Bakverk i Europa: var äter man vad?


Olika bakverk i ett konditori

En kaka, bulle eller tårtbit – vad väljer du? Bakverk av alla dess slag är fantastiska och kan avnjutas i princip när som helst. Kanske till en fika på jobbet, för att fira en födelsedag eller bara för att man är sugen! Det finns mängder av olika bakverk runt om i världen, och man äter ofta olika sorters sötsaker i olika delar av världen.

Man äter till exempel inte samma sötsaker i Asien, som man gör i Afrika, på grund av att man ofta har olika matkulturer och arbetar med olika råvaror beroende på var man befinner sig på planeten.

I det här inlägget ska vi gräva djupare i bakverk från Europa, och ge er en stor guide till vilka bakverk som är populära i vilka länder, och vad ni ska prova när ni är ute på resande fot!

Vad räknas som ett bakverk?

Ett bakverk kan vara många olika saker, men i regel är det något sött i form av en kaka, en paj, tårtbit eller bulle av något slag. Förr innehöll många bakverk frukt, gärna kanderad, och det var populärt att baka pajer gjorda på säsongens frukter, som man sedan avnjöt tillsammans med grädde eller varm mjölk.

Idag finns det hur många olika typer av bakverk som helst, och enbart fantasin sätter gränser för vad man kan skapa! Det finns TV-program som är dedikerade till bakning idag, och du kan lära dig en hel del om matkultur (eller bakkultur, kanske man ska säga) och spännande recept genom att kika på dem.

Vilka bakverk äter man i Europa?

Det finns såklart inte ett bakverk som är specifikt för just Europa, precis som att det inte finns en maträtt som är typisk för hela kontinenten. Men det finns bakverk som är säregna för vissa länder, och som främst äts i länderna de kommer från.

Ett exempel på detta är Burek, ett bakverk från Bosnien, som består av smördeg som fylls med olika ingredienser såsom kött, lök och potatis. Burek klassas som ett bakverk, trots att det inte är sött som ett traditionellt bakverk är.

Burek en bit utskuren

Det är ett väldigt säreget bakverk för Bosnien, men idag kan man såklart äta det över hela världen och många livsmedelsaffärer säljer bakverket som del av deras standardsortiment.

Om du har rest mycket i Europa har du säkert sett en stor del av det utbud av bakverk som vår kontinent har att erbjuda. Men för dig som behöver en liten uppfräschning ska vi såklart lista några av de populäraste bakverken som äts runt om i Europa här nedanför!

10 populära bakverk i Europa

Från kanelbullar i Sverige, till pain au chocolat i Frankrike – här kommer vår lista på de 10 vanligaste bakverken som du kan äta runt om i Europa!

1. Churros (Spanien)

Churras tas upp från varm olja

Först ut på vår lista är churros! Ett bakverk från Spanien som man ofta kan köra på marknader och karnevaler runt om i världen. Churros är egentligen ett väldigt enkelt bakverk som du kan slänga ihop själv på bara några minuter.

Allt du behöver göra är att slänga ihop en smet på vatten, mjölk, ägg, smör, salt och socker, forma små deg-pinnar och fritera i varm olja tills dess att de blivit lite krispiga. När de är klara rullar du dem i en mix av socker och kanel, och doppar dem sedan i varm chokladsås.

För att få till riktigt snygga churros kan du fördelaktigt hälla smeten i en spritspåse och spritsa ned “pinnarna” direkt i oljan. Churros smakar ungefär som en kombination av rostat bröd och kanelbullar – otroligt gott!

2. Baklava (Turkiet)

Baklava med gröna pistagenötter på

Baklava är ett bakverk som funnits sedan urminnes tider, och man tror att det härstammar från gamla Mesopotamien! Bakverket har sitt ursprung från Turkiet, men äts ofta i andra länder såsom Grekland och runt om i Mellanöstern.

Att baka baklava är en process som tar tid, då den består av ett flertal lager av filodeg som varvas med nötter, apelsinblomsvatten, kanel eller andra smakhöjare. Man kavlar ut ett tunt lager filodeg, brer på nötmixen, och lägger på ett nytt lager filodeg.

Så fortsätter man tills dess att man kommit upp i allt från 10–100 lagar. Till sist häller man över ett sockerlag som verkligen får sugas upp av degen, och gräddar i ugn. Baklava har en otroligt spännande och unik smak – men se upp när du köper hem den – man blir snabbt mätt tack vare sockret och nötterna.

3. Tarte Tatin (Frankrike)

Tarte Tatin, äppelkaka

Tarte Tatin är en fransk version av en äppelpaj, eller tarte som man också kallar det. Till skillnad från exempelvis en smulpaj, är Tarte Tatin en paj som består av karamelliserade äpplen med bland annat smör och socker, som bakas på en pajform.

Det som kännetecknar Tarte Tatin, förutom dess fantastiska smak, är dess otroliga utseende. Den är otroligt vacker att titta på och man vill nästan inte ens äta den på grund av dess fina utseende.

Du kan beställa en Tarte Tatin på i princip alla fik i Frankrike, och det är ett av landets absolut populäraste bakverk. Har du testat?

