Allt om saffran: Lär dig använda den exklusiva kryddan


Saffran, eller guldet av kryddor som den också kallas, är en fantastisk krydda som många förknippar med julen. Den både doftar och smakar fantastiskt gott, och den går att använda på många olika sätt – inte bara till lussekatter.

Men vad är egentligen saffran? Varför är saffran så dyrt och vad kan man laga med kryddan? Vi berättar mer om saffran, dess historia och dess många användningsområden!

Saffranspulver och krokusar

Vad är egentligen saffran?

Saffran är, som de flesta vet, en krydda som både doftar och smakar gott, och som ger maten en underbar gul färg. Det som många inte vet är dock att saffran är pistillen från en lila blomma vid namn saffranskrokus!

Saffran lila blomma och burk med kryddan

Den odlas främst i länder såsom Iran, Grekland, Marocko och Indien, och säljs idag över hela världen. Det är en populär krydda i matlagning från länder såsom Iran, Spanien och Indien, samt i bakverk i Norden runt jul. När man köper saffran från butiken är den röd, och ser ut som små strån. När den används i mat ger den dock ifrån sig en vackert gul färg!

Ordet “saffran” kommer från det arabiska ordet “zafran”, som löst översätts till “att göra gul”. Saffran har funnits sedan åtminstone 900 f.Kr. De tidigaste dokumentationerna visar att saffran användes i länder såsom Kreta, bland annat för sina medicinska egenskaper. Kryddan har dessutom använts för att färga textilier, och som krydda i matlagning såklart.

Två paket saffran från Garant

Varför är saffran så dyrt?

Hanplockad saffran från blommorna

Man säger ofta att saffran är dyrare än guld, något som egentligen inte stämmer. Saffran är dock en otroligt dyr krydda, och det finns en god anledning till detta. Vi nämnde tidigare att saffran är pistiller från saffranskrokusen – men inte alla pistiller från blomman går att skörda till saffran.

Vissa pistiller kan vara av dålig kvalitet, eller bara inte ha rätt färg eller form för att användas. Man plockar ut de små pistillerna för hand och väljer alltid de finaste som blomman producerat.

Anledningen till att saffran är så pass dyrt är att det krävs enorma ytor för att odla den, och all saffran plockas och sorteras dessutom för hand.

För att få ihop ett kilo saffran behöver man omkring 150 000 – 200 000 saffranskrokusar. Det motsvarar ungefär två fotbollsplaner fulla av blommor! Med det sagt är det förståeligt att kryddan kostar så pass mycket, med tanke på den enorma tid och arbetskraft som ligger bakom odlingen.

När man köper saffran i vanliga mataffärer idag är det vanligt att kryddan säljs i förpackningar om 0,5 gram styck. Det finns såklart mataffärer där man kan köpa saffran i större mängder, men det är väldigt dyrt. Ett kilo saffran kostar uppskattningsvis 60 000 kronor att köpa – inte lika dyrt som guld, men väldigt dyrt oavsett.

Vad kan man använda saffran till?

Lussebullar med saffran och russin
Lussekatter är det första många tänker på när de hör ordet saffran.

Saffran är en krydda som ofta glöms bort i matlagning i stora delar av världen. I länder såsom Spanien, Iran och Indien är det en vanlig krydda att använda till många rätter, men i Norden och Sverige används den främst för att baka saffransbullar eller annat julgodis.

Om du inte har testat att använda saffran i matlagning är det dock hög tid – det är verkligen en krydda som kan förhöja smakerna enormt.

Det går att använda saffran till i princip alla maträtter! Persiskt ris, fisksoppa, bröd och grytor, är bara exempel på maträtter som kan innehålla saffran.

Förutom att kryddan ger maten en fin färg, ger den dessutom en smakrik sötma som gör sig bra i många olika rätter. Det är enkelt att använda kryddan och många gånger behöver man bara röra ned den i maten för att få rätt smak.

Men om du verkligen vill ha en riklig smak och doft kan du testa att mortla den innan du tillsätter den i maten, eller steka den i olja för att verkligen dra fram alla aromen. Vi har såklart tagit fram ett urval av recept som innehåller saffran, som du kan titta lite närmre på och få inspiration till middagen!

Maträtter och recept med saffran

Saffran är inte bara gott i lussekatter – det är en universell krydda som kan lyfta många maträtter! Här nedan lyfter vi 5 goda recept för hela familjen som innehåller saffran, som du bara måste testa.

Persiskt ris

Persiskt ris är visserligen inte en komplett måltid, men det är ett fantastiskt komplement till såväl kött som kyckling. Det finns många variationer på det, både med och utan saffran, men det här receptet innehåller såklart saffran.

Grunden för ett gott persiskt ris är ett bra basmatiris som kokas tillsammans med saffran, gurkmeja och toppas med russin. Plus i kanten för dig som tar det hela vägen och tillagar riset tillsammans med potatis i olja.

Gyllengul fisksoppa med räkor

Fisksoppa är en rätt som kanske inte tilltalar alla, men en gyllengul fisksoppa med saffran och räkor – det är svårt att stå emot!

För att göra rätten lite mer intressant kan man laga den tillsammans med fänkål, morot och potatis och göra det till en riktigt god gryta. Saffranssmaken lyfter verkligen hela receptet och skapar en varm, mustig soppa som hela familjen kommer att älska.

Saffransfrallor

Visste du att man kan använda saffran till annan bakning än lussekatter och julgodis? Saffran passar väldigt bra i bröd av olika slag, och man kan välja mellan såväl sötare som saltare bröd. Frallor blir supergoda med saffran i, och man kan dessutom tillsätta riven morot eller andra rotfrukter för ett lite matigare bröd.

Morotssoppa med saffran

Soppa är en perfekt maträtt att laga såväl en fredagkväll, som för veckans matlådor. En slät soppa med lök, morot, saffran, vitt vin och timjan är perfekt för många tillfällen och serveras fördelaktigt med varmt bröd och en klick creme fraiche på toppen. Mums!

Kycklinggryta med saffran

Saffran och kyckling är en kombination som är svår att slå, och godast blir det såklart att slänga ned allt i en varm gryta! Det går dessutom att göra om grytan till en vegetarisk version, genom att byta ut kycklingen mot tofu eller andra vegetariska substitut.

Saffran är verkligen en unik och mångsidig krydda som fler borde använda i matlagning. Den går att använda på otroligt många sätt, och den är så mycket mer än bara en julkrydda. Ta inspiration från medelhavsländerna och prova på att tillsätta saffran i din dagliga matlagning – vi lovar att du inte kommer att ångra dig!

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg