Är gjutjärn bra? För- och nackdelar med gjutjärnspannor


Kraftig stekpanna i gjutjärn

Gjutjärnspannan är en gedigen och mångsidig stekpanna som lämpar sig till det mesta när det kommer till matlagning. Kanske borde gjutjärnspannan benämnas som en modern klassiker då den använts sedan urminnes tider och fortfarande har en given plats i de allra flesta kök, framförallt i de hem där matlagning står i fokus.

Förutom stekpannor finns även kastruller, grytor, stekbord och mycket annat i just gjutjärn.

Är det svårt och komplicerat att laga mat i en gjutjärnspanna? Är det värt att investera i en sådan trots att den kräver lite extra skötsel och omvårdnad? I den här artikeln reder vi ut de vanligaste frågetecknen kring gjutjärnspannan och dess egenskaper.

Fördelar med gjutjärnspannan

Värmetålig

Gjutjärnspannan fördelar och behåller värme oerhört bra. Den tar förvisso längre tid att värma upp men när den väl är uppvärmd behåller den värmen länge. En upphettad gjutjärnspanna kyls heller inte ner av att kalla råvaror läggs ner i pannan. Dess värmetålighet gör dessutom att gjutjärnspannan kan användas för att laga mat i ugn och till och med över öppen eld

Mångsidig

Gjutjärnspannan lämpar sig utmärkt för att åstadkomma en fin stekyta, till exempel för stekning av kött, men är också mycket passande för diverse långkok. Dess värmetålighet och jämna värmefördelning innebär att gjutjärnspannan är idealisk för såväl matlagning som kräver höga temperaturer som tillagning på låg temperatur under längre tid. Gjutjärnspannan kan dessutom användas på alla typer av spisar och, som tidigare nämnt, även i ugn och över öppen eld.

Hållbar

Gjutjärnspannor kan gå i arv i generationer om de hanteras rätt och tas väl om hand. Det är en robust och rejäl panna som inte förstörs i första taget. Gjutjärn är ett oerhört slitstarkt material som inte repas vid användning och som dessutom klarar av alla slags redskap, även metall. Dock ska man alltid ha i åtanke att plast kan ge ifrån sig skadliga kemikalier vid upphettning så redskap i trä eller metall är att föredra.

Naturlig non stick-beläggning

Gjutjärnspannans porösa yta absorberar fett och skapar med tiden en naturlig non stick-beläggning. Nytillverkade gjutjärnspannor är ofta förinsmorda i matfett men kan ändå behöva brännas in för ultimat resultat. Ju oftare pannan används, desto bättre blir non stick-ytan. Gjutjärn är dessutom ett naturmaterial helt utan skadliga kemikalier. Strävar man efter ett giftfritt liv är gjutjärn alltså ett självklart alternativ. 

Naturlig järnberikning

Syrliga råvaror gör att gjutjärnet löses upp en aning och berikar maten med järn. Att tillaga exempelvis tomat-och vinsåser i gjutjärnspanna innebär alltså att ett naturlig järntillskott utvinns ur stekpannan och tillförs i maten. I synnerhet kvinnor, som ju ofta lider brist på just järn, kan må bra av lite extra järntillskott i maten. 

Är man väldigt känslig för järnsmak bör man undvika att låta syrliga rätter, så som tomatsås eller vitvinssås, puttra länge i gjutjärn.

Nackdelar med gjutjärnspannan

Tung och otymplig

Gjutjärn är ett tungt och relativt otympligt material. Har man problem med nacke, axlar eller leder bör man ha pannans vikt i åtanke då kontinuerligt användade kan belasta problemområden och förvärra smärta. Numera finns dock lättviktsgjutjärn tillgängligt. Dessa pannor är tunnare och lättare men tillhandhåller fortfarande de fina egenskaper som gjutjärn erbjuder. Lättviktsgjutjärn värms även upp fortare tack vare dess tunna utformning. 

Kräver underhåll

Gjutjärn, liksom andra kvalitativa naturmaterial, kräver ett visst underhåll för att hållas i gott skick. Innan den tas i bruk, framför allt om pannan är begagnad och/eller sliten och torr, bör gjutjärnspannan brännas in för att bli redo att användas. Numera är nyproducerade gjutjärnspannor ofta förinbrända, men det rekommenderas ändå att bränna in dessa pannor för maximalt resultat.

Inbränning av gjutjärnspanna:

 1. Diska pannan med varmt vatten (inget diskmedel), torka av och låt torka ordentligt på svag värme på spisplatta.
 2. Smörj in pannan med matolja eller fett (ej olivolja eftersom det tenderar att ge en klibbig beläggning).
 3. Placera pannan på en spisplatta på hög värme. 
 4. När pannan absorberat fettet är det bara att smörja den på nytt.
 5. Upprepa proceduren tills dess att pannan är mättad och inte längre suger åt sig fettet. Låt pannan svalna och torka sedan ur överflödigt fett.  

Denna procedur bör upprepas om pannan känns torr, smutsig eller bränd och har förlorat sin non stick-effekt. En gjutjärnspanna ska vara len, jämn och mörk i färgen.

Kräver handdisk

Gjutjärn ska inte diskas i maskin utan för hand med hjälp av varmt vatten och diskborste. Den naturliga beläggning som har skapats vid inbränningen riskerar att lösas upp och förstöras vid använding av diskmedel. Gjutjärn måste också torkas av ordentligt direkt efter rengöring då vatten i kombination med luft får järnet att oxidera och rosta. Av samma anledning ska gjutjärnspannor inte heller användas till förvaring av mat. 

Med jämna mellanrum kan det dock vara bra med en grundlig rengöring. Detta görs enkelt med hjälp av vanligt grovsalt.

Rengöra gjutjärnspanna med salt

Såhär gör du:

 1. Täck stekpannans botten med ett tjockt lager grovsalt.
 2. Placera pannan på en spisplatta på högsta temperatur och låt stå 20-30 minuter. Rör om och skrapa i botten med en trä-eller metallslev med jämna mellanrum. 
 3. Töm pannan på salt och notera hur saltet sugit upp smuts och matavlagringar.
 4. Låt pannan svalna en aning och täck sedan botten med ett tjockt lager matolja.
 5. Låt oljan absorberas av pannan under 30-60 minuter och fyll på med mer olja om pannan går torr. 
 6. Låt svalna och torka av överflödig olja. 

Är det värt att investera i en gjutjärnspanna?

Så länge man inte har problem med gjutjärnspannans tyngd är svaret ja. Gjutjärnspannan är en mycket allsidig och slitstark stekpanna som kommer att bli en trogen trotjänare i köket. Varken rengöring eller omvårdad är särskilt komplicerat, särskilt inte när man vant sig vid metoderna. 

Faktum är att vi måste bli bättre på att ta om hand och vårda våra ägodelar istället för att konsumera förbrukningsvaror. Detta gäller såväl kläder och skor som köksredskap och heminredning. En gjutjärnspanna kräver förvisso lite mer omsorg än exempelvis en teflonpanna, men å andra sidan är den också betydligt mer användbar och slitstark och hållbarheten behöver vi inte ens gå in på.

När man väl fått in snitsen att tilllaga mat i gjutjärn blir maten dessutom godare. En ordentlig stekyta förbättrar och fördjupar smaken på diverse livsmedel, vilket är grundidén med stekning. När man lagar mat i gjutjärn kommer man upp i hög temperatur utan att riskera att maten bränner fast eller att potentiella gifter utsöndras. Tack vare dess förmåga att hålla jämn och fin värme är gjutjärn också optimalt för att tillaga rätter som kräver låg temperatur under en längre tid.

Dessutom inger det en härlig, rustik känsla att laga mat i en gjutjärnspanna. Det är något nostalgiskt över den robusta och lite gammaldags stekpannan som gör att maten känns lagad med både kärlek och omtanke och därför faktiskt smakar lite bättre. 

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg