Är det farligt att äta citronskal (zest)?


Citronskal kan vara ett uppskattat sätt att höja smaken både när det kommer till bakverk och matlagning. Men de senaste åren har det kommit rapporter från mer eller mindre betrodda källor om att det kan vara farligt att äta citronskal. I denna artikel går vi på djupet för att besvara denna fråga, samtidigt som vi undersöker vilka användningsområden som finns för citronskal.

Citroner och skål med rivet citronskal

Är citronskal nyttigt?

Det finns såklart inte bara röster som menar på att det kan finnas en fara i att äta citronskal. Många menar på att citronskal är väldigt nyttigt och detta på goda grunder.

Bland annat innehåller citronskal en mängd olika vitaminer och andra ämnen som vår kropp behöver, som vi inte alltid får i oss genom vår vanliga kost.

Exempel på sådana ämnen är C-vitamin, kalcium och magnesium. Brist på dessa mineraler och vitaminer kan enligt Livsmedelsverket leda till saker som trötthet, svaghet och benskörhet.

Skalet nyttigare än citronen

Många väljer att pressa citronen och använda det som finns på insidan och sedan kasta bort skalet. Andra väljer att köpa färdigpressad citron som från början inte innehåller något skal.

Detta kan vara dumt eftersom forskning visat att skalet innehåller många gånger fler vitaminer och mineraler än citronens innanmäte. Att se till att ta vara på skalet gör därför att vi garanterar att vi får i oss alla de vitaminer och mineraler som hela citronen har att erbjuda.

Är citronskal giftigt?

Det enkla svaret på denna fråga är nej. Citronskal i sig är inte giftiga och kan ätas. Man ska dock ha med sig att olika typer och märken av citroner kan ha besprutats med olika sorters besprutningsmedel. Precis som annan frukt och grönsaker som man köper i affärerna kan det därför vara bra att skölja citronen innan du ger dig på att äta skalet.

Enligt Livsmedelsverket är det ofarligt då de potentiellt skadliga ämnen som citroner kan besprutas med är förbjudna inom EU, även för importerad citrus.

Det kan dock vara bra att ha med sig att citronskal och citron precis som allt annat ska ätas i måttliga mängder. Citron är till exempel surt och allt för regelbunden konsumtion av denna kommer att skada tänderna. Citronsyran fräter helt enkelt på tänderna och försvagar emaljen. Att se till att inte äta citron precis innan man borstar tänderna, eftersom man då riskerar att skrapa bort emalj från tänderna är att rekommendera.

Den sura saften i citronen och skalet kan också göra att du upplever att magen hamnar lite i obalans. Allt för mycket sura frukter eller surt godis kommer att rubba balansen i tarmsystemet och kan hos känsliga konsumenter leda till exempelvis magont. Summa summarum är det absolut inte farligt att äta citronskal, så länge man precis som med allt annat äter med måtta.

Användningsområden inom matlagning och bakning

Citronskal kan användas som en mycket trevlig smaksättare, både när det kommer till matlagning och bakning. Användningsområdena är snudd på oändliga och här kommer ett antal tips på hur du kan använda dina citronskal i mat och bakverk och en hel del annat.

Som garnering när du bakar

Det finns många recept som rekommenderar att du använder citronskal för att förhöja smaken. Till exempel använder man ofta rivet citronskal i olika typer av cupcakes för att få till en fräsch och trevlig frosting. När bakverken är söta är det härligt att ha något lite syrligare att bryta av med.

När du river citron för att använda inom bakning är det dock viktigt att du ser till att inte få med den vita delen av skalet som sitter närmast citronen. Denna kommer nämligen att medföra en beska som inte är speciellt angenäm. Det kan vara en idé att investera i ett bra zestjärn för att få till den fina rivningen som krävs när det gäller skal från citrus.

Gör ditt eget te

Att göra sitt eget te på citronskal är lika enkelt som det är gott. Det enda du behöver är en eller två citroner samt eventuellt någon typ av sötningsmedel.

  • Börja med att sätta på en platta med tillräckligt med vatten.
  • Riv därefter skalet på ungefär en citron per fem deciliter vatten.

Även här är det viktigt att se till att bara få med den gula delen av skalet och undvika det vita närmast citronen.

  • När vattnet kokar häller du i citronskalen.
  • Låt sedan koka på låg värme i cirka femton minuter.

När allt är klart avslutar du med att pressa i saften från de citroner du skalat. Söta sedan med socker eller någon annan typ av sötningsmedel efter smak.

Saft på rabarber och citron

Det kanske allra mest läskande man kan dricka en varm sommardag är en riktigt god rabarber- och citronsaft. Det finns enklare och lite krångligare sätt att göra detta på.

Det enklaste sättet är att skära upp rabarber i små bitar och sedan koka i en stor kastrull i cirka 15 minuter. Till ett kilo rabarber krävs ungefär en och en halv liter vatten. Efter att detta kokat tillsätts socker, ca en halv liter per kilo rabarber och saften från en citron. Sila sedan saften. Viktigt att ha med sig är att detta är ett koncentrat som ska blandas med vatten.

För att använda sig av hela citronen och ta vara på alla de vitmanier och mineraler som finns i saften kan du istället välja att göra en rårörd saft. Skär rabarberna i bitar och blanda rabarber med en liter vatten och 4 skivade citroner med skalet kvar, per kilo rabarber.

Vill du ha en ännu syrligare saft kan du tillsätta mer citron eller addera lite citronsyra. Låt sedan blandningen stå i minst två dygn och rör om ibland. När det hela dragit till sig ordentligt silar du bara vätskan och tillsätter socker, en halv liter socker per liter vätska.

Kasta inte citronskalen

Sammanfattningsvis kan vi alltså säga att det inte alls är farligt eller onyttigt med citronskal, så länge man ser till att äta med måtta och att skölja citronerna ordentligt. Tvärtom innehåller skalen på citroner en mängd vitaminer och mineraler som vi behöver. Så kasta inte dina citronskal, utan våga prova att använda dem i både matlagning och bakning. Du kommer inte bli besviken!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg