats för 5,6 liter kommer du att kunna laga riktigt god mat till hela familjen. Det här är extra bra eftersom det ofta tar lite längre tid att fritera i en air fryer än i en vanlig fritös, varför man helst inte vill behöva köra flera omgångar. 

Modellen kostar lite mer än de allra billigaste, vilket såklart inte är förvånande med tanke på hur stor den är. Vi tycker verkligen att den prisvärd och en riktigt bra produkt som kommer att göra att du kan laga krispig mat i köket utan problem. Är du inte i behov av en så stor modell kan du dock såklart spara lite pengar genom att köpa en air fryer med mindre volym. 


Hamilton beach 11 L Digital AirFryer Ugn

Hamilton Beach 11 L Digital AirFryer Ugn - Rotisserie & Roterande Korg

Kolla pris hos:

Om du vill att din matlagning i air fryern till stor del ska likna den du gör i en ugn, men med en air fryers alla positiva egenskaper kan denna modell vara något för dig. Denna produkt har nämligen en mängd olika egenskaper som gör att den liknar just en ugn och sticker ut från mängden jämfört med de andra alternativen i denna guide. 

Det som framför allt gör att denna produkt sticker ut är att den har galler i olika höjd som du kan laga maten på. På så sätt får du inte bara in riktigt mycket mat, du kan också fritera många olika sorters mat på samma gång. Vill du använda din air fryer flitigt och smidigt laga mycket mat kan denna modell vara helt perfekt. 

Ytterligare en sak som gör att den sticker ut är den totala volymen. Med plats för 11 liter är den en av de absolut största modellerna som finns på marknaden. Som vi nämnt gör detta att du helt enkelt kan laga riktigt mycket mat på samma gång. 

En annan fördel är att den har en dropplåt längst ned som gör att rengöringen blir smidigare. Ofta kan det samlas vätska och annat längs ned i air fryern och hela korgen måste göras rent efter varje gång du lagat mat. Med denna air fryer kan du bara ta ut och göra rent dropplåten på ett riktigt enkelt sätt. 

Ytterligare en bra sak är att den lucka du stänger har en glaslucka. På så sätt kan du se maten medan du lagar den och hela tiden hålla kolla på hur lång tid det är kvar tills allt är klart. Detta är en stor fördel jämfört med andra modeller där du måste öppna den hela tiden för att märka hur lång tid som är kvar. 

Som ett alternativ i denna mycket smidiga köksmaskin finns också en korg som roterar när den är i gång. I denna kan du lägga saker som ska friteras och som du vill att ska få en extra jämn yta. 

Air fryern kontrolleras smidigt genom en touch-display där du kan kontrollera både temperatur och tid. För att sammanfatta det hela är det här en riktigt avancerad och genomtänkt air fryer som dock är enkel att använda. 

Den stora nackdelen med denna modell är priset och den kostar helt enkelt dubbelt så mycket som de lite billigare varianterna. Men vill du ha en riktigt rejäl air fryer som kan göra oerhört mycket mat på samma gång och flera olika typer av mat simultant kan det här verkligen vara en modell för dig. Vi kan varmt rekommendera denna produkt för dig som är ute efter något lite utöver det vanliga. 


Princess Aerofryer-Ugn Digital 10 L

Princess Aerofryer-Ugn Digital 10 L

Kolla pris hos:

Även denna air fryer är något mitt emellan en air fryer och en ugn. Den är dock något enklare än modellen ovan och ligger därmed lite lägre i pris. Trots detta har den de flesta av de funktioner som man önskar sig hos denna typ av air fryer. 

Till att börja med är denna air fryer perfekt för dig som vill tillaga flera olika saker på samma gång. Med möjlighet att tillaga på tre olika nivåer kan du utan problem få krispig mat av olika slag på ett enkelt och smidigt sätt. 

Även denna modell har en roterande korg som kan sättas in för att kunna fritera saker som ska få en helt jämn yta. Oerhört smidigt och perfekt för till exempel pommes frites som annars riskerar att inte bli helt jämnt tillagade. 

Modellen kontrolleras smidigt med en touch-display. Värt att notera är dock att denna innehåller många olika knappar och funktioner. Det här kan såklart vara en smula krångligt och förvirrande för den som inte är så tekniskt bevandrad. 

En bra sak är att modellen har ett skydd mot överhettning. Om den skulle råka stå i ett trångt utrymme där den inte kan ventilera ordentligt, till exempel, minskar risken därmed för överhettning och brand. Kort sagt kan du känna dig trygg när du använder denna air fryer. 

En nackdel med denna produkt är att den tyvärr inte är den allra snyggaste och smidigaste. Med tanke på att den är riktigt stor och kommer att ta en hel del plats kan den dessutom vara svår att få plats med i ett skåp när den inte används. Om du är en person som lägger stor vikt vid att allt är snyggt i köket och att inredningen är perfekt kanske designen på denna därför kan sticka lite i ögat. 

När vi kikar på priset på en produkt som denna kostar den förhållandevis lite med tanke på hur stor den är och hur mycket du kan fritera på samma gång. Om du inte störs av den något robusta designen kan denna produkt alltså vara ett sätt att få en riktigt stor och bra air fryer till ett riktigt pris. I så fall tror vi att det verkligen kan vara en bra idé att kika lite närmare på denna produkt. 


Princess Aerofryer Digital Deluxe XXL 5,5l Rostfri

Princess 182060 Digital Aerofryer Deluxe XXL

Kolla pris hos:

Denna air fryer kommer också från märket Princess. Denna gång handlar det dock inte om en stor ugnsliknande variant, utan om en lite mindre dock fortfarande rymlig air fryer. Modellen är enkel att använda och ett bra alternativ för dig som vill ha en stabil air fryer. 

Även om designen på denna produkt kanske inte fullt ut följer det futuristiska schema som många gånger finns när det kommer till air fryers så är den rätt så snygg. Med en svart bas och detaljer i rostfritt kommer den att smälta in på ett snyggt sätt i de allra flesta kök. 

Detta alternativ har framför allt en rejäl volym på 5,5 liter. Med tanke på att den inte är designad som en ugn med olika våningar, utan har en enda stor korg kan du enkelt gör riktigt mycket pommes frites på samma gång i denna modell. 

I övrigt sticker inte denna modell ut speciellt mycket från mängden. Precis som de flesta andra air fryers har den en modern och smidig panel som gör att du enkelt kan kontrollera saker som temperatur och tid. Den har också förinställda program för olika typer av råvaror. 

Ren prismässigt ligger denna en liten bit över de billigaste varianterna. Med tanke på att den inte har speciellt mycket unikt att erbjuda är det för många kanske värt att sikta in sig på en lite billigare modell. Men vill du ha en air fryer med gott om plats kan en produkt som denna definitivt vara värd att kika lite närmare på. 


Princess Aerofryer Digital XXL 5,2l

Princess 182055 Digital Aerofryer XXL

Kolla pris hos:

Det här är en lite enklare modell som liknar varianten ovan en hel del. Den har lika stor volym och är i vår mening ett mer prisvärt alternativ. 

Om du vill ha en air fryer med ett modernt utseende är det här en modell vi kan rekommendera. Den har en rund och snygg design som gör att den kommer passa väl in i de allra flesta lite mer moderna kök. 

De flesta knapparna på panelen har en touch-funktion men det finns även ett vred för att justera temperaturen. Det här ser vi som en fördel eftersom det gör att det blir smidigare att ställa saker som timer och temperatur. 

Den stora fördelen med denna modell jämfört med produkter i samma prisklass är volymen. Air fryern är riktigt stor och du kommer att kunna göra mycket mat till stora måltider utan att behöva köra den flera gånger. 

Detta är en av de mer prisvärda produkterna i denna guide och den kommer till ett riktigt bra pris. Den ligger bara strax över de billigaste modellerna ovan och är därmed ett riktigt bra alternativ för dig som vill ha en rymlig och smidig air fryer, men som inte vill lägga ut alldeles för mycket pengar. 


Hamilton Beach Digital Air Fryer 5L med non-stick korg

Hamilton Beach Digital Air Fryer 5L med non-stick korg

Kolla pris hos:

Här har vi en bra och riktigt smidig Air fryer från märket Hamilton Beach. En av de saker som gör att denna modell är så bra är designen som är stilren och snygg. Prismässigt ligger den dock högre än många andra modeller. 

Det som gör att denna modell har något extra att erbjuda är som sagt designen. Om du vill ha en air fryer som är snygg och stilren och framför allt matchar den övriga inredningen och de övriga redskapen i köket kan denna variant vara något för dig. Den har nämligen en snygg design i svart och rostfritt stål som utan att vara allt för futuristisk ändå är modern och stilren. 

En annan stor fördel med denna modell är garantin. När du köper denna får du nämligen med en garanti på fem år. Det här är såklart ett stort plus och gör att du kommer att kunna använda denna produkt under en lång tid framöver utan problem. 

I övrigt är detta som du kan se i rubriken en stor air fryer som rymmer hela 5 liter. På så sätt kommer det inte att bli några problem att laga mycket mat på samma gång med denna. 

Tyvärr är denna modell som sagt ganska dyr och den sticker iväg en del i pris. Du kan få lika mycket volym till ett ganska mycket lägre pris om du väljer att kika på andra modeller istället. Men om du lockas av den snygga designen eller den femåriga garantin kan en modell som denna såklart vara väl värd att ta en lite närmare titt på. 


Princess Aerofryer Digital XL New Line 3,2L

Princess Aerofryer Digital XL New Line 3,2L

Kolla pris hos:

Här har vi ett exempel på en lite enklare air fryer som går att få till ett bra pris. Om du inte känner att du är i behov av det mest avancerade på marknaden kan detta alltså vara ett alternativ som gör att du sparar in en och annan slant. 

Designen på denna är modern. Med en svart och ganska rund utformning kan vissa dock uppfatta den som lite väl utstickande och den kanske inte smälter in så väl i lite äldre miljöer. Andra kommer såklart att tycka att denna modell är både häftig och snygg. 

Med ganska stora siffror på displayen är denna modell också enkel att använda för den som kanske inte längre ser så bra, eller har svårt att se små siffror. 

Volymen på 3,2 liter gör inte detta till en speciellt stor modell. Men om man inte är speciellt många i hushållet kommer den troligen att räcka till för det mesta som man önskar laga. En smidig non stick- beläggning gör också att maten inte fastnar och att denna blir enklare att göra rent. 

Som vi redan nämnt är priset på denna riktigt bra och det är en av de billigare varianterna i denna guide. Den erbjuder det mesta som de lite dyrare alternativen gör och vi tycker att det är ett riktigt bra val för dig som inte vill lägga ut alldeles för mycket pengar. Helt enkelt en bra lösning för dig som vill handla air fryer på budget. 


Ninja Air Fryer Dual Zone 9,5 L

Ninja Ninja Air Fryer Dual Zone 9,5 L

Kolla pris hos:

Denna modell sticker definitivt ut en hel del från mängden. Med till exempel dubbla korgar kommer det inte att vara några problem att få plats med all din mat. Tyvärr är det också ett av de dyraste alternativen i denna guide och du får vara beredd att betala lite extra för denna produkt. 

Som sagt har denna modell två riktigt rymliga korgar där du kan fritera din mat. Det här gör att du smidigt kan fritera exempelvis kyckling och pommes frites på samma gång. Att smidigt laga hela måltiden i air fryern blir helt enkelt mycket enkelt. Det ska också nämnas att du kan köra på två olika temperaturer samtidigt för att anpassa efter det du har i de olika korgarna. 

Den totala volymen är också riktigt stor. Med 9,5 liter kommer du att få plats med allt du vill fritera och den stora bottenytan som de dubbla korgarna ger gör att du kan lasta in mycket mat utan att behöva kompromissa med resultatet. 

En annan sak som gör att denna modell sticker ut är att den går hela vägen upp till 230 grader. Det här gör att du enkelt kan få en riktigt krispig och fin yta på din mat genom att i slutet av cykeln köra temperaturen på max. 230 grader är helt enkelt en riktigt hög temperatur eftersom de flesta andra modeller bara går upp till 200 grader. 

Ytterligare en sak som gör denna air fryer till en av de mest exklusiva i denna guide är att den inte bara kan fritera maten. Den har flera olika program som tillagar maten på olika sätt. Du kan bland annat välja mellan att torka, rosta eller baka det som är i fritösen och kan på så sätt få ett mer exakt och precist resultat. 

För att sammanfatta det hela är det här en riktigt bra produkt som vinner över sina konkurrenter på många områden. Tyvärr märks detta också på priset och detta är ett av de dyraste alternativen i denna guide. Du får helt enkelt vara beredd att betala en hel del extra för denna air fryer. 

Men vill du ha en det bästa och smidigt kunna laga mycket mat på samma gång kan denna modell vara rätt för dig. I så fall kan du med fördel ta en närmare titt på en produkt som denna. 


PHILIPS HD9650/90 Avance Collection Airfryer XXL

PHILIPS HD9650/90 Avance Collection Airfryer XXL

Kolla pris hos:

Här har vi ytterligare en lite mer avancerad modell när det kommer till air fryers. Denna produkt har flera saker som gör att den sticker ut en hel del från mängden och kan vara ett perfekt alternativ för dig som vill fritera ännu nyttigare mat. 

Många vill ju använda sig av en air fryer istället för en vanlig fritös för att maten man lagar ska bli nyttigare än friterad, eftersom man inte behöver tillsätta lika mycket olja. Med denna produkt har man tagit det hela ett steg längre. 

Den fångar nämligen upp överblivna fetter från det du lagar, inte bara det fett du tillsatt. På så vis blir maten på sätt och vis ännu nyttigare när den har gått genom processen i denna air fryer. Många produkter går också utmärkt att tillaga utan att behöva tillsätta någon olja alls. 

En annan stor fördel med en modell som denna är att den är snabb och enkel att göra rent. Du kan på ett riktigt smidigt sätt köra de allra flesta delarna i diskmaskinen och behöver inte oroa dig för att arbetsbördan ska bli stor efter att du lagat mat. 

Denna air fryer är också riktigt stor och kommer kunna fritera mycket mat på samma gång. Faktum är att den har kapacitet för hela 1,6 kg, utan att resultatet blir dåligt. Ska du laga till många personer på samma gång är det här därför en produkt vi kan rekommendera. 

När vi kikar på den maximala effekten sticker denna produkt också ut då den når en bra bit över 2000 watt. Det här är såklart riktigt bra för den som vill ha en air fryer som det är lite mer kräm i och det gör att den klarar att värma även stora volymer mat utan problem. 

Till skillnad från vissa andra mer avancerade modeller når denna inte över 200 grader i maximal temperatur. Vill du ha en air fryer som når riktigt högt på detta område kanske du därför bör kika på andra alternativ. 

Med tanke på att det här är en både stor och avancerad modell är det heller inte så konstigt att priset sticker iväg en del. Den kostar helt enkelt mer än de flesta andra alternativ och är lite av en investering. Men är du på jakt efter en riktigt bra air fryer som klarar av mycket och producerar ännu nyttigare mat kan den absolut vara väl värd sina pengar. 


PHILIPS HD9270/96 Essential Airfryer XL

PHILIPS HD9270/96

Kolla pris hos:

Denna air fryer är en riktigt stor modell som verkligen kan passa dig som har en familj eller på annat sätt många att laga mat till. Den kommer inte bara med själva maskinen, man har också tänkt till för att se till att du kan få inspiration i vardagen och verkligen få ut det mesta av produkten. 

Till att börja med är det här en air fryer med stor volym. Med sina 6,2 liter kommer den ge gott om plats för de allra flesta när det kommer till att fritera. Även om du har en lite större familj kommer det inte vara några problem att laga till hela familjen i denna. 

En annan sak som gör att denna modell sticker ut är att den har en så kallad varmhållningsfunktion. Om det du lagat alltså inte ska serveras direkt kan denna produkt hålla maten varm i upp till 30 minuter. Oerhört smidigt och en funktion som inte så många andra alternativ på marknaden har att erbjuda. 

Ytterligare en riktigt bra sak är att du vid köp av denna får tillgång till appen NutriU.  I denna app kan du hitta inspirerande och spännande recept som du kan laga i din air fryer i vardagen. Appen har också en algoritm som kommer att märka vilka recept du gillar och därefter lyfta fram de recept som den tror kommer falla dig i smaken. 

Det här är inte bara positivt eftersom det kan göra att du kan laga mer god mat. Chansen att du kommer att utnyttja din air fryer till mer än att bara fritera pommes frites blir också större och vi tycker att denna app är en av de saker som gör denna modell prisvärd. 

När vi tar oss sen titt på just priset är det här en modell som ligger lite över snittet jämfört med de andra i denna guide. Vi tycker dock att det är en prisvärd produkt som är modern och kommer med många stora bonusar och funktioner som inte speciellt många andra har. Vill du bli inspirerad i din matlagning och få tips om nya recept till din air fryer är det här en modell vi kan rekommendera. 


PHILIPS HD9252/70 Airfryer 4,1 liter

PHILIPS HD9252/70 Airfryer 4,1 liter

Här har vi en modell som liknar varianten ovan men som är ett lite mindre alternativ. Att den inte har en lika stor volym gör såklart också att priset sjunker en del och för dig som är på jakt efter en air fryer som håller hög kvalitet, men inte är i behov av så mycket volym kan detta vara ett prisvärt alternativ. 

Till att börja med är denna air fryer riktigt snygg. Den kommer med en väl genomtänkt design som i grunden är svart med gråa detaljer. Modellen är riktigt stilren och ett perfekt alternativ för dig som har ett lite modernare och kanske lite mer avskalat kök. 

En sak som är riktigt bra med denna air fryer är att den är riktigt enkel att göra rent. All delar som går att ta lös kan nämligen köras i diskmaskin. Det här är ett stort plus som gör att användningen av denna produkt blir så mycket smidigare. 

Den har också en smidig pekskärm som gör att du enkelt kan justera temperatur eller tid. På denna finns också förinställda program för saker som pommes frites och kycklingklubbor. Med andra ord kan du på ett mycket enkelt sätt sätta igång maten oerhört snabbt. 

En sak som bör nämnas är också att Philips är ett etablerat märke som är kända för att tillverka produkter av kvalitet. Det här är alltid ett stort plus och att köpa en air fryer från detta märke kan göra att du kan känna dig extra säker på att den kommer att hålla länge. 

Om vi ska prata priser finns det definitivt air fryers som erbjuder lika mycket volym till ett bättre pris. Men med tanke på att detta är en produkt från ett etablerat märke som dessutom erbjuder flera bra och smidiga funktioner och är riktigt snygg är det här en produkt vi ser som prisvärd. Vill du ha en smidig och hållbar air fryer som inte är allt för stor och är redo att betala lite mer är det här en modell vi tycker att du ska kika närmare på. 


PHILIPS HD9870/20 Airfryer XXL Varmluftsfritös 1,4 kg – Vit/Champagne

Philips XXL Premium Smart Sense HD9870/20

Om du är på jakt efter en riktigt exklusiv air fryer kan en modell som denna vara något för dig. Inte minst när det kommer till designen sticker denna ut och ger ett riktigt lyxigt intryck. Tyvärr sticker också priset iväg en hel del och du får vara beredd att betala mer än för de flesta andra modeller. 

Det som i första hand gör att denna modell sticker ut är designen. Den kommer med en vit bas och detaljer i champagne vilket är riktigt unikt och gör att produkten får en exklusiv och lyxig känsla. Vill du ha en air fryer som sticker ut när det kommer till design, men ändå är riktigt snygg kan detta vara en modell för dig. 

I övrigt sticker inte denna produkt ut speciellt mycket med Philips andra modeller. Den är ganska stor och kommer att ge tillräckligt med plats för de allra flesta. Vissa saker gör dock att den skiljer sig åt från andra modeller från Philips. 

Till exempel har denna en riktigt kraftig motor. Med en maximal effekt på en bit över 2000 watt kan luften cirkulera ännu fortare. Du kommer helt enkelt troligen få ett ännu bättre och krispigare resultat i denna än i många andra modeller. 

En annan sak som gör att den sticker ut är att du får med delar och formar som kan användas för att laga mat eller baka sådant som inte är friterat. På så sätt kan du använda denna produkt även som en ugn som på ett snabbt och effektivt sätt tillagar mat och bakverk. 

Som vi nämnt sticker priset tyvärr iväg en hel del på denna produkt. Det är faktiskt riktigt dyr och kostar nog mer än de allra flesta är redo att betala för en air fryer. 

Men vill du ha en riktigt exklusiv modell som ser lyxig ut och dessutom är kraftfull och kan användas till mer än bara fritering kan den såklart vara värd lite extra pengar. Är du redo att betala lite mer kan du ta dig en till på denna modell från Philips. 


ELECTROLUX E6AF1-4ST Explore 6 Airfryer med löstagbar korg på 3,5 liter

ELECTROLUX E6AF1-4ST Explore 6 Airfryer med löstagbar korg på 3,5 liter

Denna modell från Electrolux är tyvärr inte den allra mest prisvärda på marknaden. Trots att den inte har speciellt mycket som gör att den sticker ut kostar den ganska mycket mer än många andra modeller. 

Här har vi en air fryer som tyvärr inte är den allra snyggaste. Den har en enkel design i rostfritt och svart och har inte den moderna look som många andra alternativ har. 

Med en korg som rymmer 3,5 liter är det här heller inte den största modellen på marknaden. Även om den räcker till för de allra flesta kan den bli lite för liten när det kommer till att laga mat till många personer på samma gång. 

Det som dock ska nämnas är att produkten kommer från ett riktigt etablerat märke som har stor erfarenhet av att tillverka köksmaskiner. Chansen att du får en air fryer som håller hög kvalitet och som du kan använda länge är därför stor. 

I övrigt liknar den de flesta andra modeller på marknaden. Den har delar som är enkla att diska och du kan smidigt justera saker som temperatur och tid via en enkel touch-skärm. 

När vi kikar på priset på denna modell är den tyvärr lite dyrare än man skulle önskat. I och med att den inte har speciellt mycket som särskiljer den från de flesta andra modeller, samt att den inte är särskilt stor tycker vi att det finns mer prisvärda alternativ. Men vill du ha en air fryer från ett etablerat märke kan den såklart vara värd lite extra pengar och värd att kika lite närmare på. 


PHILIPS HD9867/90 Airfryer XXL

Philips Premium Airfryer XXL HD9867

Här har vi en riktigt bra air fryer som också är från Philips. Modellen är en av de lite mer exklusiva och kanske inte ett alternativ för dig som vill hålla lite i slantarna. Den har dock flera smarta funktioner som gör den unik och gör att just denna air fryer sticker ut från mängden. 

Till att börja med är designen på denna air fryer riktigt snygg. Med en svart bas och detaljer i en bronsliknande färg kommer den att smälta väl in i de allra flesta kök. Även du som har ett stort intresse för inredning kommer med fördel kunna installera denna i ditt kök. 

Många modeller av air fryers behöver förvärmas för att nå perfekt resultat. Det krävs dock inte med denna modell som mad hjälp av en speciell teknik blir varm och kan startas direkt. Det här är såklart en stor fördel för dig som vill att det ska gå snabbt i köket när du lagar mat. 

En annan fördel med en modell som denna är att den har en kraftig motor med en maximal effekt en bit över 2000 watt. På så sätt kommer den att kunna ge ett ännu krispigare resultat eftersom luften kan färdas ännu snabbare och dra ur ännu mer av vattnet i produkten som friteras. 

Ytterligare en bra sak är att denna modell har en ganska unik teknik för att reducera fett. Den tar bort en del av det fett som finns i den produkt du friterar. Perfekt för dig som tycker om att äta rött kött till exempel, men inta vill ha i dig alla de mättade fetter som köttet innehåller. 

Precis som när det kommer till alla andra produkter från Philips kan du känna dig trygg med att du handlar från ett bra märke om du väljer denna air fryer. Philips är som vi nämnt tidigare etablerade på denna marknad och vana att tillverka produkter som håller länge och tål att användas. 

Det här är precis som flera av de mer exklusiva modellerna från Philips en lite dyrare variant som ligger en bra bit över snittet. Men vill du ha en kraftfull air fryer som dessutom gör maten nyttigare kan det här vara en bra produkt för dig. Är du reda att investera lite extra kan du därför ta en närmare titt på denna air fryer. 


Rubicson Airfryer

Rubicson Hot Air Fryer 2L (4/4)

Om du tycker att en air fryer låter som en bra idé men att de produkter som visats ovan kostar alldeles för mycket kan denna produkt från Rubicson kanske vara något för dig. Modellen kommer till ett riktigt bra pris och har det mesta man egentligen kan begära hos denna typ av enklare air fryer. 

Har du en stor familj kommer denna modell tyvärr inte att räcka till. Med en volym på två liter rymmer den mat för en eller kanske två personer och det här är alltså inte produkten du plockar fram när det är storkok på gång. Men är du själv eller i ett mindre hushåll kan den absolut räcka till. 

En annan sak som bör nämnas är att denna produkt inte har en touch-skärm. I stället får du justera temperatur och tid via två vred på maskinen. Det här behöver inte vara någon nackdel och för den som inte är så bevandrad inom det tekniska kan en lösning som denna vara enklare. 

Modellen har en maximal temperatur på 200 grader Celsius vilket är fullt tillräckligt för att få en fin och krispig yta. När det kommer till maximal effekt når den dock bara upp till 1000 Watt. Du får därför förvänta dig att det till exempel kan ta lite längre tid innan denna produkt värmts upp helt. 

Som sagt är detta en riktigt bra deal rent prismässigt. Du kommer undan riktigt billigt och det är helt klart det minst kostsamma alternativet hittills i denna guide. Vill du handla air fryer på budget är detta därför en modell vi kan rekommendera. 


Nedis Airfryer XXL

Nedis KAAF250EBK (1/6)

Här har vi ytterligare en air fryer som kommer till ett bra pris. Det här är en riktigt stor modell och få andra alternativ på marknaden erbjuder så mycket volym till ett så bra pris. Vill du ha en air fryer som kan laga mat till hela familjen utan att det behöver kosta skjortan är det här kanske en produkt för dig. 

Till designen liknar denna de flesta andra modeller i denna guide. Med en svart bas och en enkel touch-skärm med blå siffror är den både snygg och enkel att styra. Temperaturen går från 80 till 200 grader och du kan med andra ord enkelt få en fin yta på det mesta.

Det som gör att denna sticker ut är i första hand volymen. Med sina 6,5 liter är det här en av de största modellerna som inte ser ut som en liten ugn till utseendet. Du kommer utan problem att kunna laga mat till hela familjen och känna dig säker på att det kommer att räcka. 

För den stora volymen kommer denna produkt till ett riktigt bra pris. Den matchar flera mindre modeller i pris och är helt enkelt ett av de mest prisvärda alternativen i denna guide. Vill du ha en enklare men stor air fryer är det här en produkt du definitivt ska ta dig en närmare titt på. 


Xiaomi Mi Smart Air Fryer Multifunktionell fritös 3.5 L

Xiaomi Mi Smart Air Fryer Multifunktionell fritös 3.5 L

Det här måste nästan rankas som en av de allra mest prisvärda modellerna i denna guide. Denna fritös har en mängd olika smarta funktioner som gör den mer modern och smidig att använda än något annat vi sett. Trots detta kommer den till ett otroligt bra pris. 

Ren designmässigt är denna air fryer från Xiaomi riktigt snygg. Den har en vit och avskalad design med en snygg display som gör att den får ett modernt utseende. Med andra ord kommer den att smälta in väl som en del av inredningen i ditt kök. 

Volymen är kanske inte den allra största, men du kan ganska lätt få plats med mat för ett par personer. Ska du laga mat till riktigt många kan det dock vara värt att kika på en annan modell. 

Det som gör att denna air fryer sticker ut är att den går att kontrollera via en app. På så sätt kan du enkelt och smidigt ställa in tid eller temperatur via mobilen. Den kan dessutom kopplas till smarta enheter som Google Home eller Alexa så att du kan få igång denna bara genom din röst. Kort sagt ett oerhört smidigt och modernt alternativ. 

I appen finns också en mängd olika recept som du kan följa. På så sätt kan du inspireras till att använda denna air fryer till mer än bara pommes frites. 

Ytterligare en fördel är att du får med en grillplatta eller stekplatta. På denna kan du alltså köra saker som ska få en extra fin och krispig yta. 

Som sagt är det här en riktigt prisvärd modell och den hör till det billigare skiktet. Om du är lite av en tekniknörd som gillar smarta lösningar är denna produkt nästan för bra för att vara sann och om så är fallet bör du definitivt kika närmare på denna smarta air fryer från Xiaomi. 


OBH Nordica ActiFry Genious Airfryer Varmluftsfritös XL 1,7 kg Svart

OBH Nordica ActiFry Genius XL AG9608S0

Om du är på jakt efter något lite mer exklusivt och ordentligt kan denna air fryer från OBH Nordica vara värd att kika närmare på. Modellen är riktigt stor och ett perfekt alternativ för dig som ska laga mycket mat på samma gång. 

En sak som gör att denna air fryer sticker ut är att den varsamt rör om din mat medan den lagas. På så sätt behöver du själv inte öppna och skaka korgen under tillagningen, vilket behövs med många andra modeller. Med andra ord gör denna modell att den redan ganska smidiga matlagningen med air fryer blir ännu smidigare. 

Modellen går också ända upp till 220 grader när det kommer till temperatur. På så sätt kan du laga mat som blir ännu krispigare på utsidan. 

Volymen är stor i denna modell. Faktum är att den har plats för upp till 8 portioner mat. Att laga till hela familjen på samma gång kommer med andra ord inte vara några större problem. 

Rent prismässigt sticker denna air fryer dock iväg en hel del. Det finns definitivt billigare och kanske också mer prisvärda alternativ på marknaden. Men vill du ha en ännu smidigare matlagning där du själv inte behöver göra något medan maten lagas kan en produkt som denna såklart vara värd pengarna. 


Steba Air Fryer Family 8 L

STEBA Air Fryer HF 8000 Family

Om du vill laga mycket mat på samma gång kan denna riktigt stora air fryer vara något för dig. Med en ordentlig volym kommer du att få plats med mat för hela familjen. 

När det kommer till design är denna kanske inte den allra snyggaste. Den går från det moderna tema som ofta råder när det kommer till air fryers och det kan vara bra att fundera över om du vill att denna ska bli en del av inredningen i ditt kök. Att designen är lite enklare stör såklart bara vissa och det här är således inte en nackdel för alla. 

Den stora fördelen med just denna produkt är att den har en riktigt ordentlig volym. Med sina 8 liter kommer du med lätthet att kunna laga all mat du vill på en och samma gång i de allra flesta fall. Helt enkelt ett bra alternativ för dig som ofta har stora middagar eller som har en stor familj. 

I övrigt liknar denna i stort sett många andra modeller av air fryers på marknaden. Den har 8 stycken olika förinställda program för olika typer av råvaror vilket såklart är att se som ett plus. 

När det kommer till priset på denna kostar den ganska mycket. Men värt att tänka på är såklart att du får riktigt mycket volym när du köper denna. Vi tycker att den kan vara värd att kika närmare på för dig som vill ha en riktigt stor och rejäl air fryer som klarar av mycket mat på samma gång. 


Vad är en air fryer?

En air fryer är som du kanske hör på namnet en fritös som använder sig av varmluft, istället för att fritera i olja. Att något blir krispigt när det friteras på vanligt vis beror på att det vatten som finns längst ut tvingas ut, ganska fort och skapar en porös och krispig yta. 

Med en air fryer fungerar det i stort sett likadant, med skillnaden att det är varmluft istället för olja som pressar ur vattnet ur ytan på det som ska friteras. Värt att nämna är att en air fryer inte bara kan användas för att fritera saker utan också för att baka, värma eller torka olika maträtter, precis som en ugn. 

Är det nyttigare att använda air fryer?

Generellt sett är det mycket nyttigare att använda sig av en air fryer i stället för en fritös eller att fritera i en kastrull på spisen. Detta beror i första hand på att man i en air fryer inte behöver tillsätta någon olja, eller i värsta fall bara lite grann. Du kan uppnå den eftersträvansvärda maillardeffekten, på ett mer hälsosamt vis!

I en fritös å andra sidan doppas maten helt i olja och mycket av denna olja kommer också att stanna i maten. Att äta denna typ av fet mat regelbundet är inte nyttigt och leder helt enkelt till att man får i sig för mycket fett. 

Dessutom verkar en del modeller av air fryers på det sätt att de också reducerar den naturliga fetthalten som redan finns i det som tillagas. På så sätt kommer exempelvis din kyckling att innehålla mindre animaliska, mättade fetter efter tillagningen och på det sättet ha blivit nyttigare. Det korta svaret är helt enkelt: Ja, en air fryer lagar nyttigare mat än en fritös. 

Är det värt att köpa en air fryer? 

Vi skulle verkligen säga att det är värt att investera i en air fryer. Det har många fördelar som gör att den är riktigt bra att ha i hemmet. Som vi nämnt ovan blir maten till exempel inte lika onyttig när den tillagas i en air fryer som den blir i en vanlig fritös. 

En annan stor fördel är att du slipper mycket av det kladd som en vanlig fritös kan medföra. Du slipper ta reda på en massa olja efteråt och kan på ett enkelt och smidigt sätt i de flesta fall köra delarna till air fryern i diskmaskinen. Oerhört smidigt och enkelt med andra ord. 

Nackdelen är att maten inte kommer att bli riktigt lika krispig som i fritös, i alla fall inte lika enkelt. Det finns tekniker för att nå riktigt fina och krispiga resultat även i air fryer, men det är svårt att få till den där riktigt krispiga ytan på exempelvis kycklingvingar, som man kan få i en fritös. 

Med det sagt tycker vi definitivt att en air fryer är en värd investering. Det är helt enkelt ett enklare, nyttigare och smidigare sätt att laga friterad mat. 

Vad kan man tillaga i air fryer?

När det kommer till vad man kan laga i en air fryer är möjligheterna snudd på obegränsade. Du kan göra så mycket mer än att bara fritera saker och många air fryers har dessutom olika funktioner och inställningar för olika tillagningssätt. 

Till att börja med kan du använda din air fryer för att få till krispiga resultat på saker som kycklingvingar eller lökringar. Ett nyttigare alternativ till att fritera helt enkelt. 

Du kan också använda produkten till att värma grönsaker, så att de får en krispig och fin yta, lite som på grillen. Det är heller inga problem att tillaga exempelvis kött eller fisk i din air fryer. 

En air fryer är också ett fantastiskt verktyg för att värma upp gamla matrester. Om du till exempel kör gårdagens pizza i din air fryer kommer den att få en fin och krispig yta och smaka nästan som om den vore nybakad. 

Ytterligare en sak du kan göra i en air fryer är att du kan använda den för att baka saker. Till vissa modeller följer det till och med olika formar som kan användas direkt i air fryern och som är anpassade för bakning. 

Kort sagt är det i princip bara fantasin som sätter gränser när det kommer till att laga mat i din air fryer. Om du väljer att köpa en, se därför till att du vågar experimentera och prova nya recept så att du får ut det mesta möjliga av den produkt du har köpt. 

Använder man olja i en air fryer?

Huruvida man ska använda olja i en air fryer eller inte är såklart en viktig fråga. I de allra flesta fall går det att fritera maten med mycket lite olja, eller ingen olja alls. 

Ibland kan ca en matsked olja bidra till att maten blir ännu krispigare och får en ännu finare yta. För den som vill välja bort oljan finns såklart alltid det alternativet och det enda det kommer att göra är att maten kanske blir lite mindre krispig. 

Generellt kan man säga att en riktigt effektiv air fryer ofta behöver mindre eller ingen olja, medan en som inte är riktigt lika effektiv kan behöva mer för att få ett riktigt bra resultat. Om det är viktigt för dig att inte använda någon olja alls i matlagningen kan det därför vara bra att investera i ett lite mer exklusivt alternativ. 

En annan sak som påverkar är såklart vilken typ av mat det är som tillagas. Vissa produkter är i större behov av extra olja än andra. Om du exempelvis lagar kyckling, har den ganska mycket fett i sig själv. Det här gör att tillsättandet av olja blir mindre nödvändigt. 

Om du exempelvis tillagar pommes frites, som inte innehåller någon olja och ganska lite fett från början, kan en matsked olja göra ganska stor skillnad för resultatet. Vilken produkt du tillagar kommer alltså att påverka hur mycket olja som ska tillsättas. 

Vi hoppas att du varit hjälpt av dessa tips och att de kommer hjälpa dig att använda din air fryer på allra bästa sätt. Vi hoppas också att guiden ovan ska kunna hjälpa dig att hitta den air fryer som blir allra bäst för just dig. 

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg