Asian Fusion: Vad är det och varför har det blivit så populärt?


Fusion har blivit ett allt mer populärt ord inom den kulinariska världen, och framförallt asiatisk fusion! Man hör mer och mer om nya restauranger som serveras just denna typ av mat, och man ser det över hela sociala medier.

Men vad är asiatisk fusion, vad betyder fusion och hur kan man laga den typen av mat hemma? Vi dyker ned lite djupare i asiatisk fusion och reder ut exakt vad det är och hur man lyckas.

Asian fusion bao buns

Vad betyder fusion?

Små maträtter av japansk fusion

Fusion är ett ord som i korta drag betyder sammanstrålning, eller sammanfogande. När man talar om fusion i matlagning menar man egentligen bara att man slår samma två eller flera olika kök, för att skapa en sammanstrålning mellan dem.

När man talar om fusion i syftet om mat, menar man att man slår samman ett kök, till exempel det asiatiska, med ett annat, till exempel det svenska.

Man hämtar helt enkelt inspiration från andra länder och kök, och kombinerar deras seder eller ingredienser med sina egna. Hur bra låter inte det?

Tänk dig till exempel en ramen med falukorv istället för biff, eller lax med teriyaki-marinad! Det kanske låter lite udda när man säger det så, men det är ett extremt populärt sätt att laga mat och skapa nya maträtter.

Vad är asian fusion?

Matlådor med asian fusion

Asiatisk fusion, eller asian fusion som man främst säger, innebär då kort och gott att man kombinerar det asiatiska köket med ett annat. Stilen på matlagning har funnits länge, och den första asiatisk-amerikanska restaurangen öppnade redan 1937 i Oakland, Kalifornien.

Begreppet “asian fusion food” myntades dock inte förrän på 1980-talet, av en kock som lånade namnet från begreppet “jazz-fusion” – som innebär kombinationen av jazz och rock eller r’n’b.

Den senaste trenden inom asian fusion tycks vara Wafu Italian, vilket innebär italiensk mat i japansk stil. Restaurangen som serverar Wafu Italien brukar ofta skapa rätter såsom ramen-pasta, wagyu med italienska smaker eller andra typer av kombinationer mellan just japanskt och italienskt. 

Asiatisk fusion har alltså funnits med länge, och det är inte precis en ny stil av matlagning. Stilen har dock blivit otroligt populär på senare år igen, och många restauranger över hela världen nischar sig mot den. Vissa maträtter som till exempel kinesiska bao buns, är extremt tacksamma att göra i olika fusion-varianter.

Om du har ätit asian fusion på restaurang någon gång och fastnat för maten kanske du är sugen på att testa själv, så hur gör man egentligen för att laga asian fusion hemma?

Laga asian fusion hemma – hur gör man?

Om du besöker en restaurang som lagar fusion kommer du förmodligen att bli imponerad över kombinationen av smaker från olika kök. I restaurangkök har man ofta tillgång till dyrare och bättre råvaror, och alla kockar har såklart en utbildning i hur man lagar mat.

Med den faktan i bakhuvudet är det lätt att förstå att maten ska smaka bra, och såklart ge dig en bra upplevelse. När man lagar mat hemma kanske det inte riktigt fungerar på samma sätt dock. Man kan visserligen ha tillgång till bra råvaror och vara en duktig hemmakock, men man kanske inte riktigt vet lika mycket om smakkombinationer eller dylikt utan utbildning.

Att laga asian fusion hemma behöver dock inte vara svårt! Som vi nämnde tidigare är fusion bara en kombination av olika kök, så allt du behöver tänka på är att kombinera typiska asiatiska smaker med smaker från ett annat kök.

Du behöver inte välja det svenska köket, du kan lika gärna prova på Wafu Italian eller något helt annat. Det är trots allt upp till dig vad du vill testa att laga! Här nedan kommer några tips på saker att tänka på när man lagar asian fusion hemma.

Tips på hur man lyckas med asian fusion hemma

Vi har samlat våra fem bästa tips för hur man lyckas med asiatisk fusion hemma på egen hand!

1. Använd typiska asiatiska smaker

Asien är en kontinent där många länder samsas, men det finns trots allt vissa smaker som är populära i stora delar av Asien.

Besök din lokala mataffär och gå förbi den asiatiska hyllan för att bekanta dig med de olika smakerna. Soja, ingefära, chili, koriander, sesamolja, risvinäger, teriyaki, miso – allt detta och mycket mer är klassiska ingredienser i asiatisk matlagning och en bra grund för dig som vill testa asiatisk fusion.

2. Använd typiska asiatiska smaker

Säg till exempel att du vill göra en maträtt à la Wafu Italian, men vet inte var du ska börja? Ta ett recept och krydda till det lite med andra smaker! En populär maträtt inom just Wafu Italian, som är en del av asiatisk fusion, är Pasta Carbonara med asiatiska smaker.

Lägg till misopasta i äggulan, stek köttet i sesamolja eller testa något annat. Det är ofta kombinationen av en traditionell maträtt tillsammans med ingredienser från ett annat kök som gör susen.

3. Börja smått om du är osäker

Om du är nybörjare kanske det är svårt att bara “komma på” en rätt att laga, eller smaker att testa. I dessa fall kan du börja smått.

Gör en sushi-plåt, en sallad med sashimi och rädisor eller bara en wrap med teriyakikyckling. Det är så man lär sig att avancera till andra smaker!

4. En bra dressing är en bra grund

Kombinationen av soja, sesamolja, risvinäger, chili och socker leder alltid till något gott. Det är grunden för många asiatiska dressingar och marinader, och ett perfekt sätt att krydda till din mat för att skapa asian fusion.

En helt vanlig sallad med rå lax kan genast bli mycket bättre om den kläs i den här dressingen, samma sak med kött, ägg, pasta eller vad som helst.

5. Var inte rädd för att söka på nätet

Det är inte lätt att komma på rätter att laga eller smakkombinationer att testa om man inte är kock. Så var inte rädd för att söka på nätet efter inspiration! Det finns mängder av bloggar, inlägg och klipp av kunniga människor som hjälper dig att hitta nya favoriter – där hittar man alltid den bästa informationen.

Asiatisk fusion, eller vilken annan fusion som helst, är ett trendigt och spännande sätt att laga och äta mat på!

Det fungerar för såväl middagar som plockmat, och det är dessutom roligt att prova laga det tillsammans med en partner, vänner eller familj. Vi hoppas att du fått lite ny inspiration kring matlagning och att du redan nu är taggad på att laga asiatisk fusion.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg