Allt om ostron: Lyx och annorlunda fakta


Ostron är kända för att vara en delikatess, och beskrivs ibland som en romantisk eller sensuell upplevelse att äta. De är fulla med näringsämnen och smaker. Men alla är de inte ätbara, faktum är att det finns över 200 typer av ostron. Vissa producerar vackra pärlor medan andra blir till en delikat förrätt. I den här artikeln djupdyker vi för att ta reda på mer intressant fakta om ostron och hur de används inom matkulturen!

Om du gillar fisk och skaldjur kan vi rekommendera att kolla in vår recension av Ishavet, en fiskbil där du beställer på nätet!

Närbild på ostron och citronklyftor

Korta fakta om ostronet

Ett ostron i närbild mot vit bakgrund

Ostron är en mollusk, det vill säga blötdjur, som lever i grunt, relativt varmt, salt och rent vatten. Skalet som skyddar den mjuka kroppen, är mycket hårt och gjort av kalk. Ofta är skalet i en oregelbunden form och finns i flera olika färger. För att hålla det hårda skalet stängt behöver ostronet använda sin starka adductormuskel. Det är denna muskel som förstörs när människan äter och öppnar ostronet.

Alla ostron föds som hanar men genomgår en process för att senare byta kön. Denna process kan ske flera gånger under ett ostrons liv och det är runt ett års ålder som ostron blir könsmogna.

Anledningen bakom denna process är att göra det möjligt för ostronet att byta kön vid behov. Ofta sker det när miljö och temperatur förändras. Detta gör så att mollusken kan producera både ägg och sperma. Alltså bör den rent teoretiskt kunna befrukta sitt eget ägg. Dock är detta inget som sker.

Efter befruktning av ägget utvecklas ostron-larven inne i honan under tio dagar. Sedan skjutsas den ut i vattnet där den simmar den fritt i ett par veckor. När larven är färdigsimmad söker sig nedåt och bottenfällar på stenar, musselskal eller pålar.

Ostron äts både råa och tillagade och är kända runt om i världen. Men de går även att använda till annat än matlagning. De speciella pärlostronen skördas endast för sin pärla, och fönsterrutaostron skördas för sina genomskinliga skal. Båda används till smycken och dekoration.

Eftersom ostron kommer i olika former och storlekar uppkommer även prisskillnader. Prisskillnaderna kan bero på ostronets ursprung och kvalitet, men framför allt hur lätt den är att odla. Vissa arter av ostron äts vardagligen och är billigare, medan andra klassas som en delikatess och är högt prissatta.

Finns det olika typer av ostron som man äter?

Det finns flera olika typer av ostron som går att äta. Dock bör de aldrig ätas om de plockats direkt från hav eller strand. Utan de behöver vara kontrollerade och plockade från kontrollerande havsområden.

Här kommer några exempel på vanliga ostron som man äter:

Gigas är ett japanskt jätteostron med långsträckt form och grovt yttre. Ostronet härstammar från Stilla havet men odlas även i andra delar av världen, bland annat Europa. Gigas är en av de mest odlade och ekonomiskt viktiga ostronsorten i världen. De kalls även för stillahavsostron, men serveras under namnet ”Fine de Claire” på restauranger.

Anledningen till att gigas, liksom många andra ostronsorter, kallas Fine de Claire är att de alla kommer från den franka ostronodlingen Marennes-Oleron. Här får ostronen tillbringa mycket tid i grunda dammar tillsammans med en speciell blågrön alg som förstärker ostronsmaken.

Ostrea Edulis är en annan vanlig ostronsort och betyder just “ätbart ostron”. Den kallas ofta för det europeiska platta ostronet men går under även namnet ”det svenska ostronet”.  Den växer i bankar utanför Bohuslän och är relativt svår att odla då de kräver en mycket speciell temperatur som endast infaller en gång vart femte år. Detta gör ostronet mycket exklusivt och smakrikt.

Ett annat europeiskt ostron är belon. Även belon är platt till formen. Förr fanns den rikligt utanför Bretagne i Frankrike men blev under 1900-talet utslagen av ett virus. Detta gör ostronet mycket exklusivt och dyrt.

Utah Beach är ett så kallat specialostron. Den är utvald för sin regelbundna och runda form samt för djupet i skalet. Det är ett fylligt ostron med ett fast, lite nötigt kött med söt smak. De behöver spendera minst två månader i bassänger innan de kan säljas. Namnet har de fått efter platsen där de odlas: Östra sidan av Cotentinhalvön i Frankrike.

Även den ätbara gillerdeau är ett specialostron, utvald för sin runda, regelbundna form och djup. Namnet kommer från Frankrikes mest erkända ostronodlare. Gillerdeau är mycket matigt och saftigt med en komplex smak och sötma.

Dessa är endast ett fåtal av de ostron som går att äta. Andra ätbara sorter är bland annat:

 • Crassostrea Virginica (Östligt ostron)
 • Crassostrea Sikamea (Kumamoto-ostron)
 • Ostrea Lurida, Ostrea Angasi (Australienska plattostronet)
 • Saccostrea Glomerata (Sydney Rock-ostronet)
 • Ostrea Chilensis

Äter veganer/vegetarianer ostron?

Diskussionen om vegetarianer och veganer kan äta ostron är ännu inte avslutad. Båda sidor har starka argument och åsikter.

En vegetarian är en människa som inte äter djurkött. Det vill säga inget kött från djur, fågel eller fisk. En vegan är en striktare vegetarian som även undviker produkter från djur, alltså mejeriprodukter, ägg och liknande ingredienser.

Det finns tre huvudargument till varför ostron går att ätas av vegetarianer och veganer. Det första har att göra med ostronets förmåga att känna smärta. Eftersom många tror att ostron inte upplever smärta eller lidande, så bör de inte klassas som djur, och är därmed okej att äta.

Anledningen bakom teorin är att ostron har ett mycket simpelt nervsystem och saknar det som liknar en hjärna. Därför bör de inte kunna processa smärta på samma sätt som andra djur kan.

Ett annat argument är att ostronodlingen är mycket hållbar. Något som många vegetarianer och veganer håller sig undan från är mat som orsakar förödelse och lidande hos planeten och djuren. Då ostron inte orsakar detta bör vegetarianer och veganer kunna äta dem.

Det tredje argumentet är att många anser att vegetarism och veganism ses som något negativt när de vägrar äta ostron. Inte på grund av ostronet, utan att det är ”allt eller inget” som gäller. Därför får livsstilarna en negativ klang, trots att de är mycket harmlösa. Genom att låta vegetarianer och veganer äta ostron kommer livsstilarna inte ses som inte som lika strikta och attrahera fler människor.  

Precis som det finns tre huvudsakliga argument till varför ostron är för vegetarianer och veganer, finns det tre huvudsakliga argument till varför de inte är det.

Det första har återigen att göra med ostronets förmåga att känna smärta. Ostronets oförmåga att känna smärta går inte att bevisa. Eftersom de har ganglier, det som processar och skickar information till hjärnan, bör de kunna känna av sin omgivning. Därmed finns det en risk att de känner lidande när de förs bort från vattnet.

Det andra, och kanske det vanligaste argumentet, är att ostron anses vara djur. Det finns över 120 000 olika arter av mollusker som alla är olika. Vissa har en hjärna och kan göra medvetna beslut, medan andra, exempelvis ostron, inte kan det. Trots det anser många att ostron inte bör ätas av vegetarianer och veganer då de fortfarande klassas som djur.

Det för oss vidare till sista argumentet. Vi vet för lite om ostronet för att veta säkert vad den känner och vad den egentligen är för något. Detta gäller inte bara ostron utan även andra djur och växter. Därför ska inga slutsatser dras om ostron verkligen känner smärta, är djur eller ska ätas av vegetarianer eller veganer. Om det finns risk för lidande, bör den undvikas att ätas.

Trots de starka argumenten är det svårt att komma fram till vad som är rätt och fel. Det är helt upp till dig att bestämma om du anser det vara lämpligt för en vegetarian eller vegan att äta ostron.

Varför äter man ostron levande?

Ostron är en delikatess som ofta äts kall och rå med några droppar citron. Något som inte alla vet är dock att ostronet fortfarande lever när du sväljer den. Anledningarna bakom detta är fler än du tror.

Precis som med musslor måste ostron vara så färska att de är levande vid servering. Annars finns det risk för matförgiftning. Ett dött ostron kan nämligen bära på virus och bakterier som kommer påverka din hälsa negativt. Att veta om ett ostron tidigare dött är enkelt att kolla. Om skalet redan öppnats eller om det är ihåligt när du slår mot ytan, är den troligtvis död.

Dock är sannolikheten att ostronet bär på dessa bakterier och virus mycket låg. Därför är det inte det den huvudsakliga anledningen till att ostron äts levande.

Den största anledningen är dess smak och konsistens. Ett levande och färskt ostron bibehåller sin komplexa smak, textur och näringstäthet. Alltså är det godare att äta ett levande ostron.

Men oroa dig inte, ostronet dör så fort den når din magsäck. Så den kommer inte simma runt i din mage efter du svalt den.

Hur äter man ostron?

Tallrik med ostron, citron och stark sås

Vanligast är att äta ostron råa på ett fat av is. Då kommer de hållas levande och bibehålla sin konsistens och smak. Det första som behövs göras är att öppna ostronets hårda skal. Ofta används en särskild ostronöppnare eller ostronkniv. I samband med detta skär du igenom adductormuskel, vilket antingen lämnar ostronet förlamad eller dött. Kom ihåg att behålla vätskan som bör finnas när du öppnar skalet.

Efteråt är det bara att hälla på din önskade smaksättning och svälja ostronet. Många väljer att endast droppa på lite citron eller använda en bit pepparrot för smak.

Annars finns det många populära alternativ när det kommer till att välja garnering för det råa ostronet. Här kommer några exempel på smaksättning:

 • En klassisk ostron-mignonette, gjord av rödvinsvinäger, finhackad schalottenlök och svartpeppar.
 • Japansk smaksättning med Yuzu- eller citronjuice tillsammans med Schichimi Togarashi krydda, som innehåll av röd chili, svarta sesamfrön, sjögräs, sanshopeppar, ingefära och yuzu.
 • Sihuan smaksättning gjord på sherryvinäger, krossad sichuan chili och hackad salladslök.
 • Koreansk smaksättning gjord på risvinäger, koreansk chili och ingefära.
 • En enkel smaksättning gjord av rödvinsvinäger tillsammans med simpla kryddor. Det kan vara bland annat gräslök, persilja, dragon eller någon form av lök.
 • Det lättaste och vanligaste är dock att endast servera ostronet som det är, tillsammans med några droppar citron, tabasco eller en vinägrett.

När de gäller dryck till ostronen är det mycket som framhäver dess smak. En torr och krispig champagne kommer framhäva det romantiska i ostronen. Men ostron passar även bra med ett stilla, torrt och friskt vitt vin. Även ett lättare rödvin ska fungera. När det gäller öl ska det helst vara en Guinness eller Gueuze.

När det kommer till att välja tillbehör till ostronet är det lättast att välja något simpelt. På sådant vis kan ostronets smaker tala för sig själva. Ett mörkt- eller ljust bröd tillsammans med smör, salta kex, en fräsch sallad, sjögrässallad, tomatsallad, kimchi, pommes frites, coleslaw, gröna bönor, hush puppies eller potatismos är några få exempel.

Men även mer sofistikerade alternativ som exempelvis skaldjur med såser eller en cocktail kommer passa bra med det råa ostronet.

Matnjutning

Matnjutning.se är en samlingsplats för oss som älskar mat. Teamet bakom hemsidan består av såväl matälskande hemmakockar, som utbildad kökspersonal med många års erfarenhet i restaurang och storkök.

Senaste inlägg