Bao buns är en stor favorit från det kinesiska köket. Det finns oändligt många variationer på dessa fyllda bröd. Här är en relativt klassisk variant som är lättare att göra, än vad det ser ut vid första anblick!

Innehållsförteckning
Ingredienser:
Bao buns
- 12 g färsk jäst (ca 1/4 paket)
- 2 dl lättmjölk
- 5 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 0,5 msk salt
- 1 krm bakpulver
- 2 msk smakneutral olja (rapsolja)
Marinad fläskkarré
- 500 g fläskkarré
- 0,5 dl ljus soja
- 2 msk hoisinsås
- 2 msk socker
- 1 msk sesamolja
- 1 klyfta riven vitlök
- 2 msk riven ingefära
- 0,5 st finhackad röd chili
Till servering
- chilisås eller chilibearnaise
- lime
- koriander
- tunt skivad rödlök
- ev hackade jordnötter
- inlagd gurka eller picklad rödlök
Instruktioner
Bao Buns:
- Blanda jäst och mjölk i en bunke. I en annan bunke, blanda torra ingredienser. Tillsätt de våta ingredienserna och knåda till en smidig deg tills den släpper från bunkens kanter. Om du använder en degblandare, låt den gå på låg hastighet i 10 minuter.
- Lyft upp degen, smörj bunken med lite olja och låt den jäsa i ca 1 timme tills den dubblats i storlek. Skär bakplåtspapper i 12 kvadrater som är ca 15×15 cm.
- Kavla ut degen på en mjölad bänk och dela den i 12 bitar. Forma varje bit till en pingisboll och kavla ut till en tunn oval. Pensla på lite olja på ena halvan och vik dubbelt.
- Lägg de vikta bullarna på var sitt bakplåtspapper och täck med en ren kökshandduk. Låt dem jäsa i ca 40 minuter tills de har dubblats i storlek och är riktigt fluffiga.
- Fyll en vid kastrull med vatten och sätt ett durkslag, bambukorg eller ångkokartillsats över. Lägg ner bullarna med sitt bakplåtspapper – så många som får plats i korgen eller durkslaget. Ånga bullarna i ca 12 minuter tills de har pöst upp och är fluffiga och lätta.
Fläskkarré:
- Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke. Skär fläskkarrén i fina strimlor och blanda med marinaden. Låt marinera i kylen i ca 20 minuter.
- Häll av överskottsmarinad från köttet och stek det i hög värme i en neutral olja i ca 5 minuter tills det är genomstekt.
- Fyll baobröden med det marinerade köttet och grönsaker. Tillsätt chilisås, chilibearnaise eller annan sås med lite hetta efter smak och njut!
Alternativa råvaror
- Istället för fläskkarré kan man använda kycklingfilé, tofu eller seitan för en vegetarisk variant.
- Istället för ljus soja kan man använda japansk soja eller tamari.
- Istället för hoisinsås kan man använda oystersås eller plommonsås för en liknande smakprofil.
- Istället för ättikssprit kan man använda vitvinsvinäger eller risvinäger i snabbinlagd gurka.