4. Gelato (Italien)

Gelato olika smaker i byttor

Gelato är visserligen inte ett traditionellt bakverk, men det förtjänar trots allt en plats på listan! Gelato är en italiensk glass, som är tillverkad med en högre halt av mjölk, mindre grädde och naturliga råvaror som ger den en helt fantastiskt rik smak.

När man tillverkar gelato kärnar man den mycket längre än vanlig glass, vilket gör att den får en mycket fastare form än vanlig glass.

Gelato har funnits länge, och att lära sig att tillverka glassen anses vara ett hantverk i Italien. Man brukar säga att familjer delar vidare recept och tekniker från generation till generation – och att det är kärleken och hantverket som gör den så god och speciell.

5. Kanelbullar (Sverige)

Svenska kanelbullar med pärlsocker

Kanelbullen har ätits i Sverige sedan åtminstone tidigt 1800-tal och det är verkligen en favorit bland många svenskar – och amerikaner! Sverige är känt över hela världen som landet för fika, och konceptet tycks ha hakat på, för nu för tiden fikar man i princip överallt.

Skämt åsido, så är kanelbullen hur som helst en klassisk svensk delikatess, och den har till och med en egen högtid. Traditionellt bakas den av en vanlig deg, med en kanel– och sockerfyllning. Men det finns även andra tolkningar på kanelbullen, såsom vaniljbullen och kardemummabullen.

I USA har man dessutom tagit det steget längre, där säljer man ofta kanelbullar med frosting på. Lite olikt den klassiska svenska kanelbullen, men vi köper konceptet.

6. Creme Brulee (Frankrike)

Creme Brulee med lite bär

Det finns många länder som slåss om rätten att kalla Creme Brulee för sin egen, men i grund och botten härstammar den traditionella versionen från Frankrike.

Det är ett bakverk känt för att få kockar och bagare att gråta i kocktävlingar på TV när de inte lyckas få till den perfekta ytan – helt förståeligt, det är faktiskt inte det lättaste.

För att kunna tillreda en riktig Creme Brulee med den klassiskt hårda ytan behövs en gasbrännare och en känsla för hur länge och på vilket avstånd du ska hålla den.

Creme Brulee är ett bakverk som består av en blandning av bland annat äggula och vanilj, som toppas med ett karamelliserat lager av brunt socker. En dessert som tycks vara enkel att göra, men som kan få även den mest rutinerade bagaren på knäna.

7. Tiramisu (Italien)

Tiramisu i många små skålar

Om du ätit tiramisu någon gång har du med största sannolikhet fått smaka på det som många kallar himmelriket. Bakverket består bland annat av rom, mascarpone, kakao och espresso, och det är den perfekta kombinationen mellan en cheesecake och en chokladkaka, skulle man kunna säga.

Tiramisu härstammar från Italien och det är såklart där du kan hitta de allra bästa versionerna, men idag kan du lika gärna köpa frysta tårtor med smak av tiramisu i din lokala mataffär om du vill få ett hum av smaken.

8. Belgisk våffla (Belgien)

Belgisk våffla med sylt och grädde

Den belgiska våfflan är en efterrätt, maträtt och ett mellanmål – allt i samma förpackning. Våfflor finns såklart världen över, men just den belgiska våfflan är speciell. Den är tjockare, och kan serveras med allt från färsk frukt och chokladsås, till svampstuvning eller andra matigare alternativ.

För att laga till belgiska våfflor behöver du ett våffeljärn anpassat för just den sortens våfflor.

Om du råkar befinna dig i Belgien skulle vi varmt rekommendera att viga en hel dag åt att bara äta våfflor – de vet verkligen vad de sysslar med där borta.

9. Krapfen (Österrike / Tyskland)

Krapfen Vaniljmunkar

Krapfen, Berliner eller helt enkelt munkar som det också kallas, är ett traditionellt bakverk från Österrike & Tyskland som består av små degbollar som friteras och doppas i socker – och fylls med sylt! Munkar är förmodligen ett av de kändaste bakverken över hela världen, och associeras ofta med poliser i Hollywoodfilmer.

Varianter av bakverket finns det många av, till exempel med fyllning av vanlijkräm, chokladsås eller andra söta krämer.

Men faktum är att bakverket härstammar från Österrike, där man ätit dem så länge de själva kan minnas. Så om du gillar munkar, kanske Österrike är näst på listan över framtida resmål för just dig.

10. Cannoli (Italien)

Cannoli många olika sorter upplagda i butik

Italien och Frankrike tycks vara överlägsna när det kommer till kreationen av utsökta bakverk, eller vad säger ni? Sist ut på dagens lista har vi Italiens otroliga cannoli! Cannoli är egentligen bara små, friterade “rör” av smördeg som man fyller med en utsökt blandning av ricotta, socker, kanel och pistagenötter.

Det går att göra cannoli på olika sätt, och om du vill testa själv ska du såklart fylla de små rören med den blandningen som du tycker låter godast. Hur som helst är de små bakverken definitivt värda att testa!


Det var allt vi hade att bjuda på i dagens inlägg. Vi hoppas att ni lärt er något nytt om bakverk och att ni redan nu sitter och spanar på flygresor.

Var bär det av först? Till Turkiet för baklava, till Frankrike för Tarte Tatin eller varför inte Italien för lite hemgjord cannoli? Glöm inte att hålla er uppdaterade här i bloggen för fler spännande inlägg om mat från världens alla hörn!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg